• No results found

Nejčastější argumenty separatistů

1. O separatismu na Moravě

1.2 Nejčastější argumenty separatistů

Původ myšlenek směřujících k moravskému separatismu můžeme hledat mezi více druhy faktorů. Jakkoliv je zřejmé, že představitelé separatistických skupin usilovali často především o své osobní cíle spjaté s mocí či hmotnými zisky, je jasné, že pro to, aby jejich myšlenka měla nějaký ohlas, potřebovali mít alespoň minimální ideové zá-zemí. Toto zázemí si nyní rozebereme podrobněji. Pokud budeme vycházet z tezí, které užívali sami separatisté, zjistíme, že jejich argumentace se pohybovala v několika prolí-najících se rovinách.

O separatismu na Moravě

17

Jako první můžeme zmínit argumenty kulturní. Představitelé separatistů upozor-ňovali na kulturní odlišnost obyvatelstva Moravy či území, které se nacházelo v centru jejich pozornosti.

Mezi nejčastější argumenty patřila rozdílnost ve víře, respektive v jejím pojetí.

Vidíme zde částečné paralely s totalitní Slovenskou republikou, kde propaganda Hlin-kovy slovenské ľudové strany (HSĽS) na zbožnosti obyvatelstva přímo stavěla. Podob-ná propaganda byla uplatňována i na Moravě, zvlášť v oblastech, které byly, a dodnes jsou, považovány za nejvíce zbožné z celého státu, a to jsou především oblasti jihový-chodní Moravy. Zbožnost zde byla na hodnotovém žebříčku obyvatelstva postavená výše, než tomu bylo ve zbytku republiky, především v Čechách. Lze říci, že čím více na západ, tím intenzita zbožnosti obyvatelstva klesala. I tento důvod přispíval k tomu, že se obyvatelstvo směrem na východ republiky ztotožňovalo méně než zbytek státu s vlažným, někdy až záporným vystupováním politické reprezentace první republiky vůči katolické církvi.21

Na Moravském Slovácku byl zároveň vždy silný regionalismus. Jistý nesporný kulturní svéráz oblasti byl separatisty vyzdvižen na nejvyšší příčky. Neustálé zdůrazňo-vání tohoto svérázu, který se od silného konzervativního postoje přesouval místy až k staromilství, zde byl ostře v kontrastu s druhým faktorem, s nímž se de facto vylu-čoval a jenž byl z úst separatistů také často slyšet. Šlo o neustálé vymezování se vůči českým oblastem, reprezentovaných v propagandě separatistů především Prahou, která údajně Moravské Slovácko zanedbává a odmítá se podílet na jeho rozvoji. Nelze popřít, že Slovácko opravdu patřilo k oblastem, kam pokrok přicházel poněkud pomaleji. Sepa-ratistům ovšem nedocházelo, že pokud by Praha do kraje skutečně vydatně investovala a dbala více o jeho rozvoj, s nejvyšší pravděpodobností by byly ony „nešvary moderní doby“, proti kterým tak často brojili, zavlečeny i do oblasti Slovácka, a tím pádem by přišlo o onen svéráz, kterým se právě proti Praze vymezovali.22

Dalším faktorem kulturní odlišnosti jsou i vnější znaky, jež obzvlášť Národopis-ná Morava později hojně využívala. Jako jeden z nejviditelnějších faktorů můžeme jmenovat využívání tradičních lidových krojů, které provázely veškeré akce pořádané

21KLIMEK, Antonín. Velké dějiny zemí Koruny české XIII 1918 – 1929. 1. vyd. Praha: Paseka, 2000.

ISBN 80-7185-328-3. s. 150–161.

VÁCLAVÍK, David. Náboženství a moderní česká společnost. 1. vyd. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2468-3.

22MEZIHORÁK, František. Hry o Moravu. s. 43.

O separatismu na Moravě

18

zmíněnou organizací. Kroje Národopisná Morava užívala až do konce druhé světové války a byly k vidění na mnoha akcích pořádaných nacisty či jejich přisluhovači, patřily k jevu, který nechyběl na žádné klíčové manifestaci. Vhledem k tomu, že po opuštění iredentistických pozic měla organizace poměrně značnou přízeň okupantů, účast krojo-vaných aktivistů na akcích německých protektorátních činitelů byla oplácena i jejich častými návštěvami na Slovácku, na akcích pořádaných Národopisnou Moravou i u jejích vedoucích představitelů. Nicméně je na místě otázka, zda nacističtí předáci jez-dili za lidmi z Národopisné Moravy, nebo spíše za slivovicí a bohatým pohoštěním, kte-rého se jim zde zpravidla dostávalo.

S kulturní vizáží organizace souvisí i užívání tradičního místního nářečí při pro-jevech a na manifestacích. Prvek kulturní činnosti byl právě u Národopisné Moravy velmi důležitý a bude mu věnována pozornost v příslušné kapitole.

Mnohem těžší to měly ty skupiny, které se pokoušely rozšířit svoje separatistické působení na celou Moravu. Pokud hodlaly jednat a šířit své myšlenky v zemských hra-nicích, bylo využití kulturních faktorů mnohem těžší, neboť směrem k Čechám se prostředí Moravy příliš neodlišovalo od zbytku státu a bez blíže znatelné hranice ply-nule přecházelo do českých oblastí.

Jestliže nebyly argumenty pro kulturní odlišnost, používaly se argumenty histo-rické. Těmi šlo obsáhnout celé moravské území v zemských hranicích. Historie byla často překrucována. Jedním ze stěžejních pilířů z historické oblasti bylo argumentování Velkou Moravou jakožto státním útvarem, jehož pokračovatelem má současná Morava být. Podobný důvod byl užíván ještě mnohem více na slovenské straně. Slovenští naci-onalisté první slovenskou republiku vykládali jako pokračovatele a dědice říše starých Moravanů, byla prezentována jako první slovenský stát. Tato argumentace se na Slovensku velmi rozšířila a dodnes je tam mezi určitými skupinami populární. Stej-nými důvody byly samozřejmě zaštiťovány i snahy o připojení části Moravy ke Slovensku.

Další rovinu, která s předchozími souvisí, tvoří argument, jež užívali iredentisté usilující o připojení ke Slovensku, a to je argument etnické či kulturní příbuznosti se slovenským národem, jehož odštěpkem byli podle nich především moravští Slováci, případně okolní skupiny.

O separatismu na Moravě

19

Mezi argumenty separatistů patřily i obvyklé, tentokrát spíše vymezující se důvody, a to protičeské, respektive protipražské názory. Ty se odvíjely z několika hledisek. Často se zmiňovalo hledisko ekonomické, tvrzení o údajném vysávání Moravy (či jejích částí) pražskou vládou, vymezování se vůči Čechům jako nepřátelům Moravy a podobně. Veskrze šlo o klasické argumenty, které se objevují fakticky všude tam, kde existují dva nestejně silné celky a ten méně prosperující může své problémy tímto

„svést“ na ten více prosperující. Některé argumenty měly reálný základ, neboť je faktem, že Slovácko patřilo v době trvání první republiky k oblastem poměrně zaostalým23, ale důvody by bylo třeba hledat v širších souvislostech přesahujících rámec této práce.

Poslední skupinou argumentů, kterou zde uvedu, jsou údaje ekonomické. Tady šlo opět především o tvrzení iredentistů, v nichž se počítalo s tím, že napojením na Slovensko by kraj získal silnější ekonomické postavení. Nezanedbatelné jsou zde údaje vycházející z prostředí Baťových závodů, které by v případě teoretického připoje-ní jihovýchodpřipoje-ní Moravy ke Slovensku opět sjednotily celý závod do jednoho státu.24

Je jasné, že v menším množství se objevovala i řada dalších zdůvodnění, proč by bylo třeba, aby šla Morava vlastní cestou, některé budou uvedeny v dalším textu. Po-měrně krátká a marginální existence separatistických snah ale způsobila, že se nezrodilo žádné výraznější dílo či ideová struktura, která by separatismus na Moravě nějak kom-plexněji odůvodňovala.

Related documents