• No results found

Omsorg om vuxna personer med psykisk ohälsa

5 Social- och äldrenämnden

5.2 Omsorg om vuxna personer med psykisk ohälsa

Vuxna personer med långvarig psykisk funkt-ionsnedsättning kan få stödinsatser enligt social-tjänstlagen för att delta i samhällslivet och leva ett så självständigt liv som möjligt. I den strategiska lokalförsörjningsplanen analyseras behovet av de olika boendeformerna bostad med särskild ser-vice, hem för vård och boende (HVB) samt för-söksboende. Bostad med särskild service beviljas personer med omfattande stödbehov som inte kan tillgodoses i ordinärt boende. Insatsen kan utformas som gruppboende eller serviceboende.

Insatsen HVB syftar främst till att möta upp sär-skilda behov där specifik kunskap krävs och in-nebär i många fall en livslång vistelse. Insatsen försöksboende riktar sig till de med stort stödbe-hov och som saknar möjligheter till att ordna egen bostad. Den enskilde kan då få hyra en lä-genhet i andrahand av kommunen under vissa villkor och med mål att den enskilde ska överta kontraktet på sikt.

Upplands Väsby kommun har följande avtal och överenskommelse för bostad med särskild service och HVB:

• Överenskommelser skrivs mellan kom-munens beställare och kommunala utfö-rare

• Entreprenad innebär att driften av verk-samheten sköts av en privat utförare på uppdrag av kommunen som hyr lokaler-na

• Köp av enstaka platser görs utifrån ram-avtal enligt lagen om offentlig upphand-ling (LOU)

Upplands Väsby kommuns tillgång till platser på bostad med särskild service och försöksboende anges i tabellerna nedan. Köp av enstaka platser ingår inte.

Bostad med särskild service Antal platser Notering

Kommunal regi 10

Dragonvägens servicebostad 10 Inflyttning hösten 2015

Entreprenad 14

Lokevägens gruppbostad 14

Totalt 24

Tabell 19 visar antal platser på bostad med särskild service enligt socialtjänstlagen för personer med psykisk ohälsa 2015.

Försöksboende Antal lägenheter Notering

Försöksboende 15 Aktuell uppgift juni 2015

Tabell 20 visar antal försöksboenden för målgruppen 2015.

Lokaler som social- och omsorgskontoret hyr går genom kontoret för samhällsbyggnad. Årligen görs en underhållsplan av lokalerna och det finns en mindre budget för det fortlöpande underhål-let. Det finns behov av att upprätta en långsiktig underhållsplan för lokalerna.

Figur 12 visar verksamheter för personer med psykisk ohälsa

1 Gnistan (daglig sysselsättning) 3 Dragonvägen (bostad med särskild service) 2 Lilla Huset (daglig sysselsättning) 4 Lokevägen (bostad med särskild service)

5.2.1 Kundperspektiv och omvärldsbevakning 2016-2025

Under hösten 2015 startades Dragonvägens ser-vicebostad, en ny bostad med särskild service enligt socialtjänstlagen. Boendet drivs av kom-munal utförare. Boendet består av tio lägenheter som är utspridda i fyra olika trappuppgångar och med tillgänglig personal dygnet runt i en gemen-samhetslokal. Platserna kommer främst att tillsät-tas av personer som vistats på HVB utanför kommunen. I och med öppnandet av det nya boendet bedöms ytterligare beställning behöva avvaktas.

I en inventering som gjordes av social- och om-sorgskontoret år 2014 framkom att åldersgruppen 18-24 år i liten utsträckning har insatser från soci-altjänsten utifrån sin psykiska ohälsa. Samma åldersgrupp visade sig dock öka kraftigt inom landstingets mottagningar och utgjorde vid den allmänpsykiatriska mottagningen den största kli-entgruppen. Det tyder på att gruppen unga med psykisk ohälsa kan komma att öka inom kommu-nernas verksamheter framöver. Även antalet äldre

med psykisk ohälsa ökar. Enligt uppgifter från Socialstyrelsen lider cirka 20 procent av alla äldre av psykisk ohälsa. I och med ökningen av antalet äldre kommer psykisk ohälsa utgöra en av våra största folksjukdomar. Andra målgrupper som kan öka på sikt utgår från dagens flyktingström-mar.

Uppgifter från Röda Korset, Centrum för kun-skapsutveckling samt region Skånes team för krigs- och tortyrskadade visar att den psykiska ohälsan bland flyktingar ökar i Sverige. Orsaken är att många flyktingar upplevt krig och svåra trauman varpå de utvecklar en psykisk ohälsa.

5.2.2 Befolkningsutvecklingens påverkan inom målgruppen, 18 år och äldre 2016-2025 Det är svårt att utifrån befolkningsprognosen göra en uppskattning över hur behovet av stöd kommer att se ut för målgruppen. Andra faktorer har större betydelse som exempelvis bostadstill-gången, ökat antal personer med psykisk ohälsa och förändringar i landstingets verksamheter.

5.2.3 Platsbehov

Under de senaste åren har det funnits ett under-skott av boendeplatser varpå social- och om-sorgskontoret har köpt många enstaka platser. År 2014 köpte social- och omsorgskontoret 33 helårsplatser, främst för att verkställa beslut men även för att tillgodose särskilda behov. Att göra en prognos för målgruppen är svårt eftersom behovet inte enkelt kan förutses, prognoser be-höver därför ses med försiktighet. Ökningen av helårsplatser på bostad med särskild service och HVB har under de senaste tre åren i snitt varit 2,7

platser per år. Detta snitt har använts som ut-gångspunkt i nedanstående tabell.

Prognosen är en uppräkning jämfört med pro-gnosen i flerårsplanen 2016-2018, detta i och med att nedanstående prognos antar att behovet av plats på boende kommer att öka för målgruppen.

I kapaciteten ingår platser hos kommunal utfö-rare och platser på entreprenad. Enstaka platser ingår inte. Det som i tabellen ser ut som en un-derkapacitet består dock även av personer med särskilda behov (ett tjugotal personer).

2015 2018 2021 2025

Behov 49 57 65 76

Kapacitet 24 24 24 24

Differens -25 -33 -41 -52

Tabell 21 visar behovsprognos över antal platser på bostad med särskild service eller HVB fram till 2025.

I juni 2015 hade 15 personer insatsen försöksbo-ende. Under de senaste två åren har behovet av försöksboenden för målgruppen inte förändrats men hur behovet kommer att se ut framöver är svårt att förutse. I och med att det råder fortsatt bostadsbrist i länet antas behovet inte komma att minska utan snarare öka. Målet med insatsen är att de enskilda ska kunna överta hyreskontrakten, något som i dagsläget tar lång tid.

5.2.4 Strategisk analys plats- och lokalbehov Enligt prognosen beräknas behovet av platser på boende öka med 27 platser fram till år 2025. Pro-gnosen ska ses med försiktighet och utvecklingen behöver följas noggrant med årlig inventering för att bättre kunna prognostisera behovet. En stra-tegi för hur kommande behov ska mötas upp behöver tas fram. Enstaka köp av platser behöver fortsättningsvis göras för att säkerställa särskilda behov, vilka målgrupper som avses behöver ana-lyseras närmare och ingå i strategin.

Det råder bostadsbrist i Stockholmsregionen.

Bostadsbrist drabbar särskilt personer med psy-kisk ohälsa då många i målgruppen saknar eko-nomiska medel och/eller har skulder, vilket för-svårar deras möjligheter att få bostad på ordinarie bostadsmarknad. Insatsen försöksboende riktar

social- och omsorgskontoret samverka med kommunala och privata fastighetsägare för att få lägenheter ur deras bestånd. Behovet behöver även lyftas i samverkan med kontoret för sam-hällsbyggnad vid planerandet av nya bostadsom-råden för att lägenheter ska kunna avsättas som försöksboenden redan från start av byggnationen.

5.2.5 Slutsats för personer med psykisk ohälsa I och med det nya boendet, Dragonvägens ser-vicebostad, har social- och äldrenämnden utökat med tio boendeplatser varpå ytterligare beställ-ning om boende behöver avvaktas. Enligt be-hovsprognosen kommer det under tioårsperioden finnas ett underskott av boendeplatser mellan 25 till 52 platser, varav ett visst underskott är nöd-vändigt på grund av särskilda behov. Eftersom prognosen innehåller stor osäkerhet behöver årlig inventering göras för att bättre kunna förutse det kommande behovet. Även en strategi för hur kommande behov ska hanteras behöver tas fram.

Prognosen för volymökningen på bostad med särskild service enligt socialtjänstlagen är en upp-räkning år 2018 (med åtta platser) jämfört med prognosen i flerårsplanen 2016-2018. Detta uti-från antagandet att målgruppen ökar och fler personer kommer att ha behov av bostad med

behöver tas fram. I och med öppnandet av Dra-gonvägens serviceboende kan flera personer som tidigare bott på HVB erbjudas plats inom kom-munen. Detta beräknas även ge lägre kostnader på sikt eftersom boendeplatserna på Dragonvä-gen Dragonvä-generellt är lägre jämfört med köpta platser på HVB.

5.3 Omsorg om vuxna personer med funktionsnedsättning enligt lagen om stöd