• No results found

En polyfonisk inköpsprocess

Det samlade intrycket av inköpsprocessens karaktär blir att det inte är håll-bart att karakterisera den som kedjeliknande. Processen genomförs inte i fa-ser som alltid följer på varandra och där kittet mellan dessa fafa-ser är en ratio-nell, auktoritativ procedur. Inköpsprocessen påverkas av många aktörers kompetens. De har olika intressen i hur den kan komma till sin rätt. Deras olika kompetenser konstruerar inköpsprocessen. Det understryks av avhand-lingens observationer av samtidighet i inköpsprocessens olika faser och rundgången i dessa faser. En inledande samstämmighet om tjänstens objekt och dess förverkligande kan under processens gång förbytas i disharmoni som leder till en ny samstämmighet osv alternativt till att processen går i stå eller avbryts. Det kan ske genom att någon aktörs kompetens och intressen får ett övertag, att aktörers kompetens blir för homogena eller att någon ak-törs kompetens inte får ett utrymme.

Inköpsprocessen framträder istället med begrepp lånade från komposition och framförande av ett musikstycke29, som polyfonisk. Komposition och framfö-rande av musikstycken följer olika mönster. De vanligaste är homofoni, poly-foni och kakopoly-foni (speciellt i postmodernistiskt inspirerad musik). I ett homo-foniskt musikstycke följer alla en ledande ton och rytm för att skapa en upp-levelse av harmoni30. De två andra formerna använder sig medvetet av olik-heter och disharmoni. Polyfoniska musikstycken bygger på att de genom oli-ka, men likaberättigade stämmor, skapar ett resultat som upplevs som njut-bart. Det åstadkoms inte enbart genom samklingande harmonier utan just ge-nom att olikheter i toner och rytmer och deras brytningar i musikstycket31 ger det dess karaktär. I ett kakofoniskt musikstycke är det brytningar som är led-stjärna och dess avsikt. Det är inte harmoni eller disharmoni som är målet utan det är att framhäva de olika delarna32.

Objektet för inköpsprocessen är att, som det uttrycks i flera av fokusgrupper-na, att åstadkomma något nytt fast i små steg. Det är således inte att upprepa och förstärka samma kompetens (homofoni) och inte heller att skapa eller

29 Inspirationen till en denna jämförelse kommer från mina upplevelser av polyfonisk sång på Korsika

30 Homophony – species of musical ensemble texture in which all voice parts move more or less to the same rhythm, in which a listener tends to hear the highest voice as the melody and the lower voices as it accom-paniment (http://encyclopedia2.thefreedictionary.com/homophony)

31 Polyhonic – a style of composition that has many voices, each with its own melody, thus creating a rich texture of sounds (http://music.vt.edu/musicdictionary/textp/Polyphonic.html)

Polyfon musik omfattar minst to likaberättigade stemmer det tillige udvisar betydelig sjelvständighet i melo-diskt och rytmiskt henseende

(http://www.denstoredanske.dk/Kunst_og_kultur/Musik/Klassisk_musik/Kontrapunkt/polyfoni?highlight=p olyfon)

32 Cacophonic (music) – frequent use of discords of a harshness and relationship difficult to understand (http://dictionary.reference.com/browsw/cacophony)

187

tillåta oreda (kakofoni). Målet är att tjänsten skall möjliggöra en ”kontrolle-rad” dissonans för helhetens bästa som i polyfon sång. En polyfonisk inköps-process kännetecknas av att de olika aktörerna och deras aktivitetssystem förutsätts behålla och ha en betydande självständighet för sina objekt och sina handlingar i inköpsprocessen. De är i förhållande till sina objekt och kompe-tens oberoende men samtidigt beroende av varandra för att nå sina respektive objekt under inköpsprocessen, dvs ett slag kontrapunkt33 i musiktermer.

Harmoni är inte det primära målet utan det är att låta olika objekt och kompe-tenser brytas mot varandra för att åstadkomma en hävstångseffekt på inköpt kompetens. Aktörerna i inköpsprocessen måste samtidigt, precis som sångar-na i en polyfonisk grupp, hitta vägar att trots inslag av olika kompetenser och objekt (stämmor) få till stånd en helhet som de som är berörda av lednings-tjänsten (publiken) finner njutbar och är värd att engagera sig i (lyssna till).

Beskrivningen av inköpsprocessen som polyfonisk ansluter till en organisa-tionssyn som jag delar och som utgår från att organisationer i grunden är po-lyfona (Hazen 1993, Kornberger et al 2006). De är en blandning av många olika röster grundade i olika kompetenser (i betydelsen kunskaper, färdighe-ter, erfarenheter och värderingar) och ambitioner som på olika sätt vill kom-ma till tals. Dessa röster ger en organisation dess ”sound”. Denna organisa-tionssyn bryter mot en homofonisk uppfattning som menar att organisationer är beroende av en ”auktoritär” kompetens (röst) för att lyckas. Med en poly-fonisk syn på hur organisationer förändras, utvecklas och överlever betonas medverkan och konkurrens mellan många olika aktörers kompetens och am-bitioner. Hazan (1993:20)34 menar att det som sker i organisationer är bero-ende av många aktörer och deras tolkningar av sin roll och det sammanhang som de medverkar i. Vad som sker är inte alltid förutsägbart utan ovisst. Pro-cesser är inte strömlinjeformade utan sker lite huller om buller vilket kan uppfattas som kaotiskt. Det ger samtidigt dessa processer en bärkraft för ut-veckling och förändring.

Dessa kännetecken för polyfont beskrivna organisationsprocesser sammanfal-ler med dem som observerats för den studerade inköpsprocessen och under-stryker dess polyfona karaktär. I polyfon sång växlar initiativet mellan sång-arna när det gäller att balansera de olika rösterna beroende på vems röst (kompetens) som är mest betydelsefull i den aktuella kompositionen. Trots de spänningar som detta skapar och som ger intryck av kakofoni är ambitionen att skapa ett resultat som uppfattas som njutbart för dem själva och för lyss-narna. I den polyfona inköpsprocessen är det aktörerna själva och de som är

33 Counterpoint – relationship between two or more voices that are independent in contour and rhythm and are harmonically interdependent (http://en.wikipedia.org/wiki/Counterpoint)

34 Hazans utgångspunkt för sin syn på organisationer som polyfona bygger på paralleller med analyser och tolkning av texter som polyfona.

188

beroende av en chefs/företagets ledningskompetens. Det sker inte genom att undvika konkurrens mellan kompetenser utan genom att acceptera och an-vända den.

Aktörerna i inköpsprocessen bidrar med både konkurrerande och komplette-rande kompetenser i de olika inköpsfaserna, i hur inköpsprocessens organise-ras och i hur den leds genom olika sådant som olika ledningsstilar och värde-ringar rörande förändringsarbete. Samtliga aktörer vill ha och försöker skaffa sig ett direkt inflytande på processen utifrån sina objekt men måste samtidigt ta hänsyn till andras objekt och balansera sina egna objekt för att helheten skall bli användbar. Objekt inom respektive aktivitetssystem är, som visas i kapitel 7, inte entydiga utan är en mix av egna individuella behov, den egna verksamhetens behov och behov som de olika aktörerna uppfattar som sitt företags behov. De olika objekten skall samsas i en inköpsprocess som genomförs under inflytande av många självständiga kompetenser. Inköpspro-cessen kan uppfattas som kaotisk genom de spänningar, öppna och dolda, som uppstår. Det skapar inledande och återupprepad disharmoni innan hel-heten uppfattas som tillräckligt enhetlig som underlag för medverkan och en-gagemang.

De olika aktörernas kompetens har olika dominans i inköpsprocessens olika faser både genom att de olika aktörerna har speciella intressen i processens faser och att deras olika kompetenser efterfrågas i olika faser. Kompetens av olika slag tillförs på ett diskontinuerligt sätt beroende av bl a behov men ock-så av position och personliga ambitioner. De olika aktörerna agerar utifrån hur de uppfattar sina respektive aktivitetssystems roll och hur de uppfattar den befattnings- och yrkesroll som är knuten till detta aktivitetssystem. Ut-ifrån dessa olika roller försöker de påverka inköpsprocessens utformning ge-nom att utnyttja och påverka de sammanhangsfaktorer som inköpsprocessen är insprängd i. Det sätter spår i vad de olika aktörerna prioriterar i inköpspro-cessens tre faser. Olika aktörer och deras egna aktivitetssystem har olika in-flytande i de olika faserna i inköpsprocessens aktivitetssystem och också inom dessa faser. Det ger därmed de inblandade aktivitetssystemen ett väx-lande övertag.

Tendenserna till kakofoni bemästras genom det sammanhang som inköpspro-cessen är en del av och den plats där den äger rum. I en polyfonisk sånggrupp är detta sammanhang framförallt den fysiska kontakt som sångarna har med varandra för att känna av hur deras olika toner vibrerar och hur de kan behö-va kalibreras. I inköpsprocessen är denna process och plats knuten till en chefs utövande av sitt ledningsarbete. Kalibreringen sker med de metoder som är anvisade för detta genom olika övergripande organisatoriska och

led-189

ningsmässiga principer i ett företag men också genom hur dessa tolkas och utnyttjas av inblandade aktörer.

Sammanfattningsvis, blir det, utifrån dessa argument, meningsfullt att förstå och karakterisera inköpsprocessen av ledningstjänster som polyfonisk. Den avviker från en inköpsprocess som skulle kunna beskrivas som homofonisk eller som kakofonisk. En homofonisk inköpsprocess återspeglar de antagan-den som ligger bakom en inköpsprocess som beskrivs som en rationell kedja av aktiviteter. Den är underordnad ett strukturerat mönster för inköpsproces-sen som skall följas. De olika aktivitetssystemen får inte bli så självständiga att de tar över utan avsikten är att de skall harmoniera med varandra. Merpar-ten av den konsultforskning som finns kring inköpsprocesser av konsulttjäns-ter utgår från antaganden som kan betecknas som en homofonisk inköpspro-cess. Det kan bero på att merparten av de studier som finns av inköpsproces-sen bygger på en empiri hämtad från tjänster som i kapitel 1 beskrivits som resurstjänster såsom standardiserade experttjänster och implementeringstjäns-ter35. En homofonisk inköpsprocess kan vara ett adekvat tillvägagångssätt för sådana tjänster. Den studerade inköpsprocessen avviker också från en kako-fonisk inköpsprocess. En sådan inköpsprocess skulle kännetecknas av att de olika aktörerna och deras aktivitetssystem medvetet tillåts och uppmuntras att brytas mot varandra. Det kan uttryckas som att en sådan inköpsprocess helt och hållet styrs av vad som kommer ut av de olika aktörernas agerande. Alla försöker att sätta sin prägel på processens innehåll. Det finns inga restriktio-ner som är kopplade till inköpsprocessens genomförande utan nödvändiga stukturer skapas efter hand. En sådan inköpsprocess för ledningstjänster utgår från att den genom självorganisering, och utan restriktioner, löser upp gamla kompetenser och skapar nya oväntade kompetenser. Den studerade inköps-processen visar inte upp tydliga drag som sammanfaller med dessa två alter-nativ. Det är i stället dess polyfona drag som tar överhanden. De speglar ock-så den underliggande process av kompetensutveckling som är tjänstens kärna.

Kompetensutveckling gynnas enligt situerade lärteorier (se t ex Lave &

Wenger 1991, Wenger 1998) av att ge plats för många kompetenser att brytas mot varandra men inte utan viss struktur som stöd.