• No results found

Případ z oblasti sexuálního zneužívání

In document Technická univerzit a v Li berci (Page 45-52)

3.5 Kazuistiky z jednotlivých Kategorií syndromu CAN

3.5.2 Případ z oblasti sexuálního zneužívání

Případ se týká osmileté dívky, která bude pro účely bakalářské práce nazývána Eva.

46

Rodinná anamnéza

Eva pochází ze sociálně velmi slabého prostředí. Žila ve společné domácnosti pouze s matkou. Nezletilá Eva ví, kdo je jejím otcem, ten se však prakticky na její výchově a výživě od narození nepodílí. Matka nezletilé má kombinované zdravotní potíže (lehkou mentální retardaci, psychické problémy, problémy pohybovým aparátem).

Eva má starší sestru, která je již šestým rokem umístěna v dětském domově. Evina sestra má psychické problémy, opakovaně již byla hospitalizována na dětské psychiatrii. Evina sestra byla v tíživých psychických stavech nebezpečná nejen sama sobě, ale také svému okolí. V jednom případě Evu dokonce fyzicky napadla. Špatný psychický stav matky s výkyvy nálad se významně promítl také do vztahu se členy rodiny. podporou dobrovolnice z nejmenovaného občanského sdružení. Sociální pracovnicí oddělení sociálně právní ochrany bylo již zvažováno, že k soudu podá návrh na ústavní výchovu.

Postupně se situace rodiny začala měnit. Zlepšil se matčin zdravotní i psychický stav.

Při prováděných šetřeních v rodině byla domácnost vždy shledána v přiměřeném

47

Asi po dvouměsíčním působení pana Miroslava v rodině, se oddělení sociálně právní ochrany dětí dostavila prababička a teta nezletilé Evy. Sdělily, že se domnívají, že nezletilá Eva je panem Miroslavem sexuálně zneužívána. Toto sdělení bylo sepsáno jako protokol o jednání a bezodkladně po jeho sepsání bylo vše postoupeno k prošetření na Policii České republiky. S nezletilou Evou byl učiněn pohovor.

Vzhledem k Eviným rozumovým možnostem a schopnostem, nebylo zjištěno, zda k takovému chování ze strany pana Miroslava dochází. S ohledem na skutečnost, že na následující den byl naplánován výslech nezletilé, bylo od dalšího pohovoru ustoupeno. Okamžitě po provedení krátkého pohovoru na oddělení sociálně právní ochraně dětí, byla nezletilá vyšetřena na gynekologii, to za přítomnosti matky.

Nebylo zjištěno, že by měla porušenou panenskou blánu. Následujícího dne, za přítomnosti sociální pracovnice oddělení sociálně právní ochrany dětí, byla nezletilá Eva vyslechnuta na policii. Eva se opět vyhýbala hovoru o rodinném zázemí, odmítala s policistou hovořit, veškerou konverzaci se snažila udržovat pouze s přítomnou sociální pracovnicí. Eva na žádost sociální pracovnice vyslýchajícímu policistovi namalovala, jak vypadá její pokoj. Také ukázala, kde spí. Na dotaz, kde spí pan Miroslav, odpověděla, že většinou spí v dětském pokoji, a to s ní na lůžku. Dále již odmítla na otázky odpovídat, pouze vysvětlila, že Miroslav ji někdy pohladí po vlasech nebo po zádech, někdy od něj dostane pusu, to třeba na dobrou noc. Za přítomnosti sociální pracovnice provedla policie také šetření v místě bydliště matky a nezletilé. K podezření z pohlavního zneužívání byla vyslechnuta matka nezletilé (za souhlasu matky s přítomností sociální pracovnice).

Matka byla upozorněna na skutečnost, že vzhledem k přijatému oznámení není rozhodně přípustné, aby nadále Eva s panem Miroslavem spala ve stejném pokoji a vůbec na téže pohovce. Matka na dotaz policistky uvedla, že s panem Miroslavem se intimně nestýká, on se sexuálního kontaktu nedožaduje. Jejich vztah je čistě

48

přátelský. Matka celé podezření z pohlavního zneužívání přičítala sestřině snaze ubližovat matce a narušovat vztahy v rodině. Pro nedostatek důkazů bylo šetření možného pohlavního zneužívání nezletilé po týdnu odloženo.

Přes odložení případu podezření ze sexuálního zneužívání nezletilé, sociální pracovnice orgánu sociálně právní ochrany dětí, zintenzivnila dohled nad výchovou nezletilé. Do rodiny začala docházet minimálně jednou týdně, někdy i četněji.

Dále požádala o spolupráci pediatričku nezletilé, také navázala úzkou spolupráci se školou, kam nezletilá Eva dochází.

Po dalších třech měsících však bylo zjištěno, že se nezletilá Eva začala náhle ve škole zhoršovat, to jak v prospěchu, tak zejména v docházce. O této skutečnosti sociální pracovnici vyrozuměla třídní učitelka nezletilé. Eva dělala matce ráno doma před odchodem do školy nepříjemné „scény“, odmítala do školy vůbec docházet, případně ze školy utíkala. Nezletilá zaujímala odmítavé postoje vůči matce i vůči sociálním pracovnicím, se kterými doposud často ráda hovořila. Nezletilá odmítala komukoli vysvětlit důvod svého chování, proto byla objednána k dětskému docházce, kdy prababička s tetou podaly přímo na policii na pana Miroslava trestní oznámení za pohlavní zneužívání. Trestní oznámení bylo doplněno o sdělení ošetřujícího lékaře matky. Matka se totiž ošetřujícímu lékaři svěřila, že pracovnici oddělení sociálně právní ochrany dětí zapřela skutečnost, že by nezletilá zůstávala sama pouze v přítomnosti pana Miroslava. Matka lékaři uvedla, že Eva byla s Miroslavem přes několik nocí sama v Praze, a to u příbuzných pana Miroslava.

Také sdělila, že Eva si vždy „vykřičela“, aby mohla s panem Miroslavem nadále přespávat v dětském pokoji, někdy si dokonce vynutila odjezd s ním sama pryč.

Lékaři v tento okamžik bylo jasné, že matka výchovu nezletilé nezvládá a měl obavu o to, zda skutečně nedochází k pohlavnímu zneužívání nezletilé panem Miroslavem.

Vyšetřením nezletilé na gynekologii bylo zjištěno, že její panenská blána je porušena, také bylo zjištěno, že Eva má také poraněný konečník. Nezletilé bylo vysvětleno,

49

že bude znovu vyslechnuta na policii, toto zprvu odmítala, a už vůbec, jestli se bude

„policajt nebo policajtka“ vyptávat na „ty věci“. Eva byla již při výslechu dotazována na to, co myslela „tou věcí“. Byly jí nabídnuty hadrové panenky, panenku označila jako Evičku, nazvala ji i svým příjmením, o panáčkovi hovořila jako o strejdovi Mirkovi. Na nich nezletilá demonstrovala pohlavní styk, také styk anální. Vysvětlila, že má s Mirkem velké tajemství, ale sociální pracovnici to už říct může, protože je už velká holka a navíc už všechno řekla tetě a prababičce. Eva dále vysvětlila, že když naposledy mluvila na policii, tak jí Miroslav „ty věci“ ještě nedělal. Dříve ji totiž jen pusinkoval, hladil nebo třeba jen olizoval na zadečku, zádech a na krku, ale ani tohle v minulosti nechtěla říct. Bála se, protože jí Miroslav vysvětloval, že jestli to někomu poví, půjde do dětského domova, jako její sestra.

Miroslav Evě vysvětloval, že je to naprosto normální a tátové to běžně dcerám dělají.

Eva mu řekla, že je jí to nepříjemné, ale on jí vždy za to něco slíbil, třeba panenku, nebo plyšovou hračku, po kterých nezletilá toužila. Eva si pamatuje, že divnější věci se začaly dít po tom, co se maminka vrátila poprvé z policie a říkala, že tam bude muset jít i Miroslav. Když už byl klid a všichni na policii byli, začal jí Miroslav strkat prsty do „pipinky“, strkal jí tam také hada, tak nazvala a označila na hadrovém panáčkovi pánské přirození. Dále vysvětlila, že Miroslav jí hada strkal taky

50

zajistila její teta, protože bydlí ve stejném domě jako matka, nezletilá by tak byla přítomna atakám ze strany matky, mohla by být také ovlivňována. Prababička uvedla, že s ohledem na svůj věk a zdravotní stav by nezletilou také nezvládla řádně zajistit a převzít péči o ni. Po vyčerpání možnosti k zajištění péče o nezletilou v kruhu rodiny a širšího příbuzenstva, bylo přistoupeno k podání návrhu na nařízení předběžného opatření. Na základě usnesení soudu, kterým bylo rozhodnuto a soudního vykonavatele převezena do diagnostického ústavu. Nezletilé byla zajištěna pomoc specializovaného psychologa.

Matka naprosto odmítla se sociální pracovnicí jakýmkoli způsobem spolupracovat, sdělila, že když Eva lže, nechce ji ani vidět. Následně proběhl další výslech nezletilé ve specializované místnosti, která byla upravena pro účely provádění pohovoru s nezletilými dětmi. Nezletilá Eva byla vyslechnuta za účasti sociální pracovnice oddělení sociálně právní ochrany dětí a právního zástupce obviněného. Dle sdělení nezletilé bylo zjištěno, že abusor vůči ní své jednání stupňoval, intenzita zneužívání stále stoupala. Z počátku nezletilou osahával, po skončení prvotního prošetřování podezření z pohlavního zneužívání pan Miroslav po nezletilé požadoval pohlavní styk, také styk anální, ke kterému došlo dokonce opakovaně a docházelo k němu stále v kratších časových intervalech.

Miroslav byl vztah do vazby. Dále bylo zjištěno, že pan Miroslav měl v domácím počítači pornografické snímky, na kterých byla vyobrazena obnažená nezletilá děvčata od šesti do deseti let věku, to včetně nezletilé Evy. Obrázky stejného charakteru byly uloženy také v jeho mobilním telefonu.

V průběhu vyšetřování byly na základě dožádání krajskému soudu a krajskému vyšetřování služby kriminální policie, zaslány podrobné zprávy o rodině. Při dalším

51 zabýval, byl z projednávání celého případu vyloučen, bylo prošetřováno jeho možné pochybení. Sociální pracovnice oddělení sociálně právní ochrany dětí byla orgánem Generální inspekce bezpečnostních sborů přizvána k vyšetřování jako svědek celého případu. Miroslava byl vypracován soudní znalecký posudek z oboru sexuologie, kdy soudní znalec konstatoval, že pan Miroslav má poruchu sexuální preference, trpí heterosexuální pedofilií. Dále bylo soudním znalcem z oboru psychologie konstatováno, že intelekt nezletilé Evy se nachází v pásmu výrazného podprůměru.

U nezletilé nebyla prokázána zvýšená míra lhavosti. S ohledem na Evin intelekt je téměř vyloučeno, že by byla schopna vykonstruovat tak složitý scénář, respektive vymyslet, případně se nechat zmanipulovat a následně si zapamatovat, jaký byl sled událostí a jakým způsobem byla zneužita. Nezletilá Eva je doposud sociální pracovnicí navštěvována v dětském domově, kde je umístěna i její starší sestra.

Již krátkou dobu po zahájení projednávání trestního řízení u příslušného soudu, se u nezletilé začaly objevovat psychické problémy, Eva byla několikrát hospitalizována na dětské psychiatrii.

Popis činností sociálního pracovníka v rámci řešení případu

Sociální pracovnice prováděla v rodině četná sociální šetření. V rámci vykonávání soudního dohledu činila pohovory s nezletilou. Sociální pracovnice podala návrh na nařízení předběžného opatření, na základě kterého bylo realizováno umístění nezletilé do diagnostického ústavu, také byla přítomna výslechům Evy na policii

52

a dále ji zastupovala jako kolizní opatrovník u trestního řízení před příslušným krajským soudem.

Prognóza

Do budoucna lze u nezletilé očekávat poruchy chování, případně významné odchylky v chování, to jak ve vztažnosti k vrstevníkům, tak k dospělým.

Další problémy lze předpokládat také v navazování a udržování mezilidských v pozdější době také partnerských vztahů. V útlejším věku může být chování nezletilé značně erotizováno, to v souvislosti s dlouhodobým sexuálním zneužíváním, které nezletilá ve svém věku považovala za normu. V rámci sociálně právní ochrany dětí budou nadále realizovány návštěvy nezletilé v ústavním zařízení, a to minimálně jednou za tři měsíce. Matka nezletilé i její sestra trpí také psychickými obtížemi, proto lze do budoucna u nezletilé predikovat opakované hospitalizace v odborných psychiatrických zařízeních. Je potřebné spolupracovat na obnovení vztahu nezletilé Evy s matkou – na základě spolupráce příslušného ústavního zařízení je dále nutné zvolení vhodné terapii pro podporu a rozvoj nezletilé. Vzhledem k intelektovým možnostem a schopnostem bude zvažováno setrvání nezletilé v běžné základní škole na základě vzdělávání dle individuálního vzdělávacího plánu, případně přemístění nezletilé do školy speciální.

Tento případ z praxe lze označit za odstrašující. Dívka, která má podprůměrné rozumové schopnosti, byla zneužívána více než půl roku. Je evidentní, že přítel matky se provinil již v minulosti, ale prvotní vyšetřování případu policií a následné odložení věci jej usvědčilo v tom, že může bez zásahu spravedlnosti zneužívat devítiletou a snadno ovlivnitelnou dívenku tím nejhrůznějším a nejnepřijatelnějším způsobem.

In document Technická univerzit a v Li berci (Page 45-52)