• No results found

Případ z oblasti fyzického týrání s prvky psychického nátlaku

In document Technická univerzit a v Li berci (Page 39-45)

3.5 Kazuistiky z jednotlivých Kategorií syndromu CAN

3.5.1 Případ z oblasti fyzického týrání s prvky psychického nátlaku

3.5.1 Případ z oblasti fyzického týrání s prvky psychického nátlaku

Kazuistika se zabývá příběhem polorodých bratrů, kteří budou z důvodu ochrany osobních údajů nazývání Petr a Pavel.

40

Rodinná anamnéza

Rodina Petra a Pavla byla v evidenci orgánu sociálně právní ochrany dětí v místě příslušného úřadu z důvodu úpravy poměrů k nezletilým dětem, tedy úpravy rodičovské zodpovědnosti. Oba nezletilí chlapci byli svěřeni do péče matky a jejich otcům bylo stanoveno přispívat na jejich výživu. Ani jeden z otců se však nepodílí na výchově chlapců, nestýkají se spolu. Na nezletilého Petra otec přispívá nepravidelně výživným, na Pavla otec nepřispívá vůbec.

V minulosti matka s oběma chlapci žila v domácnosti babičky dětí (matka matky).

Babička dětí byla výraznou podporou v oblasti jak výchovy, tak výživy nezletilých Petra a Pavla.

Diagnóza

Jedná se o rodinu, která byla doplněna o otce. Chlapci byli ohroženi v souvislosti s výskytem kumulovaných sociálně patologických jevů – alkoholismus druha matky, alkoholismus matky, dlouhodobá nezaměstnanost a s ní související špatná ekonomická situace rodiny, domácí násilí a s tím související výchovné problémy chlapců.

Popis případu

Po nástupu dětí do základní školy a mateřské školy v tehdejším místě bydliště, sehnala matka po několika letech stabilní zaměstnání, což jí umožnilo zajistit samostatné bydlení pro sebe a své syny. Matka dětí se seznámila s novým přítelem, za kterého se v pozdější době vdala. Krátce po sňatku však manžel matky přišel o zaměstnání a své problémy začal řešit požíváním alkoholu v hojné míře. Matka se až dodatečně při spolupráci s oddělením sociálně právní ochrany dětí přiznala, že byla manželem fyzicky často napadávána, tomuto Petr s Pavlem opakovaně přihlíželi. Po odchodu manžela matky od rodiny se u obou chlapců začaly objevovat výchovné problémy. Petr se významně zhoršil ve školním prospěchu. Schovával žákovskou knížku, zapíral známky, přestože docházel teprve do třetí třídy. Matce se doma začaly ztrácet peníze. Postupem doby však zjistila, že peníze doma kradl nezletilý Pavel, který docházel jako předškolák do mateřské školy.

41

V souvislosti s masivním propouštěním přišla i matka o své zaměstnání, tedy i o jistý příjem, byla náhle odkázána pouze na dávky státní sociální podpory, podporu v nezaměstnanosti a dávky hmotné nouze. Vše výše jmenované bylo zjištěno až po oznámení od Policie České republiky, kdy sousedé kontaktovali tísňovou linku 158 se sdělením, že v bytě matky aktuálně dochází ke konfliktu a domnívají se, že matka bije děti. Dále sousedé policistům sdělili, že v poslední době se z bytu nápadně často ozývá dětský pláč a významný křik matky, který se opakuje stále v kratších intervalech. Hlídka policie okamžitě kontaktovala oddělení sociálně právní ochrany dětí. Za účasti sociální pracovnice oddělení sociálně právní ochrany dětí, vyrazili policisté do místa bydliště rodiny. Bylo zjištěno, že na místě se nachází matka, která je v podnapilém stavu, již v předsíni byl velký nepořádek. V dětském pokoji se schovávali nezletilí chlapci. Matka byla agresivní dokonce na příslušníky policie. Policisté použili donucovacích prostředků, matka byla zadržena a odvezena na služebnu.

Na místě bylo zjištěno, že aktuálně nemají chlapci na těle žádné viditelné poranění, přesto byli odvezeni do nemocnice, kde byli vyšetřeni. Na základě domluvy sociální pracovnice a lékařů z dětského oddělení nemocnice, chlapci strávili na lůžkovém oddělení pediatrie celou noc. Bylo zjištěno, že kvůli špatné ekonomické situaci babička odmítla převzít vnuky do své péče. Bylo potřebné řešit okamžité „zajištění“

dětí. Na základě podaného návrhu na nařízení předběžného opatření, byli Petr a Pavel svěření do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Vzhledem ke sdělení chlapců, že matka je v poslední době často a nepřiměřeně trestala a hodně pila alkohol, nebylo možné, aby se sourozenci vrátili zpět do její péče, a to z obavy o jejich zdraví.

Matka nebyla vzata do vazby, po propuštění z cely předběžného zadržení bezodkladně kontaktovala pracovnici oddělení sociálně právní ochrany dětí. Matka při pohovoru se sociální pracovnicí plakala, styděla se za svoje jednání. Uvedla, že nevěděla, jak má řešit svoje problémy, proto se v poslední době uchýlila ke konzumaci alkoholu. Matka otevřeně hovořila o rodinném zázemí a o výše jmenovaných skutečnostech – tzn. problematický vztah s manželem, ztráta zaměstnání a s tím spojená špatná ekonomická situace rodiny, domácí násilí ze strany druha matky, kterému Petr s Pavlem dlouhodobě přihlíželi. Matka připustila,

42

že vzhledem ke kumulaci problémů se uchýlila i k tomu, že na chlapce bylo v poslední době nepřiměřeně přísná, dále vysvětlila, že již o ničem nechce hovořit, protože vše již sdělila policistům. Matka prohlásila, že chce za každou cenu zajistit to, aby mohla o děti v budoucnosti dále pečovat. Je ochotna ve všech ohledech spolupracovat jak s policisty, tak s oddělením sociálně právní ochrany dětí.

Je připravena nést následky svého jednání. Matka přislíbila, že bude dbát doporučení policistů, aby děti v době policejního vyšetřování nekontaktovala.

Matce byly prostřednictvím sociální pracovnice oddělení sociálně právní ochrany dětí a sociální pracovnice zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc po dobu policejního vyšetřování předávány informace o prospívání dětí. To také se sdělením, že děti nechtějí matku vidět a domů se nechtějí vrátit.

Matka podstoupila na psychiatrii protialkoholní léčbu. V mezidobí absolvování matčina protialkoholního léčení byli nezletilí chlapci v zařízení sociální pracovnicí oddělení sociálně právní ochrany dětí opakovaně navštíveni. Petr i Pavel byli k celé záležitosti policisty za přítomnosti sociální pracovnice vyslechnuti, a to odděleně.

Nejprve bylo hovořeno s Petrem, který vysvětlil, že před příjezdem policie a sociální pracovnice k nim domů, byla mamka hodně rozzlobená. Vysvětlil, že telefonovala s paní učitelkou, a když hovor ukončila, vypila krabici vína. Pak už začalo u nich doma „všechno lítat“. Matka křičela, začala bít oba chlapce, nejprve zfackovala právě Petra, pak na něj začala sprostě křičet, Petr se styděl říct, co matka křičela, proto na žádost vše sepsal na papír, který byl následně přiložen k úřednímu záznamu o výslechu svědka. Petr dále popisoval, že bratr Pavel začal plakat, matka na něj křičela, že nemá ječet, ale Pavel nepřestal, tak ho chytila, ohnula přes koleno a otevřenou dlaní ho opakovaně udeřila přes zadek. Když jí chtěl utéct a vymanit se, ještě ho zfackovala. Petr volal na Pavla, ať se běží schovat do pokojíčku. Na to matka

„ječela“, že jestli chlapce dnes nezabije, strčí je do dětského domova, ať má od nich konečně pokoj, pak už ji nebude nikdo rozčilovat. Matka křičela na Petra, že je rozcapený parchant, který může za rozvrat jejího vztahu. Petr také vysvětlil, že matka začala v poslední době hodně pít, když byla opilá, někdy se stalo, že oba bratry bila, Petr uvedl, že v minulosti jednou došlo také k tomu, že jej kopala, nebyl schopen blíže upřesnit jak a co celému konfliktu předcházelo. Následně bylo přistoupeno k výslechu nezletilého Pavla, který téměř totožně potvrdil slova svého

43

bratra. Zároveň ale doplnil, že se mu po mamince začíná stýskat. Přál by si, aby se mohl vrátit domů. Oba chlapci se v minulosti odmítli komukoli svěřit s rodinou situací z důvodu obavy o to, že je matka „strčí do děcáku“.

Při šetření případu bylo policisty vyslechnuto velké množství svědků, včetně učitelek ze základní školy a mateřské školky. Ve školských zařízeních si pracovníci nikdy nevšimli, že by chlapci na sobě měli známky násilí. Pouze třídní učitelka nezletilého Petra poukázala na to, že Petr je hyperaktivní dítě, které mělo často potlučená kolena.

Policie při prošetřování případu možného týrání svěřené osoby, dožádala sociální pracovnici oddělení sociálně právní ochrany dětí o vypracování komplexních zpráv o zázemí nezletilých chlapců o rodinném prostředí, o jejich prospěchu ve škole, atd.

Sociální pracovnice tedy opakovaně oslovila a o spolupráci požádala pracovníky mateřské školy, kam před umístěním do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc docházel nezletilý Pavel. Dále si vyžádala obsáhlou zprávu ze školy, kam docházel nezletilý Petr.

Po ukončení léčení matka okamžitě kontaktovala sociální pracovnici. Obdržela dopis od chlapců, že by ji rádi viděli. Toto sdělení chlapci potvrdili i během pohovoru se sociální pracovnicí. Bylo proto domluveno, že matka navštíví chlapce v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, návštěva chlapců proběhne za přítomnosti sociální pracovnice zařízení.

Sociální pracovnice zařízení popsala, jak proběhlo první shledání matky se syny.

Oba chlapci byli velmi váhaví, nevěděli, co mají dělat, když poprvé matku spatřili.

Matka začala plakat, sdělila chlapcům, že jí všechno mrzí a byla by moc ráda, kdyby mohli všichni být zase spolu. Na to se Petr rozeběhl a matku objal, přiběhl i Pavel, který se rozplakal. Po domluvě s matkou, s chlapci i sociální pracovnicí zařízení, začala matka chlapce navštěvovat každý víkend. S matkou bylo dále spolupracováno a bylo jí sděleno, že v případě návratů chlapců zpět do její péče, bude uspořádána případová konference za účasti odborníků ze spolupracujících oblastí (soudce, státní zástupce, ošetřující lékař chlapců, učitelky chlapců). Závěrem případové konference, které se účastnila také matka dětí, bylo konstatováno, že ze strany sociální pracovnice oddělení sociálně právní ochrany dětí bude podán podnět ke stanovení soudního dohledu. Matka uvedla, že vzhledem k jejímu předešlému jednání s tímto

44

bez výhrady souhlasí. Chlapci při pohovoru sociální pracovnici uvedli, že domů chtějí jít, ale jen když jim matka slíbí, že nebude pít alkohol a nebude je bít.

Krátce po propuštění nezletilých chlapců ze zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, proběhlo soudní jednání ve věci stanovení soudního dohledu. V tomto řízení byla sociální pracovnice oddělení sociálně právní ochrany dětí ustanovena kolizním opatrovníkem chlapců, otci chlapců se soudního jednání bez omluvy neúčastnili.

Do řízení ve věci stanovení soudního dohledu nad výchovou chlapců vstoupilo také příslušné okresní státní zastupitelství. Prostřednictvím státního zástupce bylo konstatováno, že v jeho kompetenci je zpracování obžaloby na matku, protože vyšetřování policistů již bylo ukončeno a trestní spis byl státnímu zastupitelství předložen. V logické návaznosti tudíž bude matka za své jednání projednávána při trestním řízení u soudu. Soudní dohled nad výchovou chlapců byl stanoven.

Po návratu chlapců domů bylo zjištěno, že matka zahájila další spolupráci s odborníky. Sama matka začala docházet ambulantně do poradny pro závislosti a dále rodina začala spolupracovat s dětským psychologem. V rodině jsou nadále prováděna namátková sociální šetření. Sociální pracovnice oddělení sociálně právní ochrany dětí navázala úzkou spolupráci s ošetřující lékařkou chlapců, také byla domluvena spolupráce s třídní učitelkou nezletilého Petra a s učitelkou Pavla z mateřské školy. Krátce po propuštění chlapců ze zařízení do domácího prostředí, byl s nezletilým Petrem proveden pohovor ve škole. Petr uvedl, že nyní jsou s bratrem doma moc spokojení. Maminka sehnala novou práci, je na ně hodná. Od doby, kdy jsou doma, se nestalo, že by matka pila a pak na ně „byla ošklivá“. Petr uvedl, že s matkou a bratrem teď často chodí na výlety po okolí. Po dobu prováděného pohovoru byl Petr usměvavý a spokojený.

Vysvětlil, že se s mamkou pravidelně připravuje na vyučování, nestává se, že by zapomínal na své školní povinnosti. Mamce také pomáhá doma například při úklidu nebo při vaření, společně chodí na nákupy. Po skončení pohovoru s nezletilým Petrem byl v mateřské škole proveden také pohovor s jeho bratrem Pavlem, k péči matky nesdělil žádné negativní poznatky.

Pro účely trestního řízení u příslušného soudu, byla sociální pracovnice oddělení sociálně právní ochrany dětí ustanovena nezletilým sourozencům jako kolizní

45

opatrovník, bude tedy účastna soudnímu jednání. Otázkou v současné době zůstává, zda bude shledána matka za své jednání vinnou, případně jaký jí bude uložen trest.

Popis činností sociálního pracovníka v rámci řešení případu

V případové studii jsou přímo patrné činnosti sociální pracovnice oddělení sociálně právní ochrany dětí. Sociální pracovnice byla přítomna při akutní potřebě řešit situaci ohledně zajištění péče o nezletilé chlapce. Dále se účastnila výslechů dětí na policii, navštěvovala nezletilé chlapce v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, uspořádala případovou konferenci a dále k soudu podala podnět ke stanovení soudního dohledu, tomuto řízení před soudem byla účastna v pozici kolizního opatrovníka chlapců. Sociální pracovnice vypracovala také podrobnou zprávu pro účely šetření policie. Četnými šetřeními v rodině dále soudní dohled vykonává, podává soudu zprávy a rodinné situaci.

Prognóza

Lze konstatovat, že po absolvování protialkoholního léčení je matka prokazatelně schopna pečovat bez závad o své děti, je však potřebné, aby byl nad rodinou zvýšený dohled, neboť hrozí recidiva matčina chování a jednání. Do budoucna lze predikovat u obou chlapců poruchy chování, proto je potřebné podporovat rodinnou vazbu a nastavit pevná pravidla, stanovit povinnosti každého člena rodiny. Sociální pracovnice oddělení sociálně právní ochrany dětí doporučila absolvování rodinné terapie, po domluvě se specializovaným dětským psychologem byla doporučena spolupráce s rodinou za pomoci speciální techniky VTI (videotrénink interakcí).

V rodině musí být náležitě vykonáván soudní dohled, kdy zprávy o rodině budou pravidelně podávány příslušnému soudu. Sociální pracovnice spolupracující s rodinou musí také důsledně spolupracovat nejenom se školským a předškolním zařízením, kam Petr s Pavlem dochází, ale také s ošetřující lékařkou chlapců.

In document Technická univerzit a v Li berci (Page 39-45)