• No results found

Sammanfattning resultat 62

6.   Resultat 54

6.3   Sammanfattning resultat 62

Efter utförda beräkningar och intervjuer går det att påvisa en skillnad mellan

traditionellt innerväggssystem samt PL Wall. Denna skillnad kan ses i figur 12 men för att förtydliga resultatet belyses det även här.

Vid studerande av lägenhet 31304 vid RCC:s byggarbetsplats, Eyrafältet Örebro framkommer det att traditionellt innerväggssystem kostar cirka 36 000 SEK för de sex väggar i lägenheten. Det är 106 m2 gips som går åt till 53 m2 väggyta.

För PL Wall uppkommer kostnaderna för dessa sex innerväggar till cirka 30 500 SEK. Det är en differens på 36 000-30 500 = 5 500 SEK.

 

7.  Diskussion  

Byggindustrin är starkt förknippad med Sveriges utveckling. Den sysselsätter cirka 11 procent av Sveriges arbetsföra befolkning. Det är i tidens trend att nybyggnationer av bostäder är kostsamma vilket resulterar i höga boendepriser och privatpersoner måste låna stora summor för att ha råd med att flytta in i nybyggt. Det måste vara i Sveriges intresse att främja en effektivare byggindustri med mindre slöseri av resurser för att kunna erbjuda befolkningen resonabla boendepriser.

Bygglogistiken är ett av verktygen för att uppnå detta mål. Med ett

totalkostnadsresonemang över material- och arbetsflöden på byggarbetsplatser går det att identifiera och eliminera slöserier och ineffektiva processer. Det är därför vitalt att ständigt utföra undersökningar och nulägesanalyser över olika byggarbetsplatser för att skapa sig en bild över verksamheten och bereda underlag för väl grundade beslut om framtida förändringar.

Denna studie har undersökt det traditionella sättet att bygga innervägg i

flerbostadshus och jämfört det med att använda sig av en ny sorts innervägg PL Wall. Under studiens gång är det flera områden som berörts vilket ej kan kostnadssättas utan enbart analyseras kvalitativt för att diskutera huruvida det finns besparingar att hämta. Ett av dessa områden är fyllnadsgraden i transporten för gips, en högre

fyllnadsgrad reducerar antalet transporter på vägarna vilket främjar en miljövänligare materialtransport till och från byggarbetsplatser. Det är mycket troligt att framtida regleringar och skatter kommer åläggas transporter. Därmed är det av yttersta vikt att tidigt identifiera den utvecklingen för att sätta in åtgärder och undvika kostsamma tvingade förändringar. En av lösningarna till högre fyllnadsgrad är just transporten av gipsskivor med bredden 60 cm istället för 90 cm. Det leder till mindre transporterad luft och färre transporter.

Av studien framgår möjligheten att transportera i bulk till en extern mellanlagring för att sedan leverera till byggarbetsplatsen just-in-time med mindre kvantiteter åt gången och därmed fler transporter. Fördelen finns att hämta i reducerad materialförflyttning inom byggarbetsplatsen och att de extra transporterna sker över en kortare sträcka. För att säkerställa denna studies validitet är totalkostnadsmodellen utformad utifrån ett scenario där transporter sker på lika sätt. Därmed uppstår kapitalbindning och mellanlagring på plats i detta specifika fall. Fler transporter just-in-time är tanken med PL Wall för att undvika mellanlagring, kapitalbindning och onödig hantering på byggarbetsplatserna. Dessa poster har dock räknats med i totalkostnadsmodellen för PL Wall för att korrekt kostnadssätta studerat scenario. Grundtanken vid utförandet av totalkostnadsmodellen var att inga kostnader ålades posterna kapitalbindning och kassationer för PL Wall men vid gällande förhållanden och tillgänglig information om extra transportkostnader hade detta varit missvisande.

Modellen för totalkostnad är utformad efter studerad litteratur men detta är inte alltid fullgott utan det finns säkerligen dolda kostnader i moment som inte är kvantifierade av denna studie.

Det skall nämnas att data gällande montagetider och materialåtgång för PL Wall är hämtad från Peter Lindberg som är upphovsmakaren av PL Wall. Detta möjliggör att ifrågasätta objektiviteten från hans sida men då studien inte hade någon annan data att tillgå var Peter Lindberg den enda möjliga informationskällan. Vid uppkomsten av en möjlig felkälla har studien granskat tillhandahållen information mot olika

byggkalkylatorer för mängdning och valt att använda sig av materialet.

Enligt Josephson & Saukkoriipi (2005) finns det stora slöserier på byggarbetsplatser i dagsläget när det gäller materialförflyttning- och mellanlagring. De menar att i värsta fall uppgår cirka 14 procent av byggarbetarnas dag till att förflytta gips som är i vägen eller inte på rätt plats för montering. Detta är ett stort problem då material som gips lyfts in sex månader i förväg innan det skall användas vilket medför att det

traditionella gipset genomlider förflyttningar- och väderpåfrestningar. Resultatet av detta är en hög grad av kassationer. Att använda sig av just-in-time leveranser genom balkongdörrar för gipset precis innan montering skulle eliminera denna onödiga mellanlagring. Med god utsättning innan arbetet och rena ytor finns stora förutsättningar för minimala förflyttningar av gips under montagetiden.

Mindre förflyttningar och effektivare processer främjar en kortare ledtid att uppföra en ny byggnad vilket reducerar arbetstid och slösade resurser. Den utvecklingen skulle gagna byggindustrin men även Sveriges samhällsbyggnad.

 

8.  Slutsats  

Via en flödeskartläggning har studien analyserat och beskrivit systemet för traditionella innerväggar där material- och arbetsflödet är huvuddelen i analysen. Utifrån denna studie och analys har relevanta kostnadskomponenter identifierats rörande upphandling och montering av innervägg inom flerbostadshus. Dessa kostnader jämförs mot införandet av PL Wall som huvudsaklig gipsskiva istället för traditionellt gips och en kostnadsdifferens har framkommit.

Det är denna studies uppfattning att införandet av PL Wall skulle gagna lösningen till problematiken kring innerväggssystem idag. I och med att PL Wall levereras just-in- time och grundmålad till byggarbetsplatsen löses grundläggande problem som lång mellanlagringstid och långa torkperioder på byggarbetsplatsen, vilket skulle kunna leda till reducerade kassationer och kortare ledtider. Utifrån de kvantifierade punkterna framgår det av denna studie att vid byggandet av innervägg i studerad lägenhet finns det en kostnadsdifferens på cirka 5 500 SEK till fördel för PL Wall mot traditionell gipsvägg. Den studerade lägenheten har sex väggar som skall byggas som tillsammans ger 53 m2 innervägg vilket motsvarar 106 m2 gipsvägg. De stora

skillnaderna är kostnader för mellanlagring, förflyttning av material samt målning men även skillnader i skruvmängd och spill är påvisade.

Besparingen på 5 500 SEK är beräknad till en lägenhet. Vid införandet av PL Wall som system till hela byggnader ökar självfallet besparingarna med varje mellanvägg som byggs. Detta innebär att denna studie har kommit fram till att PL Wall är cirka 15 % billigare än traditionellt innerväggssystem per kvadratmeter monterad gips.

Detta resultat främjar studiens syfte då en markant skillnad har påvisats mellan traditionellt innerväggssystem och införandet av PL Wall. Således anser denna studie att PL Wall är en möjlig lösning för att effektivisera byggandet av innervägg.

9.  Rekommendationer  

Inom studien har det framkommit områden vilket skulle gagna av vidare undersökning och utveckling. En liknande studie skulle dra fördel av en prototypmontering på en likadan yta av både PL Wall samt traditionellt

innerväggsystem. Denna prototypmontering skulle använda alla inköpskanaler och transportmedel som används i vanliga fall och sedan följa stegen med antingen videokamera eller direkta observationer för att verkligen fånga upp arbetsmoment som är kritiska samt för att lyfta fram för- och nackdelar från en mer belyst synvinkel. Utöver detta finns det förbättringsområden gällande insikt om verksamheten där material- och arbetsflöden bör observeras mer frekvent för att förstå vilka processer som verkligen sker och dra lärdom av erfarenheterna.

För framtida studier inom samma område rekommenderas att tidigt i arbetet

identifiera en tydlig avgränsning av undersökt yta och mängda samt beräkna för just denna yta. Denna studie erfarade problem i översättning av grova kalkyler från ett byggföretag mot specifika kalkyler från en kund.

Att tydligt undersöka leverans och transportmöjligheter samt följa transportflödet i person bidrar till en ökad förståelse om materialflödet. Detta skulle förmodligen bidra till insikter kring alternativa lösningar eller merkostnader i transporten som just-in- time leveranser medför.

 

 

 

 

 

Referenslista  

Almberg, B TQLO10_T.A_PLWall_telefonintervju_BodilAlmberg_JM Bergman, T (2012) TQLO10_T.A_PLWall_intervju_ThomasBergman_RCc

Björklund, M & Paulsson, U (2003) Seminarieboken- att skriva, presentera och

opponera, Lund: Studentlitteratur

Council of Supply Chain Management Professionals (2005), CSCMP's definition av

begreppet logistik (fritt översatt). [www]

<http://cscmp.se/CLMSite/CLM_logistik.htm> Hämtat: 2012-04-19 Grundvärden Motorfordon (2004). [www] <http://media.archileaks.se/files/323/2_motorfordon_grundvarden.pdf> Hämtat: 2012-05-07 Gyproc (2002). Tillverkning. [www]. <http://gyproc.se/om+gyproc/tillverkning> Hämtat: 2012-04-25

Jacobsen, D.I (2002). Vad, hur och varför? Om metodval i företagsekonomi och

andra samhällsvetenskapliga ämnen, Lund: Studentlitteratur, upplaga 1

Jansson, H (2012)

TQLO10_T.A_PLWall_intervju_HåkanJansson_RCC

Johansson, P & Mattsson, S-A (2005). Läran om effektiva materialflöden, Studentlitteratur, upplaga 1:8

Josephson, P-E & Saukkoriipi, L (2005). Slöseri i byggprojekt, FoU- Väst Rapport 0507

Josephson, P-E & Saukkoriipi, L (2005). 31 rekommendationer för ökad lönsamhet i

byggandet- att minska slöseri. FoU- Väst Rapport 0904

Larsson, B & Hjort, B & Söderling, L & Wennersten, M (2008) Logistik vid

husbyggande: några praktikfall. Göteborg: Sveriges byggindustrier

Lekvall, P & Wahlbin, C (2001). Information för marknadsföringsbeslut, IHM Publishing

Mehr, M- P & Mernia, A (2012) Uppkomsten av gipsspill i nyproduktion av villor och

flerbostadshus. [www].

<http://www.uppsatser.se/uppsats/ece0220836/> Hämtat: 2012-04-23

Oskarsson, B & Aronsson, H & Ekdahl, B (2009). Modern logistik- för ökad

lönsamhet, Liber, upplaga 3

PL Wall (2012). Klickvägg framtidens väggar. [www]. <http://www.plwall.se/>

Hämtat: 2012-05-08

Rudberg, M (2012). Fö: 1 Intro, Fö:8 Byggplatslogistik, TNBI65 Bygglogistik Linköpings Universitet

Sallnäs, Eva- Lotta (2007). Beteendevetenskaplig metod Intervjuteknik och analys av

intervjudata. [www].

< http://www.nada.kth.se/kurser/kth/2D1630/Intervjuteknik07.pdf>. Hämtat: 2012-04-12.

Svedberg, H (2012)

TQLO10_T.A_PLWall_intervju_HåkanSvedberg_SvelaMåleri Svensson, T (2007). Projektmodellen LiPS, Studentlitteratur

Vrijhoef, R & Koskela, L (2000). European Journal of Purchasing & Supply

Management 6

Åsander, P & Bodin, N

TQLO10_T.A_PLWall_intervju_PerÅsander&NiclasBodin_Gyproc Åsander, P (2012). Kontinuerlig Intervju v.19- v.23.

 

Bilaga  1  Projektplan  

TQLO10_T.A_PLWall_Projektplan_v1.1    

Bilaga  2  Konceptbeskrivning  

TQLO10_T.A_PLWall_Konceptbeskrivning    

 

Related documents