• No results found

Cíl: žáci se naučí pozorovat přírodu kolem sebe.

Časová dotace: 20 minut, vlastní pozorování 15 minut Stanoviště: pole

Popis činnosti: Skupinky si ze svých badatelských tašek vytáhnou podložky a psací potřeby a pozorují pole v letním období, zapisují do pracovního listu, viz Příloha 9.

Reflexe: Učitel na poli utrhne jednu rostlinu a zeptá se žáků z čeho rostlina žije, co potřebuje, aby mohla růst. Probíhá diskuse, žáci vymýšlejí odpovědi. Učitel si ověří, že žáci pochopili, jak funguje fotosyntéza a proces svými slovy dokáží popsat.

7. aktivita – STANOVIŠTĚ RYBNÍK

Cíl: žáci se naučí pozorovat přírodu kolem sebe.

Časová dotace: 20 minut, vlastní pozorování 15 minut Stanoviště: rybník

Popis činnosti: Skupinky si ze svých badatelských tašek vytáhnou podložky a psací potřeby. Učitel žákům do skupin rozdá papíry s návrhem osnovy pro pozorování,

doplnit. Žáci soustředěně pozorují, co se děje u rybníka. Svá pozorování zapisují a doplňují vlastními postřehy.

Reflexe: Společná diskuse ve dvojicích nebo trojicích. Žáci diskutují o výsledcích svých pozorování.

8. aktivita – FINÁLNÍ ZPRACOVÁNÍ DENÍKŮ OBJEVŮ

Cíl: žáci vyrobí deníky objevů; žáci vytvoří a zúčastní se výstavy svých prací.

Časová dotace: 20 minut Stanoviště: před školou

Popis činnosti: Učitel rozdá žákům papírové desky. Žáci si navrhnou titulní stranu, nadepíšou názvem „Deník objevů“. Učitel v blízkém okolí rozmístí všechny nasbírané zápisky od žáků. Žáci si postupně založí všechny své pozorovací archy, kresby a zápisky pořízené v rámci projektu. V deníku si je seřadí od podzimu po léto. Vznikne jim nejen krásná vzpomínka na projekt, ale i pomůcka do hodin přírodovědy.

Reflexe: Žáci rozmístí deníky před školou. Učitel svolá žáky a pozve je na výstavu deníků objevů v přírodě. Žáci tak mají možnost prohlédnout si práci ostatních.

9. aktivita – VÝROBA PLAKÁTŮ

Cíl: žáci vyrobí plakáty znázorňující navštívené ekosystémy.

Časová dotace: 55 minut Stanoviště: před školou

Popis činnosti: Žáci se s učitelem sejdou na prostranství před školou a vytvoří kruh.

Doprostřed dá učitel čtvrtky formátu A2 s výtvarnými potřebami pro každou skupinku a nasbírané přírodniny v rámci vycházek Vysvětlí žákům pravidla pro tvorbu plakátů.

Skupinky si vylosují lísteček s názvem ekosystému. Na základě zkušeností a svých zpracovaných deníků vymyslí a výtvarně zpracují ve stejných skupinkách jako doposud vylosovaný ekosystém v proměnách čtyř sledovaných ročních období. Čtvrtku formátu

obsahovat informace, které potvrdí, že se sledované ekosystémy lesa, rybníka a pole v průběhu čtyř ročních období měnily. V této části žákům pomohou jejich deníky objevů obsahující cenné záznamy z pozorování.

Reflexe: Skupinky postupně představují své plakáty. Proběhne diskuse.

Plakáty pak skupinky vyvěsí v prostorách školy.

Vyhodnocení

Učitel žákům poděkuje a pozve je na prohlídku zemědělského podniku, která proběhne následující den. Předá jim informace o místě a čase srazu a přibližném časovém harmonogramu exkurze.

Nabídka doplňkových aktivit

1. aktivita – POTRAVNÍ ŘETĚZEC (POLE) Cíl: žáci pochopí význam potravního řetězce na poli.

Časová dotace: 15 minut

Stanoviště: u pole, volný prostor u rybníka

Popis činnosti: Učitel naváže na předchozí aktivitu na poli, ve které si vysvětlí potravní řetězec, a nakonec zahrají hru. Drží v rukou jednu rostlinu získanou z pole. Popíše žákům, že rostlina si dokáže vyrobit cukr, ze kterého pak žije. Přirovná proces k továrně na výrobu cukru. Učitel vytáhne z tašky krajíc chleba. Stejně jako je krajíc chleba pro lidi zásobárnou energie, tak rostlina se musí „najíst“ cukru, aby měla z čeho růst. Učitel položí žákům otázku: „Kdo všechno může rostlinu na poli sníst?“ Učitel nechá žáky nahlas přemýšlet. Zmíní například srnku. Od učitele zazní další otázka: Kdo sní srnku?“

Žáci opět vymýšlejí odpovědi…broučci, člověk.

Reflexe: Žáci se s učitelem přesunou na místo, kde je vhodný prostor pro hru.

Zahrají si hru na lišku a zajíce. Učitel vysvětlí pravidla hry a hru usměrňuje. Jeden z žáků se stane zajícem, který se v přírodě výborně orientuje sluchem pomocí svých uší.

Zajíc sedí v kruhu a lišky se k němu potichu blíží, loví ho. Pomocí uší se bude zajíc snažit

oči šátkem. Pokud zaslechne pohyb lišky, ukáže tím směrem prstem a řekne slovo

„hladověj“. Pokud měl pravdu, označená liška opouští hru z důvodu vyhladovění a stává se také zajícem. Učitel žákům vysvětlí, aby lišky nezvolily taktiku co nejrychlejšího uštvání zajíce, ale aby se chovaly jako predátor, tedy pomalu a nepozorovaně se ke kořisti přibližovaly. Učitel upozorní zajíce, aby neukazoval kolem sebe bezmyšlenkovitě, případně určí počet pokusů.

2. aktivita – POTRAVNÍ ŘETĚZEC (RYBNÍK)

Cíl: žáci pochopí význam potravního řetězce v rybníce; žáci vysvětlí vlastními slovy, kdo je to predátor.

Časová dotace: 20 minut Stanoviště: rybník

Popis činnosti: U rybníka učitel ukáže žákům postup další aktivity. Nabere vodu do krabičkové lupy a pozoruje, co se ve vodě děje. Pak zapojí wifi mikroskop k tabletu a pozoruje s žáky snímané detaily. Vysvětlí žákům, že miniaturním živočichům, kteří se nacházejí ve vodě, říkáme plankton. Rozdá žákům jednoduché klíče na určování bezobratlých živočichů. Pak nechá žáky, aby si vše vyzkoušeli ve svých skupinkách a zkusili pojmenovat některé vylovené bezobratlé. U wifi mikroskopu se postupně skupinky vystřídají. Po pozorování se sejdou v kruhu. Učitel se žáků ptá, co při pozorování v odebraném vzorku vody vysledovali, co viděli přes wifi mikroskop na tabletu/mobilu. Povídají si pak o tom, kdo se v rybníce živí planktonem. Žáci by měli přijít na to, že ryby. Dále například kachny, když nabírají vodu zobákem. Učitel se dále ptá, kdo žere ryby. Žákům opět nechá prostor pro odpovědi. Dravé ryby jsou pak žrány dravci, jako je například ledňáček. Žáci na základě série otázek učitele sami vymyslí, jak funguje potravní řetězec v přírodě.

Reflexe: Žáci si vylosují obrázek počátku potravního řetězce (plankton, malá rybka, rostlina, myška, žížala apod.), který si nalepí na papír (součást deníku) a vymyslí, zapíšou pokračování potravního řetězce. Ve svých skupinách pak provedou reflexi aktivity,

2. den

Obrázek 18: Výzkumný ústav živočišné výroby v Uhříněvsi

Related documents