• No results found

3.2 Brand awareness

5.3 Samspel mellan kreatörer

Utifrån resultatet framkommer det att flertalet respondenter samarbetar med andra kreatörer via Youtube för att stärka sitt egna varumärke och image. Respondenten David K​94 redogjorde för att han ofta samarbetar med andra aktörer och kreatörer med avsikt att lyfta sitt egna varumärke. Han förklarade fortsättningsvis att han tänker till extra noggrant i urvalet av samarbetspartners för att dessa kreatörer ska stämma överens med hans image. David K’s mentalitet och inställning kring samarbeten och samarbetspartners liknar den process som Riezebos (2003) benämner som marknadskommunikation. Författaren beskriver att det är en viktig del att ta hänsyn till för att behålla kontroll över sin varumärkesidentitet (ibid.). Denna metod kan tänkas praktiseras för att försäkra att inte tittaren får en negativ uppfattning av varumärket eller att en felaktig bild av imagen kopplas till varumärkesidentiteten.

Respondenten Lina​95som driver en mer kontroversiell Youtube-kanal beskriver dock att det finns svårigheter med att hitta samarbetspartners på grund av hennes image. Vi har ställt oss frågan ifall det kan finnas andra skäl utöver Linas antagande om att hennes

94 David Kringlund 95 Lina Dawood

image kan ha skrämt bort andra kreatörers vilja till att samarbeta med henne. Laskauskas (2019) menar på att generation Z är starkt influerad av sociala medier från en mycket tidig ålder och att dessa individer kan hamna i konflikt med det egna jaget som utvecklas i det verkliga livet och det jaget som framställs i sociala medier. Detta kan tolkas som att kreatörer som tillhör generation Z är kraftigt påverkade av den glamorösa bild som framställs på sociala medier, trender och andra kreatörers åsikter.

Ett perspektiv av detta kan bero på generationens starka önskan och viljan av att passa in. Vårt resonemang och tolkning kring detta perspektiv leder oss till ett antagande om att individer som tillhör generation Z kan vara så pass starkt influerade av andra kreatörers sociala medier att det egna jaget och ens egna åsikter åsidosätts för att passa in och inte sticka ut av fel anledning. Därav kan generations aspekten också ses som en bidragande faktor till att vissa nischade Youtube-kanaler, bland annat Linas kanal, kan ha svårigheter med att hitta andra kreatörer att samarbeta med. Å andra sidan skulle generations aspekten även kunna bidra till samarbeten. Ur ett generationsperspektiv skulle det kunna tänkas att kreatörer som tillhör generation Z enklare dras till andra kreatörer som är sprungna ur samma generation. Detta grundas bland annat på Grubb´s (2016) antagande om att individer tillhörande generation Z strävar efter en livsstil i entreprenörsanda samt att dessa individer utvecklats till att vara tekniskt smarta och sociala.

Respondenterna David K​96och David​97 från SketchMakers uttalade sig om i respektive intervju att de oftast arbetar med andra kreatörer som är jämngamla. De förklarade att det största fokuset då ligger på arbete med ljudkvalitet och ljusteknik för att stärka deras image och göra dem mer unika gentemot konkurrenter. Laskauskas (2019) menar att teknikens utveckling påverkat individernas personliga utveckling och hur de identifierar sig. Därav skapas hypotesen om att samarbeten kan skapas och formas lättare utifrån ett generationsperspektiv då kreatörer som tillhör generation Z lättare kan identifiera sig med andra kreatörer från samma generation, då de präglats av liknande världshändelser och delar samma driv som krävs för att lyckas som entreprenör (Grubb 2016).

96 David Kringlund 97 David - SketchMakers

Sebastian​98 och Kevin​99 samt Erik100, Filip​101 och David​102 från SketchMakers förklarar att de använder sig av samarbeten med andra kreatörer för att dels lyfta deras egna varumärke, men också för att hjälpa sina utomstående kollegor med skapandet av image. Vår tolkning av teorin som avser parasocial interaktion skulle därmed inte bara kunna appliceras på relationen mellan kreatör och publik men även mellan kreatörer sinsemellan. Genom det tillvägagångssätt som Erik, Filip och David från SketchMakers beskriver att de tar i beaktning i sitt urval av samarbetspartners, kan vi tolka det som att kreatörerna baserar urvalet utifrån de kreatörer som de själva identifierar sig med. Författarna ​Rubin och McHugh (1987) och Horton och Wohl (1956) beskriver att personer som delar liknande värderingar kan uppleva en personlig koppling till varandra. Detta visar på att en kamratskap kan identifieras mellan dessa parter, vilket dels kan lyfta och hjälpa varandra till framgång men även stärka den personliga identiteten som är kopplad till det enskilda varumärket ( ​McQuail et al. 1972)​. Genom att samarbeta med andra människor kan det därmed tänkas att det inte är ovanligt att det sker ett utbyte av kunskap och erfarenheter.

Med hjälp av andra kreatörers kulturella kapital kan ett samarbete därmed ses som en resurs för båda parter, då en möjlighet ges för att kunna bredda den redan befintliga målgruppen för att sedan kunna exploatera varumärket ännu mer. Detta tillvägagångssätt kan även bidra till en utökad brand awareness då ​konsumenter behöver exponeras för ett varumärke vid ett upprepat antal gånger för att öka varumärkeskännedomen (Fill & Turnbull 2016). Sammantaget så blir det relativt påtagligt att samarbeten mellan kreatörer på Youtube inte bara är positivt och effektivt i den aspekten att det kan öka och stärka ett varumärkes image och kännedom. Det blir också tydligt att kreatörer har ett behov av att hitta en igenkänningsfaktor i någon eller i några andra kreatörer, som dessutom delar samma värderingar och egenskaper för att känna att de passar in.

98 Sebastian Müller 99 Kevin Winneroth 100 Erik - SketchMakers 101 Filip - SketchMakers 102 David - SketchMakers

Related documents