• No results found

Konsekvensbeskrivning av förslaget ”vida reutveckling”

In document Myndigheternas miljöansvar (Page 53-56)

3 Vidareutveckling av det särskilda sektorsansvaret

3.6 Konsekvensbeskrivning av förslaget ”vida reutveckling”

Det förslag som redovisas i kapitel 3 bygger på idén om att vidareutveckla och förtydliga det befintliga särskilda sektorsansvaret för ekologiskt hållbar utveckling, vilket har varit Naturvårdsverkets uppdrag att lämna förslag till. Förslagen är inrik- tade på att förtydliga ett antal aspekter, vilket myndigheterna i stor utsträckning har efterfrågat. De delar som innehåller mål och inriktning, vilka som bör ha ett ansvar och vad ansvaret innebär, syftar även till att utveckla ansvaret till ett effektivt in- strument för att föra in sektorsperspektivet i den fortsatta utvecklingen på miljöom- rådet.

Nedan beskrivs vilka fördelar och nackdelar vi ser med förslaget till vidareut- veckling. Inledningsvis beskrivs ett referensalternativ.

3.6.1 Referensalternativ

Ett referensalternativ ska beskriva utvecklingen om inga förändringar genomförs. Alternativet att det särskilda sektorsansvaret för ekologiskt hållbar utveckling fort- sätter utan att några förändringar genomförs ter sig dock som ett orimligt alternativ. Förändringar i omvärlden, t.ex. i inriktningen av uppföljningsarbetet kring miljö- kvalitetsmålen, och förväntningar från aktörerna gör att förändringar i sektorsan- svaret blir nödvändiga.

Om vi ändå tänker oss att inga förändringar genomförs så kan vi spekulera om utvecklingen. Många myndigheter skulle troligen känna en stor frustration över att förändringar uteblir trots framförda synpunkter och över att man inte får mer klar- het i vad det ansvar de har innebär. Frustrationen skulle för vissa myndigheter tro- ligen resultera i att de ”lägger miljöarbetet på is” tills mer klara direktiv ges. Andra skulle sannolikt utveckla miljöarbetet på bästa sätt på egen hand och då koppla det till miljöledningssystemet och/eller miljökvalitetsmålen eller annat pågående mil- jöarbete.

Resultatet av detta, föreställer vi oss, blir totalt sett ett försämrat miljöarbete med mindre samordning, mindre kontinuitet och ingen jämförbarhet mellan sekto- rer. I förlängningen kan detta även innebära försämringar i miljön.

3.6.2 Analys

Om förslagen genomförs kommer ett särskilt miljöansvar för sektorn tilldelas 16 myndigheter. Det övergripande målet för deras arbete med anledning av detta ansvar är hållbar utveckling, men ansvaret gäller miljödimensionen. Allt miljöarbe- te på myndigheterna faller inom ramen för ansvaret. Myndigheterna ansvarar för en

sektor som definieras av deras ordinarie verksamhetsområde. Myndigheterna har ett antal definierade uppgifter, bl.a. ska de lämna en rapport vart fjärde år. Myndig- heterna för kontinuerligt en dialog med departementen om frågor rörande ansvaret. Naturvårdsverket agerar pådrivande, samlande, samordnande och vägledande för myndigheterna.

I resonemangen nedan har vi valt att jämföra vår bedömning av konsekvenser- na av de förslag som redovisas i kapitel 3 med dagsläget, eftersom vi anser att refe- rensalternativet är orealistiskt.

Effekter på samhällsnivå

Om förslagen genomförs kommer det att finnas tillgång till ett bättre och mer sam- ordnat underlag för att föra in sektorsperspektivet i utvecklingen på miljöområdet. Detta ger en möjlighet för regeringen att genomföra mer effektiva åtgärder, där t.ex. prioriteringar mellan sektorer är möjlig. I förlängningen kan detta leda till en bättre miljö. Det kommer även finnas ny information om myndigheternas arbete inom och påverkan av den internationella nivån. Utvärderingar av det särskilda miljöansvaret kan ge underlag att ytterligare vidareutveckla ansvaret.

Vi bedömer att förslagen förstärker incitamentet hos myndigheterna att arbeta med miljöfrågor och att föra ut dessa till sektorns aktörer. Detta kommer ge en ökad integration av miljö i samhället och i förlängningen kan detta bidra till en bättre miljö.

Komplexiteten i ansvarfördelningen av miljöarbetet i samhället kommer att kvarstå, om än något förtydligad, där ett antal myndigheter har ansvar för olika områden med olika infallsvinklar. Denna komplexitet kan ge upphov både till dub- belarbete och att delar av miljöarbetet ”faller mellan stolar”. Dock anser vi att för- slagen ger förbättringar jämfört med den nuvarande situationen.

Enligt vår bedömning kommer ett genomförande av förslagen generellt betyda att mer resurser kommer att behöva läggas på miljöarbetet.

Effekter på aktörsnivå

Regeringen: Regeringen får genom myndigheternas rapportering ett utökat under-

lag för genomförande av miljöpolitiken. Underlaget kommer t.ex. att innehålla ett sektorsperspektiv och ge information om det internationella arbetet. Regeringen kommer att behöva lägga mer tid på dialog och riktlinjer för myndigheterna.

Myndigheterna: För de myndigheter som har särskilt sektorsansvar och som före-

slås ha ett särskilt miljöansvar blir konsekvensen generellt ett tydligare uppdrag. Förslagen angående mål och inriktning, sektorsdefinition, Naturvårdsverkets roll, vilka uppgifter som följer med ansvaret och styrningen av myndigheterna bidrar till detta. Dock kommer situationen för myndigheterna, med ett flertal olika miljöupp- drag, fortfarande att vara komplex. Det kan behöva läggas mer resurser på den mer omfattande rapporteringen. En kontinuerlig rapportering ger dock möjlighet att planera och samutnyttja information för olika ändamål, vilket på längre sikt istället kan betyda en minskad eller oförändrad börda jämfört med dagens situation.

För myndigheter som har särskilt sektorsansvar och som inte föreslås att ha ett särskilt miljöansvar blir konsekvensen att de istället får arbeta utifrån det allmänna miljöansvaret som faller på alla aktörer och det ansvar som anges i Verksförord- ningen samt andra uppdrag på miljöområdet. Jämfört med nuläget kan resursbeho- vet komma att ligga på ungefär samma nivå.

För myndigheter som inte har särskilt sektorsansvar, men som föreslås ha ett särskilt miljöansvar blir konsekvensen att de får ett nytt uppdrag på miljöområdet och att det kan krävas resurser för att lägga upp en ny inriktning på miljöarbetet. Mer resurser kan speciellt behövas för rapporteringen.

Naturvårdsverket: Naturvårdsverket hör till de myndigheter som vi föreslår inte

ska ha ett särskilt miljöansvar. Verket är regeringens centrala miljömyndighet och verkets miljöarbete kommer troligen att påverkas mycket marginellt av att inte ha ett särskilt sektorsansvar.

Förslaget att verket ska vara pådrivande, samlande, samordnande och vägle- dande för myndigheterna med ett särskilt miljöansvar för sektorn stämmer till stor del med redan pågående arbete, men kan komma behöva kompletteras i vissa delar.

Om verket framöver ska göra sammanställningar och analyser av myndigheter- nas rapportering eller utvärdering av det särskilda miljöansvaret kommer detta kräva ytterligare resurser.

Miljömålsrådet: Förslaget om myndigheternas rapportering kommer ge Miljömåls-

rådet ytterligare underlag inför kommande fördjupade utvärderingar av miljökvali- tetsmålen.

Sektorsaktörer: Konsekvenserna för sektorernas aktörer (företag, kommuner, kon-

sumenter m.fl.) är svåra att förutse. Dock är syftet att myndigheternas arbete ska nå ut till aktörerna, som också ökar integreringen av miljö i sin verksamhet. Vissa åtgärder kan kräva att aktörerna, t.ex. företag, måste lägga mer resurser på miljöre- laterade insatser.

4 Alternativt förslag – avskaffa

In document Myndigheternas miljöansvar (Page 53-56)