• No results found

3.3 Structure & Agency

4.2.3 Observation av verksamheten

Efter det inledande mötet på kontoret följer vi med VD:n ut för att få en rundvandring på bildgården och de lokaler som finns på fastigheten. Innan vi kommer ut på gården går vi igenom kontorsbyggnaden som visar sig vara sammankopplad med deras mindre lager.

I det mindre lagret förvaras mindre reservdelar som paketerats och väntar på att säljas. Lagret består av många hyllor med flera separata fack som gör det enkelt för dem att hitta rätt del vid en beställning. Vi går ut från byggnaden och beger oss bort till den stora markplätten där de 600 bilarna står placerade. Han berättar hur och var de tidigare ägarna valde att placera de ca 1000 bilar som stod där innan han tog över. Han visualiserar ett kaos av bilar där de olika fordonen stod trångt och ibland på varandra. Det fanns ingen struktur eller möjlighet att få ett effektivt flöde kring de bilarna på gården, då flera stod inställda bakom andra fordon. Under tiden vi går runt på gården och får berättat för oss om verksamheten får vi en inblick i hur

hanteringen av fordonen går till. En anställd kommer körandes i en gaffeltruck med en bil hängandes i gaffeln och placerar den i kö för inspektion.

Under​tiden som Stefan berättar om hur han arbetat med att få en bättre hantering av fordonen och marken rör vi oss längre bort på marken mot två äldre byggnader. När vi kommer fram går vi först till en av byggnaderna, vilken används som verksamhetens större lager för större reservdelar. Vi möts av en anställd som inspekterar och inventerar lagret på alla delar som de har. Stefan berättar redan nu att det känns nödvändigt med en ny lagerlokal som är bättre konstruerad än den de använder idag. Med det jordstampade golvet som grund förstår vi varför han känner att det är dags för ett lyft. Vi går sedan vidare och passerar den andra byggnaden som ligger bredvid lagret. Byggnaden ser tom och oanvänd ut och vi frågar vad den används till idag. Svaret vi får är att den inte används alls. Byggnaden är den gamla kontorslokalen som idag inte uppfyller någon funktion, utom att ockupera marken som den står på. Stefan berättar att han inte riktigt vet vad man skall göra med byggnaden men ser helst att den inte ska stå kvar där i framtiden då markuthyrning ligger i framtidsplanerna. När vi går vidare runt verksamheten blir vi inledda genom en bakdörr till en lokal som sitter ihop med huvudbyggnaden och som omfattade både kontor och lager. I denna lokal presenterar Stefan hur de olika delarna kvalitetskontrolleras, fotograferas, registreras och förpackas, för att senare lagerföras. Inne i lokalen finns en stor vit bänk med en vit vägg som delar bänken i två. Bänken används som en bakgrund vid fotograferingen av delarna vilket resulterar i tydliga och bra bilder som sedan läggs ut på verksamhetens IT och lagersystem. Stefan förklarar hur denna lokal är kopplad till huvudverkstaden där bilarna plockas isär och där de mest värdefulla och användbara delarna sedan flyttas till lokalen vi befinner oss i. Lokalen och verkstaden är avskilda med plastdraperier som skall ge en tydlig avgränsning mellan de olika delarna i byggnaden.

Efter att vi sett hur de anställda jobbar med hanteringen av reservdelarna går vi ut igen, genom samma bakdörr som vi blev inledda genom. Vi går därefter vidare till en ytterligare stor markplätt där Stefan förklarar att fordonen står för avrinning av miljöskadliga vätskor. Han förklarar att området är en speciell avrinnings-zon där betongen fordonen står på är utformad för att samla upp all miljöfarlig vätska så att den senare kan skickas till återvinning

och miljöhantering. Detta är ett måste för verksamheten då miljöhanteringen av dessa avfall är strikt styrt från kommunen. Stefan förklarar att han förstår vikten av att hantera dessa avfall på detta sätt men understryker att det är konstigt att andra anläggningar såsom parkeringshus inte behöver förhålla sig till samma miljökrav. Bilar läcker ofta oljor och andra miljöskadliga ämnen vilket leder till att parkeringshusen med stor sannolikhet hade behövt liknande lösningar för att minska de miljöpåfrestningar som uppkommer med dessa avfall. Han förklarar att miljöhotet i sig inte ligger hos dem då de vet hur man miljömässigt tömmer en bil på miljöskadliga vätskor och att avrinnings-zonen i sin tur skapar en säkerhet.

Bredvid avrinnings-zonen ser vi ett inhägnat område där de står olika fordon parkerade. Vi frågar varför de är inhägnade och får förklaringen att hans företag länge arbetat med polisen och har här en hantering av deras beslagtagna fordon. Här står fordonen under tiden det föregår en polisutredning. Stefan berättar att detta fört med sig vissa incidenter där personer gjort inbrott på marken för att försöka dölja bevis. Ett exempel var ett inbrott där personerna tagit en bil, kört igenom entréporten till verksamheten och sedan eldat upp bilen utanför hans verksamhet. Inbrottet slutade med en trasig grind vilket ledde till ett försäkringsärende där han nu står med en preliminär låslösning för verksamheten i väntan på en ny grind. I samband med förklaringen av området avsett för polisen berättar Stefan om deras säkerhetssystem för verksamheten. Han pekar först mot en kamera som sitter högt upp över huvudbyggnaden på området och pekar sedan på två andra som sitter på höga pelare längre bort. Han förklarar att kamerorna kontinuerligt skannar av verksamhetens område med hjälp av infraröd teknik för att snabbt kunna upptäcka intrång på marken. Systemet kallar automatiskt på polisen medan kamerorna följer personerna som gör intrång och kan med stor precision avgöra var personerna befinner sig när polisen väl anländer. Stefan berättar att detta system fungerar mycket bättre än att förlita sig på sensorer som i sin tur kallar på Securitas. Han berättar att han är väldigt nöjd med sitt nya säkerhetssystem och att det enbart är han och en till i branschen som använder sig av detta. Initiativet till att byta säkerhetssystem kom i samband med de nya industriverksamheter som byggts i området. Han såg att de använde denna lösning istället för Securitas och valde därefter att byta till den nyare varianten.

Efter att vi gått runt på området och fått verksamheten förklarad för oss får vi en bra förståelse för varför han vill modernisera sin verksamhet. Han berättar exempelvis om hur den nuvarande infarten till företaget var ett motvilligt beslut fattat av kommunen, vilket lett

till svårigheten att hitta dit. Tidigare hade företaget en enskild väg med egen avfart in från landsvägen som gick direkt in till deras parkering. Den nya vägen in blev krångligare, vilket vi fick uppleva när vi först missade infarten till verksamheten. Dock förklarar han att den nya vägen ligger till grund för planeringen av de nya lokaler han vill bygga på marken. Han börjar förklara att dessa lokaler kommer ligga med bättre anslutning till den nya huvudvägen i industriområdet. Detta skulle i sin tur leda till lättare tillgänglighet och mindre förvirring när man försöker hitta till verksamheten. Stefan förklarar att den nya planlösningen skulle ge en mer positiv bild av verksamheten, samt fler möjligheter till att använda all den mark verksamheten besitter. Han nämner exempelvis möjligheten att kunna hyra ut marken för husvagns/husbilsparkering och berättar kort att detta är ett av de sätten marken skulle kunna användas bättre på.