• No results found

Zdroj: https://www.kuryr-ricany.cz/clanek/ochmet-evropsky

Cíl: žáci rozeznají a popíšou ochmet evropský; žáci umí pozorovat dalekohledem;

Časová dotace: 20 minut, vlastní pozorování 15 minut Stanoviště: les

Popis činnosti: Učitel se s žáky zastaví na stanovišti, odkud je možné dalekohledem pozorovat ochmet evropský. Učitel žákům do skupiny předloží fotografii, na které je ochmet evropský vyfocený a s ochmetem je seznámí. Vysvětlí žákům, že se jedná o původní druh květeny České republiky. Ochmet je poloparazit, který vypadá jako keřík a jeho větve vytváří kulovitý tvar v korunách stromů. Ochmet evropský parazituje nejčastěji na větvích dubu. Oproti tomu jmelí se vyskytuje hojně na listnatých i jehličnatých stromech (kuryr-ricany.cz/clanek/ochmet-evropsky). Učitel dá žákům do skupiny dalekohled. Dalekohledem žáci ochmet hledají a pozorují.

Průběžně si zakreslují obrázky z pozorování do deníků.

Reflexe: Žáci si sdílejí své zážitky z pozorování dalekohledem. Přemýšlejí a vedou diskusi nad otázkou: „Jakým způsobem se ochmet evropský rozmnožuje?“

2. aktivita – LETOKRUHY

Cíl: žáci se naučí pomocí letokruhů určit přibližné stáří stromu.

Časová dotace: 30 minut, vlastní pozorování 15 minut Stanoviště: les

Popis činnosti: Cestou zpátky ke škole se učitel s žáky zastaví v lese na stanovišti s výskytem pařezů. Na nich si s žáky ukážou, co jsou to letokruhy a jakým způsobem se díky nim určuje stáří stromu. Následně si skupinky najdou svůj pařez. Spočítají letokruhy a pokusí se zjistit stáří stromu. Skupinky si vyndají z badatelských tašek špendlíky s barevnými hlavičkami, které budou postupně zapichovat do letokruhů na pařezu svůj věk. Učitel je upozorní, aby letokruhy na pařezu žáci odpočítávali z vnější strany. Poté co pomocí špendlíků zapíchnou do letokruhů svůj věk, mohou pro srovnání zapíchnou i věk učitele, ředitele školy nebo třeba i pana prezidenta. Do svých deníků si pak zakreslí letokruhy, kde vyznačí stáří svých rodičů, prarodičů – věk k nejstaršímu členu rodiny. Pokud věk rodinných příslušníků nevědí, zjistí si informace doma. Na druhý den svoje letokruhy mohou žáci nasdílet s ostatními v kruhu.

Reflexe: Skupinky si sdílejí stáří jejich stromů. Učitel se pak žáků ptá, proč si žáci myslí, že se strom pokácel? Učitel nechá žáky přemýšlet a mezitím si připraví obrázky s výrobky vyrobenými ze dřeva. Žáci pak vyslovují nahlas své odpovědi na učitelovu otázku.

Učitel se dále žáků ptá, kde všude se kolem nich dřevo nachází. Žáci postupně přicházejí na zjištění, že dřevo je udržitelný ekologický materiál. V kruhu si prohlížejí obrázky výrobků ze dřeva.

2. den

Časová dotace: 90 minut Čas realizace: prosinec až únor Téma: setkání s lesníkem

Místo realizace: les, učebna s pohyblivými lavicemi Pomůcky:

• zajistí si a přinese lesník, co bude během svého výkladu potřebovat;

• materiál na výrobu plakátů (do každé skupiny: čtvrtky formátu A2, pastelky, voskové pastely, vodové barvy, štětce, kelímky na vodu)

Cíl učitele−žáci:

➢ seznámí se s náplní práce lesníka;

➢ aktivně se zapojí do programu připraveného lesníkem;

➢ uvědomí si rozdíly v ekosystémech v podzimním a zimním období.

Seznam aktivit:

1. SETKÁNÍ S LESNÍKEM

Přípravná část

Dalším externím odborníkem, kterého učitel zapojí do projektu je lesník.

Svým programem tak naváže na předešlý den, který učitel zakončil aktivitou zaměřenou na problematiku dřeva. Setkáním s lesníkem či lesním pedagogem jako externím odborníkem tak dodá projektu efekt v podobě odborného vhledu do problematiky, umožní žákům prožít les mnohem intenzivněji.

Nejlepším způsobem, jak zajistit setkání s lesníkem je oslovit firmu, která zajišťuje programy pro školy. Pomoci učiteli mohou internetové stránky lesní pedagogiky (www.lesnipedagogika.cz), kde si učitel vybere vhodný program, dohodne datum a čas setkání. Ideálně je oslovit lesního pedagoga již v září a dohodnout si datum projektového dne na konkrétní den v zimě. Pokud si učitel z nabízených programů nevybere, je možné se s lesním pedagogem dohodnout na konzultaci a náplni programu individuálně.

Lesní pedagogika seznamuje s ekosystémem lesa na základě principů vnímání přírody všemi smysly. Programy zprostředkovávají lesníci s pedagogickými znalostmi a zkušenostmi na svém pracovišti nebo v okolí dané školy.

Oboru v Uhříněvsi obhospodařují Lesy ČR. Na internetových stránkách Lesů ČR učitel najde formulář s názvem „Příprava lesní vycházky“ na základě kterého se mu ozve lesní pedagog s návrhem aktivit lesní pedagogiky. Místem setkání je les v blízkosti školy.

Program tedy proběhne venku. Odbornou částí programu provede žáky lesník.

Učitel pomáhá, vykonává dozor.

Realizační část

1. aktivita – SETKÁNÍ S LESNÍKEM

Cíl: žáci vysvětlí, k čemu je práce lesníka potřebná; žáci popíšou činnosti lesníka;

žáci dokážou vést s lesníkem diskusi.

Časová dotace: 90 minut Stanoviště: les, učebna

Popis činnosti: Žáci se s učitelem a lesníkem setkají před školou. Učitel lesníka žákům představí. Ten pak žáky seznámí s cílem programu a aktivitami, které je čekají.

Jelikož je setkání naplánováno v zimním období, lesník se může zabývat například tématy v návaznosti na zimní aktivity, například:

• pracemi v lese v návaznosti na aktivitu s letokruhy (vyznačování stromů k těžbě, práce dřevorubce); na poslední aktivitu v předchozím projektovém dni).

Reflexe: Na konci programu proběhne mezi žáky a lesníkem doprovodná diskuse, při níž mu žáci pokládají otázky. Na závěr učitel předá žákům informace ohledně jarního pokračování projektu.

Vyhodnocení

Učitel žáky požádá, aby se ve skupinkách domluvili a sepsali v bodech, co si ze zimní projektových dnů odnesli nového, co se jim líbilo nebo nelíbilo. V kruhu pak proběhne diskuse, kdy za skupinku vystoupí jeden z členů a přečte body ostatním.

Na závěr zpracují žáci ve třídě ve skupinách plakát, který shrne vypozorované rozdíly ve vybraném ekosystému za období podzim a zima na čtvrtky formátu A2 volnou technikou. Jejich cílem bude čtvrtku rozdělit na polovinu. Na jednu polovinu skupinky ztvární ekosystém v podzimním období, na druhou polovinu vybraný ekosystém v zimním období. Ke zpracování využijí informace z pozorování a aktivit ze svých deníků objevů. Plakáty skupiny vystaví ve třídě, kde budou sloužit jako pomůcka do výuky.

4.4 Jaro

Obrázek 11: Jaro v PP Obora

Related documents