• No results found

PRODUKTUTVECKLING AV DET VALDA SKÅPET

In document Produktutveckling av skåpsortiment (Page 41-45)

Steg 3: Uppfyllelse av kravspecifikationen

6 PRODUKTUTVECKLING AV DET VALDA SKÅPET

Här presenteras projektets andra stora del, nämligen produktutvecklingen av det valda skåpet. I kapitlet behandlas de moment som ledde fram till kravspecifikationen och problemformuleringen för det nya skåpet. Det finns beskrivet hur företaget, konkurrenter, användare och tillverkare har bidragit till utvecklingen av det nya skåpet. I slutet av kapitlet presenteras det grundläggande konceptarbetet.

Då förstudien avslutats med ett val och precisering av den kommande

produktutvecklingsuppgiften inleddes utvecklingsfasen. Fasen började med en djupare analys av X-102 med syftet att lära känna skåpets delar, brister och monteringsförfarande samt kartlägga dess funktioner. Därefter studerades

konkurrenters motsvarande skåp mer ingående för att få ett grepp om den aktuella marknaden.

Innan koncept på ett nytt skåp kunde tas fram behövdes en kravspecifikation med krav från företaget, användare och tillverkare. Därför hämtades information från dessa parter. Informationen sammanställdes till en kravspecifikation och en problembeskrivning. Därefter utfördes en QFD för att få reda på vad som är viktigast för kunden. Slutligen skapades koncept utifrån denna information.

Som vägledning för arbetet användes följande drivande frågor: • Vilka är X-ponents krav?

• Hur ser konkurrenternas motsvarande skåp ut och kan inspiration hämtas därifrån?

• Kan inspiration hämtas från andra områden?

• Vad tycker användarna och vad har de för önskemål? • Vilka är tillverkarens krav?

6.1 NULÄGESBESKRIVNING

X-102 är ett plåtskåp för verktygsförvaring med perforerade hål där företagets kroksortiment passar utmärkt. Skåpet togs fram efter önskemål från en stor kund under 70-talet för att därefter hamna i det ordinarie skåpsortimentet hos X-ponent. Skåpet har endast genomgått några mindre förändringar sedan lanseringen.

I figur 15visas skåpet utan lås. Som synes har skåpet perforerad plåt i ryggen och i kortsidorna samt på insidan av dörren. I verkligheten är de nämnda plåtarna perforerade över hela ytan och inte bara på vissa delar som på bilden. De

perforerade hålen medger att krokar och tillsatser kan hängas upp både invändigt och utvändigt på skåpets rygg och sidor, samt på dörrarnas insidor.

Skåpet levereras i sitt grundutförande till kunden utan tillbehör och rabatter till en kostnad av cirka 6800 kronor exklusive moms, rabatter, emballage och frakt. De tillbehör som fanns till skåpet vid projektarbetets start var två olika sorters hyllor som passar i skåpet, och en avdelare för den ena typen av hylla. Därtill finns ett stort kroksortiment att tillgå. Under projektets gång framtogs av X-ponent en lådhurts till X-102, då behovet identifierades under förstudien och framfördes till företaget. Se vidare kapitel 12: Rekommendationer till X-ponent för mer

information kring detta.

X-ponent har ingen egen tillverkning av skåpets delar utan anlitar

underleverantörer för detta syfte. Skåpet levereras monterat och lackat till X-ponent och där packas espagnolettlås46 och eventuella tillbehör in i skåpet för vidare leverans till kund. Espagnolettlåset köps från en underleverantör.

6.1.1 Skåpets uppbyggnad och ingående delar

Skåpet har yttermåtten 1020×400×2000 mm (bredd×djup×höjd). Det är helsvetsat och består av enkla plåtar med olika tjocklek (1 till 2 mm) för olika delar. Skåpet består av en takenhet, en bottenenhet, en väggenhet samt ett gångjärnsförsett dörrpar med ett handtag och espagnolettlås. Plåtarna i skåpets rygg och sidor är perforerade med hålvidden c/c47 34 mm, och innerplåten i dörrarna med hålvidden c/c 17 mm. Hålvidd c/c 17 mm används för att minska dörrens vikt.

46 Se kapitel 13: Ordlista. 47 Se kapitel 13: Ordlista. Figur 15: X-102. (Källa: X-ponent)

Figur 17:

Sprängskiss av tak (till vänster) och botten (till höger). (Källa: X-ponent)

Figur 16: Sprängskiss av stommen.

(Källa: X-ponent)

Väggenhetens rygg och kortsidor utgörs av två likadana L-formade så kallade

svephalvor48 som svetsas ihop. De tillverkas av 2 mm tjock plåt. Svetsfogen sitter

mitt på skåpets rygg. Ovanpå respektive under svephalvorna svetsas tak och botten. Se figur 16.

Takenheten har ett tillhörande förstärkningsjärn som svetsas fast nära fronten så att den dörrstoppande delen av taket förstärks. Taket tillverkas av 1 mm tjock plåt. Bottenenheten består av en bockad plåt, en underliggande plan plåt med

utbuktande fötter samt ett vinkeljärn som fungerar som en dörrstopp. Den bockade plåten är 1,5 mm och den plana underliggande plåten är 2 mm.Vinkeljärnet svetsas fast ovanpå den bockade plåten. I den bockade plåten finns även ett hål där espagnolettlåsets låsstång passar i låst läge. Se figur 17.

48

Skåpets dörrar består av en ytterplåt och en innerplåt för vardera dörren. Se figur 18. Innerplåten tillverkas av 1,5 mm tjock plåt och ytterplåten av 1 mm tjock plåt. Dörrarnas ytterplåtar är likadana förutom att högerdörrens ytterplåt har förgjorda hål för montering av handtaget och espagnolettlåset. I högerdörrens ytterplåts under- och överkant finns förgjorda hål som låsstängerna kan gå igenom.

Innerplåtarna liknar varandra men den högra dörrens innerplåt har ett utrymme för montering av espagnolettlåset. I figur 19 visas espagnolettlåsets två låsstänger och tvåpunktsregel. För att låsstängerna ska följa sin bana finns två så kallade

stångbyglar fastsvetsade i den högra dörrens ytterplåt; en upptill och en nertill. De är placerade så att stångbygelns hål är centrerade över hålen i ytterplåtens under- och överkant. I dessa hål går låsstängernas bana.

Skåpets ursprungliga utformning inkluderade tre par fastsvetsade gångjärn per dörr. Dessa var så kallade lyftgångjärn som medförde att dörrarna kunde lyftas av skåpet utan att gångjärnen monterades loss. Under projektets gång har X-ponent ändrat konstruktionen genom att dessa svetsgångjärn ersatts med gångjärn som istället skruvas fast, se figur 20. Dessa är dock inte av lyftgångjärnstyp. Under projektets gång har X-ponent även inkluderat en gummilist i produktens

utformning, med syftet att minska oljudet vid stängning av skåpet. Den sitter på ena dörrens innerplåt för att dämpa ljudet som uppstår då dörrarna slås ihop.

Figur 18: Sprängskiss av höger dörr samt uppförstorad stångbygel.

Figur 19: Låsstänger och tvåpunktsregel. (Källa: X-ponent)

Figur 20:

In document Produktutveckling av skåpsortiment (Page 41-45)

Related documents