• No results found

Revisionsrapporter och konkurrensverket initiativ - domstolarna

säljverksamhet och konkurrens med näringslivet»

Bilaga 2 Revisionsrapporter och konkurrensverket initiativ - domstolarna

PWC AB, Rickander/karlander Granskning av externa intäkter 2010 Rekommendationer

• Att Regionstyrelsen utfärdar erforderliga riktlinjer för VGRs externa försäljning med avseende på risker i fråga om vad som säljs samt hur försäljning genomförs.

• Att Servicenämnden (Regionservice) och Styrelsen för Botaniska trädgården (Botaniska trädgården) analyserar sin säljverksamhet i syfte att värdera och begränsa riskerna.

• Att sjukhusen fortsätter arbetet med att utarbeta gemensamma prissättningsprinciper.

PWC har granskat tolkförmedlingen i Botkyrka kommun

Efter genomförd granskning är vår sammanfattande bedömning att Tolkförmedlingen i huvudsak bedriver en ändamålsenlig verksamhet med tillräcklig övergripande intern kontroll.

Nuvarande verksamhets lagenlighet kan dock starkt ifrågasättas utifrån både kommunallagen och den skärpta konkurrenslagen. Vidare kan vi konstatera ekonomiska risker för kommunen i nuvarande organisatoriska upplägg utifrån LOU och LAS. Vi bedömer att ovanstående

förhållande på ett eller annat sätt måste hanteras av den fr o m 2011 nya ansvariga nämnden, dvs Kommunstyrelsen.

EY revisionsrapport om bredbandsutbyggnad Söderköping

Kommunrevisionen har uppdragit åt Ernst & Young att biträda i en granskning av kommunens bredbandsutbyggnad. Kommunrevisionen velat granska omständigheterna närmare kring beslutet om satsning på bredbandsutbyggnaden. Den övergripande revisionsfrågan har varit:

 Är beslutet om bredbandssatsningen förenligt med gällande lagstiftning och har kommunen handlat i enlighet med vad som är förenligt med den s.k. kommunal kompetensen?

I granskningen har följande framkommit.

Genomgången har visat att kommunen formellt följt de villkor som gäller. Länsstyrelsen har hanterat ansökan enligt de villkor som gäller. Skanova eller någon annan aktör har inte anmält intresse av utbyggnaden. Kommunen kan bygga ut stamnätet. Detta strider inte mot

kommunallagen och Plan- och Bygglagen, enligt SKL, Sveriges kommuner och Landsting.

En effekt av beslutet är att när bredbandsutbygganden är klar kan de boende välja om de vill ansluta sig till det nät som Skanova har eller kommunens.

Som slutsummering kring detta kan konstateras att om kommunen och Skanova hade agerat mer öppet respektive mer aktivt hade teknikfrågan fått en tydlig avvägning tidigare mellan parterna. Nu kom den inte att få det därför att kommunens marknadsanalys var för kategorisk samtidigt som Skanova inte aktivt bevakade frågan via länsstyrelsens hemsida.

Malmö stad 2012 Kommunens revisorer – försäljningsverksamhet Granskningen visar att den förvaltning inom Malmö stad som hade den största externa försäljning på den konkurrensutsatta marknaden var serviceförvaltningen.

Av serviceförvaltningens åtta verksamheter som varit föremål för granskning har

förvaltningen ansett att sex av dessa verksamheter inte bedrivit någon säljverksamhet. Inom resterande två verksamheter

Reparation och service av fordon/småmaskiner och

Skolluncher till privata skolor och förskolor i Malmö stad har serviceförvaltningen ansett att säljverksamhet inte helt kan uteslutas och klassificerat dessa som delvis säljverksamheter.

Förvaltningen har vidare gjort bedömningen att dessa två säljverksamheter Inte gjort något som begränsat eller hotat att begränsa konkurrensen på marknaden. Vad gäller serviceförvaltningens uthyrning av svart fiber bör

förvaltningen uppmärksamma och reflektera över SKL:s (Sveriges Kommuner och Landsting), PTS (Post- och telestyrelsen) och Konkurrensverkets gemensamma skrivelse Principer för kommunala insatser på bredbandsområdet som är framtagen för att underlätta samspelet med/mellan offentliga och privata aktörer och bidra till en god konkurrens på bredbandsmarknaden.

Sammanfattningsvis kan det konstateras att serviceförvaltningen har identifierats som den förvaltning som står för merparten av Malmö stads externa försäljning och att dennes

säljverksamhet enligt egen utsago inte på något sätt begränsat konkurrensen gentemot privata aktörer som verkar på samma marknad.

Revisionskontoret delar serviceförvaltningens bedömning då förvaltningen redogjort för sin säljverksamhet och konsekvenserna av denna.

Malmö stad och i synnerhet serviceförvaltningen bör dock kontinuerligt göra en genomsyn av sina verksamheter och uppmuntra till dialog mellan

förvaltningar och privata aktörer för att undvika att dess verksamheter snedvrider eller hämmar en effektiv konkurrens

Konkurrensverket – marknadsdomstolen om Strömstads gym – bad – spa.

Konkurrensverket har drivit en flerårig domstolsprocess om kommunal offentlig

säljverksamhet som nu är slutligt avgjord i Marknadsdomstolen. Strömstads badanstalts verksamhet var inte förenlig med kommunallagen, men domstolen ansåg inte effekterna vara tillräckligt negativa för ett förbud.

Den kommunalägda badanstalten i Strömstad driver bland annat bad, gym och spaverksamhet åt allmänheten. Gym- och spaverksamheterna drivs i direkt konkurrens med privata företag på orten. Konkurrensverket ville stoppa den skattesubventionerade verksamheten och lämnade in en stämningsansökan 2012.

I april 2014 kom domen från Stockholms tingsrätt som konstaterade att Badanstaltens

verksamhet var olaglig, men domstolen valde ändå att fria kommunen och Konkurrensverket överklagade till Marknadsdomstolen.

– Vi är nöjda med att också Marknadsdomstolen höll med oss om att gym-spa-verksamheten strider mot kommunallagen, men tyvärr ansåg inte domstolen att bevisningen räckte för att meddela ett förbud, säger Konkurrensverkets chefsjurist Per Karlsson.

Konkurrensverket noterar att Marknadsdomstolen i sin effektbedömning särskilt fäst avseende vid att;

• Kommunen inte längre ger bidrag till Strömstad badanstalt AB,

• lokalhyran har höjts, och att

• friskvårdsbidraget för de kommunanställda, i vart fall numera, även får användas på de privata gymmen.

Det är viktigt att se att Konkurrensverket genom att driva ärendet har förmått kommunen att göra väsentliga förändringar i verksamheten, och som nu efter domstolens beslut måste beaktas i all kommunal verksamhet, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Konkurrensverket Borås kommuns servicekontor

Konkurrensverket stämmer Borås kommun för att få stopp på kommunens försäljning av arbeten inom mark- och anläggningsentreprenad till andra kommuner och privata aktörer.

Verksamheten uppges bryta mot både kommunallagen och konkurrensreglerna.

Stockholms tingsrätt går i sin en dom helt på Konkurrensverkets linje – vilket innebär att kommunen inte får konkurrera på den privata marknaden och att de nu har sex månader på sig att stoppa den verksamheten.

Borås stad överklagar den tingsrättsdom som förbjuder servicekontoret att sälja tjänster till företag och privatpersoner.

Domen överklagades och Marknadsdomstolen har nu i dom1 den 15 februari 2016, med upphävande av tingsrättens dom, avslagit Konkurrensverkets talan i dess helhet.

Kommunen har även tilldömts ersättning för sina rättegångskostnader i båda

instanserna med sammanlagt 6 251 000 kronor, innefattande ersättning för såväl alla utlägg för externt anlitat ombud, externt anlitade experter samt rese- och logikostnader som för eget nedlagt arbete i processen.

Marknadsdomstolen konstaterar i sak:

Marknadsdomstolen finner, lika med tingsrätten, att kommunens försäljning av mark- och anläggningsentreprenader i förevarande fall utgör en säljverksamhet i KL:s mening. Vidare finner Marknadsdomstolen, lika med tingsrätten, att den av kommunen bedrivna

säljverksamheten inte är förenlig med lag.

Den försäljning som förekommer är liten sett till den relevanta marknaden varför den inte bedöms snedvrida konkurrensen och därmed inte heller kan förbjudas.

Konkurrensverket Strömstads kommun om

Efter 4 år avslutades en för Strömstad kommun lång kamp mot Konkurrensverket. Målet rör huruvida en kommun får bedriva konkurrerande verksamhet gentemot privata aktörer, så kallad offentlig säljverksamhet. Utgången gav kommunen rätt och innebär att rättsreglerna nu fått sitt första viktiga avgörande efter dess inträde 2010.

Den kommunägda badanstalten erbjuder bad, gym och spaverksamhet åt allmänheten. Gym- och spaverksamheterna drivs i direkt konkurrens med privata företag på orten. Därför ville Konkurrensverket stoppa den skattesubventionerade verksamheten och lämnade år 2012 in en stämningsansökan.

I korthet innebär domen att Konkurrensverket måste tydligt kunna visa att den kommunala verksamheten har en negativ effekt på privata aktörers möjlighet att bedriva verksamhet, för att den kommunala verksamheten ska kunna förbjudas. I målet hävdade Konkurrensverket att Strömstads Badanstalts gym och spa omöjliggjorde för privata aktörer att slå sig in på

marknaden. Kombinationen bad, friskvård och avkoppling är dock en mycket gammal tradition för regionen och Konkurrensverket kunde inte påvisa att den verksamhet som bedrevs faktiskt hade en negativ inverkan. Domstolen fann snarare att Konkurrensverkets

1 MARKNADSDOMSTOLEN DOM MD 2016:3 2016-02-15 Mål nr A 4/14

utredning gav stöd åt det omvända. Som kommunen framhöll ökar Badanstaltens närvaro möjligheterna för privata aktörer att starta upp likartade verksamheter.

Verket har drivit en flerårig domstolsprocess, som nu är slutligt avgjord i Marknadsdomstolen, mot Strömstads badanstalt.

Tingsrätten har redan konstaterat att badanstaltens verksamhet är olaglig. Kommunen friades ändå, vilket fick Konkurrensverket att överklaga. Marknadsdomstolen håller med om att verksamheten inte förenlig med kommunallagen, men domstolen ansåg inte att effekterna var tillräckligt negativa för ett förbud.

Konkurrensverket - Domar och stämningsansökningar ska förbjudas att bedriva gymverksamhet, dagspaverksamhet och andra liknande säljverksamheter.

Yrkandet förenades med vite om två miljoner kronor. Mitt ska förbjudas att vägra ett konkurrerande företag tillträde till ett övningsområde.

Skelleftebuss 2011-05-31 (Dnr 391/2011) Yrkande om att Skelleftebuss

Aktiebolag, vid vite om en miljon kronor, ska förbjudas att bedriva säljverksamhet i form av beställningstrafik där

verk-samheten vid vite om en miljon kronor.

kommun är beställare. Yrkande om att Borås kommun ska förbjudas förenas med vite om tre miljoner kronor. Yrkande om att Växjö kommun ska förbjudas att uppställa villkor i avtal om försäljning av tomtmark för

uppförande av småhus innefattande krav på anslutning till fjärrvärme eller förbud mot att installera värmepump, eller liknande

förfaranden. Yrkandet förenas med vite om fem miljoner kronor.

Mälarenergi - bredband 2011-07-22 (Dnr 438/2011) Yrkande om att

Mälarenergi Stadsnät AB ska förbjudas att bedriva säljverksamhet

bestående i

tillhandahållande av kommunikations-operatörstjänster i Eskilstuna kommun och i Hallstahammars

kommun. Yrkandet förenas med vite om tre miljoner kronor.

Bilaga 3 Genomgång av gällande lagstiftning