• No results found

Elsas generella åsikt till reklam är att den inte är negativ, då reklam kan vara underhållande eller en fin bild eller ett klipp. Vidare säger hon sig vara medveten om att reklam påverkar henne till att köpa saker då reklam alltid har ett syfte, vilket inte alltid är bra. Vad gäller reklam inom traditionella och sociala medier så antyder Elsa att “Ja, det skiljer sig i hur det når ut.”.

Hennes åsikt är att sociala medier främst når ut till unga, där innehåller är med inriktat mot specifika målgrupper, medan reklam på TV eller annonser i busskurer riktas mot samhället mer allmänt. Dock är det ingen av dessa medier som Elsa föredrar framför någon annan. När Elsa får frågan om hur hon reflekterar över alla de kommersiella möten som sker under hennes dag säger hon sig inte reflektera i så stor utsträckning. “Om det är något som fångar min uppmärksamhet så kan det vara alla möjliga reaktioner som till exempel varför säger dom sådär eller är det där verkligen sant det dom säger.” är exempel på situationer där Elsa säger

sig reflektera lite extra. Här kan det även handla om att hon tänker “WOW, det där har jag inte sett förut. Det vill jag testa.”.

4.6.1 Tema 1 - Informativitet

Gällande de samarbetena kunde Elsa identifiera två av tre. Hon var tydlig med att Bianca gjorde ett samarbete med ACO och Margaux med Rituals, där båda handlade om hudvårdsprodukter.

Elsa säger sig komma ihåg dessa samarbeten eftersom hon känner igen ACO och Rituals sedan innan. Dock kunde Elsa inte komma ihåg vilket klädmärke som presenterades i Linn Ahlborgs video, men att det i alla fall var ett samarbete om kläder. Hon tror att detta kan bero på hennes låga intresse för just denna typ av kläder, och hon tillägger att “Det var inte min stil.”. Elsa hade inte tidigare sett duschkrämen som Bianca gjorde reklam för, vilket även gällde för Rituals. Dock brukar hon handla på Rituals, vilket gör att hon har koll på vad för typ av produkter som vanligtvis finns där.

4.6.2 Tema 2 - Underhållning

Elsa upplevde dessa samarbeten som reklam eftersom de nämner att videon är ett samarbete, för att sedan promota med produkter. Hon nämner också att “även fast influencerna inte hade sagt det, hade jag tolkat det som reklam.”. Linns samarbete kändes enligt Elsa mest som reklam, där det hon sa i videon kom att bli avgörande för denna känsla. “Titta vad snygg den är, titta vad bra den är, den här är verkligen skitsnygg åh den här glassen är verkligen jättegod” beskriver Elsa att Linn ett flertal gånger säger under videon, och fortsätter sedan med

“Det var väldigt uppenbart vad hon ville få gjort.”. Det samarbete som Elsa tycker känns mest relevant är Biancas då näthat kändes relevant då hon uppenbarligen varit väldigt utsatt för det.

Margauxs samarbete var också relevant, där Elsa nämner att “man inte tänkte så mycket på att det faktiskt var ett samarbete”. Här beskriver hon videon som väldigt rolig och humoristisk i och med att hennes barn fick vara med en stor del av videon. Dock påpekar Elsa att samarbeten med kläder inte är av intresse speciellt då kläderna inte är i stil med hennes egna. En tanke som uppstår hos Elsa under intervjun är “Jag tänker hur kan folk titta på det här, det är så ointressant.”. Hon fortsätter med att notera att samtliga samarbeten görs av väldigt härliga personer, där hon tycker om alla tre, men att de pratar om väldigt ointressanta saker.

4.6.3 Tema 3 - Irritation

När en influencer berättar att det är ett samarbete så tänker Elsa på den lag som medfört att tydlighet måste göras när det handlar om reklam på sociala medier. Med detta sagt menar Elsa att hon ej kan kritisera det, men att det kan sätta en förutfattad mening i den som tittar vad det kommer handla om, och att Elsa berättar att hon i samband med samarbeten tänker ”nu försöker hon sälja på mig något.”. Givet att en video är mer underhållande eller humoristisk, i detta fall Margaux, säger Elsa sig vara mer öppen för den reklam som presenteras. Linns samarbete blev mottaget negativt av Elsa eftersom hon blev irriterad då Linn presenterade samarbetet på ett dåligt sätt genom att flera gånger upprepa “Kolla vad fin den är, kolla vad snygg den är”, när Elsa inte kunde hålla med influencern i någon mån. Denna presentation medförde att Elsa kände att om möjlighet fanns hade hon mer än gärna kunnat skippa denna video. Gällande Margaux och Biancas samarbeten tyckte Elsa att dessa var bättre, då dessa intresserade henne mer. Dock kunde här tilläggas att “Jag tycker att Margaux och Biancas samarbeten var väldigt långa, där båda var över tio minuter.”, vilka enligt Elsa hade kunnat kortats ner och vara lite mer innehållsrika.

4.6.4 Tema 4 - Trovärdighet

En reklam kan aldrig vara trovärdig enligt Elsa innan hon själv vet något om produkten. Hon säger att om hon själv testat en produkt och därefter ser en reklam som överensstämmer med hennes egna intryck kan hon uppfatta den som trovärdig, “Jag har en generell uppfattning att det mesta inte är trovärdigt för än jag själv har testat och att dom säger mycket men det vet man inte om det stämmer”. I samband med frågan om vilket samarbete hon uppfattade som mest trovärdigt svarar hon "Asså trovärdigt är det ju, att dom säger att produkten är bra och så det kan jag hålla med om att produkterna är”. Hon nämner även att samarbetet med Rituals uppfattade hon som lite konstigt eftersom “Behöva typ fem olika badskum är ju konstigt, då reagerar man ju”. Elsa säger att hon inte tidigare varit i kontakt med Linn Ahlborg och Margaux har hon inte vetat om innan förra veckan. Den enda influencern som hon kände till var Bianca eftersom hon har sett henne på TV och överallt. Hon säger att hon kan uppfatta Bianca som sanningsenlig ibland. Bianca är en professionell influencer och Elsa säger att hon märker det då hon uppfattar det som att Bianca kan ljuga om produkter för att tjäna pengar,

“Det är ju hennes jobb och det hon vill göra”. Att Bianca säger att ACO är det bästa hon vet tror inte Elsa på och Bianca känns inte sanningsenlig eftersom det är hennes jobb. Elsa nämner även att trovärdigheten inte påverkas av influencers antal följare, utan det är influencerns personlighet som avgör, “Antalet följare kan ju bero på något så konstigt som hur personen ser ut så det skulle jag inte säga har någon betydelse i följd av reklam”. När samarbetet presenteras i samband med att influencer talar om egna erfarenheter med produkten säger Elsa “Ja men det är ju bra, asså det är ju mer än att man bara ser produkten på bild och sedan priset typ”. Hon säger att hon tycker det är bra att det visas hur produkten ska användas, men att det är en hårfin gräns för om det blir för mycket och då blir det irriterande istället.

4.6.5 Tema 5 - Reklamens värde

Elsa nämner att hon kommer ihåg en reklam om den intresserar henne, hur mycket produkten syns samt hur många gånger samarbetet nämns. Den produktplacering som Elsa tycker var bäst för att komma ihåg produkten var när Linn åt de olika glassarna, och visade dessa i närbild.

Hon nämnde även att Margaux video gav möjlighet till att många gånger se produkterna, men att det i detta fall kanske var för många produkter vilket kan skapa förvirrande. Vad gäller Biancas video hade hon enbart en produkt som hon visade upp i slutet av videon vilket inte gav Elsa något minnesvärt. Vad gäller frågan om att göra om ett eller flera samarbeten valde Elsa att göra om samtliga. Istället för att sitta och kolla i en katalog eller på hemsidan när Elsa ska köpa kläder vill hon istället se hur dom ser ut på, men i själva verket så filmar Linn enbart sig själv framför en spegel vilket inte utgör en sån stor skillnad. Elsa fortsätter att säga “då har hon egentligen inte någon fördel i jämförelse med andra marknadsföringssätt.”. När det gäller ACO-samarbetet tyckte Elsa att det var ett bra upplägg, men dock hade videon kunnat vara kortare. Även tenderar samarbetet att sväva ut lite, där det ibland inte blev helt relevant för ACO:s näthatskampanj. Slutligen nämner Elsa att “Det finns som inget att klaga på” gällande Margauxs samarbete. Dock erkänner hon att det känns lite konstigt hur mycket och hur många produkter som användes i samarbetet. “Hur ren var inte hon efter denna dag?” nämnde Elsa, och fortsätter säga att det inte kan vara bra för huden. Slutligen menar hon på att det kom därmed att bli för mycket produkter, i en så pass kort film.

Related documents