• No results found

“Jag tänker bara på kapitalismens järngrepp om mänskligheten.” är den generella åsikt som Saga har mot reklam. Saga påpekar att hon tycker att det skiljer sig mellan reklam i traditionella och i sociala medier. När reklam förekommer i en tidning kan hon tycka att det är lite kul, i och med att hon då aktivt gått och köpt en tidning och därmed är medveten om att den innehåller reklam. Här menar Saga att “Då kan jag typ tycka att reklamen är som en del av tidningen”, och hon känner att hon vill bli inspirerad av produkterna som förekommer i tidningen. När Saga är inne på Instagram följer hon en person för att få veta mer om denna persons liv, och hon vill därmed inte se reklam i dessa sammanhang. Saga uttalar sig att i dessa situationer kan irritation ofta uppstå. Saga erkänner att denna typ av reklam fungerar, “Jag kommer att köpa mer grejer”

säger hon. När Saga ägnar en tanke åt hennes kommersiella möten som sker under en dag så tror hon att “det är mycket man inte är medveten om, som man blir påverkad av”. Hon reflekterar kring att man ofta kan tänka att man selekterar reklamen, men den finns ändå där.

Dock är hon noggrann med att tala om att hon gör allt i sin makt för att undvika reklam, och om Saga i något fall blir medveten om reklam så tänker hon aktivt att “Detta är reklam och jag vill inte bli påverkad.”.

4.1.1 Tema 1 - Informativitet

Gällande frågan om Saga kunde nämna samtliga samarbeten som förekom i videorna svarade hon “Ja: Rituals, ACO och Chiquelle.”. Hon tillägger att hon tänker på glassen först, innan kläderna från Chiquelle visas upp även om detta inte var ett samarbete. Saga säger att anledningen till att hon kommer ihåg dessa samarbeten beror på hennes eget intresse. Om reklamen innehåller något som intresserar henne kommer hon ihåg den. Saga berättar att hon tyckte att det enda som intresserade henne från Linns samarbete var ett par kostymbyxor, och att hon på så vis kommer ihåg reklamen även om inte de byxorna var något som hon tänkt köpa.

“Jag använder både produkter från Rituals och ACO så därför kommer jag ihåg dem” säger Saga och nämner att det presenterades ny information i samarbetet som hon tidigare inte visste om, vilket i detta fall handlade om ACOs kampanj mot näthat. Saga säger att hon varit i kontakt med Rituals nya serie men var inte bekant med alla produkter som visades i videon. Angående samarbetet med Chiquelle hade hon varit i kontakt med märket förut, men hon reflekterade inte mer över det, eftersom hon inte brukar handlar kläder därifrån.

4.1.2 Tema 2 - Underhållning

Saga svarade “GUD JA” vid frågan om hon upplevde dessa samarbeten som reklam. Hon fortsatte med att säga att hon uppfattade samarbetena med ACO och Rituals mest som reklam.

Detta eftersom både Margaux och Bianca båda sa att ACO respektive Rituals var bäst. Hon menar att Linns video kändes som minst reklam, ”Hon sa inte något negativt men det var som att hon visade kläderna men inte som att hon CHIQUELLE CHIQUELLE CHIQUELLE i hela videon. Det var snarare att hon sa att detta plagg har jag provat och den tyckte jag om och den här tyckte jag var snygg och denna var perfekt. Linn utvärderade kläderna lite och att det är en del av videon medans de två andra är mer ACO ACO BÄST och den andra ba RITUALS RITUALS”. Hon tillägger att samtidigt förstår man att det är reklam eftersom videorna är gjorda i samarbete med ett företag. Frågan angående hur Saga uppfattade de samarbeten som förekom i videorna som relevant förhållande till influencerns video tyckte hon att Biancas samarbete var långsökt, “Om Bianca på riktigt vill prata om det här med näthat så gör man inte det i samarbete med ACO”. Hon säger även att hon tycker det är konstigt att Bianca har varit borta från sociala medier under en längre period och pratar om något som är viktigt för henne samtidigt som hon får betalt av ACO, “Hade samarbetet varit med Friends hade man tagit det på allvar“. Saga tycker att både Margaux och Linns samarbeten var relevanta, eftersom den förstnämnda influencern badar i sitt badkar under hela videon och visar upp produkter från Rituals samt att Linn visar kläder och det använder alla. Hon säger även att hon förväntade sig detta typ av samarbete från Linn. Chiquelle säljer kläder som Linn använder sig av men hon säger även att det känns som att hon gör samarbeten för att hon får pengar men skulle inte använda kläderna annars. Saga säger att hon tycker att Margaux video var den som hon uppfattade som mest relevans i samband med samarbetet. Vid frågan angående om hon tyckte att dessa samarbeten var underhållande svarade hon att glassen var det som hade fångat henne mest. “Jag tycker inte att någon av videorna är underhållande och jag tycker att glassen är rolig för jag va taggad på att köpa glass”. Saga berättar även att hon endast hade sett Biancas video självmant eftersom hon tycker det är intressant att höra när hon pratar om ett aktivt ämne men hon blir provocerad att hon slänger in ACO i detta viktiga ämne.

4.1.3 Tema 3 - Irritation

I samband med att Saga fick frågan om vad hon tänkte när personen bakom videon berättar att det är ett samarbete svarar hon att hon inte blev förvånad under något av klippen. I samband med både Margaux och Linns videor säger hon att det var väntat, med ett samarbete men att när hon såg Biancas kände hon “Aha okej, jag trodde jag skulle få höra något personligt och viktigt men nu pratar du om hudvård”. Hon säger även att hon inte blir förvånad när det är reklam när det handlar om influencers. Gällande frågan om det var något samarbete som hon kände mer eller mindre för efter Saga hade sett videon svarade hon “Jag tycker både att ACO och Rituals är produkter jag skulle köpt oavsett samarbeten.“. Hon säger även att hon tycker att ACOs slogan Wash Away näthat var bra och ACO är ett stort varumärke i sig själv och behöver inte denna exponering. Saga tycker snarare att detta samarbete påverkar Bianca negativt och att hon får en mindre seriös bild av henne. Hon säger “Hade hon önskat ha det mer seriöst hade man gjort ett samarbete med friends eller dylikt eller inte något samarbete alls.”. Eftersom Saga inte är intresserad av kläder från Chiquelle är det inte något som hon reflekterar över alls. Hon svarar ett tydligt “JA” på frågan om hon önskade att hon kunde hoppa över visst innehåll som framkom i videorna. Saga tycker att Bianca gör fel när hon tilltalar tittaren som “Du”, vilket inte får henne att känna sig intresserad av att se mer eftersom hon inte utsätter andra för näthat. Hon säger att hon inte vill se en video där hon blir utskälld. Här hade hon tyckt att Bianca skulle talat mer allmänt om det viktiga ämnet istället för att skälla ut folk.

I samband med Margaux video tycker hon att det är underhållande men eftersom hon säger att hela klippet är en reklam blir hon ointresserad. “Jag vill inte att hela klippet ska vara en reklam utan jag vill att hon ska slänga in reklam, men samtidigt minns man det när helheten handlar om Rituals”. Saga säger även att det fanns stunder i Linns video som hon inte hade velat se.

Hon tycker inte att det blir bra när Linn pratar om hur hennes tittare inte gillar hauls och när hon visar kläder. Saga säger att det känns som att Linn inte heller tycker att det är roligt att göra, “Hade hon varit lika taggad på att visa kläder som att äta glass hade det troligtvis varit roligare att se på kläderna, 100%”.

4.1.4 Tema 4 - Trovärdighet

För att en reklam ska vara trovärdig för Saga säger hon att det ska finnas relevans till produkten eftersom hon säger att hon är generellt ganska kritisk mot reklam. Saga säger att det handlar om att bädda in budskapet på ett sätt som tilltalar henne men samtidigt inte vara för långsökt.

Hon säger att ICA:s reklam fungerar bra på henne eftersom hon tycker att den är kul och att ICA driver lite med sig själv och har självdistans. Hon tillägger också att “Har du en bra produkt behöver företaget inte bädda in produkten, för är det bra kommer människor köpa produkten därför att”. Hon säger att hon uppfattar samarbetet med Margaux som det mest trovärdiga samarbete, därefter Bianca och sist Linn. Hon tycker om ACOs kampanj mot nätmobbning och att det känns som om det finns en tanke bakom. Angående Linns video och samarbete med Chiquelle säger hon att “Känns som Chiquelle har skickat ut ett paket med kläder i hopp om att de ska visas”. När Saga fick frågan om hon varit i kontakt med dessa influencers tidigare och hennes relation till dem svarade hon att hon kände till alla tre. Hon säger att hon har tidigare sett några av Linns videor men det är inte hennes typ av influencer.

Margaux följde Saga tidigare och hon tycker att hon gör roliga videor med feelgood atmosfär, men eftersom att hon inte gillar reklamvideor hade hon aldrig självmant kollat på denna. Saga säger att hon tidigare följde Bianca men gör inte det längre men kommer i kontakt med henne genom sociala medier och TV-programmet Wahlgrens Värld. Saga säger att hon uppfattar Linn som den mest sanningsenliga av de tre influencerna, “för hon försöker inte göra reklam på samma sätt som dom andra”. Saga säger att hon vet om att både ACO och Rituals är bra märken och reagerar inte speciellt mycket på vad som sägs om dem. I samband med frågan om huruvida Saga påverkas av att samarbetet presenteras i samband med att influencern talar om egna erfarenheter svarar hon “Jag skulle säga att ingen av dessa påverkade min egen uppfattning om märket”. Margaux är den som har fått henne mest nyfiken på produkten medans hon säger att Bianca är mer övertygande och inlevelsefull när hon berättar om ACOs produkter. Hon säger att hon tror att hon blir påverkad om produkter visas samtidigt som personen bakom videon säger hur bra den tycker produkten är, “men samtidigt känner man men du får betalt för att säga detta”. Saga säger att hon blir avvaktande när Bianca talar om vad som är äkta och inte äkta och att tittarna inte ser allt i hennes liv medans hon plötsligt övergår till att tala om hur bra ACOs produkter är. Hon säger därefter “Då tänker man att vad är det som gör att dina åsikter om denna produkt är äkta om inte det andra man ser är det”.

4.1.5 Tema 5 - Reklamens värde

Saga kommer ihåg en reklam då företaget tydliggörs, i form av både logga och information om produkterna. Här framgick det att Margaux var den som lyckades bäst för att hon skulle komma ihåg vad som presenterades i samarbetet. Den produktplacering som kom att bli mest minnesvärd för Saga är Margauxs samarbete. Hon nämner att “produkterna var med i badkaret hela tiden” och hon la även på minne den produkt som Margaux tryckte på som blev en

blomma, vilket gjorde hennes barn väldigt glad. När Saga fick fria händer till att göra om ett eller flera samarbeten tog hon tillfället i akt och började diskutera samtliga samarbeten.

Gällande Margaux video hade den kunnat innefatta fler platser och händelser. Saga säger “det är inte så kul att se henne sitta och bada hela tiden.” och menar att Margaux hade kunnat stå vid handfatet och pratat om dagliga saker, låtit en kompis komma förbi och bada eller berättat någon rolig händelse. Med detta sagt tror Saga att det inte hade blivit lika tydligt att hon provar produkter. Vidare vad gäller Linns video hade hon enligt Saga kunnat presenterat samarbetet på ett mer professionellt sätt. Förutom en bättre kamera med stativ och mindre störande inredning hade hon inte behövt “snackat skit om sin video” och hade kunnat beställa hem snyggare kläder och haft bättre musik i bakgrunden. Saga säger även att hon varken såg färg eller passform på kläderna, och kläderna framträder inte på ett bra sätt i videon. Med detta sagt hade Saga därmed försökt ändra på dessa faktorer, för att göra samarbetet bättre. Det sista samarbetet kunde ha förbättrats genom att reflektera kring trovärdigheten då Saga säger att

“hennes budskap är viktigt, men helt plötsligt slängs ett samarbete in.”. Saga tycker att samarbetet borde ha delats upp och Bianca borde ha fokuserat mer på ACO än henne själv. Ett exempel här hade varit att Bianca kunnat nämna att hon brinner för denna kampanj och att

“tillsammans kan vi få bort nätmobbning, köp den här produkten för att vara med och göra skillnad”, för att kunna avsluta med “Tänk till en extra gång innan du skriver en negativ kommentar.”.

Related documents