• No results found

Respondent Liten

In document Vad är kvalitet i revision? (Page 45-48)

3. Teoretisk Referensram

4.3 Respondent Liten

Vi kommer i vår sista intervju in på oberoendet genom en förfrågan om analysmodellen. Vår respondent hävdar att han har med den i varje akt men aldrig riktigt har reflekterat över den och vad den innebär. Han anser att den endast är viktig för de större byråerna då de oftare kombinerar olika slags uppdrag såsom redovisning och revision i ett och samma bolag. Liten anser att det ligger ett större behov av att använda analysmodellen där då intressekonflikterna kan vara större. Analysmodellen är endast ett dokument han fyller i som egentligen inte ger någon nytta i stort. Han känner sig därför inte mer oberoende sedan införandet då den inte tillför honom någonting.

Vid vårt samtal om analysmodellen kommer vi in på vänskap. Vår respondent medger att detta är någonting som byggs upp under tiden han arbetar med sina klienter. Han går på representation och olika slags tillställningar som klienterna anordnar årligen. Genom detta byggs det hela tiden upp privata relationer vilket vår respondent försöker hantera på ett bra sätt. Liten ansåg att det var betydligt jobbigare i början när han startade egen byrå då han fick söka upp uppdrag själv. När då en vän ställde en förfrågan var det svårare att tacka nej jämfört med idag. Nuförtiden är det lite lättare att avböja sig uppdrag då han redan har en god bas att stå på och inte vill riskera vänskapen genom nya uppdrag där den finns från början. En erfarenhet han har är att aldrig vara revisor i en alltför nära väns bolag.

Vår respondent berättar att de flesta uppdrag han får kommer genom rekommendationer, speciellt från ekonomikonsulter där vissa alltid rekommenderar honom i första hand. Detta innebär att han tackar ja till de allra flesta uppdragen eftersom han förlitar sig på att ekonomibyrån endast

tillhandahåller seriösa människor. Han känner sig trygg i ekonomibyråernas kvalitet eftersom han har jobbat med dem i ett flertal år.

Med tanke på oberoendet talar vi om revisionsnära tjänster vilket Liten inte anser vara ett problem då han skiljer helt på de redovisnings- och revisionsuppdragen han har. Vid rådgivningssituationer och dess konsekvenser redogör vår respondent för de olika alternativen som finns, samt hjälper han till när klienten skall upprätta sin deklaration om denna vill. Eftersom revisionsplikten fortfarande finns innebär detta att någon revisor måste anta uppdragen, detta har enligt Liten inneburit att han har antagit uppdrag som varit inlämnade till ekobrottsmyndigheten. Det har också hänt att han har fått säga till sin klient att bättra sig för att inte han skall behöva skriva en notering i revisionsberättelsen alternativt anmäla till ekobrottsmyndigheten. Han har även valt att sitta kvar i uppdrag där företaget till exempel har tagit in målvakter i styrelsen, då Liten inte anser att han kan bli drabbad som påskrivande revisor.

Ur ett etiskt perspektiv skulle Liten inte tacka nej till ett uppdrag av den anledningen att det skulle vara en konstig bransch, men ett sådant ställningstagande har han inte behövt göra eftersom ekonomibyråerna inte har kommit med sådana förslag. Liten hävdar vidare att de som är inne i konstiga branscher drar sig till en viss typ av ekonomibyråer och revisorer, men hade det kommit en förfrågan hade han alltså inte tackat nej. Han anser dessutom att det är vissa ”vildar” som alltid kommer att sko sig på oegentligheter, även inom revisorskåren.

4.3.2 Arbete med kvalitetssäkring

Vår respondent samarbetar inte med någon annan byrå i syfte att granska varandra för att säkerställa den interna kvaliteten. Han har dock kontakt med sin gamla byrå för att rådfråga vid situationer han känner sig osäker inför. En annan intern källa är hans ekonomibyråer som också jobbar med andra revisorer vilka genom ekonomibyrån utbyter erfarenheter och ger råd.

Om FAR SRS kvalitetskontroller finner Liten detta väldigt positivt då han därigenom får ytterligare tips på hur han kan arbeta. Vår respondent får inte en naturlig feedback eftersom han arbetar ensam. Därför ser han kvalitetskontrollerna som en möjlighet till att få feedback samt en uppföljning vilken enligt Liten garanterar hans kvalitet.

4.3.3 Kunskap om klient/bransch

Vår respondent har inriktat sig på fåmansföretag inom branscher såsom detaljhandel, bokhandlar, snickare med fler. De flesta av dessa branscher har han reviderat i många år och anser sig således ha god kunskap om de olika branscherna. Men det utförs aldrig en konkurrensanalys eller omvärldsanalys utan Liten anser sig ha koll på detta ändå. Klienten införskaffar han sig information om genom att samtala med den. Vissa av klienterna har han dock aldrig träffat utan granskar endast de papper han får från ekonomibyrån vilken han har fått uppdraget genom. Trots att de aldrig har träffats anser sig vår respondent ha väldigt bra kontroll. Det är både en granskning av siffrorna samt

att han har inhämtat materialet från ekonomibyrån som gör att denna känner tillförlit och att han har bra kontroll.

Det har hänt att vissa bolag har växt sig så stora att deras redovisningssystem har blivit alltför integrerade. Detta har lett till att Liten inte känner sig haft fullständig kontroll, vilket har medfört att han har varit tvungen att avsäga sig uppdragen. En alltför stor kund medför dessutom ett för stort beroende i form av tid och pengar vilket är av största vikt att undvika enligt Liten.

4.3.4 Kompetens/motivation

För att hålla sig uppdaterad inom skattefrågor åker vår respondent utomlands varje år för att delta i en skattekurs vilken omfattar 30 timmar. Vidare går han på kurser med inriktning mot redovisning och bokslut för att hålla sig väl aktualiserad inom dessa områden samt på västra regionens möten som hålls en gång per år av FAR SRS. En prenumeration på ”nytt från revisorn” och andra tidskrifter tar han också del av för att hålla sig uppdaterad.

I stort tycker vår respondent att hans yrke är väldigt trivsamt, detta håller honom motiverad att fortsätta. Dock anser han att revisionsbiten i längden kan bli enahanda, men det finner han inte vara något problem då han bryter av med vissa redovisnings- och bokföringsuppdrag. Då får han arbeta närmare kunden och kan också påverka kundens framtid genom att vara med att planera. En sådan omväxling är att föredra enligt vår respondent. Men även revisionsyrket bjuder på en viss dynamik enligt vår respondent då han hela tiden stöter på nya situationer som skall lösas. Även detta håller honom motiverad att fortsätta bedriva sin verksamhet.

4.3.5 Övrigt

Även denna intervju avslutades genom att respondenten tillfrågades om han hade något övrigt att tillägga samt han ansåg att vi tagit upp de väsentligaste delarna kopplat till revisionskvalitet. Liten ansåg att vi lyckats fånga de viktigaste bitarna och hade inget generellt att tillägga.

5 Analys

I analysen jämför vi det empiriska materialet med den teoretiska referensramen. Vi gör även jämförelser mellan de olika respondenterna för att belysa skillnader och likheter i deras hantering av de områden undersökningen behandlar. Dessutom gör vi här våra egna tolkningar utifrån vår problemdiskussion och förförståelse.

In document Vad är kvalitet i revision? (Page 45-48)

Related documents