• No results found

Ett av styrningsmentalitetens syften är att bevara och främja populationens hälsa, detta beskrivs kunna ske både direkt och indirekt. Ett av dessa mer direkta sätt kan vara hur media framställer och benämner vaccinkritiker på nedlåtande sätt för att styra resten av populationen mot att ta vaccin. Genom denna styrning, som syftar till att kontrollera biologiska processer och livet som sådant, blir biomaktens verkan i media synlig. Med detta i åtanke så åsyftar detta avsnitt till att presentera hur svensk dagspress genom att tydliggöra normer även kan påverka individers handlingar.

Dessa utsagor som snart kommer att presenteras kan synliggöra vad som anses vara avvikande i samhället. Denna syn på vad som anses avvikande och därmed vad som är norm har framkommit genom att undersöka vad som sägs, och därmed inte sägs, i empirin. Genom att konstruera vaccinkritiker som personer som drivs av en bristande tilltro till samhälleliga institutioner och av en ökad tilltro till alternativa fakta så placeras dessa individer som avvikande. Detta synliggör hur det anses vara eftersträvansvärt för individer att ha en stark tilltro till både vetenskaplig kunskap likväl som samhälleliga institutioner. Genom att svensk dagspress synliggör dessa normer blir det tydligt hur media genom sina handlingar påverkar andra handlingar - media blir genom biomakten en del av styrningsmentalitetens process. Genom att betona denna norm så synliggörs det hur media genom sina uttalanden kan syfta till att styra populationen. Denna styrning är inte nödvändigtvis riktad mot vaccinkritiker. Snarare kan den vara riktad mot att bevara vaccinpositivas inställning och styra de som pendlar i sin inställning mot att även de bli vaccinpositiva. När svensk dagspress benämner och kategoriserar individer som förhåller sig kritiskt gentemot vaccin som avvikande kan det bli ett sätt som dagspressen försöker påverka andra handlingar genom sitt språk - genom att påverka individer till att rätta sig in i ledet. Det vill säga att påverka individer till att rätta sig efter normen, vilken innefattar en stark tilltro till samhälleliga institutioner och till vetenskapliga fakta.

Det finns två huvudsakliga former av styrning som gör synligt hur media genom konstruerandet av vaccinkritiker som avvikande kan synliggöra den makt som genomsyrar dagspressen. Dessa två olika former kommer presenteras närmare under respektive underrubrik.

5.4.1 Normativ styrning genom tilltro till vetenskapliga fakta

Den första av dessa två former av styrning placerar vaccinkritiker som avvikande tack vare deras ökade tilltro till alternativa fakta. Denna tilltro till alternativa fakta förklaras med en bristande förmåga att på ett systematiskt och vetenskapligt förankrat sätt ta sig an vetenskapliga studier och uttalanden. Samtliga utsagor bidrar till att konstruera och reproducera en konstruktion av dessa vaccinkritiker som individer vars kompetens försvårar bearbetningen av vetenskaplig information.

Genom dessa utsagor som snart ska presenteras lyfts det således implicit fram hur individer bör besitta tillräcklig kompetens för att kunna bearbeta vetenskapliga data, och om denna kompetens fattas, ändock ha en stark tilltro till vetenskaplig kunskap. Denna norm lyfter fram

hur svensk dagspress genom den normativa styrningen kan betona tilltron till vetenskapliga fakta. Denna normativa styrning kan då antas synliggöra biomakten och syfta till att bibehålla den rådande normen - att populationen bör besitta en tillit till den vetenskapliga informationen och därmed fortsätta vaccinera sig.

Kommande citat synliggör hur den samhälleliga normen är att misstro alternativa fakta och den information alternativa aktörer erbjuder. Vaccinkritiker anses vara avvikare som tenderar att ha tilltro till aktörer som saknar vetenskapliga belägg för sina påståenden.

Mycket av motståndet mot vaccinationer har karaktären av konspirationsteorier. Till exempel kan man höra saker som att läkemedelsindustrin försöker förgifta människor för att tjäna pengar (...). Vaccinationsmotståndare är ofta duktiga på det som brukar kallas för ”cherry picking”. Det betyder att de söker efter enstaka belägg som kan stödja deras teorier. De kan hänvisa till någon expert eller studie som, när man tittar närmare på den, inte bär rent vetenskapligt.

- Dagens Nyheter (2017, 23 mars)

Detta citat beskriver hur individer som förhåller sig kritiskt gentemot vaccin har svårt att på ett systematiskt sätt bearbeta vetenskaplig forskning. Dessa individer antas snarare använda sig av enstaka belägg, så kallad cherry picking, för att stötta deras antagande och kan istället för att lyssna på experter eller vetenskapliga studier hänvisa till sådana uttalande som inte håller rent vetenskapligt. Genom att betona hur vaccinkritiska individer inte anses besitta tillräcklig kompetens för att kunna tolka vetenskaplig forskning så tydliggörs också den samhälleliga normen som råder i samhället. Denna samhälleliga norm innefattar hur populationen inte bör använda sig av alternativa källor, snarare bör dem lita på läkemedelsindustrin, vilken kan antas utgöra en del av den vetenskapliga fakta som erbjuds.

Denna normativa styrning som syftar till att normalisera tilltron till vetenskapliga fakta kan då antas synliggöras i detta uttalande och utföras genom att betona tilltron till vetenskapliga fakta. Genom att göra detta så konstrueras språkliga handlingar, uttalanden, som kan antas påverka de individer som tillhör populationen. Den samhälleliga norm som lyfts är då att ha tilltro till vetenskapliga fakta, och därmed vaccinera sig, som media implicit betonar bör följas av populationen. Gör de inte det så kan dessa individer som väljer att vika av från ledet porträtteras som avvikande. Biomakten, den makt som strävar efter att få människan att rätta in sig i ledet, kan då antas verka genom media och dess uttalanden.

På liknande sätt så beskriver kommande citat hur individer som förhåller sig kritiskt gentemot vaccin kan ha svårigheter att förstå vikten av ett systematiskt, vetenskapligt förankrat synsätt. Denna skildring innefattar hur vaccinkritiker genom ett par sökningar på Google anser sig besitta en djup kunskap.

En kritisk grundinställning i livet är bra, men en rättshaveristisk tilltro till att ett par kvällars googlingar gör en till en större medicinsk auktoritet än exempelvis läkare som har en elva terminer lång utbildning plus flera års AT- och ST-tjänstgöring, är häpnadsväckande arrogant.

- Expressen (2017, 27 december)

Citatet visar på hur individer som förhåller sig kritiskt gentemot vaccin beskrivs anse sig besitta en större medicinsk kunskap än en läkare. Även denna utsaga kan antyda att de individer som förhåller sig kritiskt till vaccin lider brist på den kompetens som kan antas behövas för att kunna bearbeta och förstå vetenskaplig forskning. Här synliggörs det hur individer som anses besitta en rättshaveristisk tilltro till sökmotorer och en bristande tillit till medicinska auktoriteter är avvikande. I och med detta tydliggörs det hur den samhälleliga normen snarare innefattar en stark tilltro till vetenskapliga auktoriteter.

Här blir den normativa styrningen genom tilltron till vetenskapliga fakta synlig. Att vara en individ som förhåller sig kritiskt gentemot vaccin innebär således att vara en individ som besitter en självgod självbild och en bristande kompetens. Genom att betona hur dessa vaccinkritiska individer är avvikande uppdagas en möjlighet för resterande population att se vad som kan hända med dem om de också väljer att anamma en kritisk inställning till vaccin. Här blir det tydligt hur biomakten genom media kan betona normen vilken i sin tur kan styra människor till att använda vaccin. Biomakten kan då genom svensk dagspress bidra till att kontrollera populationens kroppar genom att styra dem mot att ta vaccin, därmed främjas deras överlevnadschans vid eventuella utbrott av smittsamma sjukdomar. Medias språkliga handlingar kan således påverka populationens handlingar.

5.4.2 Normativ styrning genom tilltron till samhälleliga institutioner

Den andra av dessa två former av styrning syftar till den normativa styrningen som styr genom att betona tilltron till samhälleliga institutioner. Dagspress bidrar till att placera vaccinkritiker som avvikande tack vare sin bristande tilltro till samhälleliga institutioner, till läkemedelsföretag och till naturvetenskaplig medicin. Denna bristande tilltro och misstro förklaras med en bristande tillit till vetenskapliga och samhälleliga auktoriteter. Genom att kontinuerligt påpeka hur individer som förhåller sig kritiskt gentemot vaccin avviker från vaccinnormen blir det tydligt hur svensk dagspress bidrar till att styra individer till att ta vaccin. Detta citat synliggör hur svensk dagspress genom uttalanden kan bidra till att konstruera normer som i sin tur kan fungera styrande. Här görs det synligt hur vaccinkritiska individer antas grunda sin kritiska inställning på en misstänksamhet mot vaccininformationens avsändare, vilket kan innefatta allt från myndigheter till media.

Vaccinmotstånd är ett exempel, och vad den pågående pandemin gör för förtroendet för etablerade aktörer är faktiskt inte givet. Man kan tycka vad man vill om det, men vi lever i en tid när information från myndigheter och medier inte uppfattas som just information av alla. Misstroende och konspirationsteoretiker söker hela tiden svar på vem som står bakom uppgifter som går mot den egna övertygelsen för att kunna avfärda information som strider mot det man redan tror sig veta.

I detta citat lyfts det fram hur den information som sprids från myndigheter och media i vårt samhälle inte betraktas som trovärdig information av alla medborgare. Detta antyder hur det kan vara så att vissa individer i samhället betraktar just denna information som vinklad snarare än som trovärdig fakta. Denna misstro som vaccinkritiska individer då bär på anses grundas i en bristande tilltro till myndigheter samt medier och den information de sprider.

När svensk dagspress lyfter fram hur vaccinkritiker antas vara avvikande som bär på en bristande tilltro till myndigheter och medier så blir det tydligt hur normen innefattar en stark tilltro till myndigheter, medier och den information de sprider. Detta kan förstås som ett sätt som biomakten och styrningsmentaliteten genom media utövar makt. Genom att synliggöra normer så riktar sig dagspressen direkt mot populationen och dess val att använda eller avstå vaccin. När det betonas hur individer som förhåller sig kritiskt gentemot vaccin är avvikande går det att förstå hur dessa uttalanden och synliggörande av normer är ett sätt att få populationen att ordna in sig i ledet. Detta kan förstås som ett sätt varigenom media bidrar till att kontrollera kroppar och hälsonivå hos populationen genom att styra dem till att ta vaccin. Snarare än att hota populationen till att rätta sig in i ledet använder sig media av den normativa styrningen som betonar tilltron till samhälleliga institutioner som ett sätt att styra in och hålla kvar populationen i ledet.

Dessa citat som har presenterats bidrar samtliga till att synliggöra hur svensk dagspress kan utöva makt och bidra till att fastställa och betona samhälleliga normer genom att visa på vad som är avvikande. Genom att göra detta så går det att lyfta fram biomaktens roll i de normer som svensk dagspress fastställer som samtliga syftar till att, genom normativ styrning, få individer att vaccinera sig. Därmed synliggörs det hur styrningsmentaliteten och biomakten kan verka genom media. Genom att konstruera tydliga normer som riktar sig mot populationen och dess kroppar så förstärks medias roll i att styra individer gentemot att göra det som är bäst för samhället.