• No results found

Vi har identifierat att personliga kontakter - nätverk - tillskrivs stor betydelse av individerna på Accenture och Deloitte men att betydelsen skiljer sig åt beroende på vilken hierarkisk nivå individen befinner sig på. Genom att nyttja sina kontakter redan vid den initiala rekryteringen

- 121 -

kan individen visa sitt inre driv och företagsamhet. Att skapa relationer och nyttja kontakter har visat sig vara viktigt i det dagliga arbetet som konsult varför det är en fördel för den arbetssökande att redan tidigt visa på denna färdighet. Genom att visa sin nätverkstalang signalerar individen att han eller hon kommer att klara av detta även inom arbetet. Vidare har vi tolkat att användningen av kontakter vid rekryteringen fungerar som omvärldsbevakning för individen i syfte att samla information och få en bild av det aktuella företaget. Genom detta kan ett jobberbjudande lättare matchas till individens egna mål om framtiden samtidigt som den arbetssökande kan se om han eller hon kommer att passa in i företagets kultur. Kontakter skapar således en första instans till identifikation med företagets värderingar. De formella karriärmodellerna signalerar tydligt hur en karriär inom företaget ter sig och vad som förväntas av den anställde. Tydliga mål och formella strukturer reducerar osäkerheten för den sökande. Vidare ser vi att individen genom sina kontakter på företaget kan synliggöra sig och sin ansökan, och få det extra plus i kanten som kan bli avgörande vid en anställning förutsatt att de formella kriterierna är uppfyllda.

Väl anställd har vi sett att nätverket får en annan betydelse än vid rekryteringsförfarandet. De initiala utbildningarna, startgruppen och mentorsgruppen har vi identifierat som arenor för befästande av företagens normer och kulturer. Grupperna verkar formande, stödjande och som en bas för skapandet av en social identitet. Samtidigt fungerar grupperna som en första grund att bygga ett nätverk kring. Genom den täta kontakten mellan individ, grupp och organisation som speglar den första tiden som anställd kan individen skapa många nya kontakter. I start- gruppen är samtliga anställda nya och det blir naturligt att söka kontakt med andra som befinner sig i samma situation. Då den gängse uppfattningen visat sig vara att kvinnor bör bli bättre på att nätverka har vi identifierat kontakten med startgruppen och mentorsgruppen som extra stödjande för kvinnor. Dessutom har kontakten med mentorn framkommit som viktig för att skapa ett utökat och mer diversifierat nätverk för individen att ha professionell nytta av längre fram i karriären.

Den primära arenan för skapandet av ett yrkesmässigt nätverk har visat sig vara i projekten. Det är i där individen möter anställda från olika nivåer. Kontakter med överordnade har visat sig ha betydelse för att hamna på för individen utvecklande projekt och denna betydelse har vi sett är större på Accenture än på Deloitte. Vi har hänfört denna skillnad till det faktum att Deloitte har en mer formaliserad projekttillsättningsfunktion än vad Accenture har. Projekt- tillsättningsfunktionen ses som mest relevant och användbar för individer på lägre nivåer och

- 122 -

tappar betydelse i takt med att den anställde avancerar och att nätverkets betydelse ökar. Vi har även fört resonemanget vidare och hävdar att företagen medvetet kan styra nätverkets betydelse genom graden av formalisering vid projekttillsättningen.

Vidare har det framkommit att nätverket spelar en stor roll vid utvärderingsprocessen. Trots formella kriterier, som överlag uppfattas som rättvisa, visar det sig att det underlättar betydligt för utvärderaren om denne känner till personen som han eller hon ska utvärdera. Vi drar således slutsatsen att individen kan påverka sina chanser i utvärderingen genom att använda sina kontakter för att göra sig synlig och känd på företaget. Synlighet har framkommit som centralt för avancemang och den formella karriärmodellen, med de tydliga start-, projekt- och mentorsgrupperna, tror vi fungerar extra stödjande för kvinnor. Anledningen till detta är att kvinnor anses sämre på att synliggöra sina prestationer vilket underlättas genom en formaliserad utvärdering.

Betydelsen av nätverk ökar på företagens toppnivå. Vi har identifierat social kompetens och förmågan att nyttja kontakter på rätt sätt som det som utmärker en högpresterande konsult i dennes arbete. Att kandidatens duglighet beträffande just relationsskapande har stor inverkan på om individen blir invald till toppnivå har därför fastslagits. Att vara känd för partnerkretsen är en förutsättning för att bli påtänkt som kandidat. För att nå toppbefattningar har det dessutom framkommit att det förutom bra meriter och utvärderingar krävs att individen har rätt attityd för att kunna vara en lämplig förebild för företaget och dess värderingar. Vi har identifierat att den uttalade meritokratin och den starka kulturen med påbjudande av normer och tydliga kriterier ger vid handen att personer med rätt intressen, åsikter och värderingar är mer aktuella vid rekrytering till toppnivå än personer med rätt könstillhörighet. Vi har fört resonemang kring fenomenet att kompetens lättare känns igen i det egna könet, och att män således skulle ha fördel i rekryteringen då män är i majoritet på toppen. Grundat på detta skulle således de rätta värderingarna och åsikterna döljas av det faktum att kandidaten i fråga är kvinna. Vi har dock kommit fram till att andra kriterier överskuggar könsaspekten vid rekryteringen till företagens topp grundat på de starka kulturer som har sin grund i uttalade meritokratiska tankar. För att bli invald till toppnivå har vi identifierat att kontakter spelar stor roll för att göra sin person och sina meriter synliga.

Sammanfattningsvis pekar resultaten åt att nätverk har betydelse för individerna i företagen och att betydelsen dessutom ökar i takt med avancemang i karriären. Vi ser att nätverkets

- 123 -

betydelse ökar för båda könen i takt med avancemang men att det ter sig speciellt viktigt för kvinnor då de är i minoritet och dessutom inte anses besitta förmågan att göra sig synliga i lika stor utsträckning som män. Vi har även identifierat att graden av formalitet styr betydelsen av att nätverka professionellt. Projektgruppen och mentorsgruppen fungerar stödjande för det professionella nätverket medan startgruppen fungerar normerande och som ett sätt för individen att skapa en bas för identifikation.