• No results found

Reglering i rättegångsbalken

5 Brottsbekämpning och postbefordran

5.2 Reglering om brev och andra försändelser

5.2.1 Reglering i rättegångsbalken

Enligt 27 kap. 1 § RB får föremål som skäligen kan antas ha betydelse för utredning om brott eller vara avhänt någon genom brott eller förverkat på grund av brott tas i beslag. Detsamma gäller föremål som skäligen kan antas ha betydelse för utredning om förverkande av utbyte av brottslig verksamhet.

I 27 kap. 3 § regleras möjligheten att ta brev och andra försän-delser som finns hos ett postbefordringsföretag i beslag. För sådana försändelser ställs särskilda krav. Medan beslag i allmänhet får beslutas oberoende av brottets svårhetsgrad, krävs det för beslag av brev och andra försändelser hos ett postbefordringsföretag ett brott för vilket

SOU 2021:29 Brottsbekämpning och postbefordran

det är föreskrivet fängelse i ett år eller mer. Det innebär att fängelse ett år ska ingå i brottets straffskala. Beslag enligt paragrafen får be-slutas i alla stadier av en brottsutredning och även rikta sig mot icke misstänkta.

Regleringen omfattar bl.a. brev, paket, telegram, vykort och utbetal-ningsavier. Däremot omfattas inte elektroniska meddelanden. Det ställs inte något krav på att försändelsen ska vara avsedd för eller härröra från en misstänkt.

Paragrafen är tillämplig enbart så länge försändelsen finns hos, dvs. hanteras av, befordringsföretaget. Med postbefordringsföretag avses företag som på affärsmässiga grunder huvudsakligen förmedlar meddelanden i form av postförsändelser som andra lämnar för distri-bution (se prop. 1992/93:200 s. 161 f.).

Brev eller andra försändelser som finns hos ett postbefordrings-företag får tas i beslag efter beslut av åklagare eller annan undersök-ningsledare, men inte av en polis (27 kap. 4 § andra stycket). Vidare ställs det i 27 kap. 12 § särskilda krav i fråga om granskning av för-sändelsen. Utgångspunkten är att försändelser får undersökas närmare endast av rätten, åklagaren eller annan undersökningsledare och att brev och andra slutna handlingar inte heller får öppnas av någon annan än de nu uppräknade kategorierna. Det anses dock tillåtet för den som verkställer beslaget att göra en ytlig undersökning, om det krävs för att klarlägga om handlingen är sådan att den ska tas i beslag.

Åklagare eller annan undersökningsledare får vidare delegera gransk-ningen till den som anlitas för utredgransk-ningen eller till en sakkunnig.

Om den, från vilken beslag sker, inte är närvarande vid beslaget, ska denne utan dröjsmål underrättas om beslaget och om vad som har skett med det beslagtagna. Om en försändelse hos ett beford-ringsföretag har tagits i beslag, ska mottagaren underrättas först när det kan ske utan men för utredningen. Även en känd avsändare ska underrättas vid denna tidpunkt (se 27 kap. 11 §). Normalt sker under-rättelsen genom att vederbörande får en kopia av beslagsprotokollet.

Kvarhållande av försändelser

I 27 kap. 9 § RB regleras ett hemligt tvångsmedel, nämligen möjlig-heten att hålla kvar försändelser under befordran för att möjliggöra eventuellt beslag (ofta kallat postkontroll). Enligt paragrafens första

Brottsbekämpning och postbefordran SOU 2021:29

stycke får rätten, på yrkande av undersökningsledaren eller åklaga-ren, förordna att en försändelse som får tas i beslag och som väntas komma in till ett befordringsföretag, ska hållas kvar till dess frågan om beslag har avgjorts. Ett förordnande ska, enligt andra stycket, meddelas att gälla viss tid, högst en månad, från den dag då förord-nandet delgavs befordringsföretaget. I förordförord-nandet ska det tas in en underrättelse om att meddelande om åtgärden inte utan tillstånd av undersökningsledaren eller åklagaren får lämnas till avsändaren, mot-tagaren eller någon annan. Den som i ett enskilt fall utan tillstånd avslöjar åtgärden kan därmed straffas enligt 9 kap. 6 § RB.

Liksom i 27 kap. 3 § avses med försändelse i 27 kap. 9 § inte bara brev utan även paket och andra försändelser. Fler befordringsföretag än postbefordringsföretag omfattas av regleringen. Paragrafen är även tillämplig på försändelser som har avlämnats för befordran med t.ex.

järnväg, buss, fartyg eller något annat transportmedel (se prop. 1942:5 s. 209 f. och 508). Även budföretag omfattas således.

Det ställs inte upp något krav på att försändelsen ska vara avsedd för någon som är misstänkt. Däremot begränsar regleringen i 27 kap.

3 § RB möjligheten att ta en försändelse i beslag hos ett postbeford-ringsföretag, genom kravet på att det ska vara föreskrivet fängelse i ett år eller mer för brottet.

I 27 kap. 9 a § finns en möjlighet för åklagare att fatta ett interi-mistiskt beslut om postkontroll, om det kan befaras att det skulle medföra en fördröjning av väsentlig betydelse för utredningen att inhämta rättens tillstånd till åtgärden. Om åklagaren fattar ett sådant beslut ska det omedelbart anmälas skriftligen till rätten, som skynd-samt ska pröva frågan. Paragrafen ska tillämpas endast i situationer där syftet med åtgärden riskerar att gå förlorat om rättens beslut skulle avvaktas.

Möjligheten att hålla kvar försändelser enligt här angivna regler används sällan. Ett skäl härtill är att det numera finns andra sätt att kommunicera skriftligen än genom postbefordran. Tvångsmedlet har dock fortfarande betydelse för att kontrollera postdistribution av t.ex. misstänkt narkotika. Ett annat skäl till att tvångsmedlet inte används så ofta är att det anses vara så tidskrävande och omständligt att misstänkta försändelser riskerar att distribueras till mottagaren innan beslut om postkontroll har hunnit fattas.

Beslagsutredningen har i betänkandet Beslag och husrannsakan – ett regelverk för dagens behov (SOU 2017:100) föreslagit vissa

änd-SOU 2021:29 Brottsbekämpning och postbefordran

ringar i här återgivna bestämmelser om beslag och kvarhållande av försändelser. Ändringarna har som främsta syfte att förenkla hanter-ingen och att modernisera språket i bestämmelserna. Förslagen bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Den som i postverksamhet får tillgång till uppgifter som rör kvar-hållande eller beslag av försändelser enligt 27 kap. RB har tystnads-plikt enligt 2 kap. 14 § postlagen. Tystnadstystnads-plikten gäller även i för-hållande till avsändaren och mottagaren av försändelsen.