• No results found

“Reklam är hyfsat bra.” inleder Aurora intervjun. Denna åsikt grundas i att reklam för Aurora skiljer sig åt gällande traditionella och sociala medier. När reklam visas på TV presenteras enbart en produkt, medan i samarbeten på sociala medier introduceras även en rabattkod eller liknande i samband med att produkten visas. Hon erkänner själv att om hon tänkt köpa en produkt letar hon runt på internet efter en influencer som har en rabattkod för just det märket.

Detta gör hon i och med att “Det finns alltid någon rabattkod ute.”. När Aurora får frågan om hon brukar reflektera över sina kommersiella möten som sker under hennes vardag berättar hon att hon inte gör det. Om hon exempelvis lyssnar på en podcast eller tittar på TV tenderar hon att spola förbi om det presenteras något som inte intresserar mig, om möjlighet finns. Hon avslutar med att säga att “Jag lyssnar aktivt när jag har ett intresse av något. Annars tycker jag bara att reklam är drygt.”.

4.8.1 Tema 1 - Informativitet

Aurora nämnde de samtliga samarbeten som förekom i de tre videorna då hon känner igen alla märken sedan innan. Hon nämner dock att det var oklart till en början att Linn Ahlborg hade ett samarbete med Chiquelle i och med att hon testar Bubbies-glassarna. Placeringen av samarbetet var något som Aurora fastnade vid då videon enligt henne kändes ostrukturerad och hafsig. Även presenterades samarbetet i den senare delen av videon, och att videon faktiskt namnges TESTAR BUBBIES GLASS. Aurora medger även att hon inte tycker om Linn, vilket

kan vara därför hon inte var så positiv till just det samarbetet. Vad gäller Margauxs video är det enligt henne enkelt att komma ihåg samarbetet då hela videon handlar om Rituals och att hon både badade och testade produkterna. Biancas video beskrivs av Aurora inneha ett mer djup och “ett större budskap med sitt samarbete om näthat”. Aurora tycker det känns väldigt passande eftersom Bianca på senaste tid utstått mycket näthat och även stängt ner sina sociala medier på grund av det. Enligt Aurora presenterades det ingen ny information under samarbetet som hon tidigare visste om då hon säger “Jag följer några av dessa influencers och även gör företagen ganska mycket reklam på sina sociala medier, vilket är reklam som jag varit i kontakt med. På så vis gör det ju att jag har erfarenhet av företagen, produkterna och informationen som utges.”.

4.8.2 Tema 2 - Underhållning

“Mmhm… asså Linns va väldigt reklamig” säger Aurora när hon får frågan om hon upplevde dessa samarbeten som reklam. Hon säger att Margaux är rolig, gullig och samarbetet är välgjort vilket gör att videon blir mer kul. Dessutom säger hon även att det inte enbart handlade om Rituals utan vävdes samman med annat innehåll. Biancas samarbete uppfattade inte Aurora som reklam eftersom det ämne som hon berörde i sin video är aktuellt för tiden, eftersom hon har fått utstå mycket näthat. Hon säger att det kändes som att det var viktigt för Bianca att prata om ämnet och inte bara att hon hade samarbetet för pengarnas skull. Hon fortsätter att prata om Biancas samarbete när hon får frågan om hon kunde diskutera relevansen gällande samarbetet för de aktuella videorna. Aurora säger att Biancas samarbete är väldigt relevant eftersom hon har utsatts för näthat och ACOs kampanj är till för att minska näthatet. Detta gör att Biancas samarbete känns ärligt och äkta säger hon. Margaux samarbete tycker hon också var relevant i och med att hon badar och visar upp Rituals nya produkter, men det blir inte enbart en presentation av företaget. Hon säger att hon inte tyckte att Linns samarbete var relevant i samband med videon. Aurora berättar att hon först trodde att Linn skulle presentera kläder från NAKD, “ Jag trodde faktiskt att det var NAKD också eftersom att hon är typ ambassadör för NAKD så blir det lite motsägelsefullt och hon gör det för att hon fick hem ett paket med kläder.

Tack för dom och sedan visade hon det. Det känns olustigt”. När hon svarade vilken hon samarbete hon tyckte var mest respektive minst relevant i förhållande till videon svarade hon att Margaux var det samarbetet som var mest relevant och därefter Biancas. Biancas video tyckte hon var lite för tung och snarare informativ än underhållande men trovärdigt. Vid frågan om hon ansåg att dessa samarbeten var underhållande svarade Aurora att hon endast tyckte att Margauxs samarbete var roligt och de två andra kunde hon inte påstå var underhållande.

4.8.3 Tema 3 - Irritation

När personen bakom videon berättar att det är ett samarbete säger Aurora att hon inte tänker speciellt mycket eftersom hon är van med detta typ av upplägg nu. Hon säger att hon lyssnar mer aktivt om det handlar om något intressant, annars känner hon mest “kom till saken”. Efter att hon har sett de tre videorna känner hon mindre för samarbetet med Chiquelle. Aurora säger att det beror på att hon tycker att det är påklistrat och att den känns hastigt gjord och “Hade jag varit Chiquelle då hade jag varit besviken”. I samband med att hon får frågan om hon önskade möjlighet att hoppa över visst innehåll svarar hon att hon ville hoppa över sekvensen med glassen i Linns video. Hon fortsätter därefter också att säga att hon hade velat spola över hennes haul då den tog lång tid. Hon säger att Linns video inte hade någon handling överhuvudtaget, utan hon noterade bara att det fanns en rabattkod. Hon säger att det enda klippet hon inte ville hoppa över något innehåll var Margaux.

4.8.4 Tema 4 - Trovärdighet

“Det är ju alltid reklam” säger Aurora när svarar på vad som gör en reklam trovärdig för henne.

Hon tycker att en reklam blir mer trovärdig om det känns naturligt och om reklamen på influencerns kanaler är återkommande och produkterna som visas har använts av personen själv i andra sammanhang. Hon säger även att om hon själv har använt produkten eller varit i kontakt med märket och hon gillar det kommer reklamen hon ser vara mer trovärdig. Aurora uppfattar samarbetet mellan Bianca och ACO som det mest trovärdiga. Detta eftersom Bianca använder sig av ACO:s produkter även när det inte handlar om ett samarbete och inte endast att hon ska presentera en helt ny produkt och märke. Aurora säger att hon vet detta eftersom hon har följt Bianca en längre tid och att hon har sett ACO:s produkter i flertalet av hennes videos. Det samarbete som hon ansåg vara minst trovärdigt var Linn och Chiquelle samarbete. Hon säger att det kan bero på att hon inte tycker om Linn och att hon alltid har samarbeten som Aurora uppfattar som påklistrade. Hon säger “Det är aldrig naturlig användning av produkterna. Det är snarare att hon visar produkterna för att hon får pengar”. Aurora säger att hon följer Margaux och Bianca, vilket innebär att hon är i kontakt med dem dagligen på exempelvis Instagram, YouTube och i poddar. Hon säger att hon till viss del uppfattar dessa som sanningsenliga eftersom hon har följt dem länge. Vid frågan om hur hon påverkas av att ett samarbete presenteras i samband med att influencern talar om egna erfarenheter med produkten säger Aurora att hon oftast påverkas. När influencern talar om både för och nackdelar med produkterna uppfattar hon dem som mer trovärdiga och sanningsenliga. I dessa videor säger hon att det var lite mer “Jag älskar dom här och jag dör för dom här produkterna” och det tycker hon var överdrivet. Hon tycker att det ges en tydligare bild av produkterna om influencern gör en utförlig recension.

4.8.5 Tema 5 - Reklamens värde

Det som får Aurora att komma ihåg ett samarbete och dess reklam skiljer sig något. Vad gäller Biancas video presenteras samarbetet med ACO direkt, vilket gjorde att Aurora fick “en liten hint” vilket senare kom att byggas på ytterligare då produkten i slutet visas. Aurora säger att

“Man blir lite nyfiken på vad som är samarbetet, sedan blir det som ett fint budskap med det.”.

Detta gör därmed att det verbala samarbetet förstärker intrycket av produkten genom Biancas budskap med videon. Liknande tycker Aurora att Margaux presenterar sitt samarbete, där hon inte bara säger “ ‘Det här är Rituals’, utan produkterna står på badkanten och visas mycket, men hon kanske inte pratar så mycket om dem.”. På så vis ser man produkterna hela tiden utan att det blir för mycket prat om dem, men där Aurora säger sig komma ihåg samarbetet bättre.

Aurora nämner att hon enbart hade gjort om ett samarbete, vilket var Linns. Videons helhet kritiseras av Aurora, där hon nämner att Linn måste jobba på sitt videoskapande och där en tydlig handling hade behövts. Aurora beskriver Linns samarbete som “Det är egentligen två videos som hon har lagt ihop”, vilket enligt henne skapar en negativ attityd mot samarbetet då det är otydligt vilket därmed uppfattas som irriterande.

Related documents