• No results found

SVETSADE KUBER

In document Produktutveckling av skåpsortiment (Page 150-155)

Mellan dörrens ytter- och innerplåt svetsas två identiska kuber; en upptill och en nedtill. Kuberna har gängade hål. I den nedre kuben fästs en stav som är gängad i ena änden. När dörren sedan monteras in i skåpet passar staven i ett hål i skåpets botten. När dörren är på plats fästs en skruv upptill i taket för att hålla dörren på plats. Brickor används upp- och nedtill för att skapa spelrum mellan dörr och tak respektive botten.

Fördelen är att det är enkelt att ersätta en skadad dörr, att skåpet kan stå bredvid ett annat skåp samt att det är estetiskt tilltalande. Nackdelen är att

skåpet inte är estetiskt tilltalande med jalusidörrar eftersom tak och botten då sticker ut även för detta koncept. En annan nackdel är det stora antalet detaljer.

Svetsmutter inuti taket

SVETSMUTTRAR

Taket har en dubbelbockad kant och i denna har muttrar svetsats fast. I botten sitter också

fastsvetsade muttrar. När dörrarna placerats i sitt läge skruvas de fast i de fastsvetsade muttrarna. Brickor kan användas upp- och nedtill för att skapa spelrum mellan dörr och tak respektive botten.

Fördelen är att det är enkelt att ersätta en skadad dörr, att skåpet kan stå brevid ett annat skåp samt att det är estetiskt tilltalande. Nackdelen är att skåpet inte är estetiskt tilltalande med jalusidörrar eftersom tak och botten då sticker ut även för detta koncept. En annan nackdel är att öppningsvinkeln är låg.

GÅNGJÄRN

Två koncept baseras på gångjärn, nämligen Frontgångjärn och Spaltgångjärn. Generella fördelar är den enkla monteringen och att skåpet kan stå bredvid ett annat skåp.

För Frontgångjärn monteras totalt fyra gångjärn på skåpets front, eller närmare bestämt på skåpsidornas kanter samt på dörrarna. En nackdel är att skåpet har ett icke tilltalande uttryck dels med vanlig dörr på grund av gångjärnens synliga placering och dels med jalusidörr på grund av de förborrade hålens synliga placering på skåpets front. Oavsett om jalusidörr eller vanlig dörr ska användas kommer ju de förborrade hålen för gångjärnsmontering att finnas där.

För Spaltgångjärn monteras totalt fyra gångjärn mellan skåpets dörrar och sidor. Detta koncept är mer estetiskt tilltalande samt säkrare än det ovanstående. Den ökade säkerheten kommer av att gångjärnens fästen är dolda mellan skåpets sidor och dörren, vilket gör att det är svårare att borra loss dessa än att borra loss

gångjärnen i det ovanstående konceptet.

Låsstång

Regel

Låscylinder

Dörr med spalt Dörr med enpunktslås

DETALJKONCEPT: LÅSNING

ESPAGNOLETTER

Två koncept, Espagnoletter: spalt och Espagnoletter: dolda, bygger på espagnolettlås. Låsprincipen i koncepten är att när nyckeln vrids rör sig även en regel vars fastkopplade låsstänger då åker ut och låser fast dörrarna i två

fästpunkter i skåpets stomme; en uppe och en nere. Den generella fördelen med låskoncepten är att de låser fast dörrarna väldigt bra. Nackdelen är att nyckeln ger en liten hävarm att driva låsstängerna med. I vanliga fall finns ett handtag också då sådana används.

I konceptet Espagnoletter: spalt monteras mekanismen i spalten mellan dörrarna. Fördelen med detta är att ihakningsrisken minskar när skåpet är stängt. Nackdelen är att mekanismen inte är dold då skåpet är öppet, vilket ökar risken för ihakning .

I konceptet Espagnoletter: dolda monteras mekanismen in i dörren på samma sätt som idag. Detta ger fördelen att

ihakningsrisken när skåpet är öppet minskar .

KROKLÅS

En familj bestående av två koncept Kroklås:

synlig och Kroklås: dold bygger på att ett lås

med enpunktslåsning monteras i spalten

mellan dörrarna. Låsets spärregel vrids 90º och har en krok i änden för att öka säkerheten. Konceptens genensamma fördelar är att det är liten ihakningsrisk då skåpet är stängt,

mekanismen består av få ingående delar, låset är enkelt att öppna och låsa och har ett lågt inköpspris. Nackdelarna är att låset inte inger så hög kvalitetskänsla och skyddar inte mot

inbrott i samma utsträckning som jämförbara låstyper.

Konceptet Kroklås: synlig har en enkel montering då låscylindern monteras fast på baksidan av dörrens innerplåt.

Konceptet Kroklås: dold monteras inuti dörrens innerplåt vilket ställer krav på tillverkningen för att få dörrarna att passa

ihop. Båda innerplåtarna måste bockas många gånger för att få konceptet att fungera. Däremot är det liten risk för ihakning då skåpet är öppet.

HÄNGLÅS

Två koncept ingår i en familj där hänglås avses användas. Koncepten är Hänglås:

bygel och Hänglås: öglor. I båda koncepten nitas två delar fast i spalten mellan

dörrarna och därefter hängs ett hänglås dit för att försluta skåpet. Familjens fördelar är att monteringen är enkel, låsmekanismen syns inte så tydligt då skåpet är öppet och det är liten risk att haka i nyckeln då skåpet är stängt. En annan fördel är att det går att använda kodlås istället för ett vanligt hänglås. Nackdelar är den generellt låga kvalitetskänslan samt att mekanismen ser simpel ut vilket drar ner intrycket då skåpet är stängt.

Konceptet Hänglås: bygel består av två detaljer samt låset. Den ena detaljen har en bygel som fälls ner över den andra detaljens ögla. Därefter träs låset in i öglan. Konceptets nackdel är att hänglåset måste tas bort helt och hållet för att skåpet ska kunna öppnas.

Konceptet Hänglås: öglor består av två identiska detaljer med varsin ögla. I dessa öglor träs hänglåset in. Detta koncept har en fördel i att det består av så få unika detaljer. Ihakningsrisken då skåpet är öppet är också liten.

PUGH

Projekt Upprättad av Datum

Projekt-X Andreas och Petra

Revision Dokument

Dörrsvängning

Koncept

Krav Ref: X-102 Lång svängaxel Svetsade kuber Svetsmuttrar Frontgångjärn Spaltgångjärn

Enkel montering 5 0 +1 0 0 +2 +2 a

Lågt antal detaljer 4 0 -1 -2 -1 0 0

Enkelt att ersätta skadad dörr 2 0 +2 +2 +2 +1 +1

Lågt inköpspris av alla ingående detaljer 5 0 -2 -1 0 0 0

Estetiskt tilltalande med vanlig dörr 4 0 +2 +2 +2 -2 +1

Estetiskt tilltalande med jalusidörr 4 0 -2 -2 -2 -2 -1 b

Öppningsvinkel 4 0 0 0 -2 0 0 c

Ställa bredvid annat skåp 3 0 +2 +2 +2 +2 +2

Antal celler med plus 0 4 3 3 3 4

Antal celler med minus 0 3 3 3 2 1

Summa 0 +2 +1 +1 +1 +5

Viktad summa 0 1 -3 -2 2 18

Kommentarer:

a: X-102 har svetsade gångjärn

b: X-102 har inga som helst förborrade hål c: 0= >179 grader Krav- vikt 2007-11-29

DETALJKONCEPTUTVÄRDERING:

DÖRRSVÄNGNING

In document Produktutveckling av skåpsortiment (Page 150-155)

Related documents