• No results found

Olika attityder till integration

In document Flera språk – fler möjligheter (Page 160-164)

Vi bad deltagarna att skriva fyra påståenden om ett integrerat samhälle.

Frågeställningen var: Vad kännetecknar ett integrerat samhälle? Påståen-dena behandlade fyra nivåer: individen, skolan, arbetslivet och samhäl-let. Efter att var och en skrivit ned fyra påståenden, lästes de upp och diskuterades.

Individen

Attityderna som rör individen i ett integrerat samhälle kan delas in i fem olika områden. Vissa påståenden passar in i flera av områdena.

Individen ska anpassa sig. Attityden som deltagarna gav uttryck för här var att det är viktigt att individen i ett integrerat samhälle anpassar sig och accepterar landets lagar och regler.

En förälder uttryckte detta som att ”individen ska anpassa sig till det nya landet”. Några lärare diskuterade att individen också måste lära sig och följa de oskrivna lagarna. De befintliga värderingarna ska respekte-ras och man ska acceptera det nya samhällets villkor och möjligheter.

Ytterligare en förälder sa att ”invandrare ska kämpa hårt för att komma in i samhället.”.

Det är viktigt att individen deltar i det svenska samhällslivet. ”Individen i ett integrerat samhälle bör lära sig språket”, menade en förälder. Vidare de ska kunna prata och göra sig förstådda på svenska.

Invandrare får kämpa hårt för att komma in i samhället, men resulta-tet är att man hittar sin plats i Sverige och kan känna sig hemma. Det är viktigt att bo i en svensk miljö. En förälder menade på att man också bör fira svenska traditioner för att vara en god samhällsmedborgare.

En lärare sa att individen i ett integrerat samhälle ”kan prata, göra sig förstådd på svenska och har kamrater och vänner från det nya hemlandet.”

Alla har samma möjligheter. Attityderna inom det här området pekar på att individen i ett integrerat samhälle inte ska vara utpekad. Alla är en del av samhället, som alla andra. Man har samma chanser till arbete, utbildning och boende.

En person menade att det finns en rättighet till arbete, utbildning och bostad. Kännetecken individer emellan är delaktighet och likvärdighet.

Dessutom ska individen bara bedömas utifrån vem man är och vad man gör, oberoende av hudfärg och ursprung.

Attityder till integration

En skolledare sa att det handlar om att man har ”en personlig upplevelse av att alla har samma möjligheter.”

Individer respekterar varandra. Ytterligare en grupp föräldrar beto-nade att det är viktigt att bemöta varandra med respekt. Man ser varan-dra oberoende av bakgrund. Alla känner sig trygga och bekväma och man behöver inte vara rädd och alla har lika värde.

En förälder sa ”att man känner sig fri att vara den man är, kulturellt, reli-göst, sexuellt och så vidare.”

Det är positivt med olika språk och kulturer. Den sista gruppen menade att individen i ett integrerat samhälle både accepterar, tolererar och respekterar olikheter. Man umgås med andra, både svenskar och invandrare, och det är givande och tagande mellan kulturer.

Några lärare diskuterade att individen bör vara trygg i flera olika kul-turer, kunna ha en stark identitet och vara stolt över sitt ursprung. Andra menade att individen skulle kunna känna sig fri att vara den man är, kul-turellt och religöst.

En elev menade att en individ i ett integrerat samhälle kännetecknas av att ”man kan klä sig annorlunda.”

Skolan

Attityder som rör skolan i ett integrerat samhälle kan delas in i fyra olika områden.

Invandrare ska anpassa sig. Ett mindre antal föräldrar ansåg att invandrare ska anpassa sig till den svenska skolan. Skolan i ett integre-rat samhälle ska kännetecknas av att man först och främst måste lära sig svenska, sedan kan man börja i skolan. Dessa föräldrar ansåg att skolan aktivt ska arbeta med de svenska värderingarna och normerna.

En förälder sa att en integrerad skola kännetecknas av ”att ha respekt för skolans lag och personal. Och inga speciella maträtter i matsalen!”

Alla behandlas lika.”Skolan i ett integrerat samhälle ska erbjuda samma möj-ligheter till utbildning och undervisning till alla”, menade en elev. Detta ska ske oberoende av bakgrund som religion och politik. Alla i skolan får utnyttja de resurser som finns och alla lärare har lika värde, inklusive modersmålslärarna. Någon uttryckte det som att de ”etniska grupperna upphör”.

Vissa föräldrar poängterade att skolan också kännetecknas av en frihet att välja skola. Barn kommer in på den skola som de söker oberoende av namn och hudfärg, det sker en rättvis fördelning utifrån behov.

En lärare sa att det ska finnas ”samma möjlighet till utbildning och att alla tar samma chans till utbildning. Olikheter accepteras.” En förälder menade att

”föräldrars ekonomi bestämmer vilken skola barnen ska läsa på. Det kan man inte kalla integration i skolan.”

Skolan är anpassad efter individen. Ytterligare en grupp, framförallt elever, hävdade att det är viktigt att skolan i ett integrerat samhälle tar tillvara allas olikheter eftersom alla är lika viktiga. Eleverna har rätt att utmärka sig och lära sig vad de vill utifrån sina förutsättningar. Lärarna har kunskap om barn med utländsk bakgrund. Man är öppna och till-låtande mot varandra.

En förälder sa att en integrerad skola är ”en skola som är öppen och tillå-tande för alla kulturer. Därutöver är den undersökande, ständigt utvecklar skol-miljön och skolkulturen.” En annan förälder sa att skolan kännetecknas av

att det är ”ej stora klasser med många invandrarbarn som ej kan tillräckligt med svenska.” En skolledare sa att det är en skola där det sker en ”rättvis fördel-ning av resurser och stöd utifrån det personliga behovet.”

En mångfaldig skola. Den sista gruppen, som fanns representerade i alla läger, menade att en integrerad skola är en blandad skola. Det finns en blandning av olika kulturer, blandade klasser och en mix av elever från många olika länder.

Det är också en blandad undervisning. Barnen lär sig om olika kultu-rer och inte bara om svenska saker. Olika språk premieras. Det finns en respekt för varandras kulturer och skolan erbjuder alternativ mat. Det är som en person uttryckte det ”berikande och svårt”. Det ska inte få finnas isolerade friskolor.

En elev sa att ”det kan vara för mycket folk från samma länder. Det är bättre med lite spridning.” En annan elev sa att ”man lär sig inte bara svenska saker, utan även om andra kulturer.” En förälder uttryckte det som att det är ”till-låtet at ha sjal och kalott eller dylikt på lektionerna. Man ska låta flickor vara mer påklädda, och det serveras alternativ mat i matsalen.”

Arbetslivet

Attityder som rör arbetslivet i ett integrerat samhälle kan delas in i fem olika områden.

Invandrare ska anpassa sig. Ett mindre antal av deltagarna, framför-allt föräldrar, uttryckte attityder om ett integrerat arbetsliv som pekade på att invandrare ska anpassa sig till den rådande kulturen. Alla måste kunna prata bra svenska och kunna göra sitt jobb.

En person uttryckte det som att ”svenska förhållanden gäller här! Alla måste kunna de normer som gäller här.”

Arbete på samma villkor. Det större antalet deltagare gav uttryck för attityden att arbete ska ske på samma villkor. Individerna på arbetsplat-sen accepterar varandra utan diskriminering, oberoende av namn och hudfärg. Alla behandlas därför lika, konkurrerar lika villkor och har samma möjligheter.

En lärare sa att ”alla kan få jobb, då blir man en del av samhället.” Några föräldrar gick in på rättigheter. Alla har rätt till arbete, lika villkor för alla, alla har samma rättigheter och skyldigheter och alla får jobb. Fram-förallt ska alla kunna arbeta tillsammans. ”Samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter för alla,” som en förälder uttryckte det.

Kunskap och kompetens avgörande. En variant på arbete på samma villkor är att kunskap och kompetens ska vara avgörande i ett integrerat arbetsliv. Personalen ska rekryteras, bedömas och få arbete utifrån kom-petens, oberoende av bakgrund. En skolledare nyanserade det genom att påpeka att arbetsgivaren bör ta tillvara folks kompetens.

En elev sa att ett integrerat arbetsliv kännetecknas av att ”alla kan arbeta tillsammans – oberoende av nationaliteter. Invandrarna kan svenska och kan därför göra sitt jobb.” En förälder uttryckte det som ”att kunna få arbete efter kompetens oberoende av vilket namn du har.” ”Total kompetens skall avgöra,” sa en skolledare.

Respektera och acceptera varandras kulturer. En mindre grupp, fram-förallt lärare, tyckte att ett integrerat arbetsliv kännetecknades av respekt och acceptans för olika kulturer. Denna grupp menade att arbetstaga-ren ska underlätta för folk med olika bakgrund att arbeta tillsammans.

Samarbete ska kunna ske trots olika kulturer och språk. Det är viktigt att arbetstagaren känner sig hemma och att det inte finns ett utanförskap.

En förälder ansåg att ett integrerat arbetsliv kännetecknas av ”att ha tid avsatt för personer som behöver be sin bön, man får bära sjal och man ska anställa folk med alla sorters namn.”

Olikheter tas tillvara. En grupp av elever och lärare ansåg att ett inte-grerat arbetsliv är ett blandat arbetsliv som tar vara på olikheterna. Arbe-tet kännetecknas av ett utbyte med andra kulturer, där man tar vara på invandrarnas kompetens och minoriteters idéer. Det är bra med erfa-renhet från olika länder och kulturer. Det finns också en förståelse för andras värderingar.

Samhället

Attityder som rör ett integrerat samhälle kan delas in i fem olika områ-den.

Anpassa sig till det svenska samhället.

En mindre grupp föräldrar ansåg att ett integrerat samhälle känne-tecknas av att alla anpassar sig för att smälta in i det svenska samhället.

Barn och elever ska inte lära sig modersmål, man ska anpassa sig och det utmärkande får skötas på fritiden.

En förälder till en 11-åring ansåg till och med att ”dela upp kulturer är viktigt. Man ska inte blanda eftersom det leder till att individer lever i två världar.” Samma person menade på att det är tröskeln som är gränsen mellan hemmet och samhället och att man lämnar sin kultur när man passerar hemmets gräns. ”Utanför tröskeln är man svensk, innanför är man sig själv!”

”Leva ett liv som inte stör samhällets grundpelare” som en lärare uttryckte det. Den här attityden formulerades som att i ett integrerat samhälle lever individen utan större svårigheter. Alla vill vara en del av Sverige och man klumpar inte ihop invandrare på vissa ställen, utan de ska delta i det svenska samhället.

Alla lever i samspel. En större grupp elever, lärare och föräldrar gav uttryck för attityden att alla har lika rättigheter och lika skyldigheter.

Lagen är samma för alla, alla har samma värde som människor och alla är accepterade som de är.

Samhället kännetecknas av att det finns en tydligt uttalad önskan om att individen är önskad och behövd som person. Man får bo var man vill, det finns möjligheter att delta i samhällsdiskussionen och man lär av varandra.

En elev uttryckte att ”personer från samma land träffas men isolerar sig från omgivningen, så det bildas en spricka mellan deras kultur och seder och andras.

Om man inte träffar varandra.” En annan elev sa att ”man tar hänsyn och accepterar andras religioner och traditioner.”

En grupp uttryckte det som att ett integrerat samhälle är ett tydligt samhälle. Det vill säga att samhället inte hymlar med de krav som ställs på dess medborgare. Samtidigt är samhället tydligt med att det också finns möjligheter och rättigheter som är öppna för alla. Det betyder. bland annat att det inte finns någon diskriminering på grund av bakgrund. Bak-grunden har, så att säga, ingen betydelse. En lärare sa att ”alla tar aktiv del av samhället, till exempel röstar. Det finns rättigheter och skyldigheter.”

En förälder menade att USA är en förebild när det gäller ett

integre-rat samhälle. Dock verkade det mer handla om att alla har samma möj-ligheter i USA, snarare än att syfta till USA som en smältdegel för olika kulturer. I samtalen sa denne person följande: ”Titta på Amerika! Integra-tionsverket behöver mer kunskap om flyktingar, då blir det ett bra samhälle utan konflikt.”

Acceptera oliktänkande. En variant på attityden att alla har samma rättigheter och skyldigheter i ett integrerat samhälle är att man tar hänsyn till och accepterar andras religioner och kulturer. Den här grup-pen, som bestod till stor del av lärare, menade att det finns en delaktig-het i ett integrerat samhälle där individen är berättigad och ansvarig.

Alla ger och tar av varandra.

Vissa deltagare gick ett steg längre och menade att man inte bara accepterar varandra, utan att man även respekterar och har förståelse för varandra.

Respekt genomsyrar hela samhället och ”rädslan för olikheter är borta”, som en förälder uttryckte det. Det är ett fördomsfritt samhälle där alla har rätt att utmärka sig, enligt en lärare finns det dock en risk för frus-tration i ett sådant samhälle. Det sker ”möten mellan människor i boendet, arbetslivet, skolan. Man deltar i varandras kulturer.”

Ett mångkulturellt samhälle. En stor grupp lärare och elever sade att det integrerade samhället var ett mångkulturellt och mångfacetterat samhälle. Det är en mångfald och blandning i bostadsområden, av kul-turer, färger, på mötesplatser och arbeten.

Det är ett samhälle ”där olika människor bor tillsammans och får utöva sin religion och kultur”. Möten sker mellan människor, i kyrkor och mos-kéer, och man deltar i varandras kulturer. Alla grupper närmar sig varan-dra. Samhället är öppet för nya intryck, människor med olika bakgrund kommer till tals i det offentliga samtalet och det finns en ömsesidig res-pekt.

En lärare menade att det är ett ”mångkulturellt samhälle med ökade inter-nationella kontakter, bättre ekonomi. Ett mer demokratiskt samhälle.”

In document Flera språk – fler möjligheter (Page 160-164)