• No results found

5.2 Identifierade skillnader

5.2.17 Värdepapper

Swedish GAAP: Regleringen av aktier och andra värdepapper återfinns i FAR:s

rekommendation nr 12 ”Redovisning av aktier och andelar” och även i Årsredovisningslagen. FAR 12 klassificerar värdepapper i två klasser, de som är avsedda för stadigvarande bruk och de som inte är det.

Enligt FAR 12 ska ett innehav av börsnoterade aktier76 redovisas som

omsättningstillgång om de inte är avsedda för stadigvarande innehav77. Enligt

74 Undantag finns då aktieägartillskottet ska redovisas som bundet eget kapital. Detta ska göras när det

lämnats i samband med en nyemission och tillskottet utgör en förutsättning för att aktierna ska få tecknas till en fördelaktigt låg kurs. Det ska då tillföras överkursfonden.

75 Företagen tar då upp dessa tillskott som en finansiell intäkt eller bokslutsdisposition, vilket innebär att

de blir resultatpåverkande.

Kapitel 5 Justeringsposter

ÅRL 4:9 ska lägsta värdets princip tillämpas vid värdering av omsättningstillgångar. Vad gäller aktier ska det lägsta av anskaffningsvärdet och verkligt värde78 tas upp i balansräkningen. Enligt ÅRL 2:4 5 p. ska de olika

posterna värderas var och en för sig. FAR anser dock att en portföljvärdering kan göras så länge aktieportföljens totala bokförda värde inte överstiger börsvärdet. Om avsikten med innehavet av börsnoterade aktier är att inneha dem för stadigvarande bruk redovisas de enligt FAR 12 som en anläggningstillgång. Huvudregeln för värdering är enligt ÅRL 4:3 att anläggningstillgångar ska tas upp till anskaffningsvärde. Om tillgången på balansdagen har ett lägre värde än anskaffningsvärdet med avdrag för ackumulerade avskrivningar ska tillgången skrivas ned till det lägre värdet, ÅRL 4:5. Detta gäller endast om värdeminskningen kan anses vara bestående. Vad gäller finansiella tillgångar kan en nedskrivning göras trots att värdeminskningen inte anses vara bestående. Nedskrivningen ska återföras när det inte längre finns skäl för den. Nedskrivningen samt återföringen av denna görs över resultaträkningen. Bedömningen av nedskrivningsbehovet görs aktiepost för aktiepost om de inte är att betrakta som en enhet, det vill säga en portfölj, då en kollektiv värdering är accepterad. Enligt ÅRL 4:6 får finansiella anläggningstillgångar även skrivas upp om tillgången har ett tillförlitligt och bestående värde som väsentligt överstiger bokfört värde. Denna uppskrivning ska ske mot eget kapital. Vi menar dock att ett värde över det bokförda på en finansiell anläggningstillgång sällan är tillförlitligt och bestående varför en uppskrivning torde vara sällsynt. Vid försäljning av värdepapper som klassificeras som anläggningstillgångar ska vinsten eller förlusten redovisas i rörelseresultatet eller under finansiella poster.

US GAAP: Redovisningen av aktier och andra värdepapper med noterade

marknadsvärden regleras av SFAS 115 ”Accounting for certain investments in debt and equity securities”. Denna rekommendation anger att förvärvade värdepapper ska klassificeras i tre olika kategorier. Dessa är:

Värdepapper för innehav till förfallotidpunkt (held-to-maturity) består av värdepapper som företaget har för avsikt att behålla till deras förfallodag, och även har förmågan att göra detta. Dessa värdepapper tas upp till anskaffningsvärdet plus/minus periodisering av under- eller överkurser79.

Ränteintäkten tas upp som intäkt i resultaträkningen.

Värdepapper för tillfällig placering (trading) gäller värdepapper som är tänkta att innehas under kortare perioder, för att generera kortsiktiga vinster på prisförändringarna. I detta fall sker värdering till marknadsvärde och orealiserad vinst eller förlust, vilket motsvarar skillnaden i marknadsvärde från föregående period (mark to market value), och redovisas i resultaträkningen.

77 Gäller även om innehavet beräknas bli längre än ett år.

78 Verkligt värde är balansdagens börsvärde, vilket är betalkurs eller köpkurs, (FAR 12).

Värdepapper tillgängliga för försäljning (available-for-sale) består av värdepapper som kan klassificeras varken som värdepapper för stadigvarande bruk eller för tillfällig placering. Det gäller främst aktier som ej ska användas för aktiv handel eller realiseras för att generera vinster på kort sikt. Dessa värdepapper tas upp till mark to market value och den orealiserade vinsten eller förlusten redovisas över eget kapital som OCI.

Jämförelse: Skillnaden i detta fall ligger främst i hur innehavet av värdepapper

klassificeras och hur orealiserade vinster och förluster ska behandlas. Enligt Swedish GAAP ska inte orealiserade vinster och förluster beaktas i bokslutet medan de ska det vad gäller värdepapper som inte innehas för stadigvarande bruk eller tillfällig placering enligt US GAAP. I den mån värdepapper som klassificeras som anläggningstillgång enligt Swedish GAAP ses som värdepapper tillgängliga för försäljning enligt US GAAP medför detta att de orealiserade vinster och förluster som uppkommer för dessa värdepapper enligt US GAAP ska påverka det egna resultatet. Electrolux är ett av företagen som i sin årsredovisning tagit hänsyn till skillnaderna mellan Swedish GAAP och US GAAP vad gäller värdepapper och så här beskriver de skillnaderna:

”Enligt svenska redovisningsprinciper redovisas värdepappersinnehav för aktiv handel till lägsta värdets princip. Värdepapper som innehas till förfall värderas till anskaffningskostnad. US GAAP and SFAS 115 ”Accounting for Certain Investments in Debt and Equity Securities” föreskriver att värdepapper ska klassificeras efter avsikten med innehavet uppdelat på tre kategorier: ”innehav till förfall”, ”aktiv handel” eller ”tillgängliga för försäljning”. Värdepapper klassificerade som innehav till förfall redovisas till anskaffningsvärde plus/minus periodisering av under- eller överkurs. Värdepapper som innehas med avsikt att säljas inom en snar framtid klassificeras som värdepapper för aktiv handel och värderas till marknadsvärde och orealiserad vinst/förlust redovisas i resultaträkningen. Värdepapper, vilka inte klassificeras som innehav till förfall eller aktiv handel, anses vara tillgängliga för försäljning och redovisas till marknadsvärde men orealiserat resultat redovisas direkt mot eget kapital, netto efter skatt.” (Electrolux, 2000, s. 56)

Kapitel 5 Justeringsposter

Fiktivt exempel

Antaganden

Värdepapper anskaffningsvärde (=marknadsvärde) år 20X0: 1000 Marknadsvärde 31/12 år 20X0: 1050

Antag att värdepappersposten på 1000 ses som en långfristig placering enligt Swedish GAAP men som övriga värdepapper enligt US GAAP. Enligt Swedish GAAP tas ingen hänsyn till orealiserade vinster. Det finns dock enligt ÅRL 4:6 en möjlighet att göra uppskrivning av finansiella anläggningstillgångar om det högre värdet är tillförlitligt och bestående, i så fall påverkar uppskrivningsbeloppet eget kapital med 50. Är värdet inte bestående och tillförlitligt görs ingen uppskrivning, ingen hänsyn tas då till den orealiserade vinsten. Enligt US GAAP ska den orealiserade vinsten öka eget kapital (i OCI) med 50.

Skillnadskategori: Vi anser dels att det här är en skillnad som beror på olika

klassificering av värdepapper, vilken därmed är hänförlig till ”övriga skillnader” och dels en skillnad som beror på hur tillgångarna ska värderas, det vill säga

Kapitel 6 Justering för Sydkraft ÖstVärme

6 Justering för Sydkraft ÖstVärme

I detta kapitel för vi en diskussion om vilka justeringar som vi anser behöver göras för Sydkraft ÖstVärme. Detta för att exemplifiera hur poster för en justering kan väljas utifrån vår modell för väsentlighetsanalys och de identifierade skillnaderna.

Följande är de poster där skillnader kan finnas mellan rapporteringen enligt Swedish GAAP och US GAAP, för Sydkraft ÖstVärme:s årsredovisning år 2001. Vi har identifierat dessa poster utifrån de skillnader vi redogjort för i föregående kapitel och genom tillämpning av väsentlighetsanalysmodellen.

• Aktivering av lånekostnader

• Intäktsredovisning

• Kassaflöden

• Segmentrapportering

Nedan följer en genomgång av dessa poster och hur vi har resonerat när vi har bestämt om de ska medföra någon justering eller inte. Det har inte varit möjligt för oss att få ta del av exakta belopp som ingår i de olika posterna i årsredovisningen och därför har vi fört allmänna diskussioner istället för att göra fullständiga sifferbaserade justeringar.