• No results found

Kultur- och fritidsnämnden

49Ekonomisk sammanfattning, tkr

2.5 Kultur- och fritidsnämnden

Ordförande Stefan Ferm (M) Vice ordförande Indira Ruiz (S)

Verksamhetsbeskrivning

• Bibliotek med huvudbibliotek i centralorten och filial- bibliotek runtom i kommunen.

• Kulturskola som har inriktningar mot musik, teater/

drama och dans.

• Kulturverksamhet som innefattar offentlig kultur, kultur i skolorna, bidrag till föreningar och studieförbund, konstverksamhet samt kulturmiljöarbete.

• Fritidsverksamhet som har kontakt med föreningar, er- bjuder dem olika former av bidrag och tillsammans med dem genomför Idrottsskola för 7- och 8-åringar.

• Omkring 140 fritidsanläggningar, varav de flesta har föreningsskötsel. Här ingår Haganäsbadet med verksam- het som allmänt bad, simskola och babysim.

• Ungdomsverksamhet med bland annat öppen fritidsgårds- verksamhet, skoldanser och lovverksamhet.

Väsentliga händelser

Kultur- och fritidsnämndens fortsatta strategiska arbete med utgångspunkt från kommunvisionen fortsatte, och en kultur- och fritidspolitisk arbetsplan färdigställdes och antogs.

En verksamhetsprofil för biblioteksverksamheten utarbetades och antogs av nämnden. Denna tillsammans med biblioteks-planen utgör nu en strategisk plattform för den fortsatta bib-lioteksutvecklingen. För att tillgodose brukarnas behov av och önskemål om biblioteket som en mötesplats och ett mo-dernt informations- och kunskapscentrum, påbörjades en för- nyelse och förbättring av biblioteksmiljön. Programverksam-heten för såväl barn och unga som vuxna utökades, som yt-terligare ett led i detta arbete.

Den nationella avslutningen av Bokjuryn förlades till Älm-hult, med författare från hela Sverige som deltagare tillsam-mans med omkring 600 av kommunens barn och ungdomar.

Detta är ett resultat av folk- och skolbibliotekens mångåriga, gemensamma arbete med Bokjuryn.

Skateparken på Silverdalenområdet invigdes och ungdoms-gården Fenix (tidigare Magazinet) renoverades. Detta tillsam-mans med ett förändrat arbetssätt medförde utökade och mer varierade besökargrupper. Upprustningen av scenområdet på-börjades och användes under sommaren till ett folklustspel.

Sex ungdomar erbjöds sommarjobb inom Kulturskolan och turnerade runtom i kommunen med sin dansföreställning.

Brasseleverna erbjöds sommarmusikskola under en vecka.

Framtagandet av en regional kulturplan för Kronoberg med-förde att såväl politiker som tjänstemän deltog i en rad regio-nala utvecklingsträffar med varierande inriktning.

Arbetet med att ta fram förslag på framtida utformning av och verksamhet inom det så kallade Kulturstråket påbörjades, med bland annat genomförande av workshops och intervjuer.

Markförbättringar av motionsspåren i Klöxhult och Liatorp genomfördes. Avtal med föreningar gällande Bockatorp, Äl-mekulla och Klöxhultsspåren tecknades. Etapp 1 av den pla-nerade renoveringen av omklädningsrummen på Älmekulla färdigställdes, medan anlagda bränder orsakade omfattande skador på anläggningens klubbhus, speakerbås och kiosk.

Nya traktorer införskaffades för placering på Bockatorp och Älmekulla, samt en snöskoter för spårning i Klöxhult. De ener- gibesparande åtgärderna i Diö ishall färdigställdes.

Diskussioner fördes löpande kring den planerade om- och till- byggnaden av simhallen. Uppkomsten av kakelskador med-förde att simhallen tvingades stänga i september och förblev stängd året ut.

55

Målupp-fyllelse Övergripande mål

Målupp-fyllelse Verksamhetsmål Kommentarer

K

Mötesplatser och offentliga rum som stimulerar till social gemenskap,

upp-levelser, lärande och kreativitet

J

Fritidsgården ska ta tillvara och främja besökarnas kreativitet, behov och intressen

Cirka 25 ungdomar engagerade i arbets-grupper (målnivå 15 ungdomar)

K

Ändamåls- och tidsenliga lokaler Inget verksamhetsmål

K

Modern och tillgänglig marknads-föring av kultur- och fritidsutbudet,

som skapar mervärde

J

Kommunens webbsida ska vara ett

självklart forum för att informera om och sprida nyheter

Antal nyheter på webben 112 (målnivå 75 nyheter)

K

Tydligt identifierade målgrupper, en kontinuerlig dialog med dessa och analys av förändringar i målgrup- pernas behov och önskemål

K

Fritidsgårdens lovverksamhet ska spegla ungdomarnas intresse och önskemål

Antal lovaktiviteter 30 och antalet besökare 608. (Målnivå 30 aktiviteter och 1 100 besökare). Osäkerhet kring tidigare beräk-ningsgrund

L

Kulturskolan ska utvecklas med elevernas önskemål som en viktig utgångspunkt

Antal elever i kö till kulturskolans verksam-het 30 procent. (Målnivå 20 procent av elevantalet)

K

Särskilda tjänster erbjuds dem som av någon anledning har svårt att

utnyttja kultur- och fritidsutbudet

J

Genom kultur-i-vården-program når kulturverksamheten ut till kommu-nens äldreboenden

Antal program 50 (målnivå 50)

J

Boken kommer är en service för den som på grund av sjukdom, rörelse-hinder eller annat funktionsrörelse-hinder inte kan komma till biblioteket

Antal förmedlade lån 4 190 (målnivå 4 000)

K

Främjande av och deltagande i sama-bete med föreningar, organisationer, näringsliv, andra kommunala nämn-der/förvaltningar, grannkommuner, regionala strukturer, samt med de nationella och internationella nätverk som är relevanta för nämndens verk-samhetsområde

J

Idrottsskolan ska göra det lättare för kommunens barn att hitta en favoritidrott, vilket möjliggörs av en bred samverkan med kommunens föreningar och organisationer

Antal medverkande föreningar/organisatio-ner 20 st (målnivå 18)

K

Ideelt arbete i föreningar och andra former uppmuntras och ses som ett viktigt medel för att bryta barriärer mellan könen, generationer och kulturer

?

Studieförbundens varierande utbud av studiecirklar stärker människors möjligheter att delta i det demokra-tiska samhället

Det är inte möjligt att bedöma om målni-vån på 100 studiecirkeldeltagare per 1 000 invånare uppnåtts eftersom det finns i oklarheter i statistiken från SCB

J

Ideelt arbete i föreningar och andra former uppmuntras och ses som ett viktigt medel för att bryta barriärer

mellan könen, generationer och kulturer.

J

Såväl nämnd som ledningsgrupp ska ha omvärldsbevakning som ett åter-kommande inslag i sitt arbete

Antal ggr som omvärldsbevakning ägt rum 11 ggr (målnivå 10 ggr)

J

= Uppfyllt

K

= Delvis uppfyllt

L

= Ej uppfyllt

Måluppfyllelse

Verksamhetens resultat

Verksamhetens resultat, tkr Bokslut

2011

Avvikelse gentemot budget 592

Återstående budget till oförutsett 567

Avvikelse efter oförutsett 25

Antal besökare per öppettimme i den

öppna fritidsgårsverksamheten 5,5 5,6

Antal deltagare per program på

biblioteken 11,9 18,8 Antal föreningsaktiviteter

7-20 år, flickor 35 000 30 419

Antal föreningsaktiviteter

7-20 år, pojkar 52 000 43 906

Antal elever i Kulturskolan 330 350 316

Nyttjandegrad idrottshallar, procent 50 65

- Älmhults kommun Årsredovisning 2011

-- Älmhults kommun Årsredovisning 2011 -

56

Framtiden

Kultur- och fritidsnämndens verksamhet under de kommande åren kommer till stor del att präglas av fortsatt utvecklings-arbete med utgångspunkt från den kultur- och fritidspolitiska arbetsplanen.

Beslut om framtida utformning, organisation och verksam-het inom det så kallade Kulturstråket är avgörande för kul-turverksamheten som helhet. Beslutet berör på ett direkt sätt kulturskolan, ungdomsgården, biblioteket och den allmänna kulturverksamheten, men också en rad andra verksamheter, funktioner och målgrupper.

Ungdomsverksamheten med ungdomsgården Fenix som bas kommer att fortsätta sitt påbörjade utvecklingsarbete präglat av social mobilisering och med ungdomars delaktighet som en viktig utgångspunkt. Samarbetet med utbildnings- och so-cialnämndens verksamheter är avgörande för att stärka det förebyggande arbetet med inriktning mot ungdomar.

Bibliotekets utvecklingsarbete fortsätter i nästa steg med barn- och ungdomsbiblioteksverksamheten, i syfte att byg-ga upp en modern verksamhet som med utgångspunkt från barns och ungdomars behov, vilken profilerar Älmhult på den nationella arenan. Detta ställer bland annat krav på ända-målsenliga lokaler.

Även bibliotekets teknikbaserade utvecklingsarbete fortätter.

Nästa steg är att utrusta medierna med RFID-taggar, det vill säga datorchip för information om mediernas kataloguppgifter.

Försörjningen av bra biblioteksservice till hela kommunen måste ses över. Ett starkt huvudbibliotek bedöms vara en för-utsättning för denna service.

Betydelsen av en helhetssyn på kommunens anläggningar, be- fintliga såväl som nya, måste också fortsättningsvis lyftas fram. Prioriteringar kopplade till tydliga motiveringar såväl vad gäller investeringsbeslut som renoveringsplaner är ett viktigt inslag i detta arbete.

Haganäsområdets betydelse som rekreationsområde förvän-tas öka, då området förnyas och simhallen och fritidsanlägg-ningen på Haganässkolan renoveras.

Upprustningsbehoven på Älmekulla kvarstår. Beslut om fort-satt upprustning är beroende av signaler om framtida loka-lisering.

Samarbete med föreningar/organisationer behöver utvecklas ytterligare, för att föreningsägda och kommunala anläggnin-gar ska få ökad beläggning.

Revideringen av nämndens regelverk för bidrag till förening-ar fortsätter enligt upprättad plan och beräknas träda i kraft under 2013.

Oxtorget i Älmhult har byggts um

57

Related documents