• No results found

Případ z oblasti zanedbávání

In document Technická univerzit a v Li berci (Page 52-57)

3.5 Kazuistiky z jednotlivých Kategorií syndromu CAN

3.5.3 Případ z oblasti zanedbávání

Kazuistika se týká chlapce, který bude pro účely práce nazýván Adam.

Anamnéza osobní a rodinná

Adam se narodil v roce 2009 z druhého těhotenství matky, byl to však její první porod, dle matky se jednalo o porod v termínu, tuto skutečnost však nebylo možno ověřit, neboť se jednalo o těhotenství, které nebylo pod lékařským dozorem. Dva dny

53

po narození byl nezletilý Adam přeložen na JIP z důvodu abstinenčních příznaků.

U chlapce byly následně zjištěny další zdravotní problémy, byl prokázán systolický šelest na srdci a subaortální defekt komorového septa s levopravým zkratem.

Diagnóza

Matka pochází ze sociálně velmi slabého prostředí, lze proto předpokládat zvýšenou zátěž a náchylnost k oblasti problematického chování a působení na nezletilé dítě.

Matčino počínání výrazně negativně ovlivnilo zdravotní stav nezletilého. U matky byl zjištěn významný výskyt sociálně patologických jevů, to z oblasti závislosti na omamných látkách, při jejich opatření se matka živila prostitucí, to i v době těhotenství. Tím byla výrazně ovlivněna i možnost realizace náhradní rodinné péče.

Popis případu

Sociální pracovnice již v minulosti spolupracovala s rodinou matky. Matka byla v evidenci orgánu sociálně právní ochrany dětí vedena z důvodu, že v její rodině se vyskytovaly četné sociálně patologické jevy, což vyústilo až v umístění matky do dětského domova. Ještě v době nařízené ústavní výchovy matka nezletilého začala koketovat s drogami, zprvu s marihuanou, následně pervitinem a následně také s heroinem. Od sedmnácti let byla prakticky neustále na útěku z výchovného ústavu.

Krátce před Adamovým narozením kontaktovala oddělení sociálně právní ochrany dětí pracovnice nejmenovaného azylového domova se sdělením, že žena ve vysokém stupni gravidity, která působila, že je pod vlivem návykových látek, se u nich uchází o ubytování. Neměla však u sebe žádný doklad totožnosti a v momentě, když se dozvěděla, že azylový dům je kapacitně obsazen, odmítala prozradit i své jméno a kontaktní údaje, pouze sdělila, že problémů už má tak dost. Sociální pracovnice oddělení sociálně právní ochrany dětí na toto sdělení bezodkladně reagovala tím, že kontaktovala další pracoviště orgánu sociálně právní ochrany dětí v okolí působnosti Magistrátu města Jablonec nad Nisou. Tuto skutečnost také telefonicky oznámila v porodnických zařízeních v okolí.

V písemné zprávě, kterou vyhotovil ošetřující lékař nezletilého Adama, se sociální pracovnice dozvěděla, že matka ve zdravotnickém zařízení přiznala, že v den porodu užila 1g heroinu. Dále připustila, že na tvrdých drogách je závislá již od sedmnácti let a několik posledních let se živila výhradně prostitucí, to i v době těhotenství.

54 se opakovaně dopustila pod vlivem návykových látek

Prostřednictvím ošetřujícího lékaře byla následně sociální pracovnice vyrozuměna o skutečnosti, že zdravotní stav nezletilého byl natolik stabilizován, že by bylo možné jeho propuštění. Protože neměl o nezletilého kdo pečovat – otec nezletilého je neznámý a dále bylo vyloučeno, aby o nezletilého pečovali rodiče ze strany matky, byl k soudu podán návrh na nařízení předběžného opatření. Příslušný soud následně do čtyřiadvaceti hodin vynesl usnesení, na základě kterého byl nezletilý předán do péče kojeneckého ústavu.

Nezletilý byl tedy téměř měsíc po svém narození převezen do kojeneckého ústavu, kde byl po několika dnech navštíven sociální pracovnicí. Bylo zjištěno, že zdravotní stav nezletilého je značně kolísavý. Nezletilý Adam užívá pravidelně léky na srdce a na zvýšení obranyschopnosti organismu. Matka po celou dobu neprojevila o syna zájem. Vzhledem k tomu, že nebylo možno matce doručit usnesení od soudu, s největší pravděpodobností ani netuší, kde se Adam nachází. Dále bylo zjištěno, že matka nekontaktovala ani pracovníky zdravotnického zařízení, ve kterém porodila. Vzhledem k přetrvávajícím zdravotním obtížím byl soudem nezletilému Adamovi ustanoven orgán sociálně právní ochrany dětí jako opatrovník. Bylo potřebné dát souhlas k operačním zákrokům. V mezidobí, kdy byl Adam hospitalizován, bylo soudem na návrh sociální pracovnice, rozhodnuto o nezájmu matky. Dále byla nad výchovou nezletilého stanovena ústavní výchova.

55

Přes veškeré zdravotní problémy byl nezletilý nahlášen jako dítě vhodné pro realizaci náhradní rodinné péče, to s vědomím skutečnosti, že tato realizace bude značně komplikovaná.

Sociální pracovnice oddělení sociálně právní ochrany dětí nezletilého Adama dále navštěvovala v kojeneckém ústavu. Pracovníky kojeneckého ústavu bylo hodnoceno, že u nezletilého došlo k významnému obratu. Je zvídavý, začal dobře prospívat, bylo patrné, že významně přibral na váze. Nadále je však nutné, aby byl pod dozorem několika odborných lékařů, do budoucna lze však předpokládat, že bude muset podstoupit další operační kardiologické zákroky. V mezidobí prováděných návštěv nezletilého bylo zjištěno, že matka nepobírá žádné sociální dávky, nezažádala ani o porodné. Nevyhledala pomoc žádné organizace, která byla sociální pracovnicí kontaktována.

Pracovníci kojeneckého ústavu byli seznámeni se záměrem sociální pracovnice o nahlášení nezletilého Adama jako vhodné dítě pro svěření do náhradní rodinné péče. Pro tyto účely vypracovala sociální pracovnice zařízení podrobnou písemnou zprávu, která slouží jako součást spisové dokumentace pro účely nahlášení nezletilého dítěte do evidence dětí vhodných k osvojení příslušnému krajskému úřadu.

Pro účely realizace možné náhradní rodinné péče byl nezletilý vyšetřen také psychologem, kdy bylo zjištěno, že je mírně opožděn ve vývoji. Do budoucna bude potřebné, aby byl dobře kompenzován. Psycholog doporučil, že pro nezletilého Adama by byla vhodná menší rodina maximálně s jedním dítětem, která by mu mohla zajistit vhodné zázemí a potřebnou péči.

Přes nepříliš šťastný vstup do života s významnými zdravotními komplikacemi, které budou mít dlouhodobý charakter, měl Adam veliké štěstí. V jeho osmnácti měsících věku se podařilo realizovat náhradní rodinnou péči. Nezletilý byl předán do pěstounské péče obětavým manželům, kteří byli ochotni přijmout takové dítě, přestože byli detailně seznámeni s jeho zdravotním stavem. Jeho pěstounka se v rámci kojeneckého ústavu realizovala jako dobrovolnice. Dle jejich slov se do nezletilého „zamilovala“, a to přes významné zatížení, které si sebou od narození nese. Manželé byli před přijetím nezletilého Adámka do pěstounské péče znovu upozorněni na úskalí spojená s jeho zdravotním stavem. Pěstouni

56

tyto skutečnosti obětavě přijali a uvedli, že se nezletilému pokusí vynahradit to, co nemohl poznat, protože o něj matka nepečovala a v podstatě se jej zbavila jako něčeho nepohodlného.

Krátce po zajištění převzetí nezletilého Adama do pěstounské péče byla sociální pracovnice oddělení sociálně právní ochrany dětí informována policisty o skutečnosti, že matka nezletilého byla nalezena mrtvá. S největší pravděpodobností bylo příčinou její smrti předávkování drogami. to jak v oblasti zdravotní, tak zejména v oblasti citové podpory.

Činnosti sociálního pracovníka při řešení případu

Při řešení tohoto případu je patrné, v čem spočívá činnost sociálního pracovníka oddělení sociálně právní ochrany dětí. Sociální pracovnice podávala k soudu návrhy na nařízení předběžného opatření, na vyslovení nezájmu matky, na nařízení ústavní výchovy. Dále jako opatrovník nezletilého Adama vydávala souhlas k provedení potřebných lékařských zákroků a úkonů. Nejednalo se však pouze o nezbytnou

U nezletilého můžeme předpokládat, že bude potřebovat nejenom podporu v oblasti citové roviny, ale také podporu při zajištění četné zdravotní péče. Počínáním matky byl významně ovlivněn Adamův zdravotní stav, s jistotou dle lékařů nelze přesně určit, jak se bude nezletilý dále vyvíjet, je potřebné počítat s četnými zdravotními komplikacemi, a to s možností dalších operačních zákroků z oblosti kardiologie.

Již v útlém věku bylo u nezletilého konstatováno, že je mírně opožděn ve vývoji,

57

s tím bude spojena také potřeba zvýšené pozornosti a podpory nezletilého při integraci nejenom v oblasti vzdělávání, ale také ve vztažnosti k celé společnosti.

Nelze vyloučit ani problémy psychické, případně psychiatrické onemocnění.

Je potřebné dbát rad a doporučení lékařů a dalších odborníků také z oblasti rehabilitace. Z pohledu sociálního pracovníka bude s náhradní rodinnou spolupracováno, vývoj nezletilého Adama bude nadále monitorován.

In document Technická univerzit a v Li berci (Page 52-57)