• No results found

Mäns hantering och upplevelse av stress

5. Analys och resultat

5.2 Mäns hantering och upplevelse av stress

I detta kapitel kommer vi redovisa och analysera för det empiriska material från de manliga respondenterna som vi anser är rimliga för att svara på våra frågeställningar, Hur upplever studenterna stress? Hur hanterar studenterna stress?

Gemensamt för de fyra männen var att alla på något sätt svarade att de själva valde att inte hamna i situationer där stark eller negativ stress kunde upplevas, för att det inte gynnade dem.

De alla såg på stressen som något sakligt som bara var att tänka bort i situationer där den uppenbarade sig. På frågan om hur de upplever stress får vi svar som,

Man 2,

”Jag blir skakig och ofokuserad”

Och Man 3 svarar,

”Jag svettas och blir skakis, känner att pulsen stiger”

Vidare på frågan hur de undviker stressen så får vi svar som, Man 2 svarar,

”/../Jag försöker tänka att stress inte gynnar mig positivt utan snarare tvärtom, desto lugnare och mer sansad jag är desto bättres resultat får jag i slutändan /../”

23 Man 3 svarar,

”Tänker att stressa upp dig inte gynnar sig för mig, andas lugnt /../”

De manliga respondenterna svarar alltså att de upplever stress som fysiska symptom. Men att de i situationer där de vet att stress kan uppenbara sig trycker bort känslan genom att tänka att den inte gynnar dem. Detta kan förklaras genom Bourdieus begrepp könshabitus, dessa män har internaliserat samhällets strukturer om att män ska visa sig starka och hårda utåt. Att stress, känslor och psykiska problem är tabu att utåt prata om. Att de därmed uppger att de trycker undan känslor som är jobbiga eller som enligt dem inte “gynnar” dem positivt är stereotypiskt manligt. När de riskerar att utsättas för sociala sanktioner om de bryter mot de samhälleliga normer och strukturer för hur män känslomässigt ska vara och agera är det helt enkelt lättare att trycka undan det som riskerar att kännas känslomässigt jobbigt.

Vidare så vill vi uppmärksamma svaren på Upplever du att stress är positivt eller negativ? Vi kan även här konstatera att männen svarar sakligt och faktabaserat. Man 2 i detta fall svarar något mer personligt än övriga.

Man 1 svarar,

”Lite stress är bra för att öka fokuset, och för att lära sig saker. Oftast påverkas jag inte negativt av stress då jag vet att det alltid kommer lösa sig i slutet /../”

Man 2,

”Mest negativt, i form av att jag tappar mycket av mitt fokus på vad jag håller på med där och då”

Att man 1 i detta fall talar om att han oftast inte påverkas av negativ stress för att trycker bort de känslorna med tankar som att det ändå kommer lösa sig i slutändan, kan vi tolka som att han möjligen tycker det är svårt att svara ärligt på känsliga frågor på grund av intervjuarens kön. För att hålla uppe fasaden gentemot kvinnorna av att vara en man, att inte visa sig svag.

Detta är också en del av oss i våra habitus, det stereotypiska manliga är inte att prata om hur man känner, eller sina svagheter, då absolut inte gentemot det andra könet. Strukturer säger att männen ska visa sig starka och sakliga i sina tankar.

24 Vidare för att ta reda på hur de manliga respondenterna hanterar och hur medvetna de är om sina hanteringssätt på stress, så svarar de på frågan Hur gör du för att hantera och minska din stress? Alla de fyra männen svarar liknande på båda frågorna, att de antingen använder sig av fysisk aktivitet eller egen tankeverksamhet som strategi. Där man 1 svarar,

”Om jag är stressad så försöker jag tänka positivt, eller tänka att det går över snart”

Man 4 svarar,

”Jag tränar och är aktiv”

Att männen svarar som de gör på dessa frågor när vi försöker ta reda på om de har några specifika metoder för att minska eller hantera den stress de upplever så får vi svar som tränar och är aktiv, fysisk aktivitet ses som en manligare strategi. Att också reda upp i tankarna och känslorna själv som man 1 i detta citat tenderar att svara kan också ses som manligt. Vi kan tänka oss att de är präglade av sina habitus som styr deras interaktion med omvärlden. För att inte riskera att utsättas för sociala sanktioner så hanterar de sina känslor själva, att riskera att visa sig svag eller komma in på känslomässiga samtal skulle Bourdieu mena att deras habitus håller dem ifrån.

De fyra män vi intervjuat i vår studie har också svarat på frågan vad de tänker när de hör begreppet stress sakligt och faktabaserat, se citat nedan. Detta kan man med Bourdieus teorier förklara, om att männen har en heder att upprätthålla och att den symboliska kraften skapar en typ av omedveten inhägnad som visar sig genom sociala handlingar och tankemönster.

Likt detta när det blir tydligt att alla de medverkande männen upprätthåller den manliga fasaden genom att inte blanda in egna känslor i svar där frågorna kan tolkas både sakligt och känslomässigt. Dessa kvinnliga och manliga sätt att vara och agera är så inpräntade att de helt enkelt inte ens ifrågasätts eller tänks på.

Man 1 svarar,

“En folkhälsosjukdom där fler och fler blir drabbade.”

25 Man 3 svarar,

Att det är så otroligt många som lider av det och är drabbade av det konstant. Att det är ett samhällsfenomen som vi behöver göra något åt då många blir utbrända och inte

klarar av sina vardagliga sysslor på så vis.

Övriga svarade på liknande sätt.

Related documents