• No results found

3.2 Brand awareness

4.3 Positionering och differentiering

Positionering och differentiering är en viktig aspekt när det kommer till att arbeta med att marknadsföra sig själv via sociala medier. Det beror på att det finns mängder av konton som ständigt arbetar för att bli uppmärksammade. I och med det blev respondenterna tillfrågade om hur de arbetar för att positionera sig och sticka ut från mängden kreatörer på Youtube. Samtliga respondenter svarade att de arbetar med att förse tittarna med hög kvalitet av ljud- och bild via deras kanaler. Men utöver det så skiljde sig allas svar från varandra. Lina​28 svarade att hon arbetar med att vara den kanalen i Sverige som vågar ta upp ämnen som kan uppfattas som tabubelagda. Hon förklarar att hon anser att hon är den enda som har en kanal som är som denna, vilket

26 Alexander Petkovitc 27 Kevin Winneroth 28 Lina Dawood

innebär att hon inte har några direkta konkurrenter att ta hänsyn till i nuläget. Kevin ​29 nämner, till skillnad från Lina, att han arbetar för att skapa goda relationer till andra kreatörer inom samma bransch. Vilket även är en strategi som Sebastian ​30berättar att han använder sig av för att öka följarantalet och visningarna på hans videos.

Till skillnad från de tidigare nämnda respondenterna är Andrea ​31 en av de personer som medger att hon inte har någon speciell strategi för att positionera sig på plattformen. Hon förklarar att hon snarare arbetar på ett mer avslappnat sätt och låter hennes personlighet, videoinnehåll och det som känns rätt i stunden styra över vad som produceras. Hon förklarar vidare att Youtube-kanalen kretsar kring hennes liv och att det därmed inte går att jämföra hennes kanal med någon annans. Andrea tillägger att hon därför inte har tänkt särskilt mycket på positionering av hennes varumärke via Youtube. Hon fokuserar snarare på att driva en livsstilsbaserad kanal där hon visar upp sitt liv, och hoppas på att hon kan uppfattas som en relaterbar person som tittarna kan finna en vän i. Hon menar på att hon inte vill anpassa sitt innehåll för att det ska rendera i mer visningar. Andrea berättar​32 att hon istället vill göra något som känns äkta och att hon hoppas på att folk följer henne för att det tycker om henne som person. Alexander ​33 förklarar också att han inte arbetar aktivt med att positionera sig på marknaden. Han berättar att han är relativt ny som Youtuber och att det är en mycket tuff bransch att vara verksam inom. I tillägg så nämner Alexander att han hellre använder andra plattformar för att marknadsföra sin kanal genom och fokuserar mer på att låta materialet på Youtube-kanalen tala för sig själv.

4.4 Varumärkesimage

En av frågorna som ställdes till respondenterna var om de arbetar med Youtube för att framställa sig själva som ett varumärke eller om de ser Youtube som en hobby. ​Under intervjuerna blev det extra tydligt att nästintill alla respondenter besvarat frågan med att det är en hobby, eller att det åtminstone började så. Flertalet respondenter svarade att de ser deras Youtube-användning som både en hobby och ett arbete. Kevin ​34 är en av de respondenter som beskriver att han alltid har sett Youtube som en hobby, då han tycker 29 Kevin Winneroth 30 Sebastian Müller 31 Andrea Hedenstedt 32 Andrea Hedenstedt 33 Alexander Petkovic 34 Kevin Winneroth

att det är otroligt kul att vara kreativ och skapa. Samtidigt som han beskriver att han använder sin kanal för att bygga sitt eget varumärke och nå ut till så många som möjligt. Detta är något som även Sebastian ​35påpekar i sin intervju. David K ​36instämmer även han med att användandet är en fritidssyssla, samtidigt som han anser att det är nödvändigt att tänka på varumärkesbyggande då Youtube tar väldigt mycket tid att arbeta med.

Gemensamt mellan många respondenter är det faktum att de angett att de startade sina Youtube-kanaler i syfte att ha det som en fritidssyssla. Andrea ​37beskriver att hon tror att det är relativt vanligt att alla som startar en egen Youtube-kanal gör det för att de tycker att det är kul. Hon tillägger även att hon tror att det är ytterst få personer som har en inställning om att de ska lyckas redan från början. Med det menar hon att kreatörer är inställda på att kanalen kommer att bidra till en ekonomisk stabilitet som de kan livnära sig på redan från början. Å andra sidan berättar Andrea att det säkert finns kreatörer som har sådana ambitioner från start och att det inte är något fel med att ha den mentaliteten redan från början.

En annan inledande fråga ställdes i syfte för att förstå hur kreatörerna uppfattar sitt varumärke, samt hur de tror att deras följare uppfattar varumärket. Varierande svar angavs men alla hade de något gemensamt. Respondenternas svar om hur de ​tror att följarna uppfattar varumärket, överensstämde med de flestas svar om hur de ​vill att det ska uppfattas. David​38 från SketchMakers svar skiljer sig dock från majoriteten av respondenterna. David berättar att han tror att omgivningen kan uppleva deras kanal som stötande, vilket kan bero på att deras kanal bygger på parodi sketcher gällande relativt kontroversiella ämnen. I tillägg inflikar både Filip ​39 och Erik​40 från SketchMakers att människor påverkas på olika sätt och har olika åsikter angående vad som är tillåtet att skämta om. Däremot är de i gruppen eniga om att de vill skapa videoinnehåll som kan främja jämlikhet. Detta förklarar killarna att de gör genom att inte utelsuta eller diskriminera någon “folkgrupp”. Filip​41 berättar vidare att de främjar 35 Sebastian Müller 36 David Kringlund 37 Andrea Hedenstedt 38 David - SketchMakers 39 Filip - SketchMakers 40 Erik - SketchMakers 41 Filip - SketchMakers

jämlikhet genom att skämta på ett likartat sätt oavsett vilket ämne eller vilken minoritetsgrupp som de valt att göra en video kring. David​42 från SketchMakers beskriver att deras generella mål är att omgivningen ska uppfatta dem som roliga och att de därmed ska ha frihet att skämta om vad som helst utan avsikt att kränka någon.

Ett annat avvikande svar angående hur kreatören tror att ens följare uppfattar en, kontra hur en själv vill bli uppfattad kommer från kreatören Lina. Lina ​43berättar att hon tror att hennes tittare uppfattar henne som en kaxig tjej med otroligt starka åsikter, samt en tjej som är rak på sak. Hon förklarar att hennes tittare har rätt i den aspekten att hon är rak på sak och har mycket åsikter om saker och ting. Lina tillägger att hennes kanal har en åsiktsbaserad ton som fundament och att det därmed kan leda till att hon uppfattas som kaxig, då det strider mot jantelagen att en tjej uttrycker starka åsikter om vissa ämnen. Lina beskriver att hon vill att hennes Youtube kanal ska uppfattas som en åsiktsbildande kanal, men som även har en humoristisk och personlig touch.

För att avrunda frågorna som rör varumärkesimage fick respondenterna svara på vad som gör dem och deras kanaler unika, samt vad de tror kan vara en avgörande faktor till att individer följer deras kanal framför någon annan. Respondenterna svarade att personlighet, variation av videoinnehåll och att vara en relaterbar person gör dem unika. Både ​David​44 från SketchMakers och ​David Kringlund​45 nämner att ljud- och ljuskvalitet är något som de arbetar med för att vara unika inom deras kategori. Samuel​46var också en respondent som gav ett intressant svar på frågan då han svarade att​det bara finns en av varje kreatör i hela världen, och att det är exakt det som gör varje kreatör unik.

Samtliga respondenter beskriver att ​samarbeten med andra aktörer kan vara en strategi för att stärka ett varumärke och dess image. David K​47 berättar att det inte hör till ovanligheten att han samarbetar med andra Youtube-kreatörer och varumärken i just det syftet. Dock beskriver han att han är mycket noga i sitt urval av samarbetspartners då det är viktigt att det känns rätt och genererar positiva intryck av hans varumärke.

42 David - SketcMakers 43 Lina Dawood 44 David - SketchMakers 45 David Kringlund 46 Samuel Danielsson 47 David Kringlund

Sebastian​48 och Kevin​49 samt Erik​50​, Filip​51 och David​52 från SketchMakers berättar att även dem gör samarbeten med andra kreatörer för att hjälpa varandra att stärka deras varumärken och deras image. Filip​53förklarar fortsättningsvis att när SketchMakers gör samarbeten med andra kreatörer, gör de det mest för att bredda sin målgrupp och få kontakt med nya kreatörer för att fortsätta växa på plattformen. Lina ​54beskriver dock att när det kommer till samarbeten så finns det både för och nackdelar med att ha en kontroversiell Youtube-kanal. En av många nackdelar beskriver hon är just svårigheten att göra samarbeten med andra kreatörer. Lina fortsätter med att säga att hon önskade att hon kunde göra mer samarbeten då hon tycker att det är extremt kul. Samtidigt som hon förklarar att hon tror att hennes hårda och kritiserande sätt att uttrycka sig på kan skapa en rädsla av att samarbeta med just henne.

Related documents