• No results found

Cíl: žáci vysvětlí, k čemu slouží rozkladači v přírodě; žáci popíšou plodnici houby;

žáci vyhledají a popíšou, jak vypadají hyfy (bílá vlákna hub); žáci vyhledají a vysvětlí, co je to mrtvé dřevo.

Časová dotace: 30 minut Stanoviště: les

Popis činnosti: Skupinky se s učitelem shromáždí na stanovišti, kde je přístupný terén pro objevování hyf (bílých vláken hub) a kde se vyskytuje mrtvé dřevo. Učitel položí žákům postupně otázky, na které budou hledat ve skupinách odpovědi: „Kam mizí podzimní listí? Jak vypadá mrtvé dřevo a proč je měkké? Kam mizí zvířecí trus, bobky?“

Skupinky přemýšlejí nad otázkou, kam mizí podzimní listí. Předkládají odpovědi.

k podzemí v lese nebo k internetu. Skupinky se snaží v okolí najít plodnici houby.

Na stanovišti pak pomocí lopatek dělají různě hluboké vrty v zemi. Hledají kořínky a hyfy (bílá vlákna hub). Na list papíru si dělají zápisky z aktivity, překreslí si plodnici houby a popíšou její tělo. Na březích potoka Říčanky si skupinky s učitelem všímají, jak vypadají kořeny prorostlé v půdě.

V další části skupinky přemýšlejí nad další otázkou. Diskutují nad tím, jak vypadá mrtvé dřevo a proč je měkké. Opět proběhne diskuse skupin s učitelem, kdy se společně přesunou k mrtvému dřevu. To si prohlédnou a ohmatají. Zjistí, že je dřevo měkké, protože ho zpracovaly (snědly) houby. Skupiny s učitelem si povídají o dalším zástupci rozkladačů – choroši. Učitel se s žáky přemístí k choroši na stromě a vysvětlí dětem, že se jedná o dřevokaznou houbu. Skupinky hledají choroše v okolí a snaží se objevit jejich vlákna. Učitel je upozorní, že tyto houby mají vlákna černá.

Nakonec učitel ukáže žákům plakátek s názvem „Kam mizí hovínka“

(www.cheekyjay.com). Skupinky se pokusí vyhledat trus, bobky zvířat a pozorovat, jak vypadají, co se s nimi děje.

Reflexe: Na závěr aktivity se skupinky spolu s učitelem shromáždí. Učitel ukončí aktivitu položením otázky: „Co tě napadne, když se řeknou rozkladači?“ Skupinky se střídají v odpovědích.

2. den

Časová dotace: 90 minut Čas realizace: listopad

Téma: jaké ryby žijí v rybníku, aktivity na stanovištích, zpěv písně s rybí tématikou, mikroskopování rybí šupiny

Místo realizace: učebna s pohyblivými lavicemi Pomůcky:

• pomůcky vyrobené učitelem na stanoviště, viz Přílohy 1 až 5, mikroskopy, rybí šupiny, papíry A4 a psací potřeby, videonahrávka pořízená při výlovu rybníka, interaktivní tabule, text písně Kapr od Jaromíra Nohavici – pro každého žáka, kytara, návod CheekyJay – Jak starý je kapr?, fotografie kapra a lína, tužky, proužky papíru.

Učitel přichystá do třídy pomůcky, nakopíruje pro každého žáka text písně.

Realizační část

1. aktivita – NAVOZENÍ ATMOSFÉRY

Cíl: žáci si připomenou předešlý den; žáci si vyzkouší asociaci myšlenek.

Časová dotace: 10 minut Stanoviště: učebna

Popis činnosti: Učitel žákům pustí natočený výlov rybníka z předešlého dne na interaktivní tabuli. Naváže aktivitou v kruhu na koberci „Řekni jedno slovo, které se ti vybaví, když se řekne rybník.“ Žáci se střídají v odpovědích.

2. aktivita – PÍSEŇ KAPR

Cíl: žáci se naučí text a melodii písně.

Časová dotace: 10 minut Stanoviště: učebna

Popis činnosti: Učitel žákům rozdá text písně, viz Příloha 6. Žáci si přečtou text písně a poslechnou originál puštěný z internetu na interaktivní tabuli. Za doprovodu kytary, piana nebo audio nahrávky (záleží na možnostech učitele) se píseň žáci naučí zazpívat.

Reflexe: Učitel se ptá žáků, jestli znají ještě další písně s tématikou vody, rybníka.

Žáci si vybavují a říkají názvy písní.

3. aktivita – AKTIVITY NA STANOVIŠTÍCH

Cíl: žáci se naučí pojmenovat části těla kapra; doplňovat slova do textu; přiřazovat k sobě název, text a obrázek s tématikou rybníka; zjišťovat stáří rybí šupiny.

Časová dotace: 40 minut Stanoviště: učebna

Popis činnosti: Učitel s pomocí žáků připraví ve třídě jednotlivá stanoviště přeskupením lavic. Na každé stanoviště připraví pomůcky. Před zahájením činností s žáky obejde jednotlivá stanoviště a vysvětlí jim náplň činností. Žáci se na stanovištích střídají, tak aby si každá skupinka vyzkoušela všechny činnosti.

1. stanoviště – Příloha 1: Stavba těla kapra: žáci mají za úkol přiřadit kartičky s názvy částí těla kapra);

2. stanoviště – Příloha 3: Osídlete rybník, viz Rezekvítek: Vodní čarování 1: žáci přiřazují živočichy a rostliny na místa v rybníce;

3. stanoviště – Kdo jsem? viz Přílohy 4: žáci vyhledávají název, text a obrázek živočichů žijících u rybníka, které k sobě patří;

4. stanoviště – Kresba kapra a lína, viz Příloha 7: žáci pomocí výtvarné techniky kresby tužkou zachycují skutečnou podobu kapra a lína podle fotografie – kresba bude součástí deníku;

5. stanoviště – žáci skládají části vývojových stádií obojživelníka, ryby, vážky a motýla v jeden celek (Středisko ekologické výchovy SEVER: Život v krajině soubor terénních karet)

Reflexe: Každý žák si vezme tužku a proužek papíru. Učitel předkládá žákům 5 tvrzení, viz Příloha 8, která vycházejí z informací, které se dozvěděli na stanovištích.

Žáci na lístečky tužkou zapisují písmeno A jako ano, což znamená „s tvrzením souhlasím“, nebo N jako ne, „s tvrzením nesouhlasím“. Nakonec si tvrzení společně vyhodnotí.

4. aktivita – MIKROSKOPOVÁNÍ

Cíl: žáci se naučí použít mikroskop ke zjištění stáří rybí šupiny a dalších přírodnin.

Časová dotace: 30 minut

Stanoviště: učebna s pohyblivými lavicemi

Popis činnosti: Učitel žáky seznámí podle návodu z internetových stránek www.cheekyjay.com s návodem, jak zjistit stáří rybí šupiny. Žáci si pak aktivitu vyzkoušejí sami. Nejdříve zjišťují stáří ryby podle šupiny pouhým okem postavením proti světlu, lupou a pod mikroskopem. Zakreslují a zapisují postup mikroskopování na volný list, který bude součástí deníku objevů. Pod mikroskop mohou žáci vložit nasbírané přírodniny z vycházky jako jsou například listy, těla mrtvých živočichů, peří.

Reflexe: Učitel požádá žáky o zhodnocení aktivity pomocí barometru. Všichni žáci zároveň zvednou dlaň ruky do různé výšky podle následujícího pravidla: dlaň zvednutá vysoko nad hlavu – aktivita se mi líbila, dlaň zvednutá do výše prsou – aktivita se mi líbila napůl, dlaň je ve výši kolen – aktivita se mi nelíbila.

Vyhodnocení

Učitel s žáky sedí v kruhu ve třídě. Nechá žáky vyjádřit se k podzimním projektovým dnům. Listy z pozorování a činností si žáci založí do deníků a nechají u učitele.

Na samotný závěr učitel žákům poděkuje za jejich aktivitu, zájem a snahu. Informuje žáky o dalším průběhu projektu. Učitel se s žáky rozloučí písní Kapr.

4.3 Zima

Obrázek 7: Zima v PP Obora

Related documents