• No results found

Regionala miljö och hushållningsprogram

In document Vad händer med kusten? (Page 86-90)

6 Sammanställning av strategier och goda exempel

6.2 Regionala miljö och hushållningsprogram

Regeringen gav i uppdrag åt Länsstyrelserna i Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Kalmar, Blekinge samt Göteborgs och Bohuslän att utarbeta regionala miljö- och hushållningsprogram inom fyra geografiska kust- och skärgårdsområden med start 1999. Syftet var att de regionala miljö- och hushållningsprogrammen skulle utgör ett samlat program för behandling av skärgårdsområdets miljö- och hushållningsfrågor samt redovisa förslag till åtgärder. I de fyra programmen finns sammantaget ett par hundra förslag som berör både kommuner, län och den nationella nivån.

De berörda länsstyrelserna har även utfört en uppföljning av arbetet 2003 efter angivelser i regleringsbrevet 2002. Syftet var att följa upp och redovisa vilka åtgärder som genomförts av aktörer på regional och lokal nivå utifrån förslagen som angavs i länens gemensamma miljö- och hushållningsprogram.

Tabell: Regionala miljö- och hushållningsprogram

(Fullständig källförteckning med i vissa fall förekommande www adress finns sist i kapitel9)

TITEL

1.

Miljö- och hushållningsprogram för skärgården

2.

Hållbar skärgård, miljö och hushållningsprogram för Kalmar och Östergötlands skärgård.

3.

Levande skärgård - miljö och hushållningsprogram

4.

Mer liv i skärgården

HUVUDMAN Länsstyrelsen i AB, C, D län, 1999

Länsstyrelsen i E, H län, 1999 Länsstyrelsen i O län, 1999 Länsstyrelsen i K län, 1999

FOKUS Ett samlat program för behandling av områdets miljö- och hushållningsfrågor och förslag till åtgärder. Uppföljning för RMHP gjordes 2003. Flera relaterade rapporter finns som underlag till RMHP

En faktadel och ett program där problemen formulerats och åtgärder föreslås, utgångspunkt i de regionala och nationella miljömålen. Hållbar är nyckelordet. Långsiktiga lösningar, miljöorienterat. Kopplingar till EU-program

Programmet omfattar sex teman. Flera delrapporter: Kulturmiljövård i skärgården, Åtgärder mot övergödning, Mindre gift på drift, Naturreservat, naturvårdsförvaltning och friluftsliv, Fiske och vattenbruk, Boende och

verksamheter.Presenterar förslag på åtgärder. Uppföljning har gjorts.

Beskriver situationen idag, imorgon och åtgärder. Uppföljning gjord 2003?

KOPPLINGAR TILL: ICZM

(2002/413/EG)

Länsövergripande, tvärsektoriell analys med deltagande från kommuner och berörda organisationer

Behandlar skyddandet av kustmiljön och utvecklandet av en levande skärgård.

Levande skärgård Kulturmiljövård beskriver generellt många av de rekomendationer som återfinns i ICZM. Det är i rapporterna Levande Skärgård åtgärder och Ledningsgruppens ställningstagande som kopplingarna blir tydliga.

Behandlar flertalet av kriterierna, några delar är väl belysta andra översiktligt.

FYSISK PLANERING

Samordnad fysisk planering framhålls som viktigt instrument för genomförande

Ja; strandskydd, boende, markanvändning

I rapporten för åtgärder finns flera förslag som påverkar den fysisika planeringen. Där finns förslag om fördjupade översiktsplaner för alla kustkommuner bland annat.

Rapporten beskriver förutsättningar och åtgärder för en långsiktig hållbar utveckling av skärgården. Det redovisas 30 olika åtgärder där flera påverkar den fysiska planeringen.

SOCIOEKONOMIS K UTV.

Förslag som rör bostäder, service kommunikationer och bredbandsutbyggnad

Regional utveckling Flera av de brister som kommit fram i delrapporterna har analyserats och åtgärdsförslag utarbetas. Dessa åtgärdsförslag har lett fram till såväl regiona som lokal utveckling inom flera områden inte minst sysselsättning.

Det finns i flertalet av de punkter som redovisas som viktiga en tydlig tanke om den socioekonomisk utvecklingen.

MILJÖMÅL Berörda mål. Hav i balans samt levande kust o skärg, Ingen övergödning, Giftfri miljö

Hav i balans samt levande kust och skärgård, Levande skogar; Ingen övergödning; God bebyggd miljö, Ett rikt odlingslandskap, Myllrande våtmarker

De flesta åtgärder som föreslås har en stark koppling till miljömålen. Förslagen som ges beskriver vilka miljömål som avses uppnås.

Flertalet av miljömålen berörs.

BoV KOMMENTAR I uppföljningen som gjordes - 03 finns ett välutvecklat underlag för såväl fysisk planering på kommunal nivå som övergripande strategiska åtgärder för den långsiktigt hållbara miljön.

Upplägget av rapporten har en fakta del och en problem, mål och åtgärdsdel. Utifrån åtta teman/rubriker behandlas frågor och problem. Flera av miljömålen behandlas ingående och åtgärdspaketen är till stor del förankrade hos

skärgårdsbefolkningen. Detta märks tydligt i remissvaren där flertalet är positiva till rapporten och vill utveckla skärgården men inte alltid med de medel som föreslås. Speciellt är det bildandet av naturreservat som skärgårdsbefolkningen inte önskar.

Stort fokus ligger på bred samverkan mellan olika aktörer såväl på lokal som kommunal och statlig nivå.

De åtgärsförslag som anges i slutet av rapporten behandlar 30 viktiga frågor. Dessa frågor behöver belysas mer och ges utökade resurser. Många av förslagen är långsiktiga bevarande och/eller utvecklings startegier/planer. Svåröverskådlig i sin helhet, många åtgärdsförslag har kopplingar till varandra men kopplingarna är inte uppenbara.

86 Vad händer med kusten?

Regionala miljö- och hushållningsprogram, RMHP

Karta 31: De regionala miljö- och hushållningsprogrammen från 1999 berör totalt sju kustlän.

Illustration: Boverket

Regionala miljö- och hushållningsprogram och ÖP

Arbetet med att förankra de regionala miljö- och hushållnings- programmen i den kommunala översiktsplaneringen har enligt läns- styrelserna inte varit tillräcklig. Det material som arbetats fram i samband med uppdraget är väldigt omfattande och bör fungera som ett planeringsunderlag i arbetet med utvecklingen av kustområden.

Det finns indikationer från bland annat Länsstyrelsen i Kalmar att arbetet med regionala miljö- och hushållningsprogram åter har aktualiserats, i och med kustzonsuppdraget, och att metoder för att finna sätt att tillämpa materialet i planeringen ska skapas.

Miljövårdsberedningens betänkande

Miljövårdsberedningen har utvärderat de regionala miljö- och

hushållningsprogrammen i sitt betänkande Levande skärgård, SOU

2000:67. Beredningen konstaterade bland annat att många av de svåra problem som finns i skärgårdarna kräver lösningar som inte tas upp i programmen. Det är många åtgärder som berör flera samhällssektorer och politikområden som till exempel jordbruk och trafikpolitik. Miljövårdsberedningen pekade, mot bakgrund av liknande förslag i de regionala programmen, särskilt på behovet av en fördjupad

beredningen menade också att det bästa sättet att stödja kommunerna i detta arbete är någon form av finansiellt stöd. Beredningen menade vidare att en översyn borde göras i syfte att hitta en sådan finansiering. Vidare föreslog beredningen att framtagandet av relevant regionalt planeringsunderlag borde prioriteras och ett aktivt deltagande i EU- program rörande ICZM uppmuntras.

Arbetet med de regionala miljö- och hushållningsprogram som utförts av myndigheter, kommuner, organisationer och enskilda har

bland annat bidragit till uppfyllande av miljökvalitetsmålet Hav i

balans samt Levande kust och skärgård.

6.2.1 Boverkets reflektioner

• Arbetet med de regional miljö- och hushållningsprogrammen har

haft olika utgångspunkter inom de olika skärgårdsområdena beroende på dess skilda karaktär.

• Programarbetet väckte intressanta diskussioner om kust-, hav- och

skärgårdsområdenas värden, hot och utveckling.

• Programmen behandlar ett stort antal viktiga frågor som bör kunna

fungera som inspiration och vägledning i arbetet med förvaltning och planering av kustzonens utveckling.

En fördjupad översiktplanering för dessa områden är ett viktigt

kommunalt instrument för att följa upp många av de åtgärder som har redovisats i programmen. Översiktsplaneringen utgör en värdefull dialogprocess med en mängd intressenter och olika myndigheter. Överenskommelser i denna process mellan stat och kommun kan fungera som ett värdefullt planeringsunderlag och stöd för gemensamt agerande i viktiga kommunala och regionala utvecklingsfrågor. Detta gäller särskilt i det framtida arbetet med de regionala

utvecklingsprogrammen som i högre grad än i dagsläget bör integrera kustens och skärgårdens utvecklingsfrågor, inklusive krav på

miljöhänsyn och hushållningen med mark och vatten.

Frågor som behandlas i de regionala miljö- och hushållnings- programmen har genomgått en omfattande analys, bearbetning och förankring hos en mängd aktörer på olika nivåer.

På flera håll har uppföljning av regionala miljö- och hushållnings- program genomförts i samverkan med många aktörer som har fört planerings- och förvaltnings processer framåt. Detta gäller i hög grad för Västra Götaland och i Stockholmsregionen. Även i Östergötlands och Kalmar län finns positiva resultat att visa på (se redovisningen i tabellen ovan).

88 Vad händer med kusten?

In document Vad händer med kusten? (Page 86-90)

Related documents