• No results found

Val av myndigheter med olika uppdrag

In document Myndigheternas miljöansvar (Page 41-46)

3 Vidareutveckling av det särskilda sektorsansvaret

3.3 Val av myndigheter med olika uppdrag

I de två föregående avsnitten lämnar Naturvårdsverket förslag till mål, inriktning och avgränsning av ansvarsområden för det särskilda ansvaret. Mot bakgrund av detta anser vi att det behövs en översyn av vilka myndigheter som bör ha ett sär- skilt ansvar på miljöområdet.

3.3.1 Naturvårdsverkets slutsatser och förslag

• Naturvårdsverket menar att följande kriterier ska vara riktningsgivande vid urval av vilka myndigheter som ska ha ett särskilt miljöansvar: 1. sektorns35 negativa miljöpåverkan

2. myndighetens möjlighet att, inom sektorn, nå och påverka ett stort an- tal viktiga aktörer som genom ett ändrat agerande kan bidra till en po- sitiv miljöpåverkan 35 se sektorsavgränsning i avsnitt 3.2 Miljö Verksamhetsområde

Miljö läggs som en aspekt på myndighetens ordinarie verk- samhetsområde.

3. att uppdraget inte sammanfaller med andra uppgifter som myndighe- ten har inom miljöområdet

• Naturvårdsverket föreslår att 16 myndigheter har/får ett särskilt miljöan- svar för sektorn - se tablå nedan.

• Naturvårdsverket föreslår vidare att verket tilldelas följande roll av reger- ingen: att vara pådrivande, samlande, samordnande och vägledande för myndigheterna med ett särskilt miljöansvar för sektorn. Naturvårdsverket ska i vissa fall också ha en stödjande roll. Vid behov ska Naturvårdsver- ket dessutom följa upp/utvärdera arbetet med det särskilda miljöansva- ret.36

3.3.2 Bakgrund till förslag

I myndigheternas redovisning finner vi fyra myndigheter37 som mer tydligt har ifrågasatt huruvida den egna myndigheten ska ha uppdraget i framtiden. Kemika- lieinspektionen ifrågasätter sektorsdefinitionen och menar att myndigheter som arbetar gentemot samhällets sektorer bör ha uppdraget men inte KemI. Kommers- kollegium rapporterar likartade funderingar angående sitt uppdrag. Flera av övriga myndigheter redovisar också en oklarhet i syftet med uppdraget.

I detta sammanhang kan det även vara av intresse att studera vilka sektorer som har identifierats och/eller prioriterats i andra sammanhang samt varför de har prio- riterats. Nedan ges några exempel på detta.

Några exempel på indelning och prioritering av sektorer

• Europeiska rådet har identifierat nio sektorer där man på EU-nivå har sett behovet av strate- gier för att integrera miljö. Indelningen i sektorer följer i detta fall indelningen i rådskonstellationer. Sektorerna är: transport, energi, jordbruk, inre marknaden, näringsliv, utveckling, fiske, ekonomi och finans samt handel och yttre förbindelser. Denna process benämns Cardiffprocessen (se avsnitt 5).

• European Environment Agency (EEA) har publicerat indikatorrapporter för vissa sektorer. Indikatorer har rapporterats för transportområdet och energiområdet. En första sektorsrapport om turism är under produktion. För sektorn jordbruk planerar man att börja använda indikatorer som Kommissionen har föreslagit. I övrigt arbetar EEA även med sektorerna fiske, hushåll, industri samt befolkning och ekonomi.

• I Nordiska ministerrådets (NMR) strategi för hållbar utveckling38 fokuserar medlemmarna på sex sektorer där de anser att det är viktigt att integrera miljöhänsyn och hållbar utveckling. Dessa är: energi, transport, jordbruk, företag och industri, fiske samt skogsbruk.

Det finns flera initiativ där man på olika sätt har försökt bedöma vilka sektorer eller varugrupper som har störst miljöpåverkan. I en rapport från Forskningsgruppen för miljöstrategiska studier och Statistiska Centralbyrån39 sammanfattar man resultat

från ett flertal studier samt använder sig av nya beräkningar. Grovt sammanfattat indikerar rapportens resultat att produktion och användning av el och värme, livs-

36

Naturvårdsverkets roll varierar mellan de olika myndigheterna beroende på de ansvar och uppgifter som ålagts respektive myndighet samt de avtal som finns mellan Naturvårdsverket och dessa myndig- heter.

37

Skogsstyrelsen, Luftfartsverket, Kemikalieinspektionen, Kommerskollegium

38

Nordiska Ministerrådet, 2001, Nord 2001:3.

39

medel, byggnationer, fossila bränslen och transportmedel är betydande varugrupper som påverkan miljön.

Vi kan konstatera att vissa samhällssektorer ofta nämns i diskussioner om vilka sektorer som är viktiga ur miljösynpunkt, t.ex. transportsektorn. Bedömningen varierar dock beroende på vad som sätts i fokus. Några sektorer anses t.ex. vara viktiga eftersom sektors aktörer bedriver verksamhet som direkt påverkar miljön negativt (t.ex. jordbrukssektorn eller transportsektorn). Andra anses viktiga främst eftersom en stor mängd aktörer agerar i sektorn och då genom sina beslut kan på- verka miljön positivt eller negativt (t.ex. handel eller turistsektorn).

Naturvårdsverkets roll

Naturvårdsverket har hittills varit en av myndigheterna med särskilt sektorsansvar. Samtidigt har verket haft en samordnande roll (se avsnitt 1.2.1). Flera myndigheter har uttryckt synpunkter på Naturvårdsverkets roll och funktion i relation till övriga myndigheter. Några anser att Naturvårdsverkets samordnande funktion är av stor betydelse. Andra anser att Naturvårdsverkets roll måste klargöras och att Natur- vårdsverket måste samordna sig internt i sina kontakter med myndigheterna. Flera myndigheter påpekar också vikten av samverkan, erfarenhetsutbyte och kunskaps- överföring mellan olika sektorer. I miljömålspropositionen från 2001 konstateras att Naturvårdsverket bör ha en central, stödjande roll i myndigheternas arbete med sektorsansvar för miljön.

3.3.3 Naturvårdsverkets kommentarer

Frågan om det är rätt myndigheter som idag har ett särskilt ansvar bör ställas. Dvs. vilka myndigheter ansvarar för ett område där det är viktigt med en integrering av miljö för att nationella mål ska nås? Det är också viktigt att ta hänsyn till vilket mandat myndigheten har att genomföra åtgärder. Miljöansvaret innebär ett merar- bete för myndigheten och det är självklart viktigt att inte belasta myndigheter med ytterligare uppgifter om det inte är möjligt att uppnå ett resultat som motsvarar insatsen.

Vi anser att regeringen på nytt borde se över vilka myndigheter som bör ha ett särskilt ansvar. Vi föreslår att myndigheter väljs efter kriterierna 1) att den sek- tor/det verksamhetsområde som myndigheten arbetar med och kan påverka har en stor negativ miljöpåverkan; 2) att myndigheten har möjlighet att, inom sektorn, nå och påverka ett stort antal viktiga aktörer. Dessa myndigheter har möjlighet att bidra till att aktörerna agerar på ett nytt sätt och därmed bidrar till en positiv miljö- påverkan, direkt eller indirekt. Dessutom finns ett tredje kriterium; 3) att regering- en inte ger ett uppdrag som redan motsvaras av ett annat uppdrag. Vi anser vidare att Naturvårdsverket inte bör ha ett särskilt miljöansvar, utan istället är pådrivande, samlande, samordnande och vägledande för myndigheterna med ett särskilt miljö- ansvar för sektorn (se mer nedan).

Utifrån ovanstående kriterier visas i nedanstående tablå ett förslag där det framgår vilka myndigheter som Naturvårdsverket anser bör ha ett särskilt miljöan- svar för sektorn. De myndigheter som inte föreslås ha ett särskilt ansvar fråntas dock inte krav enligt bl.a. Verksförordningen och det allmänna sektorsansvaret,

som åligger dem alla, samt ansvaret enligt miljöbalkens hänsynsregler. Utöver de myndigheter som tidigare har haft ett särskilt sektorsansvar har ytterligare två kommit upp till diskussion: Livsmedelsverket och Turistdelegationen, vilka även inkluderas i tablån.

Det finns ett antal myndigheter med sektorer vilka under lång tid har konstate- rats påverka miljön, t.ex. Vägverket och Jordbruksverket. Dessa anser vi fortfaran- de är relevanta och de har nedan markerats med ”kriterium 1”. Bland dem som markerats med detta kriterium finns också några myndigheter som ansvarar för sektorer som kan betecknas som mer ”nya” när det gäller uppmärksammad miljö- påverkan. Dessa är just Livsmedelsverket och Turistdelegationen.

Ett antal ytterligare områden har under senare år uppmärksammats som viktiga eftersom man har insett att om ett stort antal aktörer inom dessa områden agerar kan miljön påverkas positivt. Detta kan t.ex. gälla handel, konsumtion och utbild- ning. De myndigheter som vi har bedömt agerar inom sådana sektorer har marke- rats med ”kriterium 2”. KemI och Skogsstyrelsen arbetar med miljöpåverkande sektorer. Dock anser vi att deras miljömålsansvar för Giftfri miljö respektive Le-

vande skogar i stort sammanfaller med det ansvar de skulle få för sina verksam-

hetsområden.

Naturvårdsverkets förslag på myndigheter som bör ha särskilt miljöansvar för sektorn

Myndighet Har nuvarande Får särskilt Kommentarer

ansvar miljöansvar

för sektorn

Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams) x Ej kriterium 1 eller 2 Arbetsmiljöverket x Ej kriterium 1 eller 2

Banverket x x Kriterium 1

Boverket x x Kriterium 1

Statens energimyndighet x x Kriterium 1

Fiskeriverket x x Kriterium 1

Försvarsmakten x x Kriterium 1

Statens jordbruksverk x x Kriterium 1

Kemikalieinspektionen x Sammanfaller i stort sett med miljömålsansvaret40

Kommerskollegium x x41 Kriterium 2

Konsumentverket x x Kriterium 2

Livsmedelsverket x Kriterium 1 och 2

Luftfartsverket x x42 Kriterium 1

Myndigheten för skolutveckling x x Kriterium 2

Naturvårdsverket x En pådrivande, samlande,

samordnande och vägledande roll

Verket för näringslivsutveckling x x Kriterium 2 (NUTEK)

40

Vilket KemI även själva anser

41

Kommerskollegium ifrågasätter dock om de ska ha ett särskilt ansvar

42

Riksantikvarieämbetet x Ej kriterium 1 eller 2 Riksförsäkringsverket x Ej kriterium 1 eller 2 Statens räddningsverk x Ej kriterium 1 eller 2 Sveriges geologiska x Ej kriterium 1 eller 2 undersökning (SGU)

Styrelsen för internationellt x x Kriterium 2 utvecklingssamarbete (SIDA)

Sjöfartsverket x x Kriterium 1

Skogsstyrelsen x Sammanfaller i stort sett med

miljömålsansvaret43

Socialstyrelsen x Ej kriterium 1 eller 2

Turistdelegationen x Kriterium 1 och 2

Vägverket x x Kriterium 1

24 16

Naturvårdsverkets roll

Ovan föreslår vi att Naturvårdsverket inte ska vara en av myndigheterna med ett särskilt miljöansvar för sektorn. Vi anser i stället att Naturvårdsverket ska vara pådrivande, samlande, samordnande och vägledande för myndigheterna med ett särskilt miljöansvar för sektorn. Naturvårdsverket ska i vissa fall också ha en stöd- jande roll. Vid behov ska Naturvårdsverket dessutom följa upp/utvärdera arbetet med det särskilda miljöansvaret. Naturvårdsverkets roll kommer att variera mellan de olika myndigheterna beroende på det ansvar och uppgifter som ålagts respektive myndighet samt de avtal som finns mellan Naturvårdsverket och dessa myndighe- ter.

Ovanstående formulering stämmer väl överens med den roll som verket ges i Naturvårdsverkets instruktion och regleringsbrev. Tolkningen stämmer också i stora delar med den roll som Naturvårdsverket ges i miljömålspropositionen från 2001 och regeringens skrivelse Hållbara Sverige44. Att Naturvårdsverket ska var

pådrivande i arbetet kan t.ex. innebära att verket vid Gd-möten diskuterar uppdra- get och myndighetens arbete kring detta. Det kan också innebära att så långt som möjligt arbeta för att uppdraget förs in i myndigheterna styrdokument. En samlande och samordnande roll kan bl.a. innebära att Naturvårdsverket vid strategiska tillfäl- len samlar representanter för de olika myndigheterna för att diskutera uppdraget, erfarenheter, möjligheter och problem. I vissa fall ska Naturvårdsverket också vara stödjande i arbetet. Det kan t.ex. innebära att bistå vid identifiering av särskilt vik- tiga miljöfrågor för just den aktuella myndigheten. Naturvårdsverket kan även ha en roll när det gäller att sammanställa och analysera rapportering från myndighe- terna (se avsnitt 3.4), vilket bör falla in om ramen för Naturvårdsverkets uppföljan- de roll.

43

Vilket Skogsstyrelsen även själva anser

44

In document Myndigheternas miljöansvar (Page 41-46)