• No results found

4.0 Hur tillämpas och hur väl integrerad, med avseende på leveransprecision, är PM-processen för

4.2.1 Nuvarande tillämpning av aktiviteter i PM-processen

4.2.1.1 Definiera vad det är som ska mätas

IV Produkt:

IV har enligt K1 och K2 (2021-04-08), tydliga riktlinjer kring att leveransprecision mäts på varje orderrad. Gällande leveranser och leveransprecision har även IV här specifika tidsintervall gällande ifall en leverans ska ses som tidig, sen eller i tid. De räknar med att en leverans är tidig ifall den ankommer en dag tidigt sett till vad leverantör lovat från början. Å andra sidan anses en leverans vara sen ifall den ankommer tre dagar, eller fler, efter utlovat leveransdatum. Till skillnad från dessa är en leverans, som ankommer samma dag eller senast 2 dagar efter det datum som leverantör från början har utlovat, i tid (K1 & K2 2021-04-08).

De fortsätter med att klargöra att oavsett ifall leverans är tidig, sen eller i tid, räknar företaget fortfarande leveransen som levererad först när den har inrapporterats i affärssystemet. Trots att leverantören lovat IV ett datum då leveransen är tänkt att anlända räknar IV ändå det faktiska leveransdatumet som det datum då leveransen anlände när detta rapporteras in i affärssystemet (K1, K2 & K3 2021-04-08).

Leverantör 3:

Innan företaget formulerar mål gällande mätningarna samt innan det genomförs någon mätning eller analys definierar de först vad som skall mätas. Företaget anser att en leverans är i tid ifall denna levereras på bestämt datum och tillägger att de accepterar samma vecka när det gäller att leverera för tidigt. Tidpunkten för mätning initieras när den levereras ut från företaget och denna leveransprecision mäts på varje specifik orderrad. Företaget står fast vid faktumet att faktiskt leveransdatum är samma dag som står på ordern och inget annat (KL 2021-04-16).

4.2.1.2 Målsättning för det som ska mätas

IV Produkt:

Gällande målsättningar kring leveransprecision menar K1 och K2 (2021-04-08) att IV ständigt strävar efter en leveransprecision nära 100 % från deras leverantörer. Detta är däremot ett mål som IV insett inte är realistiskt och har därför kompenserat för detta på andra vis. De har exempelvis anpassat beställningspunkterna för varje enskild leverantör. Utöver detta anpassar IV även sitt eget säkerhetslager, detta för att IV själva kunna klara av att hålla en leveranssäkerhet på 100 % ut mot sina kunder trots en sen leverans från leverantören (K1 & K2 2021-04-08). De fastslår att detta har medfört en ökning av säkerhetslager från vissa specifika leverantörer, oftast de leverantörer som företaget är beroende av. Dessa leverantörer har oftast artiklar eller komponenter som är vitala för företagets produktionsprocesser samt artiklar där det inte finns några substitut. Utöver detta anser

kontaktpersonerna på företaget att detta har bidragit till att företaget mot sin vilja får acceptera en sämre leveransprecision. Som tidigare nämnts, anser inte IV att en leveransprecision på 100 % är realistisk, men de anser fortfarande att den måste vara acceptabel för att det ska kunna fungera överhuvudtaget. De är medvetna om att precisionen av leveransen kan variera över en tid, men att det viktigaste är att leverantören har meddelat detta i tid för att möjliggöra för IV att kunna planera sin produktion utifrån de nya förutsättningarna (K1 & K2 2021-04-08).

Leverantör 3:

Oberoende av kundens storlek och finansiella status, vilket markant påverkar kundens förhandlingsposition och status hos leverantörer, anser leverantören att de oavsett alltid siktar på att ha en leveransprecision på 97 % till varje kund. Ifall de mot all förmodan ser att en leverans riskerar att bli sen, är ett steg för dem att fråga varje specifik kund om en priolista med artiklar. På denna lista finns det angivet vilka artiklar eller produkter som kunden i första hand behöver för att klara sin produktion (KL 2021-04-16).

4.2.1.3 Mätning

IV Produkt:

Både K1 och K2 på IV (2021-04-08) menar att IV har som mål att vid varje inkommen order från leverantören, mäta leveransprecisionen för denna. De kan sedan, baserat på egna behov och egen vilja, generera en rapport från mätningen som har genomförts. Denna kan, enligt kontaktpersonerna, genereras delvis direkt genom deras affärssystem eller indirekt genom att datan genereras in i en Excel-fil. Utifrån detta erhåller sedan IV ett utfall och kan baserat på detta, ihop med rapporter från andra ordrar, se början på en eventuellt negativ trend av den dålig leveransprecision. Efter att analys har genomförts och efter att resultat erhållits ger IV feedback till sina leverantörer, dock generellt sett inte lika frekvent som de genomför sina mätningar (K1 & K2 2021-04-08). Vid en negativ trend i leveransprecision, det vill säga att en

dålig leveransprecision är återkommande, menar de att IV först ser över behovet av feedback baserat på de brister som uppstår till följd av denna dåliga leveransprecision. Fortsättningsvis säger de att bristens betydelse för IV produktion och processer är det som sätter grunden för de åtgärder som vidtas för att få leverantören att bättra sig.

Leverantör 3:

Leverantörens mål är, enligt KL (2021-04-16), att dagligen mäta leveransprecisionen på sina orderrader och denna genereras direkt genom affärssystemet som de använder. KL (2021-04-16) fortsätter med att förklara att denna mätning sedan kommer att visa leveransprecisionen ut mot deras kunder i procentsats. Den kommer även till att visa vilka ordrar som företaget levererade sent och därmed kan företaget även se vilka artiklar som var sena ut till kunden. Mätningen är sedan underlag för den feedback som företaget ger sina kunder och denna feedback ges vanligtvis till kunden på varje kvartalsmöte (KL 2021-04-16).

4.2.1.4 Analys

IV Produkt:

Efter att mätningarna genomförts är det i IV:s intresse att kontinuerligt diskutera detta med varje specifik leverantör via diverse möten. Även detta, likt generering av rapporter från mätningarna, görs baserat på hur stort behovet är av att diskutera detta vidare med leverantören samt att det görs olika ofta med varje specifik leverantör (K1 & K2 2021-04-08). Utöver de externa möten som hålls ihop med leverantör, har även IV interna möten för att hålla diskussioner. Det kan handla om möten gällande daglig styrning, inköpsmöten, möten för avrop och kvalitetsmöten (K1 & K2 2021-04-08). De fortsätter med att klargöra att agendan för dessa möten vanligtvis är att kollektivt fånga upp brister, trender samt ge förslag på ständiga förbättringar som kan drivas igenom (K1 & K2 2021-04-08).

Parallellt med förhållandet till Leverantör 3, kan relationen till övriga leverantörer gå under andra villkor. K3 (2021-05-10) menar att de med vissa större leverantörer snarare handlar mer om en utvecklingsdialog mellan IV och dessa. Syftet med dialogen för IV är att försöka sätta krav på leverantören då IV utgör en för liten andel av deras kundbas och omsättning, för att de specifikt ska lyssna på IV. Detta tänk har numera lagt grunden för IV:s ståndpunkt i deras förhållande till större leverantörer, vilket har bidragit till implementeringen av regelbundna utvecklingsmöten. Detta med syftet att kunna framföra sina tankar och önskemål gällande vad dessa kan göra för IV (K3 2021-05-10). I de fall då IV inte har all kompetens in-house , är det vanligt att de tar hjälp av leverantören för att på bästa sätt hitta en lösning till diverse problem de stöter på längs med vägen (K2 2021-05-10).

Leverantör 3:

Mätningarna av leveransprecisionen som genomförts analyseras alltid ihop med kund, oftast på kvartalsmötena med de specifika företagen, säger KL hos Leverantör 3 (2021-04-16). För att bibehålla en hög standard inom företaget jobbar de ständigt med förbättringar. Ett sätt som de gör detta på är genom att redovisa resultatet samt analysen från leveransprecisionen på diverse möten där ledningen deltar. Ännu en metod som används för att motivera förbättring är att skicka ut resultatet från mätningarna via mejl till de anställda samt att visa detta på diverse monitorer på olika ställen i verksamheten (KL 2021-04-16).

4.2.1.5 Sammanfattning av aktiviteter

I tabell 18 nedan går det att se en sammanfattning av de olika aktiviteterna och vad respektive part gör.

4.3 Analys

I detta delavsnitt följer en analysen har skribenterna undersökt PM-processens nivå av integrering mellan studiens fallföretag IV Produkt och Leverantör 3. Under delavsnitt 4.3.1.4 M ning i de a a ni f lje en analys av mätningarna som utförts på leveransprecisionen. Detta då syftet med frågeställningen vara att se hur PM-processen tillämpas och hur väl integrerad den är med avseende på leveransprecision.