• No results found

Kapitel 4: EU:s institutioner och deras aktiviteter

5.4 Miljöorganisationer

Ur ett integrations- och samarbetsperspektiv kan man säga att miljöfrågor har haft speciella förutsättningar att inkluderas i EU-samarbetet. Miljöproblem och för- oreningar låter sig inte anpassas till politiska gränser såsom staters territorium. Snarare har dessa gränser utgjort hinder för att lösa gemensamma problem och kan i värsta fall orsaka konflikter och motsättningar. Miljörörelsen har därför sedan länge hävdat att miljöfrågor är speciellt lämpade för gränsöverskridande samarbete. EU utgör i det här sammanhanget en passande beslutsnivå för att komma tillrätta med miljöproblemen. Ser man till EU:s historia finner man också att miljö är ett politikområde som i snabb takt vuxit sig större sedan 1970-talet (se exempelvis McCormick 2001; Jordan 2002). Miljöintressen är i dag representerade och enga- gerade inom nästan alla av EU:s politikområden, då miljö ingår som en del av de flesta andra politikområden. Greenpeace, WWF och EEB är de största miljöorgani- sationerna och tillika de starkaste förkämparna i Bryssel för miljörelaterade frågor generellt. När det gäller skogfrågor specifikt lyfts emellertid primärt WWF och EEB fram som tongivande aktörer av de intervjuade. Greenpeace liksom den Brys- selbaserade skogsintressegruppen Forests and the European Union Resource Net- work (FERN) är aktörer som primärt inriktar större delen av sitt arbete mot globala frågor, exempelvis avskogningsproblemen i tredje världen. FERN följer dock även mycket aktivt utvecklingen inom skogsområdet inom ramen för EU, exempelvis tillhandahåller organisationen ett nyhetsbrev där de listar vad som är på gång i Bryssel. Nedan presenteras dessa aktörer översiktligt.

5.4.1 World Wide Fund for Nature (WWF)

WWF är en oberoende och opolitisk naturvårdsorganisation som bildades 1961, vars syfte är att bedriva naturvårdsarbete där akuta eller långsiktiga åtgärder är nöd- vändig för att bevara utrotningshotade växt- och djurarter eller hela naturtyper. Primärt arbetar organisationen för att skydda biologisk mångfald och främja natur- resursers uthålliga nyttjande. WWF arbetar internationellt med sex globala kampan- jer: skog, hav, sötvatten, klimat, miljögifter och arter. När det gäller skog arbetar WWF för att bevara och återställa jordens skogar och biologisk mångfald enligt en strategi med fem målsättningar: att skapa ett representativt nätverk av skyddade skogsområden, att vidareutveckla ett skogsbruk som är ekonomiskt lönsamt, ekolo- giskt hållbart och samtidigt tar hänsyn till kultur och sociala frågor, att restaurera utvalda skogsområden, att minska skador på skogen orsakade av klimatförändringar och föroreningar samt att endast utnyttja räntan av skogsprodukterna, det vill säga endast så mycket att skogens produktivitet består. WWF har ett European Policy

••

Office som specifikt arbetar med EU relaterade frågor, i syfte att påverka lagstift- ningen. WWF verkar exempelvis aktivt för att de europeiska skogarna skall brukas hållbart, och som ett led i detta kontaktas EU:s institutioner för att göra dem med- vetna om skogens roll i det här avseendet. WWF samarbetar även i viss ut- sträckning med andra aktörer, exempelvis CEPI och ACE, i syfte att utarbeta gemensamma positionspapper i de frågor som de har en samsyn, exempelvis vikten av att se skog som en förnyelsebar resurs (se http://www.panda.org/about_wwf/ where_we_work/europe/what_we_do/epo/index.cfm , 2007-05-14).

5.4.2 Greenpeace

Greenpeace är en icke-vinstdrivande organisation som återfinns i 40 länder runt om i Europa, Amerika, Asien och Stillahavsområdet. Greenpeace har tillsammans med andra miljöorganisationer lyft upp miljöfrågor på den globala dagordningen. Green-

peace International samordnar Greenpeace kampanjarbete globalt och håller ett

vakande öga på utvecklingen i de 30 nationella/regionala kontoren runt om i värl- den. Greenpeace driver i dagsläget sex kampanjer: klimat, miljögifter, kärnkraft, hav, skog och genmanipulation. Vad gäller Greenpeace arbete med skogsfrågor är fokus främst på bevarade av skogsområden till förmån för biologisk mångfald. Kampanjer eller aktioner i sådana bevarandesyften genomförs från tid till annan (se http://www.greenpeace.org/international/, 2007-05-15).

5.4.3 European Environmental Bureau (EEB)

EEB är en sammanslutning av 143 miljöorganisationer baserade i alla EU:s med- lemsstater och i de flesta ansökarländer, likväl som andra närliggande länder. De varierar från lokala och nationella till europeiska och internationella organisationer. Målet med EEB är att skydda och förbättra Europas miljö och möjliggöra för europeiska medborgare att vara delaktiga och dra sitt strå till stacken i syfte att uppnå det målet. EEB:s kontor etablerades 1974 i Bryssel och är basen för dess medlemmar när det gäller att bevaka och styra framväxten av EU:s miljöpolitik. Kontoret har en informationsservice samt tio arbetsgrupper som producerar posi- tionspapper som är, eller bör vara, på EU:s agenda. Vidare representerar EEB:s kontor medlemmarna i diskussioner med Kommissionen, Rådet och Europaparla- mentet (se http://www.eeb.org/, 2007-05-14).

5.4.4 Forests and the European Union Resource Network (FERN)

FERN är en organisation som skapades 1995 av World Rainforest Movement. Representanter från icke-statliga organisationer i olika europeiska länder utgör FERN:s styrelse som har ett nära samarbete med många av de nationella och inter- nationella icke-statliga organisationer inom skogsområdet. FERN förespråkar beva- rande och hållbart nyttjande av skogar samt respekt för naturfolk i EU:s politik och agerande. En av FERN:s centrala aktiviteter är att koordinera och ge information till icke-statliga organisationer som arbetar med skogsrelaterade frågor. För detta

ändamål koordinerar FERN ett antal nätverk som utgör en stark kampanjgrund och tillåter medlemsorganisationerna att utarbeta gemensamma ståndpunkter och samordna sitt arbete. Bland annat koordinerar FERN Forest Movement Europe, FERN sitter även med i styrelsen för World Rainforest Movement och Taiga Rescue Network. Tillsammans med Forest Peoples Programme utgör FERN även World Rainforest Movements norra stödenhet. Dessa nätverk arbetar olika men har den gemen- samma nämnaren skog och människor. Deltagarna i båda nätverken menar att den nuvarande skogskrisen inte kan lösas på ett lämpligt sätt om inte även de sociala aspekterna av skog och skogsbruk tas i beaktande i alla politiska beslut. FERN sprider information och uppdaterar sina medlemmar och andra intresserade via månadsbrev och utarbetar positionspapper när så krävs, exempelvis nu senast vid utarbetandet av EU:s skogshandlingsplan (se http://www.fern.org/, 2007-05-14).