• No results found

Konkurrerande produkter

In document Produktutveckling av skåpsortiment (Page 32-34)

Steg 3: Uppfyllelse av kravspecifikationen

3.3 MARKNADSUNDERSÖKNING

3.3.4 Konkurrerande produkter

En jämförelse mellan skåpen i X-ponents sortiment och produkter ur

konkurrenternas39 sortiment genomfördes med avseende på utseende, funktion och pris. De skåp som jämfördes var främst utformade för verktygsförvaring inom industri och verkstad. Priser för X-ponents produkter hämtades från företagets webshop. Konkurrenternas priser hämtades från deras kataloger och webshoppar. En generell iakttagelse är att det finns många skåp på marknaden samt att dessa liknar varandra. De vanligaste färgerna i utbudet är blå, vit och grå. Ett fåtal konkurrenter erbjuder skåp i många andra färger. Vad gäller design så har ingen motsvarighet till X-ponents Fasett-skåp identifierats, men det finns vissa skåp som tagit ett litet steg från den konventionella formen genom något välvda dörrar. Ur material- och hållfasthetssynpunkt har noterats att konkurrenter i regel använder tunnare plåt överlag än vad X-ponent gör till sina skåp.

I nedanstående punktlista presenteras vad som framkommit under jämförelsen mellan X-ponents och konkurrenternas motsvarigheter per kategori:

• Små skåp: Det finns många varianter av små skåp på marknaden och X-ponents pris för X-103 ligger bara något över konkurrenternas priser. Samtidigt är konkurrenternas skåp som regel inte perforerade. Vissa har istället perforerade paneler som kan hängas in i skåpen. De flesta skåpen har konventionell formgivning, blått och fyrkantigt, utom några konkurrenter till X-103 som har välvda dörrar. Det finns enstaka exempel på utstickande färger och former.Arv-X är en ny variant på ett skåp som fästs på vägg eller

arbetsbord och vars pris inte är bestämt i dagsläget. Det finns inget liknande skåp hos konkurrenterna, men deras modullösningar kan kombineras ihop till ett liknande alternativ.

De flesta konkurrenter säljer nyckelskåp som är mycket mindre än X-ponents X-50 och dessa har fasta krokar och saknar perforerad plåt. X-50 är stort och stabilt, har lösa krokar som tillbehör och perforerad plåt i dörr och rygg. Konkurrenternas skåp kostar ungefär en femtedel så mycket som X-ponents nyckelskåp. Jonsons nyckelskåp i samma storlek har ungefär samma pris som X-50. De har även större och dyrare nyckelskåp. Det finns även, hos bland annat Jonson, nyckelskåp med bläddringsbara innerväggar med krokar. Dessa nyckelskåp har ett högt pris.

Det finns skåp från exempelvis Gigant och Jonson som har ungefär samma utförande, nämligen perforerad plåt i rygg och dörr, och som är tänkt för annat än nycklar men som ändå är jämförbara. De är aningen mindre men hälften så dyra som X-50.

• Höga skåp: Alla de undersökta konkurrenterna har höga skåp i sortimentet, men vilka tillbehör som finns och ingår varierar. Många av de konkurrerande skåpen har lådor som separat tillbehör, men detta tillbehör saknas helt för X-102. De flesta av konkurrenternas höga verktygsskåp har enkla plåtar i dörren och lösa paneler som tillbehör. X-102 har däremot perforerad plåt i väggarna samt dubbla plåtar i dörren varav innerplåten är perforerad.

39

Konkurrenternas lösa paneler är generellt tänkta för montering i skåpets väggar eller på dörrarna, men oftast kan inte dörrarna täckas helt av panel.

X-ponents pris ligger förhållandevis högt i jämförelse med konkurrenterna. Gigants skåp kostar i grundutförande mindre än hälften av X-102, men ska det helt täckas med panel inuti drar priset iväg. Jonson säljer ett GBP-skåp som har inkluderade paneler som gör att skåpen får tjockare väggar än X-ponents, samtidigt som de är billigare.

Jämförbara liknande produkter för X-102B och X-102C har inte identifieras i konkurrenternas sortiment. Det finns konkurrerande lösningar med utdragbara paneler men dessa är separata produkter som inte sitter i skåp. Någon

motsvarighet till X-105B har inte heller hittats.

• Montörvagnar: X-ponents montörvagnar med ett dörrpar (X-103H, X-103K, X-HU103 och X-105A) är dyrare än konkurrenternas motsvarigheter. Många konkurrenter har billiga, till synes instabilare, alternativ. Ett sådant alternativ från Gigant kostar ungefär en fjärdedel av X-ponents billigaste alternativ, X-103K. Montörvagnar med hurtsar är i regel dyrare.

X-ponents montörvagnar med två dörrpar, X-HU och X-HUH, är dyrast på marknaden. Om Gigants vagn ska komma upp i X-HUH:s lådantal skulle priset komma upp i ungefär samma prisklass. Lådor och hurtsar verkar vara mycket dyra. X-HU har ett mycket högt pris, nästan det dubbla, i jämförelse med konkurrenter. Skillnaden är att konkurrenterna inte har ett skåp nedtill utan istället en hylla.

Montörvagnar i gult förekommer som standard hos vissa konkurrenter, men vanligtvis används blåaktiga kulörer. Fasett X-105A och X-105C har ett utstickande formspråk som är ensamt i sitt slag.

• Jalusiskåp: Endast en liknande konkurrerande produkt hittades, från Sovella, men den var storleksmässigt mycket mindre.

Under jämförelsen upptäcktes ett par områden som konkurrenternas skåpsortiment för industri och verkstad täcker in men som X-ponents sortiment saknar. Ett par sådana områden som ligger relativt nära X-ponents verksamhetsområde är:

• Datorskåp

• Kemikalieskåp/brandsäkra skåp • Klädskåp/klädfack

Andra skillnader mellan X-ponents och övriga konkurrenters sortiment är att vissa konkurrenter exempelvis erbjuder glasdörrar/plastdörrar för verktygsskåp. Många av konkurrenterna använder sig därtill av modultänkande vilket gör att kunden kan kombinera ihop många lösningar utifrån få moduler och på så vis få ett stort utbud. Förutom det stora utbudet av skåpvarianter som detta leder till gör det att samma tillbehör kan passa i flera skåpvarianter.

Vissa konkurrenter har slutligen annorlunda förpackningsteknik. Robust använder sig av en metod för sin så kallade LOCK-serie där montering sker av kund utan

behov av mutter, skruv och specialverktyg. Jonson har ”platta paket” för plåtskåp, där skåpen monteras ihop av kunden. X-ponent levererar färdigmonterade skåp.

In document Produktutveckling av skåpsortiment (Page 32-34)

Related documents