• No results found

“Jag är inget fan av reklam, annonser eller liknande.” är Hillevis generella åsikt mot reklam.

Det här är anledningen till varför hon inte tycker om reklam och att hon därmed har en negativ

inställning till det. Hon nämner att hon tidigare inte reflekterat kring hur mycket reklam det faktiskt är på YouTube, “men alltså oj det är ju annons-pauser mitt i klippen? Jag får panik.”

upplyser hon. Hillevi återkopplar reklam till sin barndom där hon varit uppvuxen med reklam i exempelvis tidningar och TV, och på så vis blivit mer accepterande mot den traditionella reklamen och hennes åsikt gentemot den. När reklamen på senare tid börjat tillträda på sociala medier säger hon sig ha blivit betydligt mer negativt inställd. Hillevi säger att hon inte tycker om den typen av reklam och hon avslutar med att säga att “Jag gillar inte förändringar.”. Vad gäller Hillevi, så reflekterar hon över de kommersiella möten som dagligen inträffar då hon säger att “jag tror, eller snarare vet, att jag blir påverkad av reklam och jag kommer att välja produkter utefter det jag har sett”. Hillevi exemplifierar detta genom att när hon väl står i en butik så väljer hon oftast en produkt som hon varit i kontakt med tidigare, känner igen eller har sett någon annan person använda. På så vis tänker hon automatiskt att “den produkten känns tryggare att köpa” jämfört med en annan produkt.

4.3.1 Tema 1 - Informativitet

Som svar på frågan om vilka samarbeten som förekom i de tre videorna kom Hillevi ihåg samtliga. Dock noterade hon att det inte var något samarbete med glassarna som hette Bubbies, men att dom var med i Linns video. När Hillevi blir frågad om varför hon kommer ihåg just dessa samarbeten så nämner hon först att de blev minnesvärda då hon tidigare varit i kontakt med alla märken, och avslutar med att säga “Samtliga samarbeten nämns återkommande, om och om och om igen. Hur ska jag inte komma ihåg vad det handlade om?”. Hillevi nämner att en del samarbeten innehåller information som hon inte visste om sedan innan. Rituals serie hade hon känt lukten på inne i en butik, där hon noterat en stark doft. Dock kunde här noteras att hon inte kände till de olika produkterna gällande “hur de betedde sig, eller vilka egenskaper de faktiskt hade”. Samma gällde för ACO, hon hade hört talas om kampanjen där internet skulle tvättas från näthat men inte att just dessa produkter var för extra torr hy. Med det sistnämnda samarbetet Chiquelle så kände Hillevi att inget som presenterades var nytt i och med att “det var precis det jag hade förväntat mig av ett samarbete från Chiquelle”.

4.3.2 Tema 2 - Underhållning

När det kommer till upplevelsen av dessa samarbeten i relation till reklam säger Hillevi att hon är fullt medveten om att det är reklam. Detta eftersom personen bakom videon måste informera om samarbeten i följd av lag. Hon menar även att hon upplever det som reklam eftersom hon känner igen hur personen bakom videon pratar om produkterna, “Det här typiska säljsnacket, att dom försöker övertala mig”. Angående frågan om hon tyckte att samarbetena var relevanta för de aktuella videorna svarar hon “Ja det tycker jag väl”. Hon fortsätter och pratar om Margaux samarbete med Rituals. Hon säger att hon badar och då behöver man ju badprodukter, det är naturligt, däremot är det onaturligt att sitta i ett badkar och pratar med en kamera och säger “åh den här produkten”. Hon säger att hon förstår miljön och det gör samarbetet tydligt även om hon tycker att klippen är onaturliga. Hillevi tycker att Margauxs samarbete är det mest relevanta, eftersom hon visar produktens funktion samt visar förpackningar. Därefter tycker hon samarbetet med Linn, eftersom kläderna visas upp i en vardaglig miljö vilket kan avspegla en realistisk bild av vad kunden faktiskt får. Hillevi säger att hon tycker att Biancas samarbete är minst relevant. Hon säger att Bianca inte ens använder produkten och samtidigt som hon trummar med fingrarna på bordet säger hon “Du har inte övertygat mig”. Hon nämner även att Bianca tidigare i sin video har berättat om hur mycket av hennes liv som följarna inte får ta del av och att tittarna inte har någon aning om vad som sker framför kameran, där hon kanske bara

har stått och ljugit. Sigrid säger därefter att det kanske är vad Bianca gör just nu, står och ljuger.

Eftersom Bianca inte ens har öppnat produkten, hur ska hon veta att det är sanning. Hillevi får frågan om hon tyckte att dessa samarbeten var underhållande och hon säger att hon tidigare har följt Margaux och tycker att hon är rolig och charmig. Hon följer inte henne längre för hon vill minska intaget av reklam eftersom hon inte tycker om det. De två andra videorna tycker hon inte var underhållande, ”Det dom pratar om är bara tomt babbel. Det känns bara som waste of my time”. Hon får därefter frågan om hon tror att den inställningen beror på att hon tidigare har följt Margaux vilket hon säger stämmer till 100%. Detta eftersom hon har en starkare relation till henne. Linn hade hon inte tidigare kommit i kontakt med och hon säger att Bianca inte går att missa.

4.3.3 Tema 3 - Irritation

När Hillevi blir informerad om att videon består av ett samarbete känner hon “att det här är bullshit”. Detta eftersom personen bakom har fått betalt för att göra detta. Hon säger att hon på en gång blir ganska negativt inställd och att hon inte vill köpa produkterna, men hon tillägger att när hon är i en butik kanske det ändå är något som återfinns i bakhuvudet i följd av att hon sett samarbetet. Hillevi säger att det är väldigt sällan det händer att hon köper en produkt i följd av att hon sett ett samarbete som liknar de klipp som visas. Hon säger att den negativa inställningen beror på att de får betalt och hur hela upplägget är i följd av uppvisning av produkt känns tillgjort och säger “Hade jag velat se reklam hade jag kollat på TV-shop”. Hon säger även att hon känner mindre för samarbetet med Chiquelle efter att hon sett klippet. Detta eftersom hon inte tycker om hauls allmänt, men detta bekräftar bara hennes uppfattning. Hillevi säger att hon är emot att köpa kläder på det sättet som uppmuntras genom denna video. Hon menar att kläderna som visas är trendiga i en årstid eller månad och att kläderna är massproducerade i icke miljövänliga material, “Det är verkligen bara slit och släng kläder”.

Hon säger att sådan konsumtion gör henne spyfärdig och unga människor bör inte uppmuntras till det. Sigrid säger att hon sedan innan gillar både Rituals och ACO, det är standardmärken för henne. Hon säger att hon önskade ha möjlighet att hoppa över visst innehåll men samtidigt inte eftersom klipper är korta. Hon säger “Jag brukar inte hoppa över saker i klipp eftersom det känns som att jag kan tappa tråden. Då kan jag lika gärna strunta i att se på klippet från första början.”. Hillevi säger att det fanns stunder under Biancas video då hon kände att hon blev uttråkad, framför allt när Bianca pratade längre “Hon är lite av en babblare och jag zonar ut lite när det är lite babbel”.

4.3.4 Tema 4 - Trovärdighet

För Hillevi kan en reklam aldrig uppfattas som trovärdig och hon säger att hon tror att det beror på att hon är för medveten, “Det är ju trots allt ändå alltid reklam.”. För henne krävs det att en kompis eller någon talar om produkten utan att få betalt för att det ska uppfattas som mer trovärdigt. Hon säger även att även om en viss produkt funkar på en person betyder det inte att den fungerar på henne. Hillevi uppfattar samarbetet med Rituals som det mest trovärdiga eftersom hon har testat deras produkter tidigare, “Man får verkligen se in action hur de funkar så jag kände att det är mest troligt något som jag kanske skulle köpa senare”. Hillevi säger att hon tidigare har följt Margaux men det är inget hon längre gör eftersom hon vill minska sin användning av sociala medier. Bianca är inte någon hon följer men “Hur kan man ha missat henne” och hon säger “Jag visste inte ens om vem denna Linn var”. Hon säger att hon är en ganska godtrogen människa men är osäker på om hon uppfattar dessa influencers som sanningsenliga. Hon säger att hon inte vågar uttrycka sig om att de har stått och talat sanning

hela tiden, för hon är skeptisk. Hon säger även att “Hela säljsnacket funkar inte på mig. Det kanske hade funkat bättre om de sålt på det på ett annat sätt”. I samband med att Hillevi fick frågan hur hon påverkades av att samarbetet presenterades med att influencern talade om egna erfarenheter säger hon sig vara tveksam. Hon menar att de inte nödvändigtvis ljuger för henne men är fortfarande tveksam om produkterna kommer att fungera bäst på henne, “När det kommer till vad jag själv ska köpa kommer jag inte rakt av lita på det dom säger, “detta var bästa någonsin”. Jag måste veta mer om själva produkten.”.

4.3.5 Tema 5 - Reklamens värde

Hillevi kommer ihåg en reklam om hon är intresserad av produkten som visas i samarbetet, samt hur mycket den syns eller pratas om eftersom “Pratar personen bakom videon om en och samma sak i tio minuter går det ju inte att missa det.”. Placeringen av produkten hade absolut en betydelse för Hillevi då hon kom ihåg både Margaux och Linns samarbeten och dess produkter, medan hon inte ens minns hur flaskan från Biancas samarbete såg ut då den presenterades i slutet av samarbetet. För även om Linn hade sitt samarbete i slutet av videon visade hon tydligt upp produkterna, alltså kläderna. Hillevi tror att hon kom ihåg samarbetet extra bra då “Hon fångade mig där i början med Bubbies.”. När det kommer till frågan om att göra om ett eller flera av de samarbeten som förekom tycker Hillevi att “Margaux är inne på ett bra spår och jag gillar hur Linn gjorde.”. Hon känner däremot att Biancas presentation hade kunnat regisserats om, där hon hade kunnat “släppt detta ‘tyck-synd-om-mig-talet’ som hon höll på med.”. Här hade Bianca kunnat kliva bort från att enbart prata om sig själv, och istället fokusera på ACO och att faktiskt testa produkterna. När Hillevi talar om Bianca tillägger hon att “Direkt jag ser henne blir jag som lite trött, och jag känner bara att har du inte pratat nog om dig själv?” och fortsätter att säga att “Hon är ju överallt.”. Hillevi menar därmed att “Allt jag vet om henne är ofrivillig kunskap” och hon känner att när Bianca nämner att hon ska prata djupare med oss tittare blir Hillevi tveksam och skeptisk eftersom “allt du säger, I knew that”.

Related documents