• No results found

6 Beskrivning av projektet

6.1 Utformning och anläggande av utbyggnadsalternativet

6.1.1 Norr om Getteröbron

Den nya godsbangården placeras väster om Västkustbanans spår, norr om Getteröbron, och ersätter dagens bangård vid den befintliga stationen. Den nya godsbangården bibehåller samma kapacitet jämfört med dagens

godsbangård, och kommer att omfatta fyra elektrifierade spår och bli cirka 900 meter lång. Tillsammans med Västkustbanans två spår för linjetrafik och två förbigångsspår på vardera sidan om Västkustbanan blir det totalt åtta spår i bredd. På båda sidor om spårområdet kommer servicevägar att anläggas, som används för järnvägens drift och underhåll. En gång- och cykelväg kommer att flyttas cirka 10 - 20 meter västerut och användas som serviceväg.

I direkt anslutning till järnvägen på den västra sidan finns den nedlagda

Lassabackadeponin. Placeringen av den nya godsbangården innebär schaktarbeten i både jord, deponiavfall och berg. Bergschakter tas ur med hjälp av sprängning, medan övrigt förekommande jord och deponiavfall är lättschaktade. Inför urschaktning kommer spontning att göras längs Lassabackadeponin.

Delar av denna spont kommer att bli en permanent konstruktion och kommer avskilja lakvatten från dagvatten från järnvägen, samt fungera som bullerskyddsskärm. Lakvatten respektive järnvägsdagvatten kommer att avledas i separata ledningar i driftskedet.

Från tillåtlighetskorridorens början i norr och ner till Getteröbron planeras det för bullerskyddsåtgärder, med hänsyn till

bostäderna i öster och Getteröns fågelreservat i väster. Bullerskydden utformas både

som vallar och som skärmar. I norr är bullerskydden låga för att anpassas till omgivningen.

6.1 Utformning och anläggande av utbyggnadsalternativet

Val av arbetsmetoder under byggskedet avgör i hög grad miljöpåverkan och konsekvenser.

Utbyggnaden till dubbelspår genom Varberg sker till stora delar i stadsmiljö och kommer att påverka områden där många människor dagligen vistas och rör sig. Vid byggande i denna miljö är det extra viktigt att anpassa byggmetoder och planering så att intrång och störningar för omgivningen minimeras.

Målsättningen för projektet är att tågtrafiken i byggskedet, både med avseende på persontåg och godståg, samt annan kollektivtrafik ska kunna upprätthållas med så små störningar som möjligt under byggskedet. För att detta ska vara möjligt kommer byggandet att delas in i flera olika etapper, där olika faktorer är styrande.

Eftersom tråget, betongtunneln och den nya stationen ska byggas där tågtrafiken går idag måste trafiken flytta till en tillfällig station.

Den tillfälliga stationen kommer att byggas där dagens godsbangård ligger. Detta medför att den nya godsbangården i norr måste vara färdigbyggd innan den tillfälliga stationen kan etableras. För att tågen ska nå den tillfälliga stationen och för att den nya godsbangården ska kunna anslutas måste en ny Getteröbro byggas och den gamla Getteröbron rivas.

Dessa beroenden styr utbyggnadsordningen.

I Figur 6.1 visas en översikt över var markspår, tråg, betongtunnlar och bergtunnlar

kommer att anläggas. I Figur 6.2 visas en översiktsprofil över hela utbyggnadssträckan.

I Figur 6.3 visas en översikt över

bergtunnlarna som planeras. I Figur 6.4 visas en översikt över de arbeten som kommer att göras i ytvatten eller i anslutning till ytvatten tillsammans med påverkansområdet för grundvattenbortledningen i schakter och

Figur 6.1 Översikt.

Figur 6.2 Översiktprofil över utbyggnadssträckan från norr till söder. +3,2 M i figuren avser +3,5 meter över havsnivån.

Observera att figuren är schematisk och generaliserad. Djupet till berg är i vissa delar av figuren något missvisande eftersom kompletterande undersökningar avseende djup till berg har genomförts efter framtagandet av figuren.

Befintlig trumma för dagvattendike vid Km 74+425 under järnvägen kommer att förlängas och dessutom ökas kapaciteten med ytterligare en trumma. I samband med detta behöver diket som trummorna mynnar i grävas om då det kommer i konflikt med det nya markspåret.

De två befintliga trummorna för genomledning av Lassabackabäcken under järnvägen vid Km 75+400 kommer att bytas ut i samband med anläggning av ytterligare järnvägsspår.

Lassabackabäckens trummor under befintlig järnväg kan utgöra en flaskhals vid skyfall varför kapaciteten ska utökas genom att anlägga ytterligare två trummor vid passagen.

Dagvatten från södra delen av godsbangården kommer att hanteras i ett underjordiskt magasin där vattnet leds till ett dike med avstängningsmöjlighet, för att förhindra föroreningsspridning om en olycka skulle inträffa, innan det släpps ut i

Lassabackabäcken. Lassabackabäcken mynnar i Monarkbäcken som i sin tur mynnar i den grunda havsbassängen inom Getteröns fågelreservat.

Dagvatten från norra delen av godsbangården avleds istället norrut via utjämningsmagasin.

Även detta magasin är avstängningsbart.

Vattnet från utjämningsmagasinet leds vidare till det dike som grävs om i samband med omläggning av trummor vid Km 74+425.

Diket mynnar i den grunda havsbassängen inom Getteröns fågelreservat.

Den nya godsbangården kommer bland annat att betjäna godståg som ska till Varbergs hamn. Diesellok kommer att köra godsvagnarna från bangården till hamnen, eftersom industrispåren i hamnen inte är elektrifierade. Merparten av godstågen som kommer att ha Varberg som slutpunkt transporterar sågade trävaror och

massaprodukter från Värö.

Sammanfattning vattenverksamhet

Längs den aktuella sträckan söks tillstånd för följande åtgärder:

• Grävning inom vattenområde vid förlängning och anläggande av nya trummor i dagvattendike.

• Grävning inom vattenområde vid anläggande av nytt utjämningsmagasin för dagvatten och cykelväg norr om Lassabackadeponin.

• Bortledning av grundvatten i samband med schaktning vid Lassabackadeponin.

• Förlängning och anläggande av nya trummor i Lassabackabäcken, och omgrävning av vattendragen i samband med detta.

6.1.2 Söder om Getteröbron inklusive