• No results found

Rätta till och förbättra

6 Egenkontroll och tillsyn

Exempel 3. Bullerspridning och flygvägar

6.2.4 Rätta till och förbättra

Verksamhetsutövaren ska på egen hand rätta till problem i den löpande verksamhe- ten och kontrollen för att hela tiden säkerställa följsamhet till gällande villkor och krav. Det gäller även om myndigheten fått del av resultaten. Det är därför viktigt att verksamhetsutövaren ser till att resultaten från mätningar, undersökningar och andra kontroller följs upp och att brister rättas till. Behöver problem åtgärdas kan det finnas behov av arbetsledning, planering och beslut.

Resultat från recipientkontroll och andra undersökningar av hur verksamheten påverkar miljön behöver analyseras för att slutsatser om verksamheten ska kunna dras. Analyserna kan också ge besked om egenkontrollen behöver förbättras i något avseende.

6.3 Tillsyn

Enligt gällande lagstiftning och Naturvårdsverkets allmänna råd och handböcker läggs ett stort ansvar för miljökontrollen på verksamhetsutövaren.

Tillsynen påverkas av om verksamheten vid flygplatsen har tillstånd eller inte, hur den sköts (egenkontrollens kvalitet) och av verksamhetens storlek. I praktiken kommer också förhållandena i närområdet att påverka tillsynsbehovet, till exempel om närområdet är tättbefolkat eller om vattenrecipienterna är känsliga.

Vid en tillståndsprövning redovisas verksamheter och konsekvenser i miljö- konsekvensbeskrivningen, och tillståndet förenas med villkor som ska följas upp. För de flygplatser som inte behöver tillståndsprövas kan beskrivningen i kapitel 3 och 4 användas för en genomgång av vilka verksamheter och miljöeffekter som är relevanta för den aktuella flygplatsen.

6.3.1 Tillsynsmyndigheter

För civila flygplatser är tillsynsansvaret uppdelat så att länsstyrelsen har tillsyn över tillståndspliktiga verksamheter (A- och B-verksamheter) och kommunerna över flygplatser som inte är tillståndspliktiga och över icke tillståndspliktig verk- samhet som bedrivs vid en tillståndspliktig flygplats. För icke tillståndspliktiga flygplatser som har tillståndsprövats är det kommunen som har tillsynsansvaret. Kommunerna har i vissa fall möjlighet att ta över tillsynen av A- och B-

verksamheter.

Generalläkaren utövar tillsyn över samtliga verksamheter och åtgärder som För- svarsmakten, Fortifikationsverket, Försvarets materielverk och Försvarets radioan- stalt bedriver, dvs. B-anläggningar, övningsflygplatser och andra flygplatser där det inte krävs tillstånd eller anmälan. Vid en militär flygplats där även civil flygverk- samhet bedrivs är det Generalläkaren som ansvarar för tillsynen. Vid en civil flyg- plats där Försvarsmakten bedriver verksamhet, utövar länsstyrelsen eller kommu- nen tillsyn över de civila delarna av verksamheten.

TILLSYN ENLIGT LUFTFARTSLAGSTIFTNINGEN

Luftfartslagstiftningen och Luftfartsstyrelsens föreskrifter och beslut omfattar även frågor som rör luftfartens miljöeffekter. Det kan därmed krävas redovisning av

bland annat bullersituationen runt trafikflygplatserna som underlag för analys av nödvändiga åtgärder. Även tillämpningen av fastställda flygprocedurer omfattas av den kontroll som Luftfartsstyrelsen kan göra. MB gäller parallellt med luftfartslag- stiftningen, och tillsynsmyndigheterna ska samarbeta med varandra när det behövs. 6.3.2 Tillsyn av egenkontrollen

Tillsyn enligt MB bygger på verksamhetsutövarens egenkontroll. Tillsynsmyndig- heten bör se till att egenkontrollen är så utformad och utförd att i första hand verk- samhetsutövaren själv kan förvissa sig om att alla krav efterlevs i hela verksamhe- ten.

Tillsynsmyndigheten behöver granska rutiner för både administration och drift och resultatet av de kontroller och undersökningar, t ex mätningar, som gjorts. Syftet är att myndigheten ska förvissa sig om att givna villkor följs och att verk- samhetsutövaren har full kontroll över verksamheten.

Egenkontrollen utformas ofta i dialog med tillsynsmyndigheten. Myndighetens uppgift är inte att godkänna eller fastställa en viss utformning som verksamhetsut- övaren föreslagit, men myndigheten kan informera om att det för närvarande inte finns något att erinra mot förslaget.

TILLSYN HOS VERKSAMHETSUTÖVARE MED FUNGERANDE EGENKONTROLL Vid flygplatser med fungerande egenkontroll kan tillsynen till stor del bestå av så kallad systemtillsyn. Då koncentreras tillsynen i första hand på hur egenkontrollen fungerar och på om kraven på den uppfylls.

TILLSYN HOS VERKSAMHETSUTÖVARE MED BRISTFÄLLIG EGENKONTROLL Många företag är små och har svårt att hålla sig ajour med alla nya bestämmelser. Vid sådana anläggningar är en viktig uppgift att genom information ge verksam- hetsutövarna insikt i ny lagstiftning och de utökade uppgifter som följer av kraven på egenkontroll. Bland annat kan tillsynsmyndigheten behöva informera om vilka undersökningar som bör göras och ha en dialog med verksamhetsutövaren om vilka rutiner för kontroll, administration m.m. som bör upprättas.

Om egenkontrollen inte fungerar kan tillsynsmyndigheten med stöd av 26 kap. 19 § MB begära in ett förslag till kontrollprogram eller till förbättringar av egen- kontrollen. Begäran kan också bero på att kontrollen över en viss del av verksam- heten är särskilt viktig.

Tillsynsmyndigheten kan dessutom förelägga verksamhetsutövaren att följa ett föreslaget kontrollprogram. Beslutet om föreläggande fattas med stöd av 26 kap. 9 § MB och med hänvisning till FVE eller till Naturvårdsverkets föreskrifter (2000:15) om mätningar och provtagningar i vissa verksamheter. I Naturvårdsver- kets Allmänna råd om tillsyn (NFS 2001:3) anges hur tillsyn av egenkontroll kan bedrivas och när kontrollprogram eller förbättringsförslag kan begäras in.

Om det finns ett kontrollvillkor som utformats enligt Miljööverdomstolens praxis behövs inget föreläggande om att upprätta eller följa ett program för villkorskon- troll. Det är verksamhetsutövaren som av egen kraft fortlöpande ska bedöma pro-

grammets utformning och tillräcklighet samt uppdatera och revidera programmet. Annars riskerar verksamhetsutövaren att överträda villkoret.

Myndighetens uppgift är granskande (för att bedöma efterlevnad av kontroll- villkoret) och stödjande. Observera vad som tidigare sagts om skillnaden mellan ett program för villkorskontroll och sådan kontroll som följer av reglerna om egenkon- troll.

Om myndigheten ger ett föreläggande som rör egenkontrollen är det lämpligt att i beslutet göra tydligt att föreläggandet bara avser en del av den egenkontroll som verksamhetsutövaren ska utföra enligt 2 kap. 2 §, 26 kap. 19 § MB, FVE samt Naturvårdsverkets föreskrifter.

Om tillsynsmyndigheten behöver en undersökning som underlag för ett eventu- ellt tillsynsingripande eller som underlag för tillsyn av egenkontrollen, kan till- synsmyndigheten med stöd av 26 kap. 22 § MB förelägga om att någon annan än verksamhetsutövaren ska utföra en sådan undersökning.

TILLSYN HOS VERKSAMHETSUTÖVARE MED CERTIFIERAT MILJÖLEDNINGSSYSTEM

Vid flygplatser med certifierade ledningssystem kan tillsynen över verksamheten förenklas så långt möjligt. Dock kan tillsynsmyndigheten inte avstå från tillsyn eller lågprioritera den med hänvisning enbart till förekomsten av ett certifierat miljöledningssystem (se även Naturvårdsverkets handbok 2001:4 om operativ till- syn, avsnitt 2.3.4).