• No results found

Lärares digitala didaktik och didaktiska övertygelser

In document Till min familj och er läsare (Page 119-122)

6. LÄRARES DIGITALA DIDAKTIK

6.4 Resultatsammanfattning

6.4.4 Lärares digitala didaktik och didaktiska övertygelser

Syftet med den här licentiatuppsatsen är att bidra med kunskap ur ett lärar-nära perspektiv om hur lärares överväganden och val av digitala resurser för undervisning är relaterade till didaktiska övertygelser vilka formas och förändras över tid i lärares yrkesliv. Svaren på forskningsfrågorna visar att lärares didaktiska övertygelser överensstämmer med lärares överväganden och val av digitala resurser. Lärarens mest framträdande didaktiska överty-gelse och sambandet med lärares erfarenhet, ämne, programinriktning och att andra gemensamma övertygelser är betydelsefullt för valen av digitala resurser. Närvarande i dessa val är de didaktiska dimensionerna, det vill säga lärarnas ämnesintresse, personliga tillfredsställelse och viljan att hjälpa sina elever. Lärarnas övertygelser kan förstås som individuella och person-liga, men de kan också förstås i en större kontext över tid. Den didaktiska övertygelsen har formats i den omgivande miljön vilket livshistoriekon-struktionerna visar. Platsen och var i tiden vi befinner oss påverkar de di-daktiska valen, vilket de allmändidi-daktiska valen visar.

De didaktiska frågeställningar som lärares ställs inför när de gör sina överväganden har i grunden inte har förändrats med digitaliseringen. Det som har förändrats är bland annat kontexten och villkoren för övervägan-den. De didaktiska valen har utvidgats med fler möjligheter men också större utmaningar på grund av digitaliseringens snabba utveckling och den stora tillgången på digitala resurser. Fortfarande måste lärare överväga vad de väljer att lyfta fram i sin undervisning i kombination med gällande mål och styrdokument. De måste överväga hur de lägger upp undervisningen och hur eleverna ges möjlighet till lärande. De måste överväga varför de väljer just denna kunskap eller metod och med hjälp av vad. Allt detta måste övervägas i förhållande till vem de undervisar och var undervisningen sker,

eftersom de kognitiva, historiska och fysiska kontexterna är i ständig för-ändring. Av den orsaken behöver lärare ha kompetens i digital didaktik.

Lärares digitala didaktik bör innefatta en medvetenhet om att en didak-tisk intention kan förändras beroende på situationen och att lärare bör ha en repertoar av didaktiska möjligheter eller handlingsalternativ för olika pe-dagogiska situationer (Englund, 1992; 1997; Högberg, 2015). Englund me-nar att drivkraften i lärares didaktiska överväganden och arbete kommer från deras pedagogiska och filosofiska övertygelser, att deras värderingar fungerar som en slags inre moralisk kompass som visar sig i att lärare kon-stant söker utveckla och erbjuda nya didaktiska idéer i en klassrumssituat-ion, se även Hansen (2001).

Idag möter kanske läraren eleverna i ett nätbaserat videokonferenssystem och en stor del av interaktion, genomgång, inlämning och bedömning sker online eller i klassrummet med hjälp av digitala resurser. Före digitali-seringen var lärares överväganden relativt begränsade, men nu när varje elev har varsin digital enhet är det annorlunda. Studien visar att i ett digitalt didaktiskt perspektiv utökas möjligheterna till interaktion mellan lärare, elev och innehåll. Av det lärarna berättat har skolan genom digitaliseringen närmat sig samhället och världen. Det gör att gränserna suddas ut och värl-den, samhälle och skola integreras mer och lärare och eleverna får via de digitala resurserna ständig tillgång till samhället och världen i skolan. Re-sultatet visar att en förståelse av digital didaktik bör förankras i lärares di-daktiska övertygelser och även ses i ett större sociokulturellt perspektiv.

För att illustrera lärares digitala didaktik i form av en didaktisk modell utgår jag från den utvidgade didaktiska triangel där den inre triangeln fort-farande består av läraren, eleven och innehållet (Hudson & Meyer, 2011;

Öhman, 2014). Bild 10 illustrerar den didaktiska processen i en digitaliserad skola med lärare som didaktisk använder digitala resurser. Den inre cirkeln illustrerar de utökade möjligheter till samspel mellan lärare, elev och inne-håll och att lärares didaktiska övertygelser är drivande för den didaktiska processen som resultatet av denna studie visat. Den öppna digitala världsa-renan illustreras som ett moln där skola, samhälle och världen är i ständig kontakt med varandra och pilar illustrerar samspelet.

Skolan är i högre grad än någonsin tidigare i direkt kontakt med sam-hället och världen. Lärare och elever har tillgång till en ständig global kun-skap. Den här öppna digitala världsarenan som finns tillgänglig i skolan för lärare och elever har skapat möjligheter, men också nya utmaningar som lärare måste överväga hur de förhåller sig till. Det finns stora fördelar med digitaliseringen av skolan enligt det lärarna berättar, men även nackdelar i

form av ett ständigt informationsflöde där vem som helst i stort sett kan publicera och dela vad som helst. Den digitala arenan har därför medfört att lärare och skolan måste hjälpa eleverna att vara källkritiska, eftersom en stor mängd information som finns tillgänglig inte är tillförlitlig. Lärarna beskriver också behovet av att minska elevers stress och beroende av online-spel, sociala medier och i att hantera relationer online.

Bild 10. Visualisering av den didaktiska triangeln och digital didaktik

Sammanfattningsvis antyder resultatet att lärares didaktiska övertygelser med avseende på läraryrket som ett yrkeskall för att hjälpa eleverna, ämnet och erfarenhet är viktiga komponenter i en didaktisk undervisningssituation i en skola med digitala resurser som är en del av en gränslös global digital arena. Den didaktiska triangeln som visualiserar lärares digitala didaktik är en modell som vill tydliggöra en utökad förståelse av relationen med avse-ende på lärares övertygelser, elev, innehåll och den sociala situerade prakti-ken med digitala resurser. Det komplexa samspelet mellan lärare, elev och innehåll kan förstärkas om lärarna använder digitala resurser som en medi-erande resurs.

In document Till min familj och er läsare (Page 119-122)