• No results found

5   Analys

5.2   Producent av gips 45

5.2.1   Order 45

Vid avrop av ny order till producenten sker proceduren efter samma ramar som tidigare där telefon, fax eller e-post används som kommunikationsmedel mellan platschef och ordermottagare. Skillnaden ligger i hur och när platschefen väljer att lägga sin order. PL Wall är ett helt koncept och måste måttbeställas till enskilda ytor där hänsyn till komponenter som lister för hörn är tagen. Det innebär mer tid i

planeringen hos platschefen innan order och extra tid för handläggningen av order hos producenten. Själva handläggningstiden hos producenten går att likna med tiden för måttbeställningar som ligger på 8-10 minuter.

 

5.2.2 Tillverkning  

Tillverkningsprocessen av PL Wall särskiljer sig en hel del gentemot vanliga gipsskivor men eftersom de extra processerna är täckta av ett högre pris för skivan nämns bara några steg för att förklara varför PL Wall har ett högre kvadratmeterpris än traditionellt gips.

PL Wall måttbeställs och skivorna kapas till längder med en roterkniv för att sedan sågas till exakta mått efter en torkprocess. Varje skiva har en hona och en hane på vardera sidan, detta är kopplingen och klickfunktionen hos PL Wall.

Nästföljande steg är nytt för producenten då en tapet med grundfärg stryks på skivorna. När detta är klart paketeras skivorna och ställs på mellanlägg för lagring.

5.2.3 Lagring  

De färdiga skivorna lagras inom lagret en kortare tid vilket är brukligt hos produkter som är tillverkade mot order. Det innebär en mer central placering för lätt tillgång och tydliga märkningar med ordernummer och mottagare.

 

5.2.4 Plockning/  Transport  

Vid plockning är processen lite annorlunda än tidigare, det skall även inkluderas hörnprofiler till paketet innan gaffeltrucken kör allt till plastmaskinen. Gällande plastning är det högst troligt att plasten inte behöver vara av samma

åldersbeständighet som tidigare. Detta för att paketen levereras till önskad plats precis innan montering istället för 6 månader tidigare. En paketering för långtidslagring är inte längre nödvändig.

Transporten av den nya produkten PL Wall sker i lastbilar ut till kund. Lastbilen som vanligtvis används är av modell L-klass och är tung lastbil med släp. Dessa har en bredd på 2, 6 meter vilket resulterar i att paketen av PL Wall kan lastas fyra i bredd då de är 60 cm breda som enskilda skivor.81 Se Figur 9 för överblick av lastbilsmodell. Traditionella gipsskivor som är 90 centimeter breda kan bara lastas två i bredd, den smalare skivan öppnar därmed upp för en högre fyllnadsgrad hos transporterna. Dock kräver just-in-time leveranser fler transporter med mindre kvantiteter. Detta kan ske med mindre lastbilar som utgår från en mellanlagringshub eller körs direkt från producent. Alternativet med en mellanlagringshub är att föredra eftersom det kräver kortare körsträckor mellan arbetsplats och hub. Då kan bulktransporter med en hög fyllnadsgrad ske från producenten till huben. Därefter sker avrop till hub för just-in- time leveranser.

Figur  9:L- modell   5.3 Inköp  

Likt nuläget kommer inköpsprocessens startskede att involvera författande av

ramavtal för avrop, prissättning, hur leveranser skall genomföras samt hur returflöden skall hanteras. Skillnaden blir innehållet i dessa ramavtal i form av att den nya

processen framförallt kommer att generera en ny prissättning men även ett annat returflöde samt ändrade fyllnadsgrader vid transport.

 

                                                                                                               

 

Avropen kommer fortfarande att genomföras av platschef för berörd byggarbetsplats exempelvis genom att denne ringer och ropar av material med hänvisning till det påskrivna ramavtalet. Den stora skillnaden här är att ramavtalen bör inkludera paragrafer där avropen levereras närmare inpå själva monteringen av innerväggarna. Detta eftersom att gipsskivorna kommer att kunna lyftas upp direkt till lägenheten när det är dags för montering. Deras bredd på 60 cm medför möjligheten att kunna lyfta in dem via balkongdörren just-in-time för montering vilket gör att materialet ej behöver ropas av månader i förväg.

 

5.4 Byggarbetsplats  

När det nya systemet PL Wall introduceras till byggarbetsplatsen innebär det en del förändringar i innerväggsprocesserna. Dessa förändringar påvisas i rubriker 5.4.1- 5.4.6 där vikten ligger i att precisera skillnader inte vad som ser likadant ut systemen emellan.

5.4.1 Godsmottagning  

En ren effekt av att lyfta in gipset just-in-time i det nya scenariot blir att

godsmottagningen kommer att se annorlunda ut. Istället för att som i dagsläget ta emot gipset och ställa det någonstans där plats anses finnas utan vidare eftertanke82 kommer godsmottagningen i det nya scenariot att kunna ta emot gipset vid tillfälle för montering. Detta medför att vid godsmottagningen lyfts gipset upp till respektive lägenhet på en gång istället för att det blir ståendes.

5.4.2 Ankomstkontroll  

Ankomstkontrollen kommer även i det nya fallet att vara en vital del i

godsmottagningen för att säkerställa gipsskivornas kvalité. Ankomstkontrollen borde inte se mer annorlunda ut än i nuläget förutom att det tillkommer en kontroll över att tillbehör och komponenter såsom hörnprofiler och lister till gipsskivorna är levererade innan materialet lyfts upp. Precis som i nuläget skickas gipsskivor som ej går igenom ankomstkontrollen tillbaka till startproducenten av gipsskivan.

 

5.4.3 Materialförråd  

Eftersom att gipsskivorna i det nya scenariot kan ropas av och levereras tätt inpå montering och även lyftas upp direkt via balkongdörr till respektive lägenhet när det är dags att montera dessa elimineras, eller åtminstone reduceras materialförrådet kraftigt. Detta eftersom att i det nya scenariot ligger ej gipsskivorna i lägenheterna och utgör materialförråd vilket de i dagsläget gör i uppemot 6 månader där detta gips står i vägen för annat arbete och flyttas runt ett otal gånger vilket även ökar risker för inkurans och skador på gipset.

Med de närmare avropen mot monteringsfasen borde även den mellanlagring som sker någonstans på markytan innan gipset lyfts in till lägenheterna elimineras eller reduceras kraftigt. Denna mellanlagring tar i dagsläget upp emot fyra veckor innan                                                                                                                

allt gips lyfts in lägenheterna där de som tidigare nämnts i nuläget lagras i lägenheten under flertalet månader.83

5.4.4 Montering  

Tillskillnad från vanlig gipsvägg avslutas processen med att montera gipsskivorna efter att taket har målats. Stålskenor i golv- och tak monteras som vanligt samt stålreglar lodrätt från tak till golv. En vital skillnad är att vanligt gips monteras på 45 cm regelavstånd, klickväggen monteras på 60 cm avstånd.84

För att montera innerhörn kapas skivan på bredden och längden efter behov till att passa ytan och skruvas längst in mot hörnet. Skruvskallarna döljs av nästa startmodul vilket är en hona eller en hane på en klickfog. Vid ytterhörn tillkommer en speciell modul anpassad för att klicka ifrån båda hållen.85

Direkt vinning under monteringsprocessen kommer genom reducerad användning av skruv och minimerat spill. Detta då gipsskivan är måttbeställd från fabrik. Det krävs fortfarande samordning med installatörer för VVS och ventilation samt elektriker under monteringsprocessen. Dock elimineras processen för spackling, slipning och grundstrykning för målaren. Vidare blir materialet mer lätthanterligt då skivorna är 60 cm breda istället för 90 cm, vilket skulle kunna generera reduktion av skadat material och kassationer.

5.4.5 Avfall  

Avfallshanteringen på byggarbetsplatsen sker efter samma metoder som vanligt gips med uppsamling i ” starke Arvidvagnar” som bärs ned av byggarbetarna vid raster och lunch. Saker som skiljer sig mellan PL Wall och vanligt gips är att PL Wall har en MDF- list som måste separeras innan skivan slängs. För att minimera spill och avfall lägger platschefen ned extra tid på att måttbeställa skivorna till specifika lägenheter.

 

5.4.6 Målning  

En av de huvudsakliga förändringarna som PL Wall för med sig till

innerväggsystemet är just målningen. Tidigare började målaren med att spackla och sätta remsa i ett rum för att sedan slipa ned fogarna. Detta är inte längre steg som behövs då klickfogen mellan skivorna är av sådan kvalitet att den går att måla på från början.

Grundmålning sker i fabrik på skivorna vilket eliminerar en strykning och en torktid på plats. Enligt tidigare uppgifter tar det för en enskild målare cirka 3 dagar att färdigställa ett rum på 10 kvadrat inkluderat torktid mellan strykningarna. Det är troligt att tiden för att färdigställa ett rum om 10 kvadratmeter golvyta minskar från tre dagar till en dag med en natts torktid.

                                                                                                               

83  Thomas  Bergman  (2012)   84  PL  Wall  (2012)  

 

Fogning upp mot tak sker med mjukfog och är ett steg som ser likadant ut vare sig det är traditionellt gips eller PL Wall. Den stora vinningen det nya konceptet tillför är den förkortade tiden att färdigställa målningen för en yta.

5.5 Kvalitativ  analys  

Det finns åtskilliga parametrar som berörs av ett byte inom innerväggssystemet. Förutom de delar som nämnts i tidigare kapitel uppkommer det aspekter som är mer komplexa att kostnadssätta därmed föreligger det skälig grund till att diskutera och uppskatta dessa förändringars värde.

Related documents