• No results found

moderBoLAgeTs BALAnsrÄKning

NOT 2 Redovisningsprinciper och Upplysningar Tillämpade regelverk

Koncernredovisningen är upprättad i enlighet med international Financial reporting standards (iFrs) antagna av eU samt redovisningsrådets rekom-mendation nummer rr 30:05. moderbolagets redovisning är upprättad i enlighet med redovisningsrådets rekommendation nummer rr 32:05 och årsredovisningslagen.

Rapporteringsvaluta

Föreliggande finansiella rapporter är upprättade i svenska kronor. om inte annat nämns redovisas alla siffror i tusentals kronor (KseK).

Grunder för upprättandet av redovisningen

Koncernredovisningen och moderbolagets redovisning baseras på historiska anskaffningsvärden med undantag för derivativa finansiella instrument samt finansiella tillgångar värderade till verkligt värde över resultaträkningen.

Koncernredovisningen omfattar moderbolaget och samtliga dotterbolag i vilket moderbolaget innehar mer än 50 procent av aktierna eller på annat sätt har ett bestämmande inflytande. resultaträkningarna för koncernbolag ingår i koncernens resultaträkning fr.o.m. anskaffningsdatum fram till datumet för ett eventuellt avyttrande.

Alla koncerninterna poster elimineras och ingår sålunda inte i koncernens resultat- och balansräkningar.

dessa finansiella rapporter är upprättade enligt fortlevnadsprincipen, vilket innebär att både avsikt och förmåga finns att driva företaget vidare.

om inte annat anges redovisas alla skulder och tillgångar var för sig utom i de fall som både en fordran och en skuld existerar gentemot en och samma motpart och dessa är legalt kvittningsbara och det finns en avsikt att kvitta dem.

Även intäkter och kostnader redovisas separat om inte annat anges.

Klassificering i balansräkningen

som omsättningstillgångar klassificeras, utöver likvida medel, alla tillgångar som förväntas realiseras, säljas eller förbrukas inom tolv månader eller inne-has främst för handelsändamål. Alla andra tillgångar redovisas som anlägg-ningstillgångar.

Alla skulder som förväntas bli reglerade inom tolv månader eller som är rörelseskulder klassificeras i balansräkningen som kortfristiga, alla andra som långfristiga skulder.

Uppskjutna skattefordringar och –skulder klassificeras dock som anlägg-ningstillgångar respektive långfristiga skulder även om de i det enskilda fallet kommer att realiseras tidigare än inom tolv månader.

Väsentliga bedömningar

när styrelse och verkställande direktör upprättar rapporter enligt god redo-visningssed måste vissa bedömningar och antaganden göras som påverkar i bokslutet redovisade värden. dessa bedömningar och antaganden utgör grund för redovisade värden på tillgångar, skulder, intäkter och kostnader i de fall dessa inte utan vidare kan fastställas genom information från andra källor.

de områden som innefattar en hög grad av bedömning, som är komplexa eller sådana områden där antaganden och uppskattningar är av väsentlig betydelse omfattar framförallt koncernens anläggningstillgångar.

– Materiella anläggningstillgångar: dessa består till övervägande del av fastigheter för kontor, forskning och produktion samt produktions-anläggningar i Uppsala. dessa är värderade till anskaffningskostnader minus avskrivningar och eventuella nedskrivningar. denna värdering bygger på antagandet att q-med kommer att fortsätta att själv äga dessa tillgångar och att produktion och forskning även i framtiden kommer att bedrivas i Uppsala samt att marknaden för de produkter som baseras på nuvarande teknologi fortsätter att utvecklas positivt.

– Goodwill: den i q-meds balansräkning redovisade goodwillen här-rör från ett förvärv i italien. nedskrivningsbehovet av denna bedöms årligen med det diskonterade förväntade framtida kassaflödet som genereras av den italienska marknaden som grund.

– Övriga immateriella anläggningstillgångar: dessa består av balanserade utgifter för q-meds kvalitetsledningssystem, balanserade utgifter för produktutveckling och marknadsrättigheter. deras värde bygger dels på antagandet att q-meds regulatoriska omvärld förblir oförändrat i en sådan utsträckning att kvalitetsledningssystemet fortsätter att uppfylla kontrollmyndigheternas krav, att de produkter vars utvecklingsutgifter har balanserats fortsätter att ha god avsättning och att de marknader som marknadsföringsrättigheterna gäller utvecklas enligt förväntan.

– Finansiella anläggningstillgångar: Övriga aktieinnehav är värderade till anskaffningsvärde. nedskrivningsbehov prövas baserat på diskonterad förväntad avkastning i framtiden.

Segmentrapportering

den primära segmentsindelningen baseras på produkternas karaktär medan den sekundära indelningen är efter geografiskt område. denna indelning motsvarar företagets interna rapportering till ledning och styrelse.

intäkter, kostnader, tillgångar och skulder redovisas på segment när de är direkt hänförliga till respektive segment eller när en fördelning kan ske på ett tillförlitligt sätt. i de fall de är gemensamma och det inte finns en rimlig grund för fördelning på segment har de inte fördelats.

Materiella och immateriella anläggningstillgångar

materiella anläggningstillgångar är fysiska tillgångar som används i företagets verksamhet och som förväntas ha en nyttjandeperiod överstigande ett år.

materiella anläggningstillgångar redovisas till anskaffningskostnad efter avdrag för ackumulerade avskrivningar och eventuella nedskrivningar.

Avskrivningar sker linjärt ned till restvärde över beräknad nyttjandeperiod.

Avskrivningarna påbörjas när tillgångarna tas i bruk. marktillgångar skrivs ej av.

en immateriell tillgång är en identifierbar icke-monetär tillgång utan fysisk form.

immateriella anläggningstillgångar värderas till anskaffningsvärdet med avdrag för ackumulerade avskrivningar och nedskrivningar.

4 6 q - m e d å r s r e d o v i s n i n g 2 0 0 6

forts. NOT 2 Redovisningsprinciper och Upplysningar

Avskrivningar görs linjärt över den immateriella anläggningstillgångens nyttjandeperiod och påbörjas när den tas i bruk. värdet prövas vid varje balanstillfälle och skrivs ned om en sådan prövning visar att nyttjandevärdet understiger det bokförda värdet.

se även ”väsentliga bedömningar” ovan.

Företagsförvärv

Förvärv av bolag, i vilka ett bestämmande inflytande uppstår genom förvärvet, redovisas enligt förvärvsmetoden. det innebär att en bedömning görs av tillgångars och skulders verkliga värden. dessa jämförs med anskaffnings-kostnaden och eventuellt överskjutande belopp redovisas som goodwill.

de sålunda beräknade värdena på tillgångar och skulder inklusive goodwill utgör respektive posts anskaffningsvärde. vid efterföljande redovisningstill-fällen värderas goodwillen till anskaffningsvärde minus ackumulerade nedskrivningar.

se även ”väsentliga bedömningar” ovan.

Nedskrivningar

nedskrivningsbehovet för tillgångar med begränsad nyttjandeperiod prövas när det finns någon indikation på att tillgångens värde kan ha minskat. För tillgångar med obegränsad nyttjandeperiod, inklusive goodwill, görs denna prövning per balansdag oavsett om en indikation på minskat värde föreligger eller inte.

Prövningen sker genom att återvinningsvärdet beräknas. återvinnings-värde är det högsta av nyttjandeåtervinnings-värdet och nettoförsäljningsåtervinnings-värdet. Är åter-vinningsvärdet lägre än bokfört värde görs en nedskrivning.

se även ”väsentliga bedömningar” ovan.

Leasingavtal

ett leasingavtal klassificeras som antingen finansiell eller operationell leasing.

– ett finansiellt leasingavtal kännetecknas av att alla väsentliga ekono-miska fördelar och risker som normalt är förknippat med ägandet övergått från leasegivaren till leasetagaren.

– Övriga avtal är operationell leasing.

vid finansiell leasing redovisas det leasade objektet som anläggningstillgång och skrivs av enligt samma principer som en köpt anläggningstillgång. Fram-tida leasingavgifter redovisas som skuld. varje betalning av leasingavgifterna under leasingperioden fördelas på amortering av skulden och räntekostnad i resultaträkningen.

vid operationell leasing redovisas ingen tillgång eller skuld initialt och leasingavgifterna bokförs som kostnad i resultaträkningen i den period de är hänförliga till.

Skatter

Koncernens skatt utgörs av aktuell och uppskjuten skatt. Aktuell skatt är den skatt som beräknas på det skattepliktiga resultatet i varje juridisk enhet.

Uppskjuten skatt är hänförlig till temporära skillnader mellan tillgångars och skulders skattemässiga respektive redovisade värden, samt skattemässiga underskottsavdrag. Uppskjutna skatteskulder redovisas för alla skattepliktiga temporära skillnader medan uppskjutna skattefordringar upptas som tillgång i den mån de bedöms kunna återvinnas.

obeskattade reserver i moderföretaget har i koncernredovisningen behandlats som temporära skillnader och följaktligen fördelats på eget kapi-tal och uppskjutna skatteskulder.

skatt redovisas i resultaträkningen för de poster som ingår i resultaträk-ningen, medan skatt på poster som går direkt mot eget kapital redovisas där.

Varulager

varulagret värderas till det lägsta av anskaffningskostnader och nettoförsälj-ningsvärde. First-in-first-out metoden används genomgående.

Finansiella instrument

Koncernens finansiella instrument består av:

– Aktieinnehav – Likvida medel

– Kortfristiga fordringar och skulder som uppstår i verksamheten – valutaterminskontrakt

– Banklån

Aktieinnehav utgörs av aktier där q-meds innehav utgör mindre än 20 procent av antalet röster i det innehavda bolaget och i vilka q-med inte på annat vis kan utöva ett betydande inflytande. i det fall det är möjligt att fastställa ett marknadsvärde för dessa innehav värderas de till verkligt värde över resul-taträkningen, i annat fall till anskaffningsvärde minus gjorda nedskrivningar.

Likvida medel består av dels kassa och omedelbart tillgängliga banktill-godohavanden och dels av kortfristiga placeringar i räntepapper i svenska kronor. dessa värderas till verkligt värde över resultaträkningen.

Kortfristiga fordringar och skulder som uppstår i verksamheten består till största delen av kundfordringar respektive leverantörsskulder. de värderas till det värde till vilket de beräknas inflyta respektive komma att betalas till.

i de fall de är i utländsk valuta är de omräknade till balansdagens kurs.

orealiserade kursdifferenser ingår i rörelseresultatet.

Valutaterminskontrakt sluts av moderbolaget för att säkra delar av sitt kassa-flöde i utländsk valuta mot valutakursförändringar. dessa värderas till verkligt värde över resultaträkningen. säkringsredovisning tillämpas således inte.

Banklånen är upptagna till anskaffningsvärde.

Avsättningar

Avsättningar redovisas när företaget har ett åtagande härrörande från en inträffad händelse för vilket det råder osäkerhet om storlek och/eller tid-punkt för när det ska regleras, men att det ändå är troligt att det leder till ett utflöde av resurser vid någon tidpunkt och detta utflöde kan beräknas på ett tillförlitligt sätt.

Intäkter

intäkter från varuförsäljning har redovisats till fakturerat belopp med avdrag för rabatter. Försäljningsintäkten bokförs per utleveransdatum då risker och rättigheter övergår till kunden. i de fall företaget förbinder sig att utföra vissa tjänster förknippade med försäljningen redovisas intäkten från varuförsälj-ningen först när dessa förpliktelser uppfyllts och den ekonomiska fördelen av försäljningstransaktionen helt tillfallit q-med.

royaltyintäkter består av de intäkter som enligt avtal med distributör till-faller q-med i relation till distributörens utförsäljning av q-meds produkter.

i dessa fall redovisas royaltyintäkten när distributören sålt den royaltyberät-tigade varan. därutöver utfaller, och redovisas, royaltyintäkter när vissa regu-latoriska och marknadsmässiga villkor för dessa produkter har uppfyllts.

Övriga rörelseintäkter består, utöver av kursvinster på rörelsefordringar och skulder, av sekundära aktiviteter inom ramen för koncernens ordinarie verksamhet. i de fall dessa utgörs av hyresintäkter intäktsredovisas de linjärt över avtalstiden och i de fall de utgörs av ersättning för tjänster efter det att tjänsten utförts.

q - m e d 4 7 2 0 0 6 å r s r e d o v i s n i n g

Ersättning till anställda

Alla kortfristiga ersättningar till anställda kostnadsförs under året. Per balans-dagen ännu ej utbetalda kortfristiga ersättningar redovisas som upplupen kostnad på balansräkningen till odiskonterat värde.

Koncernen pensionsplaner är, med ett undantag, avgiftsbestämda. Kostna-derna för dessa tas löpande i resultaträkningen.

de teckningsoptioner som innehas av personal vid det amerikanska dotterbolaget är utgivna före den 7 november 2002. dessa är inte värde-rade till verkligt värde då den regel i iFrs 2 tillämpats, som säger att aktie-relaterade ersättningar som regleras med egetkapitalinstrument, vilka utgivits före detta datum, kan undantas därifrån.

Fordringar och skulder i utländsk valuta

Alla transaktioner i utländsk valuta bokförs initialt till transaktionsdagens avistakurs. monetära poster räknas vid balansdagen om till balansdagens kurs.

den valutakursdifferens som uppstår vid denna omräkning eller vid reglering av monetära poster tas som valutakursvinst- eller förlust i resultat-räkningen.

Omräkning av utländska verksamheter

vid upprättandet av koncernbokslutet har dagskursmetoden använts för utländska dotterbolag. det innebär att intäkter och kostnader har omräknats till årets genomsnittskurs och tillgångar och skulder till balansdagens kurs. de kursdifferenser som uppkommer vid omräkningen har redovisats direkt mot eget kapital.

Lånekostnader

Lånekostnader har belastat årets resultat.

Resultat per aktie

resultat per aktie före utspädning beräknas som årets resultat dividerat med det under året i genomsnitt utestående antalet aktier.

resultat per aktie efter utspädning beräknas som årets resultat dividerat med utestående antalet aktier justerat för det antal aktier som ger upphov till utspädning.

Antal aktier som ger upphov till utspädning beräknas under antagandet att alla utestående optioner, som kan leda till utspädning, på balansdagen löses in till lösenkurs. den därvid till företaget inflytande likviden betraktas som att den erhållits vid emission av aktier till balansdagens marknadskurs och för inte till någon utspädning. differensen mellan det totala antalet inlösta optioner och det antal aktier som skulle ha emitterats till balans-dagens marknadskurs behandlas som en emission utan betalning och ger upphov till utspädning.

Redovisning av kassaflöde

i kassaflödesanalysen redovisas in- och utbetalningar under perioden. Kassa-flöde från den löpande verksamheten redovisas enligt indirekt metod.

Händelser efter balansdagen

Händelser som inträffar efter balansdagen och som bekräftar förhållanden som förelåg på balansdagen beaktas vid värderingen av tillgångar och skulder.

NOT 3 Segmentsrapportering

q-med utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer främst implantat för estetisk och medicinsk användning. Huvuddelen av produkterna är baserade på den egna patenterade teknologin för framställning av stabiliserad icke-animalisk hyaluronsyra, nasha™. verksamheten bedrivs inom tre produktom-råden, vilka utgör en naturlig primär segmentsindelning:

Produktområde Estetik

Produktområde estetik är det största med produkter för utfyllnad av rynkor och veck i ansiktet samt för konturering av ansikte och läppar. Produkterna inom detta område är samlade under varumärket restylane. Försäljningen sker till plastikkirurger och dermatologer genom q-med AB, dotterbolag eller distributörer på över 70 marknader över hela världen.

Produktområde Specialistsjukvård

Produktområde specialistsjukvård säljer produkter för tre olika medicinska indikationer. deflux för behandling av vesikoureteral reflux (vUr) hos barn, zuidex för behandling av ansträngningsinkontinens hos kvinnor samt

durolane för behandling av knä- och höftledsartros. områdets kunder finns primärt bland specialister på sjukhusen.

q-med innehar försäljningsrätten på den svenska marknaden till läkemed-let Cosmofer (lågmolekylärt järndextran) genom ett avtal med den danska tillverkaren nebo/Pharmacosmos A/s. Produkten används för injektions- eller infusionsbehandling vid allvarlig järnbrist. Försäljning inleds under 2007.

Utvecklingsprojekt

inom utvecklingsprojekt samlas huvuddelen av den forskning och utveckling som ännu inte generar någon försäljning. i november 2006 har produkten

solesta för behandling av fekal inkontinens godkänts för försäljning i europa.

Utvecklingsarbetet för ett godkännande i UsA fortsätter.

Sekundära segment

de sekundära segmenten utgörs av geografiska områden. Hela koncernens produktion och forskning och utveckling äger rum i de av q-med AB och q-med Produktion AB ägda fastigheterna i Uppsala. där finns även koncer-nens centrala varulager och därifrån utgår försäljningen till distributörerna världen över. det innebär att större delen av koncernens tillgångar är lokali-serade till Uppsala. Under 2007 kommer det under 2006 etablerade mellan-lagret i Hong Kong att ansvara för en del av försäljningen till distributörerna och en mindre del av tillgångarna kommer att finnas i Asien.

Följande sekundära segment redovisas:

norden Övriga europa nordamerika Latinamerika Asien Övriga världen

4 8 q - m e d å r s r e d o v i s n i n g 2 0 0 6

forts. NOT 3 Segmentsrapportering

Koncernens resultaträkning per produktområde

Estetik Specialistsjukvård Utvecklingsprojekt Summa

2006 2005 2006 2005 2006 2005 2006 2005

intäkter från varuförsäljning per affärsområde 950 547 713 379 277 103 262 633 1 227 650 976 012

royaltyintäkter 75 967 75 967 –

Summa intäkter per produktområde 950 547 713 379 353 070 262 633 0 0 1 303 617 976 012 Rörelseresultat per produktområde 380 009 240 795 24 343 –66 449 –40 421 –42 327 363 931 132 019

Centrala kostnader –63 978 –20 283

Summa ofördelade rörelseresultatposter –63 978 –20 283

Resultat före finansiella poster 299 953 111 736

resultat från finansiella poster 8 072 12 230

Resultat före skatter 308 025 123 966

skatter –95 706 –46 821

Årets resultat 212 319 77 145

Övriga upplysningar för koncernen per produktområde

Estetik Specialistsjukvård Utvecklingsprojekt Summa

2006 2005 2006 2005 2006 2005 2006 2005

Tillgångar 304 263 291 664 72 367 99 679 24 27 376 654 391 370

ej fördelade tillgångar 1 217 789 1 038 010

Summa tillgångar 1 594 443 1 429 380

skulder 56 276 46 792 20 045 27 241 1 733 2 266 78 054 76 299

ej fördelade skulder 268 438 241 101

Summa skulder 346 492 317 400

investeringar 17 950 7 161 6 733 6 365 1 279 0

Avskrivningar 29 790 20 560 11 037 8 684 1 559 2 512

Koncernens intäkter från varuförsäljning per geografiskt område

Estetik Specialistsjukvård Summa

2006 2005 2006 2005 2006 2005

norden 40 940 31 085 6 168 12 614 47 108 43 699

Övriga europa 421 887 371 381 96 743 99 082 518 630 470 463

nordamerika 143 590 89 724 167 279 147 760 310 869 237 484

Latinamerika 29 187 11 036 477 8 29 664 11 044

Asien 250 910 156 109 6 395 3 169 257 305 159 278

Övriga världen 64 033 54 044 41 0 64 074 54 044

Summa 950 547 713 379 277 103 262 633 1 227 650 976 012

q - m e d 4 9 2 0 0 6 å r s r e d o v i s n i n g

Övriga upplysningar för koncernen per geografiskt område Tillgångar Investeringar

2006 2005 2006 2005

norden 1 363 656 1 198 719 166 242 101 868

Övriga europa 164 745 167 307 1 698 1 736

Kommentarer till Resultaträkning per segment Produktområde Estetik

Försäljnings- och resultatutvecklingen har varit mycket positiv under hela 2006. intäkterna från varuförsäljningen för produktområde restylane

ökade med 33 procent jämfört med 2005 och uppgick till 950,6 (713,3) mseK. valutakursfluktuationer har medfört en negativ effekt på omsätt-ningen under året med 3,5 mseK jämfört med de valutakurser som gällde under 2005. Försäljningen till q-meds nordamerikanska distributör, medicis, sker i svenska kronor och påverkas därför inte av valutafluktuationer.

Tillväxten var god på samtliga geografiska områden.

rörelseresultatet för produktområdet uppgick till 380,0 (240,8) mseK.

i 2005 års siffror ingår kostnader om 10,9 mseK som uppkom i samband med den under 2005 nedlagda patenttvisten med inamed. rörelsemargina-len uppgick till 40 (34) procent.

Produktområde Specialistsjukvård

intäkterna från varuförsäljning för produktområde specialistsjukvård uppgick till 277,1 (262,7) mseK. valutakurspåverkan på omsättningen uppgick under året till –1,1 mseK i jämförelse med 2005 års valutakurser. Utöver intäkterna från varuförsäljning har royaltyintäkter erhållits för durolane på 76,0 mseK.

det innebär att de sammanlagda intäkterna för segmentet uppgick till 353,1 mseK, vilket utgör en ökning på 34 procent.

Under året steg omsättningen för deflux med 11 procent till 198,0 (178,4) mseK. Huvuddelen av försäljningen sker i UsA men försäljnings-utvecklingen var positiv även på övriga marknader.

Försäljningen av zuidex var 19,1 (29,3) mseK. den negativa försäljnings-utvecklingen beror i första hand på en lageruppbyggnad under senare delen av 2005.

Försäljningen av durolane övergick under fjärde kvartalet till smith &

nephew, ett fåtal gamla distributörer kvarstår dock. i början av 2007 kom-mer övergången att vara fullt genomförd och q-meds intäkter renodlat

uppgå till dels varuförsäljning dels royalty. Totala intäkter från durolane

2006 ökade med 148 procent jämfört med samma period föregående år och uppgick till 136,0 (55,0) mseK, främst genom den första engångsintäkten.

rörelseresultatet för produktområdet uppgick till 24,3 (–66,5) mseK.

rörelsemarginalen uppgick till 7 (–25) procent.

i juli 2006 godkände Läkemedelsverket Cosmofer för försäljning på den svenska marknaden. Försäljning påbörjas under 2007.

Utvecklingsprojekt

segementet genererade inte några intäkter. rörelseresultatet uppgick 2006 till –40,4 (–42,3) mseK.

Related documents