• No results found

4.0 Hur tillämpas och hur väl integrerad, med avseende på leveransprecision, är PM-processen för

4.1.1.3 Målsättning för det som ska mätas

Genom att ha tydliga och specifika målsättningar för det som ska mätas, menar Forslund och Jonsson (2007) att den övergripande effektiviteten och kvaliteten för hela prestationsmätningen, kommer att öka. Genom att gemensamt sätta

mål för mätningen kan den mest lämpliga och korrekta målsättningen sättas, den ska helst reflektera det kunderna vill för att få den mest ideala målbilden. Målsättningen för prestationen kan formuleras på olika sätt, antingen som medelvärde, att målsättning är lika för alla leverantörer. Eller kan leverantörer ha olika krav på sig vad det gäller målsättning (Forslund & Jonsson 2007).

4.1.1.4 Mätning

Mätning handlar enligt Forslund och Jonsson (2007), om vem som utför självaste mätningen. I de flesta fallen är kunden involverad i mätningen av leverantörernas prestation och, likt tidigare, är det även här fyra olika frågor som måste besvaras:

Hur genereras rapporten: Kan till exempel göras direkt från ett ERP-system eller indirekt genom att lägga in data/information från ERP- systemet i Excel. Frekvensen på mätningarna: Kan vara dagligen, veckovis eller månadsvis. Mätresultatet: Kan presenteras likt målsättningen för mätningen, antingen som ett medel för alla eller ha specifika resultat för varje unik leverantör.

Utvärdering av prestationen: Kan göras av den andra parten och utvärderad tillsammans för att komma överens om hur resultatet gick.

Leveransprecision

Som tidigare nämnt i bakgrundsavsnittet benämns leveransprecision inom logistikvärlden som On-Time delivery, men det kan även benämnas som lead time accuracy (Mattsson & Jonsson 2003; Forslund, Jonsson & Mattsson 2009). Som bekant utvecklas teknologin, i en väldig fart på i princip alla olika marknader, tack vare den ökade graden av innovation. Detta bidrar till att förändringar i designen på produkter har blivit mycket mer frekvent samt att en produkts livscykel förkortas avsevärt. Detta har för företag betytt att reduceringar av leveranstiden på marknaden som företaget opererar på, har ökat i betydelse. Det är på detta vis som företaget mest effektivt kan reducera

kostnader och fortsätta skapa värde för sina kunder (Karim, Samaranayake, Smith & Halgamuge 2010).

Nakandala, Samaranayake och Lau (2013) samt Forslund och Jonsson (2010) har sina syner på begreppet och dess användningsområden. De förstnämnda förklarar i sin artikel att just On-Time delivery är ett av de viktigaste måtten på prestationer i logistiken inom tillverkningsindustrin. Forslund och Mattsson (2010) menar samtidigt att det är ett extra viktigt prestationsmått att applicera på ordrar som är av en standardiserad karaktär, det vill säga ordrar som sällan förändras. Nakandala, Samaranayake och Lau (2013) fortsätter sedan med att belysa att detta mått på senare år har uppmärksammats allt mer då företag har insett den vitala roll detta mått spelar i företagets prestationer och processer. Nakandala, Samaranayake och Lau (2013) fortsätter med att belysa att detta mått har en direkt påverkan på lagret och hanteringen av detta, konkurrenskraften på marknaden samt kostnader. Det finns sedan även mått på hur företag, antingen själva eller genom ett tätt samarbete med sina leverantörer, kan påverka leveransprecisionen. Enligt Karim et al. (2010) har en tät kommunikation och koordinering av processer en stor positiv påverkan på leveranstiden och därmed leveransprecisionen. De fortsätter med att förklara hur utarbetade system för utvärdering av relationen mellan parterna har en signifikant påverkan, främst på leveransprecisionen, men även på kvaliteten på produkterna. Å andra sidan kan uppkomsten av en dålig leveransprecision naturligtvis ha en negativ påverkan på företaget vilket ökar behovet av åtgärder för att mitigera effekten detta har på deras verksamhet. Det kan exempelvis betyda att behovet av ett säkerhetslager ökar. Skapandet av ett säkerhetslager kommer att bidra till en säkerhet i form av att artiklar och produkter finns tillgängliga samt minskade kostnader för de förseningar som uppstår från leverantören. Användandet av säkerhetslager kommer däremot oundvikligt till att öka lagerkostnaderna. Om leverantören däremot kan hålla

sig inom den bestämda tidsramen, reduceras behovet av ett säkerhetslager kraftigt (Karim et al. 2010).

Viktigt att poängtera handlar inte en dålig leveransprecision enbart om att det faktiska leveransdatumet infaller senare än det som bestämdes initialt. Det är ofta lika dåligt ifall det faktiska leveransdatumet infaller för tidigt (Stock, Greis & Kasarda 1998).

4.1.1.5 Analys

Analysen ska granska vad resultatet blev i relation mot vad strategin var från början. Syftet är att analysen ska leda till kontinuerliga, proaktiva förbättringsarbeten för framtiden vilket gör det enklare att välja nya prestationsmått i framtida arbeten. Denna integrationsprocess kan sammanfattas enligt Forslund och Jonsson (2007) likt figur 8 nedan.

Som tidigare nämnt under problemdiskussionen för denna frågeställning belyste Forslund och Jonsson (2009) att olika syn på mål samt bristande

Figur 8: Förslag till hur integreringen av PM-processen går till.

förtroende ses som två av de främsta hindren för integreringen av denna process ovan (figur 8). Det förstnämnda hindret beror enligt Forslund och Jonsson (2009) på att parternas finansiella status skiljer sig, att parterna har opererar i olika miljö samt olika mycket konkurrens på parternas respektive marknad. Det bristande förtroendet däremot kan grunda sig i att parter blir allt mer skeptiska och tveksamma till nya sätt att arbeta. Förtroendet kommer först när parterna värderar varandras integritet och när de betraktat varandra som pålitliga. Även viljan att samarbeta hos parterna, är en faktor som förtroendenivån mellan parterna, är starkt beroende (Forslund & Jonsson 2009).

4.2 Empiri

I följande empiriavsnitt har skribenterna inlett med att förklara hur IV, kontra Leverantör 3, jobbar med varje specifik aktivitet i PM-processen. Samtliga kvalitativa och kvantitativa data i avsnittet, som skribenterna ansåg lämplig, har samlats in genom intervjuer och observationer med kontaktpersoner på IV samt hos utvald leverantör.