• No results found

Kultur- och ungdomsverksamheter

Under kultur- och fritidsnämndens ansvarsområde ligger kulturverksamheter (bibliotek, musikskola, Gunnes gård, allmänkultur, kommunens konstsamling,

6.1 Kultur- och ungdomsverksamheter

1 juni 2015 slogs Väsby välfärd kultur och kultur- och fritid ihop för att bilda ett stort gemensamt kontor, kultur- och fritidskontoret. Det innebär att kultur och fritid (före detta kundvalskontoret) bibliotek, musikskola, Gunnes gård, Vega och allmänkultur ingår i samma kontor som verkar under kultur- och fritidsnämnden. Fritidsgårdarna i kommunen drivs av tre olika externa utförare:

Unga Örnar, Ungdom Väsby AB och Stockholms

Stadsmission. Dessutom driver fristående kultur-föreningar verksamhet i vissa kulturlokaler, som Hembygdsföreningen i hembygdsgården.

Nedan finns en karta med de olika verksamheter-na, position i karta anges i parentes vid respektive beskrivning.

Figur 15 visar kultur- och ungdomsverksamheter, triangel symboliserar privat utförare och kvadrat kommunala.

1 Runbygården 4 Gunnes gård 7 Vega

2 Hembygdsgården 5 Väsbygården 8 Grimbogården

3 Messingen 6 Smedbygård

Messingen och kulturhuset

Messingen (3), är viktig för kultur- och fritids-nämndens verksamheter. I Messingen finns

hu-samlingsplats för Väsbyborna. I december 2015 invigs ett nytt kulturhus som byggs i anslutning till Messingenhuset. I kulturhuset kommer det att finnas ett stort scenrum som har kapacitet att ta

Musikskolans lokaler

Musikskolan har sin verksamhet i lokaler i Mes-singen (3) och använder förutom musikskolans egna lokaler på plan två, följande lokaler vid fler-tal tillfällen i veckan: Multihallen, ABBA, Ragn-vald, bibliotekets aktivitetsrum, matsalen och caféet. Musikskolans verksamhet är i behov av fler lokaler i form av ett större undervisningsrum samt lämplig lokal för att kunna ta emot fler

ele-ver i konstämnet. Om musikskolan uppnår den volymökning som finns i flerårsplanen kommer de även att behöva ytterligare ett undervisnings-rum på plan två samt tillgång till lokaler på kom-munens grundskolor för att öka tillgängligheten för de yngre eleverna. Musikskolan har ambition om att utvecklas till kulturskola och testar därför verksamhet inom konst- och teaterområdet.

Bibliotek

Huvudbibliotek, barnbibliotek samt pendlarbib-liotek finns i lokaler i Messingen (3). Verksam-heten drivs av kultur- och fritidskontoret. Kultur- och fritidsnämnden hyr lokalerna av kontoret för samhällsbyggnad som i sin tur hyr in lokalerna från en extern fastighetsägare.

Biblioteksverksamheten är i behov av ytor i form av en ordentlig ungdomsavdelning och en avdel-ning för barnfakta i anslutavdel-ning till den befintliga barnavdelningen i Messingen. I dagsläget är barn-fakta och ungdomsböcker placerade på vuxenav-delningen (där det idag är väldigt trångt). Dessa ytor behöver vuxenavdelningen för att kunna

utöka och tydligare kunna exponera böcker bättre vid alla hyllor (bra exponeringsmöjligheter kom-mer alltid högt upp bland de faktorer som avgör utlåningen). Barnfakta bör placeras i anslutning till övrig barnlitteratur. Ungdomar behöver få en egen avdelning som de känner är deras, där de kan hänga, läsa, spela brädspel, göra läxor m.m. I arbetet att utforma avdelningen bör både perso-nal och ungdomar vara involverade i fokusgrup-per eller helst workshops, som är ett bra sätt att få fram vad barn och ungdomar egentligen vill ha.

Biblioteket är även i behov av en yta till sitt ma-gasin, som idag är placerat nere i källaren. Maga-sinet bör ha en mer lättåtkomlig placering så att

det kan göras till ett öppet magasin. Detta ställer vissa krav på den ytan främst när det gäller håll-fasthet, då magasin med böcker är väldigt tunga.

På grund av platsbrist vid inflyttningen i de tem-porära lokalerna i Messingen, som sedan dess blivit permanenta, placerades flera hyllmeter med böcker i en stor hylla. Följden av platsbristen blev att många böcker som efterfrågas placerades där och personalen måste gå ner två våningar flera gånger om dagen för att hämta dem. Detta är en väldigt omodern lösning som de flesta bibliotek har gått ifrån för att istället ha alla sina böcker ute på hyllan eller i ett öppet magasin i (eller i anslut-ning) till bibliotekslokalen, där besökarna själva kan botanisera.

Susebovillan

Hösten 2015 flyttar ungdomsverksamheten Vega (7) in i den gula villan i Suseboparken. I huset finns ungdomslokaler i bland annat form av mu-sikstudio och mötesytor.

Hembygdsgården

Kultur- och fritidskontoret upplåter hembygds-gården (2) till Upplands Väsby Hembygdsför-ening som driver och fyller gården med verksam-het. Gården är i relativt god kondition med tanke på de olika husens ålder. Under 2014 genomför-des renoveringar, eldragningar, måleriarbete och skydd mot skadedjur på delar av gården. Automa-tisk belysning installerades på gårdsplanen för ökad trygghet.

Gunnes gård

Fornbyn Gunnes gård (4) är en rekonstruktion av en vikingatida gård som ligger i Smedbyområdet.

Vid gården driver kultur- och fritidskontoret musei- och utbildningsverksamhet för skolbarn och besökare.

En utredning som genomfördes av dåvarande kundvalskontoret lyfte fram Gunnes gård som en av kommunens viktigaste turistattraktioner. Pla-ner finns på ett besökscenter med fasta toaletter och bättre parkeringsmöjligheter samt med even-tuell restaurang och butik, men ligger långt fram i tiden och inga beslut har fattats i frågan.

Fritidsgårdar

I kommunen finns fyra fritidsgårdar: Väsbygår-den (5), SmedbygårVäsbygår-den (6), RunbygårVäsbygår-den (1) samt Grimbogården (8). Dessa drivs av tre externa aktörer i form av öppen ungdomsverksamhet för målgruppen 12-16 år. Från och med 2012 har kultur- och fritidskontoret tagit över hyreskon-trakten för gårdarna.

Under 2015 inleds även en utredning om förut-sättningar för en femte fritidsgård, placerad i ett område där som saknar fritidsgård.

Konstarkiv

Kultur- och fritidskontoret ansvarar även för kommunens konstsamling. Syftet med konstsam-lingen är att den ska smycka och berika möteslo-kaler, skolor, äldreboenden, förskolor och andra offentliga, kommunala lokaler.

Den konst som för tillfället inte är utlånad, finns förvarad i ett konstarkiv. Det nuvarande arkivet är alldeles för trångt och inte endamålsenligt.

Konstsamlingen är i behov av en lokal på minst 25 kvadratmeter, med anpassade förvaringsmöj-ligheter med hyllor och arkivmöbler samt avlast-ningsytor för ex. måttbeställning av ramar. Loka-len behöver vara i geografisk anslutning till kul-tur- och fritidskontoret som administrerar kons-ten samt uppfylla kraven för förvaring av konst.

6.1.1 Kundperspektiv och omvärldsbevakning 2016-2025

Kultur- och ungdomsverksamheterna i kommu-nen har genomgått stora förändringar under de senaste åren för att bättre svara upp mot förvänt-ningar och önskemål i omvärlden, och för att spegla mångfald, tillgänglighet och valfrihet. Med det nya kulturhuset och dess stora scenrum kommer Messingenområdet bli ett kulturnav.

Tillsammans med bibliotekets och musikskolans lokaler i Messingen innebär det en ökad tillgäng-lighet gentemot allmänheten, både inom och utanför kommunen.

Under hösten 2015/våren 2016 planerar kultur- och fritidskontoret att genomföra en kultur- och fritidsvaneundersökning för att kartlägga vilka aktiviteter som kommuninnevånarna vill utöva på sin fritid. På så sätt kan trender och intressen utläsas, vilket underlättar i planering av nya

loka-ler och mötesplatser, samt vilka befintliga lokaloka-ler som bör ses över.

6.1.2 Befolkningsutveckling och platsprognos 2016-2025

Ingen av kultur- eller ungdomsverksamheterna är idag direkt styrd av befolkningsutvecklingen. Om en kraftig befolkningsutveckling äger rum i kommunen kan nya verksamheter behöva till-komma, vilket ställer nya krav på anläggningar och faciliteter.

6.1.3 Strategisk analys av plats- och lokalbe-hov

Då de verksamheter som kultur- och fritids-nämnden ansvarar för inte är lagstyrda (förutom folkbiblioteket), utan är frivilliga, är behoven utifrån en befolkningsprognos svår att förutse.

Det finns flera alternativ för både ägandeformer och driftformer av framtida lokaler för kultur-och ungdomsverksamhet. Ideella föreningar har möj-lighet att sköta driften av en verksamhet, men exempelvis ekonomiskt stöd från nämnden. En annan möjlighet är att verksamheten drivs av en extern utförare alternativt av en verksamhet inom kommunen.

Inom kultur- och fritidsområdet finns idag vissa lokaler som ägs av kommunen och vissa som hyrs in externt. Exempel på lokaler som ägs av kommunen är fritidsgårdar och Gunnes gård;

exempel på lokaler som hyrs in är bibliotek och musikskola. Det kan finnas strategiska fördelar för kommunen att fortsatt äga vissa lokaler; fri-tidsgårdar och Gunnes gård är exempel. Genom att kommunen äger lokalerna så har kommunen ökad handlingsfrihet för eventuell framtida kon-kurrensutsättning och ökade möjligheter att på-verka lokalernas utformning utifrån den verk-samhet som ska bedrivas.

I och med att stora delar av nämndens verksam-het idag drivs i lokaler som kommunen inte äger finns risk för ökade hyreskostnader och minskad möjlighet att påverka lokalernas utformning. Då en stor del av nämndens budget är bunden i hy-reskostnader har hyreshöjningar stor påverkan på nämndens budget.

Det är viktigt att kultur- och fritidsnämndens verksamheter planeras tillsammans med planering

av nya bostadsområden. Vid större nybyggnat-ioner, kan det tillkomma behov av ytterligare ytor för kultur- och ungdomsverksamheterna, såsom fritidsgårdar, kulturlokaler eller liknande.

6.1.4 Slutsats kultur- och ungdomsverksam-heter

Både biblioteket och musikskolan är i behov av utökade ytor; musikskolan i form av större undervisningsrum samt ytor för konstämnet och biblioteket i form av en ungdomsavdelning, utö-kade ytor för barnavdelningen samt ett mer lätt-åtkomligt magasin.

Gunnes gård är ett attraktivt besöksmål. För att ytterligare öka gårdens attraktivitet och besöksan-tal skulle ett anbesöksan-tal investeringar troligtvis vara nödvändiga. Gården saknar idag fasta toaletter och faciliteter och i återkommande kundunder-sökningar framställs behovet av café eller restau-rangverksamheter i närheten. Bättre parkerings-möjligheter skulle även underlätta för besökare till gården. Ett besökscenter med museilokaler, butik, restaurang och eventuella konferenslokaler vore en intressant framtida större investering.

De delar av kommunens konstsamling som inte för tillfället är utlånat, finns förvarat i ett arkiv.

Arkivet är trångt och inte endamålsenligt. För att tillgodose behoven behövs ett arkiv på minst 25 kvm som är anpassat för konstförvaring.

Kultur- och fritidsnämnden behöver på längre sikt en danslokal för att ersätta de föreningar som tidigare haft dansverksamhet i gamla kulturhuset.

Det har under flera år varit diskussioner och önskemål om ett pensionärernas hus för kom-munens pensionärsföreningar. I nuläget pågår diskussioner om Villa Karlsro som är belägen vid Bills backe, väster om järnvägen, där kultur- och fritidskontoret kan hyra in lokalen av kontoret för samhällsbyggnad, och sedan i sin tur hyra ut loka-lerna till föreningarna.