• No results found

4.5 Valmöjligheter

5.2.2 Maskulinitet och femininitet

Respondenterna hade en mycket enhetlig syn på Jis maskulinitet, med övriga med ett aningen lägre medelvärde som dock inte är en skillnad stor nog att anses signifikant. Ji lyckades i princip balansera exakt på mitten där han inte upplevdes som maskulin hela tiden eller en majoritet av tiden, men inte heller normbrytande hela tiden eller majoriteten av tiden. Karaktären verkar balansera på gränsen där han inte är nödvändigtvis normbrytande men inte heller uppfyller en 100% klassisk syn på den maskulina normen, vilket går i linje med hur karaktären designades.

Daes resultat var mer intressant. Kvinnor och övriga upplevde att han följde den maskulina normen majoriteten av tiden, med övriga högst på den skalan med 4,1. I kontrast hade män en ganska stor skillnad, där de placerade Dae bara precis ovanför Jis 3,3 med 3,6. Män såg alltså Dae som mindre maskulin och mer likvärdig Ji än de andra två grupperna.

Detta återspeglas i frågan om karaktärernas upplevda femininitet. Män såg generellt båda karaktärerna som mer feminina än kvinnor och övriga. Skillnaden mellan män och de andra grupperna är inte enorm, men inte heller betydelselös, då det verkar följa ett visst mönster. Detta skulle behöva undersökas närmare, men kan öppna upp tanken att maskulinitet i sin traditionella form ofta förkastar det som anses feminint (Kimmel, 2003). Är det möjligt att karaktärernas mer feminina drag kan ha påverkat män mer än kvinnor och övriga, som har en annan relation till sin egen maskulinitet? Eller är det möjligt att tropen att män i BL är mer feminiserade (Zhou, Paul och Sherman, 2018) färgat den manliga gruppens syn på karaktärerna, eftersom många konsumerat BL tidigare? Eller finns det en möjlighet att det Kimmel (2003) omnämner, att män lär sig ta avstånd från feminina drag eftersom de blivit lärda att det inte är drag som de ska känna igen i sig själv, vilket gör de manliga deltagarna mer medvetna om karaktärernas femininitet och därmed lägger mer värderingar på mer traditionellt maskulina drag? Avsaknaden av detta i visa delar av prototypen kan

83

ha påverkat de manliga deltagarna mer eftersom de sannorlikt har en annan syn på maskulinitet än de andra deltagarna. Däremot har de manliga deltagarna till synes inte förkastat karaktärernas homosexualitet (Kimmel, 2003) utan snarare varit bekväm med den.

Kvinnor såg båda karaktärerna som minst feminina av de tre grupperna. Noterbart är dock att båda karaktärerna placerade sig i den lägre skalan och båda framstod som mer maskulina. Ji uppfattades som mer feminin än Dae på samma sätt som Dae uppfattades som mer maskulin än Ji. Detta är en ganska tydlig återspegling på att en av dem innehar rollen som uke och en som seme, vilket var intentionen i designprocessen. Det var också tydligt att karaktärerna uttryckte både feminina och maskulina drag, en mer än den andra, vilket är typiskt för BL (Zhou, Paul och Sherman, 2018). Karaktärerna uppfyllde därmed sitt syfte på den punkten och verkade inte framstå som markant normöverskridande på något sätt som gjorde att de blev sedda i ett negativt ljus, något som kan uppstå när homosexuella karaktärer presenteras i media, som omnämnt i bakgrunden (Lehavot och Lambert, 2007). En respondent hade en mycket intressant och tankevärd reflektion om Daes maskulinitet som kommer citeras i sin helhet.

The hardest question for me to answer was if Dae fits the norm of masculinity. At first, I said "5 - all the time" because of his relationship with his girlfriend, and buying her flowers after they break up, and how he was more pushy (aggressively taking the rose from Ji's hands, grabbing Ji as he walked in, being demanding ["teach me"], being pandering ["silly one"]). I then hesitated, because he invited Ji to sit right next to him at the piano, bought a piano to spend more time with Ji, displayed vulnerability in confessing that he wanted Ji to be proud of him - all three things don't fit what I consider the norms of masculinity. I think part of what is making me hesitate what exact number to give however, is because I started skewing his number when I considered hyper-masculinity. Dae's behavior IS what I consider masculine, in a pure, unexaggerated form so... 5. I pick 5... but I think you're asking the right questions. How do we precieve masculinity,

84

relationships between men, and I think a natural question to emerge in line with your inquiry (and I'm sure you've already considered so many angles of your research) is something like, in what ways does hyper- masculinity skew a perceived norm of masculinity? The last think I want to bring up is culture. The names in the game do not (or have not yet) typically aligned with my current cultural and community experience, which is causing me to think about masculinity in other cultures. It could be so fascinating (but maybe not in line with your research, from the sounds of it) to tell the same story but change the names to common names from different cultures or countries. How might this story be differently perceived if the names were something like "Treyvon" and "DeAndre", or "Collin" and "Jake", or "Ahad" and "Saneem". Anyways... good luck!

Respondent 138

Deltagaren i fråga tar upp mycket bra punkter i hur de reflekterade över Daes maskulinitet i kontext till deras syn på hypermaskulinitet. Hur påverkar vår syn på hypermaskulinitet synen på maskulinitet? Hur påverkar kultur? Deltagarens anmärkning om namnen är intressant, eftersom de noterat att namnen inte går i linje med den kultur de vanligtvis konsumerar, vilket tar upp frågan över hur olika kulturer ser på maskulinitet.

En annan respondent anmärkte att de inte visste om de skulle applicera västerländsk kultur på karaktärerna, men utvecklade tyvärr inte mer än så. Ännu en annan respondent noterade att eftersom karaktärerna hade namn som lät koreanska kunde de inte ta till sig narrativet, eftersom de personligen avskydde kpop och därmed associerade koreanska namn och kulturer med något negativt. Karaktärernas etniciteter verkar ha påverkat en del deltagare på ett mer markant sätt.

Som respondent 138 påpekade, en studie med exempelvis traditionella västerländska namn som ”Collin” och ”Jake” hade varit intressant, för kanske hade resultatet varit annorlunda? Enligt Milam, Seif El-Nasr och Wakkarys studie var en deltagares tidigare upplevelser, tankesätt, bakgrund och kulturella uppväxt en del av hur de

85

tolkade narrativen (2009). Detta är inte något som undersöktes i den aktuella studien, men som kan ha påverkat de insamlade resultatet till en viss grad.

Med resultatet som påvisade att Dae var den mer maskulina karaktären i åtanke är det ett förväntat resultat att Dae överlag sågs som den dominanta parten i relationen. Detta går i linje med synen av mannen som den priviligierade partnern i en relation (Ivory, Holz Ivory och Gibson, 2009) i och med att Dae uppfyller den maskulina rollen enligt traditionell BL, vilket var tanken (Zhou, Paul och Sherman, 2018).

Intressant var att övriga såg de två karaktärerna mer som jämlika än de andra grupperna och placerade inte Dae som den dominanta partner majoriteten av gångerna. Män fann Dae mest dominant, i kontrast. En teori kan vara att de som identifierat sig i den övriga gruppen inte har sett relationen i samma heteronormativa lins som indikerar att den maskulina parten ska vara dominant. Teorin kommer ifrån den artikel Avila-Saavedra skrivit i 2009 0ch som presenterades i bakgrunden. Avila-Saveedra omnämner att heteronormen upprätthåller ett status quo i vårt heterosexuellt dominerade samhälle som förhindrar förändringar i de existerande maktstrukturerna. Med det i åtanke kan man reflektera om gruppen med övriga, vars könsidentiterer går ifrån den heteronormativa synen på kön, kanske har en större benägenhet att inte förhålla sig till den etablerade normen. Kowalski och Scheitle som också omnämns i bakgrunden genomförde en studie som visade att homosexuella män och kvinnor i större grad förkastade dessa könsroller i jämförelse med heterosexuella män och kvinnor (2019). Med det i åtanke är det möjligt att anta att även människor med minoritetskönsidentiteter skulle följa samma spår. Man kan även dra en parallell till det som omnämns i bakgrunden, att Sundén kallar queert spelande, där det queera spelandet fungerar som ett symboliskt motstånd och avståndstagande från dominerande tankesätt över hur en person ska vara (2009). Man kan definitivt påstå att personer med mer normbrytande identiteter gör ett symboliskt motstånd och för ett större avståndstagande gentemot heteronormen även inom mer textbaserad media.

Intressant är att majoriteten kände att Ji var den som hade minst makt, trots att han var spelarkaraktären där spelaren hade makten. Detta kan vara en indikation att spelarna antingen kände att de inte hade någon makt över händelseförloppet eller

86

indikera att de spelade prototypen mer som en novell än ett spel med agens. Eftersom majoriteten rapporterade högt engagemang är den första teorin mindre tänkbar.

En annan noterbar aspekt är att om man slår ihop resultatet för ”both” och ”neither”, alltså att det antingen existerade en jämlik maktbalans eller att en maktbalans inte kändes påtaglig, så överskrider det resultatet Daes. Enligt Ivory, Holz Ivory och Gibsons undersökning är många intima relationer mellan homosexuella par framställda med att det finns en ojämlik maktbalans i förhållandet (2009). Ji och Daes förhållande verkar balansera på båda gränserna, där Dae sågs som dominant men lika många deltagare också tyckte att karaktärerna hade en jämlik maktbalans.

Faktumet att Ji var spelarkaraktär spelade antagligen en stor roll i att majoriteten valde honom som den de relaterade mest till. En respondent kommenterade:

I make the chooses projecting myself in Ji, and making the decisions I would make if I would be in that situation

Respondent 92 En annan deltagare uttryckte:

Regarding the question about role in the narrative - I've picked Ji, though I think it was mostly motivated by the fact that the story was presented from Ji's PoV and I had more details that would let me to relate with him. If I could pick PoVs I'm not sure if the answer would stay the same.

Respondent 13

Jis roll som spelarkaraktär spelade definitivt roll i att många valde honom, och som respondent 13 kommenterade, att spela som Ji gav dem mer detaljer att relatera till, men att om man hade kunnat välja karaktär kanske resultatet varit annorlunda. Det är en mycket intressant observation. I BL har forskning också bevisat att läsarna,

87

både manliga och kvinnliga, hellre relaterar till uke karaktären som är den karaktär man följer närmare (Nagaike, 2015). Värt att notera är att män relaterade lite mer till Dae än de andra grupperna, men det tar inte bort faktumet att majoriteten valde Ji. Majoriteten av deltagarna uppfattade relationen som tilltalande eller hade ingen åsikt. Detta går i linje med att majoriteten fann narrativet engagerande och att respondenterna hade en positiv syn på karaktärerna.

5.3 Slutsatser

Överlag känns det som om karaktärerna och narrativet har tjänat sitt syfte till en viss grad. Resultatet var i stort som väntat, i och med faktumet att majoriteten spelade och uppfattade relationen som romantisk. Tillsynes har män och kvinnor liknande uppfattning av karaktärerna och relationen i allmänhet; en av de intressantaste skillnaderna var att de manliga deltagarna såg karaktärerna som aningen mindre maskulina och mer feminina. Kvinnor och övriga verkade tycka att karaktärerna var lite mer traditionellt maskulina, speciellt kvinnor. Skillnaderna är dock inte extrema. Gruppen med övriga visade sig vara den grupp som var mest intressant. De läste mest slash/yaoi/BL, som traditionellt följer heteronormativa mönster, men var minst engagerade i narrativet och uttryckte i två kommentarer att de inte gillade den mer heteronormativa beskrivningen av karaktärerna. Detta kan indikera att de är mer kritiska till den traditionella heteronormativa synen på narrativ inom BL Detta är dock bara en teori. De var också den grupp som i störst utsträckning valde att spela romantiskt.

Karaktärerna tjänade sitt syfte i hur de upplevdes i kontext till vem som var uke och vem som var seme. Detta är som nämnt tidigare i arbetet en mycket vanligt trop inom BL (Nagaike, 2015; Zhou, Paul och Sherman, 2018) och karaktärerna verkade ha uppfyllt dessa roller i och med faktumet att en upplevdes som mer maskulin och en mer feminin. Däremot uppfyllde inte Dae den hypermaskulina rollen som många semes, samtidigt som Ji i jämförelse inte upplevdes som alltför feminin, som många ukes. Trots att karaktärerna uttryckte både feminina och maskulina drag verkade det som om de följde den tilltänkta heteronormativa mallen till viss grad, vilket är

88

vanligt inom BL (Zhou. Paul och Sherman, 2018). Överlag verkar karaktärerna ha fått spelarna investerade i deras känslor och den överlägsna majoriteten spelade för att karaktärerna skulle må bra. Detta går i linje med de studier som utförts av Kway och Mitchell (2018a; 2018b).

Trots att deltagarna överlag verkar ha tagit till sig karaktärerna kan man argumentera för att narrativet var aningen för kort med för få detaljer. Kway och Mitchell noterade i sina studier att spelarna behövde i snitt 25 minuter med karaktärerna för att börja knyta an emotionella band till dem (2018b), och prototypen i det här arbetet var inte lika lång. Den kunde också ha varit mer detaljerad för att öka immersionen, där den narrativa kraften kommer ifrån (Murray, 2005). Trots detta är det tydligt att deltagarna brydde sig om karaktärerna och att karaktärernas känslor påverkade spelupplevelsen för många respondenter, då majoriteten gjorde val med karaktärernas känslor i åtanke (Kway och Mitchell, 2018b).

I stort har ett resultat producerats och antalet respondenter var stort nog att man skulle kunna få fram någorlunda indikativ data, specifikt för kvinnor. Faktumet att kvinnor överlag fann prototypen mer engagerande än de övriga grupperna går i linje med de studier som gjorts tidigare. Deras stora antal drog också upp medelvärdet en del på just den punkten. Andelen män skulle behövt vara större för att man skulle kunna få ut mer resultat, men var inte obetydligt. Tidigare forskning som påvisat att män är mer negativa mot homosexuella män i media jämfört med kvinnor (Brown och Henriquez, 2011; Herek, 1988; Louderback och Whitley Jr, 1997) hade inget stöd i den här undersökningen. Detta kan dock ha att göra med faktumet att många män var regelbundna konsumenter av BL och Slash. Studien går mer i linje med de studier Sprecher och Metts (1989) omnämner i bakgrunden som inte kunde hitta någon markant skillnad mellan män och kvinnors konsumering a romans. Övriga visade sig vara en mycket intressant grupp som konsumerade mer slash/yaoi/BL än kvinnorna, den ”traditionella” konsumenten av slash/yaoi/BL, och bidrog med spännande resultat som skapade reflektion om de heteronormativa troperna inom slash/yaoi/BL. Detta var däremot inte undersökningens avsikt.

Frågeställningen har inte blivit helt besvarad. Intentionen var att undersöka vilka faktorer som påverkar män och kvinnors syn på homosexuella relationer mellan

89

män, men detta har inte gjorts till en grad där ett resultat kan utvinnas. Narrativet och karaktärerna har i stort tjänat sitt syfte, men normer är svåra att undersöka. Studien har snarare bidragit med intressanta observationer som kan vara indikativa snarare än avgörande.

90

6

Avslutande diskussion

6.1 Sammanfattning

Detta arbete utfördes med intentionen att få information över hur kön och könsnormer påverkar hur relationer mellan män uppfattas i interaktiv media. För att utföra studien lades mycket tid på en utförlig bakgrund, där mycket forskning relaterat till BL och dess konsumenter togs i beaktning, samt forskning om hur HBTQ-personer ofta porträtterats och uppfattats i mer traditionell media. I och med studiens interaktiva element fanns också fokus på interaktivitet och hur interaktivitet inom spel kan användas för att deltagare snabbare skulle kunna bygga ett emotionellt band med spelkaraktärer, samt hur detta band påverkar spelupplevelser. För att utföra studien producerades en interaktiv text i Twine där deltagarna skulle ta kontrollen över en redan etablerad karaktär och spela ut en scen med en annan manlig karaktär. Prototypen innehöll från början romantiska undertoner som sedan stegrade sig för att bli mer explicita under prototypens gång, för att sedan komma till en kulmination. Detta för att se hur många spelare som valde att spela relationen mellan karaktärerna som romantisk.

I relation till prototypen fick respondenterna, totalt 206 stycken, svara på en enkät. Enkäten tog upp frågor som rörde deras engagemang i slash/yaoi/BL och spel, hur de uppfattat relationen i prototypen, deras syn på karaktärerna i kontext till den maskulina normen samt hur mycket de relaterade till och brydde sig om karaktärerna. Detta för att se om prototypen lyckats bygga en relation som respondenterna fann tilltalande samt för att se om deras syn på karaktärerna skiljde sig nämnvärt mellan de olika grupperna som undersöktes.

Till stor del uppmättes inte några signifikanta skillnader mellan de tre grupperna: män, kvinnor och övriga. Det framkom att män till viss grad såg karaktärerna som mindre maskulina och mer feminina än de andra grupperna, men det hade behövts mer respondenter för att få ut mer signifikant data. Gruppen med övriga var mest intressant, då de konsumerade BL mest av alla respondenter men samtidigt var mest kritiska. I slutändan uppmättes ett resultat som snarare var indikativt på vissa

91

punkter att det finns mer att undersöka, men i stora drag uppfattade majoriteten av respondenterna relationen på samma sätt.

6.2 Diskussion

6.2.1 Prototypens design

Det känns som om prototypen, trots att den överlag mottogs väl av respondenterna, kunde varit bättre utformad. I stort utförde den sitt syfte; deltagarna fann överlag narrativet engagerande och de brydde sig om karaktärerna, men saknade en viss komplexitet. Prototypen uppnådde målet av att skapa ett emotionellt engagemang till karaktärerna, något som diskuterats omständigt under arbetet med stöd i Kway och Mitchells studier (2018a; 2018b). Resultatet indikerar starkt att deltagarna brydde sig om karaktärernas känslor och att det ledde dem till att vilja spela prototypen på ett sätt som värnande om karaktärernas känslor (Kway och Mitchell, 2018a; 2018B). Tidsaspekten som omnämndes av Kway och Mitchell, 25 minuter (2018b) verkar därmed ha varit adekvat, men däremot saknade deltagarna mer engagemang med karaktärerna och deras bakgrunder. Detta kan både ha påverkat deras emotionella engagemang (Kway och Mitchell, 2018a) och immersion (Murray, 2016; Sweetser och Wyeth, 2005).

Det hade eventuellt varit önskvärt att trycka prototypen mer åt det platoniska hållet, eftersom några kommentarer noterade att de inte kunde spela en platonisk ”power route”. Detta togs inte i beaktning eftersom studien i stort ville jobba mer med den romantiska aspekten för att se vad folk uppfattade och spelade. Detta kan ha varit ett misstag, med åtanke att Salmon och Symons tidigare nämnts i bakgrunden där de hävdar att läsare av Slash verkar tilltalas mycket av vänskap (2004). Det fanns viss kritik att romansen verkade upprätthållas som socialt mer värdefull än den platoniska i och med avsaknaded av en stark platonisk förgrening. Deltagares bakgrunder kan ha påverkat deras vilja att förhålla sig till det tankesättet (Reed, 2017), även om det inte var meningen att romansen skulle framstå som mer viktig.

92

Prototypen skulle ha kunnat utformas med en väldigt distinkt, strikt skillnad mellan att vara platonisk och romantisk. Den prototyp som till slut användes i studien undersökte inte den gråzon som var tilltänkt i projektets uppstart, men den gick inte heller in i strikta och väldigt klara val under hela prototypen. Istället försökte den balansera mellan de två, med att behålla en viss otydlighet i narrativet men ändå tillåta en mer uppenbar romantisk väg genom prototypen på vissa punkter.

Prototypen utformades med traditionella BL troper i åtanke som utforskats under arbetets gång (Mizoguchi, 2003; Galbraith, 2011, McLelland 2006; Zhou, Paul och Sherman, 2018; Nagaike, 2015; Ishida, 2015), men med en önskan att karaktärerna skulle framstå som lite mer multifacetterade och aningen mindre heteronormativa i

Related documents