• No results found

Styrningsmentaliteten som syftar till att styra populationen och bevara samt främja dess hälsa kan således verka genom både direkta och indirekta medel. En direkt styrning gentemot populationen som vi just redogjort för kretsar kring den normativa makten som svensk dagspress utgör. Ett annat sätt, vilket är det slutgiltiga mönster som uppdagas i empirin, syftar till att styra populationen genom att skapa opinion och på så sätt påverka andra samhälleliga institutioner. Styrningen blir således mer indirekt.

I de utsagor som utgör empirin har vi identifierat främst två olika typer av insatser som styrningsmentaliteten genom indirekta medel kan verka. Den första insatsen syftar till det sätt som svensk dagspress föreslår reglerande insatser som ett sätt att skapa opinion. Här kretsar utsagorna kring förslag på olika insatser som bör införas för att hantera den sjunkande vaccintäckningen som drabbat Sverige, dels föreslås vaccinationspass, dels föreslås speciella

skolor för icke-vaccinerade barn. Den andra insatsen som media genom att skapa opinion föreslår syftar till informationsspridande insatser.

När dessa utsagor lyfts upp blir det tydligt hur styrningsmentaliteten kan verka genom svensk dagspress. Den styrning som uttrycks här sker mer indirekt. Media bidrar till att skapa opinion vilken i sin tur kan anses syfta till att sätta press på olika samhälleliga institutioner och myndigheter. På så sätt bidrar svensk dagspress till att påverka andra handlingar.

5.5.1 Reglerande insatser

Dessa opinionsbildande insatser återfinns i ett tydligt mönster i ett övergripande antal artiklar. Utsagorna gjordes ofta i en kontext som diskuterade vad samhället bör göra för att kunna handskas med den sjunkande vaccintäckning som drabbat Sverige. Denna sjunkande vaccintäckning lyfts ofta i relation till MPR-vaccinet (mässling-påssjuke- och röda hund) samt vaccinet mot Covid-19. Dessa förslag på olika insatser som svensk dagspress lyfter kan bidra till att skapa opinion vilket i sin tur kan förstås som ett indirekt sätt som media utövar makt gentemot andra maktcentrum som utgör den samhälleliga styrningen.

Det första av dessa citat som nu ska presenteras illustrerar hur svensk dagspress lyfter diskussioner kring vilka insatser som bör implementeras för att handskas med vaccinkritiker. Här blir vaccinationspasset ett sådant förslag.

Oavsett vad som sägs om att vi ska minska på resandet så behövs många av resorna av olika orsaker. Alla dessa länder behöver nu för sin ekonomis skull få fart på resandet och då är ett vaccinpass en lösning. (...) ett vaccinationspass kommer att dela in människor i två grupper. Men vaccin mot covid-19 kommer att vara tillgängligt för alla. Det blir då upp till var och en att bestämma om de vill kunna åka till Mallorca eller nöja sig med Öland.

- Dalademokraten (2021, 26 januari)

I detta citat föreslås det hur ett vaccinationspass skulle kunna fungera som en lösning på det eventuella motstånd som finns gentemot vaccin. Genom att införa ett vaccinationspass så får individerna själva välja om de vill åka utomlands eller ej. Att aktivt välja bort att vaccinera sig skulle då innebära att individen tvingas till att stanna i landet, medan ett val att vaccinera sig skulle generera en öppen flygväg in i solsemestern. Här blir det synligt hur föreslaget på vaccinationspass beskrivs som ett sätt att främja samhällets ekonomi genom att kunna underlätta för människors rörelsefrihet. Denna utsaga fungerar som ett exempel på hur svensk dagspress kan skapa opinion genom att lyfta olika förslag på insatser som samhälleliga institutioner bör implementera. Tanken med förslaget att införa vaccinationspass kan förstås som något myndigheter kan använda sig av för att öka incitamentet till användandet av vaccin. Här blir det möjligt att se hur dessa utsagor inte riktar sig till individerna i populationen som utsagorna i Den normativa styrningens makt. Istället riktar sig dessa utsagor mer mot de myndigheter som ansvarar för att utfärda dessa eventuella vaccinationspass. Här kan styrningsmentaliteten genom media förstås verka mer indirekt. Syftet blir snarare att skapa opinion som ett sätt att påverka andra samhälleliga institutioners handlingar.

Nästa citat illustrerar ett annat sätt som svensk dagspress genom att föreslå reglerande insatser kan fungera opinionsbildande och därmed indirekt styrande. Här är det däremot inte vaccinationspass som föreslås utan istället segregerade skolor och barnomsorg där ovaccinerade barn kan placeras.

Valet att inte vaccinera sig borde kunna få konsekvenser. Om jag väljer att inte vaccinera mina barn, då ska det inte gå ut över de som inte själva kan välja. Sveriges kommuner borde kunna hänvisa ovaccinerade barn till en annan skola eller förskola, om det behövs för att skydda immunsvaga barn eller lärare. Min frihet måste sluta där andras frihet börjar.

- Dalademokraten (2020, 3 juni)

Här föreslås det således att samhället bör införa speciella skolor och förskolor där de barn vars föräldrar väljer bort vaccin kan placeras. Här hänvisas det till den solidariska handling som vaccinationer kan antas vara, snarare än att hänvisa till ekonomin och hur denne bäst skall främjas. Resultatet kan dock bli densamme. Utsagan syftar till att, genom förslag på reglerande insatser som ska tämja vaccinationsavståndstagandet, skapa opinion. Denna utsaga illustrerar även den hur svensk dagspress genom att lyfta förslag på reglerande insatser som bör implementeras skapar opinion som kan anses verka styrande gentemot andra samhälleliga institutioner. Här kan dessa institutioner snarare än att syfta till myndigheter som utfärdar vaccinationspass syfta till myndigheter som kontrollerar och ansvarar för skola och barnomsorg. Detta är då ett annat sätt som det blir synligt hur styrningsmentaliteten kan verka genom svensk dagspress i samband med de utsagor som strävar efter att skapa opinion och därmed påverka andra samhälleliga institutioners handlingar.

5.5.2 Informationsspridande insatser

De utsagor som betonar vikten av att sprida säker information för att kunna handskas med den låga vaccingrad som drabbat Sverige återfinns på flertal ställen i empirin. Tanken tycks vara att denna ökade spridning av information ska nå ut till vaccinkritiker och styra dem till att använda sig av vaccin. Här blir det tydligt hur även förslaget att införa dessa informationsspridande insatser kan förstås som ett sätt som svensk dagspress genom att skapa opinion kan försöka påverka andra samhälleliga institutioner.

Följande citat illustrerar ett sätt som svensk dagspress föreslår spridandet av information som ett sätt att handskas med vaccinkritiker och skapa opinion. I detta citat framkommer det hur informationen som sprids bör framföras på ett odramatiskt sätt och vara lätt att förstå.

Informationen ska vara enkel och odramatisk. Den som framför den ska akta sig för att använda ett nedlåtande tonläge. Då riskerar man bara att stärka hårdheten och övertygelsen hos den andra.

- Dagens Nyheter (2017, 23 mars)

Den information som sprids bör således vara både enkel att förstå och framföras odramatiskt. Informationen bör inte spridas med ett nedlåtande tonläge då detta kan riskera att de individer som förhåller sig kritiskt gentemot vaccin fortsätter vara övertygad om sin vaccinkritiska

inställning. Detta citat illustrerar ett sätt som svensk dagspress kan försöka skapa opinion genom att föreslå informationsspridande insatser som ett steg i att bekämpa den minskande vaccintäckningen. Dessa informationsspridande insatser som föreslås och som svensk dagspress menar bör implementeras kan synliggöra hur svensk dagspress kan försöka påverka andra samhälleliga institutioner genom sina handlingar. Styrningsmentaliteten kan då verka genom svensk dagspress.

Följande citat presenteras för att synliggöra hur media förklarar behovet av dessa informationsspridande insatser som föreslås. Här handlar det framför allt om att den falska information som sprids bör följas upp.

Det sprids falsk information på sociala medier och falska nyheter – det här måste vi som samhälle kunna möta upp och bemöta felaktigheter. Vi måste också kunna stöta oss med vaccinskeptikerna.

- Svenska Dagbladet (2018, 9 september)

Detta citat redogör för hur det är viktigt att samhället som stort kan möta upp den falska informationen och de falska nyheterna som sprids på sociala medier. För att kunna göra det behövs korrekt information. Samhället måste våga stöta sig med vaccinkritkerna för att kunna sprida den information som är sann. Här blir det synligt hur dagspressen motiverar behovet av dessa informationsspridande insatser med den spridning av falsk information och falska nyheter som sprids på sociala medier. Det krävs således informationsspridande insatser för att kunna komma till rätta med den falska information som sprids, oavsett om det innebär att vaccinkritiker blir stötta. Detta blir ett sätt som svensk dagspress, genom att motivera förslaget av informationsspridande insatser, kan bidra till att påverka de myndigheter och samhälleliga institutioner som ansvarar för spridningen av information i Sverige.

Alla dessa citat som under två underrubriker nu har presenterats utgör ett mönster av utsagor som samtliga synliggör hur svensk dagspress genom olika förslag kan fungera opinionsbildande. Denna opinionsbildning och dess styrande effekt riktar sig mindre mot populationen som sådan och mer mot olika myndigheter och samhälleliga institutioner som ansvarar för populationen. På detta sätt fungerar medias opinionsbildande på ett mer indirekt sätt när de riktar sig mot att påverka och styra andra maktapparater.