• No results found

5 Kontakter med

In document Sammanträde med Socialnämnden (Page 46-49)

sjukhus

Informera drabbade om att POSOM-ledningen håller kontakt med det sjukhus de skadade förts till, och kommer att ge besked så snart besked finns att ge.

Telefoner Informera om att telefoner finns tillgängliga, att resurspersonal kommer att hjälpa till med telefonering till anhöriga och skadade som förts till sjukhus.

Meddela att information om skadade kan dröja, men att den ges så fort det går!

Kontaktpersoner Informera om att alla kommer att få kontaktpersoner ur resurspersonalen Sammanhållning Informera om att vi strävar efter att hålla samman alla drabbade så långt

som möjligt.

Registrering Registrera var och en som tas om hand. Var noga med att anteckna kända uppgifter om

 de som dödats

 de som skadats och förts till sjukhus

 de som finns med i krisgruppsarbetet

 anhöriga som kan nås hemma

För dessa anteckningar finns särskilda registerblad

6.2. Fortsatt omhändertagande

Gruppindelning och

kontakt personer

När inkallad resurspersonal kommit in och delats i grupper, påbörjas den egentliga insatsen. Resurspersonerna fördelas av POSOM-ledningen på de uppgifter som ska utföras

De drabbade delas in i mindre grupper.

Anhöriga till döda bör redan från början tilldelas en särskild resursperson var eller per familj.

Övriga kan vid behov delas i större grupper, fem till åtta per grupp. Varje grupp tilldelas en resursperson. Håll samman familjer!

Behov av mat, kläder med mera

Resurspersonen kollar upp vilka behov de drabbade har av mat, kläder, vila, telefonhjälp med mera. Behov meddelas till POSOM-ledningen, som fördelar arbetet.

Samtal Inledande samtal om vad som hänt sker i de små grupperna. De drabbade får berätta om vad som hänt ur sitt eget perspektiv. Det är viktigt, att resurspersonen i detta skede lyssnar utan att korrigera eller förklara. Lyssna hela tiden på de drabbade. Ta upp samtalstrådar i syfte att hjälpa den drabbade att uttrycka sina upplevelser. Trösta och lugna.

Reaktioner Reaktionerna efter en dramatisk upplevelse kan variera mycket. Allt från apatisk inbundenhet till gråt eller intensivt pratande. Grip inte in för mycket.

Närhet är i detta läge viktigast. Varsam kroppskontakt och lyssnande.

Information Först då information ges av POSOM-ledningen om vad som verkligen skett, kan denna föras vidare till de drabbade. Det är viktigt med saklig information, eftersom annars rykten snart sprids även bland de drabbade!

Motverka ryktesspridning!

6

Telefonering Resursperson hjälper till med telefonering.

Samtal till sjukhus görs först då besked från polisen kommit om vart skadade förts. Frågor om skadade görs först av resurspersonen. Han/hon talar med vårdpersonalen.

Mat och dryck Mat och dryck kan behövas, POSOM-ledningen ser till att det som behövs kommer fram. Att få något att äta eller dricka kan verka lugnande.

Kläder Drabbade kan behöva kläder. Gå igenom vilka behov som finns och meddela POSOM-ledningen.

Vila Drabbade kan behöva lägga sig. POSOM-ledningen ordnar sängplatser eller motsvarande. Lämna inte en drabbad ensam längre tid.

Resurspersonen sitter hos eller tittar in till den drabbade ofta.

7. Mottagning av anhöriga

 Lokaler ställs i ordning för att kunna ta emot anhöriga och närstående

 Vid behov ordnas övernattningsförläggning för drabbade från annan ort. I fall

övernattningsförläggning anordnas bör resurspersoner finnas på plats som stöd för de drabbade.

 Vid transporter till sjukhus för de som har skadade anhöriga skall det möjliggöras för att resurspersoner medföljer.

 Inför hemresor för drabbade från annan ort, tas kontakt med hemkommun för att möjliggöra för att de drabbade blir omhändertagna vid hemkomsten.

 Vid hemresa inom kommunen kan resursperson medfölja om behov finns av detta.

 Samtal om vad som hänt bör hållas med hela gruppen innan den splittras. Ev kan gruppen delas in i mindre samtalsgrupper.

 Samtal organiseras av ledningsgruppen. De drabbades resurspersoner deltar i samtalet.

Genomgång av händelseförloppet bör genomföras. Avsikten är att de drabbade ska få berätta vad som skett. Var och en ska få tala utan att avbrytas. Ingen berättelse ska rättas. Först då den är avslutad kan korrigerande fakta lämnas.

Den som leder samtalet (någon ur ledningsgruppen) skall vara välinformerad. Om de drabbade reser hem samma dag som olyckan blir samtalet en genomgång av vad som skett.

Ledningsgruppen bör ta upp frågan om uppföljning på hemkommun.

8. Uppföljning av POSOM-gruppens insats

Efter avslutad insats och senast inom ett dygn, samlas alla för POSOM-gruppens

avlastningssamtal. Det är en fördel om avlastningssamtalet kan starta upp inom 8 timmar efter avslutad insats.

Samtalet förs med hela gruppen eller i mindre grupper. Det är viktigt att hålla ihop gruppen/grupperna och att alla sitter kvar tills samtalet är avslutat.

7

Det är angeläget att välja en bra lokal för dessa samtal, alltså ingen genomgångslokal samt att mobiltelefoner och sökare är avstängda.

Syftet med avlastningssamtalet är att motverka rykten, att få en gemensam bild/syn vad man varit med om, att kunna avsluta händelsen samt att få avreagera sig.

Med fördel deltar två samtalsledare för avlastningssamtalet, en som är ansvarig för fakta och en som utgår från tanke/känsla.

Samtalet förs enligt följande schema:

1. Introduktion - fakta

- sekretess och tystnadsplikt - händelsen

2. Teknisk beskrivning - var och en berättar 3. Känslomässig beskrivning - var och en berättar 4. Sammanfattning - upplevelsen

- hur gå man vidare

Avsikten är att tydliggöra sammanhanget. Var och en ska få berätta utan att avbrytas. Ingen berättelse skall rättas. Först då en berättelse är avslutad kan korrigerande fakta lämnas. Om någon börjar angripa någon annan i samtalet måste detta genast stoppas.

Den som behöver mer än ett avlastande samtal skall slussas vidare till annan samtalskontakt.

Ärende 11

Uppdrag kartläggning av de höga

In document Sammanträde med Socialnämnden (Page 46-49)