• No results found

5.2 Identifierade skillnader

5.2.13 Pensioner

Redovisning och beräkning av pensionsåtagande är en omfattande post som innehåller många olika aspekter. Det som främst skiljer sig mellan Swedish GAAP och US GAAP är vilka faktorer som ska tas hänsyn till vid beräkningen av pensionsåtaganden. En annan skillnad är hur engångsåterbäring från pensionsinstitut ska redovisas.

5.2.13.1 Pensionsberäkning

Swedish GAAP: Hur pensionsåtaganden ska beräknas och redovisas tas upp i

FAR:s rekommendation nr 4 ”Redovisning av pensionsskuld och pensionskostnad”68.

Pensionsutfästelser kan säkerställas genom tecknande av pensionsförsäkringar. Om detta inte är gjort fullt ut kallas det enligt FAR 4 för ”pensionering i företagets egen regi”. För att få fram beloppet på dessa pensionsförpliktelser görs en nuvärdesberäkning. Nuvärdesberäkningen för varje anställd baseras på pensionsnivån, åldern och i vilken grad full pension blivit intjänad. Det framräknade nuvärdet benämns i FAR 4 kapitalvärde.

Vid beräkning av kapitalvärdet ska det enligt svensk praxis inte tas hänsyn till framtida löne- och pensionshöjningar, utan beräkningen ska utgå ifrån de löne- och pensionsnivåer som råder på balansdagen. Undantag finns dock för beräkning av så kallad allmän pensionsplan69, där hänsyn ska tagas till inflationen

genom att avsättningar ska göras som en reserv för framtida utbetalningar av tillägg på pensionerna. Pensionskostnaden ska belasta företagets resultat före bokslutsdispositioner. (FAR 4)

Som täckning för pensionsåtaganden kan företag enligt FAR 4 redovisa dels en skuld i balansräkningen och dels kapital i fristående pensionsstiftelser med egna tillgångar. FAR föreskriver att företag som har en redovisad pensionsskuld eller ett kapital i pensionsstiftelser som överstiger kapitalvärdet ska redovisa detta överskott öppet. Denna redovisning kan göras i en not till balansräkningen eller i balansräkningen direkt.

US GAAP: Enligt US GAAP gäller matchningsprincipen för alla

personalkostnader, vilket innebär att kostnader för pensioner ska tas upp samma period som nyttan fås, det vill säga när personalen utför arbetet. Personalförmånerna efter pensionstidpunkten delas upp i pensionsplaner och annat än pension såsom livförsäkring och hälsovård. Det finns två olika slags pensionsplaner; en plan med bestämda tillskott och en plan med bestämda förmåner. Den förstnämnda innebär att det är bestämt vilket bidrag som ska lämnas varje period från arbetsgivaren till pensionsplanen, medan den andra

68 Ett utkast till rekommendation om ersättningar till anställda har getts ut av Redovisningsrådet, men

innebär att det är förmånen som den anställde kommer att få som är bestämd men inget bestämt belopp som ska avsättas varje period finns. Vid en pensionsplan med bestämda tillskott fullgör oftast arbetsgivaren sin förpliktelse mot arbetstagaren genom att varje period betala till en tredje part som administrerar en förvaltningsfond. Den slutliga pensionen till arbetstagaren är beroende av hur pensionsmedlen förvaltas av tredje part och det blir därmed arbetstagaren som får stå risken istället för arbetsgivaren. Vid pensionsplan med bestämda förmåner bestäms beloppen som sätts av till pensionsplanen varje period av aktuarieberäkningar70 av framtida förpliktelser, fondvinstprognoser, federal lag

och företagets behållning av likvida medel71. (Hartman et al, 2000, s. 784)

Redovisningen av betalning till pensionsplan med bestämda tillskott redovisas, enligt SFAS 87 ”Employers’ Accounting for Pensions”, som kostnad den period de inträffar. Redovisningen av pensionskostnaden vid pensionsplan med bestämda förmåner kräver enligt SFAS 87 att uppskattningen av framtida nytta ska diskonteras. Diskonteringsräntan ska reflektera en nivå på vilken pensionsförmånerna effektivt kan bestämmas. I SFAS 87 bestäms ingen exakt procentsats för diskonteringsräntan som ska användas. Arbetsgivarna kan välja mellan att använda ränta som är likvärdig med de nuvarande priserna av annuitetskontrakt som kan användas för betalning av förpliktelserna eller en räntesats som är jämförbar med den nuvarande räntabiliteten på investeringar med högkvalitativ fast avkastning. Det är av betydelse vilken diskonteringsränta som väljs, då en allt för hög ränta kan leda till undernivåer i pensionsplanen. (Hartman et al, 2000, s. 785 ff)

Enligt SFAS 87 ”Employers’ Accounting for Pensions” ska en nettopensionskostnad räknas fram genom en kvittning av kostnader och intäkter på grund av pensionsåtagandena. Denna nettopensionskostnad ska redovisas som pensionskostnad i resultaträkningen. SFAS 87 kräver också att en kvittning ska ske mellan pensionsrelaterade tillgångar och skulder. Nettovärdet som fås fram av denna kvittning, nettoskuld eller nettotillgång, ska redovisas på kontot förutbetalda/upplupna pensionskostnader. Om det kontot har ett debetvärde på balansdagen ska det tas upp som en förutbetald pensionskostnad på tillgångssidan i balansräkningen och har det ett kreditvärde ska det tas upp som en upplupen pensionskostnad på skuldsidan i balansräkningen.

Enligt SFAS 87 ska en särskild aktuariemetod användas, denna kallas projected unit credit method. Aktuarieantaganden ska göras om framtida löneökningar, diskonteringsränta och inflation. Vidare ska hänsyn tagas till flera olika faktorer, inklusive bland annat prognos av ålder och antal anställningsår.

Jämförelse: Det som främst skiljer mellan Swedish GAAP och US GAAP vad

gäller beräkning av pensioner är att det enligt US GAAP ska tas hänsyn till framtida löne- och pensionsökningar, vilket inte ska göras enligt Swedish GAAP.

70 Aktuarieberäkningar är en matematisk beräkning som ofta utförs av försäkringsbolag.

71 En speciell metod för aktuarieberäkningen ska användas, denna kallas Project Unit Credit Method och

Kapitel 5 Justeringsposter

En omräkning till US GAAP kräver nya aktuarieberäkningar av pensionsåtagandena, som är anpassade till US GAAP:s krav. Sådana omräkningar görs oftast inte av företagen själva utan dessa tjänster hyrs in från försäkringsbyråer som har mallar för aktuarieberäkningarna enligt olika länders krav (Lundqvist A., Electrolux). Nedan följer ett exempel på kommentar i årsredovisningen angående skillnader i pensioner:

”I enlighet med svenska redovisningsprinciper redovisas pensionsåtaganden baserade på aktuarieberäkningar. US GAAP definierad i SFAS 87, …., föreskriver aktuarieantaganden om framtida löneökningar, diskonteringsränta och inflation. Dessutom kräver SFAS 87 att en särskild aktuariemetod (projected unit credit method) används”. (Electrolux, 2000, s. 56)

Skillnadskategori: Det här är en ”mätskillnad”, eftersom det enligt Swedish

GAAP och US GAAP tas hänsyn till olika variabler vid beräkning av pensionsåtagandet.

5.2.13.2 Engångsåterbäring

Engångsåterbäring är en svensk företeelse som rör överskott som samlats i SPP och som fördelats ut på företagen som en engångsåterbäring, på grund av detta har en skillnad uppstått mellan Swedish GAAP och US GAAP.

Swedish GAAP: Akutgruppen har i ett av sina uttalanden ”Återbäring av

överskottsmedel i SPP” gjort bedömningen att de företag som erhållit återbäring av överskottet ska redovisa det som en tillgång i balansräkningen när återbäringen kan beräknas på ett tillförlitligt sätt. Nuvärdet av återbäringen beräknas och redovisas som tillgång i enlighet med RR 3 ”Redovisning av fordringar och skulder med hänsyn till räntevillkor och dold räntekompensation”. Företaget ska även innan återbäringen redovisas som tillgång lämna upplysning i balansräkningen, om förhållandet att en återbäring kommer att erhållas, om beloppet bedöms vara väsentligt.

US GAAP: Enligt Hanson (Ernst & Young) är återbäringen från SPP att se som

en förändring i en ”Multiple Employer Defined Benefit Plan”. Den ska därmed redovisas när betalningen delas ut till företaget. Denna utbetalning av återbäringen kan antingen ske genom att företagen faktiskt får pengar utbetalda till sig eller genom att beloppet de betalar in till SPP reduceras med samma summa som återbäringen är. Oavsett på vilket sätt återbäringen kommer företagen tillhanda får den inte enligt US GAAP redovisas hos företagen förrän den utbetalats.

Ett alternativ till ovanstående synsätt är att återbäringen ses som en eventualtillgång. Återbäringen bör enligt Winqvist (Öhrlings PWC) ses som en eventualtillgång i US GAAP eftersom det finns en risk att dessa överskott inte kommer att betalas ut.

En eventualtillgång är ett existerande förhållande, en situation eller omständighet som medför osäkerhet om möjliga vinster och förluster för ett företag vid en framtida händelse. Om det gäller en osäkerhet angående en omständighet som kan leda till en framtida vinst ska denna vinst inte tas upp förrän om och när den är realiserad. (Hartman et al, 2000, s. 533)

Oavsett om återbäringen ses som en förändring i en pensionsplan eller som en eventualtillgång leder det till att intäkten från återbäringen inte ska redovisas förrän den har kommit företaget tillhanda.

Jämförelse: Skillnaden i detta fall är när det erhållna beloppet ska redovisas.

Enligt Swedish GAAP ska det redovisas när det kan beräknas på ett tillförlitligt sätt, vilket bör kunna göras vad gäller den här återbäringen. Enligt US GAAP ska inte beloppet tillgodoföras förrän det har kommit företaget tillhanda. Detta innebär att beloppet som tagits upp som en fordran enligt Swedish GAAP ska tas bort ur räkenskaperna.

Det finns vissa tveksamheter om hur denna engångsåterbäring ska behandlas och eftersom det är en engångsföreteelse som troligtvis inte kommer att ske fler gånger är kunskapen om hur det ska redovisas mest intressant för att få en förståelse för skillnaden i tankesätt vid en sådan här situation mellan Swedish GAAP och US GAAP.

Skillnadskategori: Vi anser att det här är en ”bokföringsskillnad”, på grund av

att olikheten ligger i tidpunkten för bokföringen.