• No results found

Risk och skyddsfaktorer

5. Sammanställning av empiriskt material

6.4. Risk och skyddsfaktorer

Enligt tidigare forskning av Thulin, J (2020) framgår att fattigdom, psykisk och fysisk ohälsa, stress, strikta uppforstingskulturer och brist på stöd från

omgivningen är riskfaktorer vad gäller våld mot barn. Jernbro, C & Landberg, Å (2020) visar enligt tidigare forskning att riskfaktorer vad gäller våld mot barn är social utsatthet, psykisk ohälsa, missbruk och kriminalitet. Ett flertal av dessa riskfaktorer går att konkretisera i resultatet av de analyserade självbiografierna.

Dock visar tidigare forskning inte på vilka skyddsfaktorer som finns för barn som blir utsatta för våld av av vårdnadshavare. Skyddsfaktorerna kring detta ämne har analyserats utifrån de presenterade biografierna och kopplas till teorin, för att bidra med utökad kunskap inom detta område.

Elaine: I dessa citat är Elaine vuxen och reflekterar över sin mammas situation när hon själv var barn. Elaine reflekterar även över hur hon har kunnat bilda sig sunda relationer till män.

“Nu är jag inte längre i beroendeställning till honom. Men mamma var det. När hon kom till Sverige var det via honom som svensk kultur och svenska system förklarades. Hon var blåögd till en början, men med åren blev hon mer och mer självständig med egna ambitioner och åsikter. De motarbetades av pappa. Två viljor fick inte plats under samma tak. Till slut blev hon tvungen att lämna honom och inte bara det, hon tvingades också lämna sin dotter - mig - till honom

varannan helg. Mamma gjorde allt hon kunde för att det inte skulle behöva ske.

En infödd svensk person har svårt att bemästra svensk byråkrati och jag kan bara föreställa mig hur svårt det måste varit för min mamma.” (Eksvärd, Elaine (2016) Medan han lever.s 34).

“Jag hade gjort det! jag hade träffat en sund man. Det hade tagit tre års pingstliv, två års hippieliv och fem års terapi. Belöningen? Gustav.” (Eksvärd, Elaine (2016) Medan han lever.s 231).

Enligt biografin om Elaine skildras både risk och skydd. I de övre referatet skildras hur moderns beroendeställning till fadern och bristfälliga stöd från

omgivningen resulterade i riskfaktorer för Elaine. I det nedre referatet framgår hur nya erfarenheter och relationer till andra människor bidragit till att Elaine kunnat skapa en förvärvad trygg anknytningsstil.

Maude: I detta citat är Maude i vuxen ålder och reflekterar över sin familjs historia och vad som hjälpt henne att ta sig genom det våld hon utsatts för.

“Mor var hans första offer. Han gjorde henne beroende av sig och hon hade ingenting att sätta emot. Han förvägrade henne alla rättigheter, och i hans ögon var hon bara ett verktyg för hans projekt: att sätta mig till världen och sedan uppfostra mig. Hon längtade efter att göra uppror, men vågade inte ta strid mot sin “beskyddare”. Det oförsonliga och nästintill vattentäta systemet som far hade

implementerat, gjorde det i princip omöjligt att revoltera. Trots det lyckades jag hitta vägen till friheten. Jag hade turen att få ovillkorlig kärlek och ömhet från fyra varelser: en hund, två ponnyer och en anka. Även människor visade mig vänskap: en sträng pianolärarinna, en livrädd hårfrisörska och en gymnasieelev som misslyckades med sin studentexamen. Böckerna och musiken öppnade mig för ideér, känslor och föreställningar som stred mot min indoktrinering. Så fort jag fick mod till det lyckades jag bygga upp en själslig integritet, tegelsten för tegelsten, och använde allt som stod till buds: jag uppfann mentala

samtalspartner, jag grävde mig ett gömställe, jag skrev förbjudna berättelser, och ljög avsiktligt för att hävda min rätt att ha egna tankar. Jag var redo att ta min räddares hand när det rätta tillfället äntligen gavs. Herr Molin var en oändligt god människa, som såg det vackra i allt och som förundrades över livet. Han var raka motsatsen till far, och ett bevis på att far hade fel: människan är fantastisk.”

(Julien, Maude & Gauthier, Ursula (2018) Bakom gallret, hur jag överlevde min faders vansinne.s 264).

I biografin om Maude framgår hur pappans våld och isoleringsmetoder, samt moderns medberoende varit kraftiga riskfaktorer då stöd från omgivningen varit en omöjlighet för Maude och hennes mamma. Det framgår också att Maudes skyddsfaktorer var attribut som musik, litteratur samt de djur och människor som kommit i kontakt med henne och kunnat bistå med ny kunskap, känsla av hopp och kärlek.

Constance: I detta citat är Constance ung vuxen och sörjer sin förlorade relation till läraren hon bodde hos, och reflekterar över att relationen gav henne kraft att gå vidare i livet från allt som orsakat henne skada.

“Hon hörde aldrig av sig till mig, och det hade jag heller inte förväntat mig. Hon hade sina egna demoner att bekämpa, på sitt sätt och i sinom tid. Det sista jag ville var att hon skulle känna att hon hade svikit mig, när hon faktiskt hade skänkt mig så mycket hopp. Miss K fick mig att känna att allt var möjligt - jag måste bara bestämma mig för vad jag ville och kämpa för det, och det var precis vad jag tänkte göra.” (Briscoe, Constance (2007) Äcklig. s.236)

I biografin om Constance framgår hur en tidig trygg relation till en lärare kunde bistå Constance med kraft, kärlek och tro på sig själv och vara ett skydd mot det våld hon utsattes för och påverkades av.

För att sammanställa avsnittet om risk och skydd utifrån de valda citaten framgår att den gemensamma riskfaktorn hos de tre biografierna är brist på stöd från omgivningen, vilket överensstämmer med tidigare forskning enligt Thulin, J (2020). I biografin om Elaine framgår även social utsatthet som en riskfaktor då trots moderns vilja att skydda Elaine inte var tillräcklig på grund av hennes sociala utsatthet, vilket stödjer forskning enligt Jernbro, C & Landberg, Å (2020).

Vad gäller biografin om Maude är isoleringen hon utsattes för en riskfaktor som påverkade hennes möjligheter till kunskap om sina rättigheter och sociala relationer som kunde ge henne stöd och trygghet. Dock finns inga specifika kopplingar mellan biografierna och tidigare forskning vad gäller riskfaktorer som kriminalitet och missbruk.

Vad gäller skyddsfaktorer framgår också en utmärkande faktor som finns i de tre biografierna, vilket är nya erfarenheter, relationer och kunskap. Även om detta har formulerats på olika sätt i de olika biografierna har nya erfarenheter, relationer och kunskap bidragit till ett skydd och en förändring av de tre kvinnornas situation. För Elaine var detta hennes personliga och sexuella revolution samt avslöjandet och konfrontationen kring det våld hon utsattes för. Detta gav henne nya erfarenheter, relationer och kunskap som gav hennes insikt i sina svårigheter och kraft att förändra sin situation. Vad gäller Maude som hade en begränsad tillgång till den yttre världen var det relationen till djuren som gav henne trygghet och kärlek, medan musiken och litteraturen var hennes början på kunskap om den yttre världen. De människor som sedan hjälpte henne att ta sig från sin familj och bearbeta det våld hon hade varit med om gav henne ytterligare nya erfarenheter, kunskap och trygga relationer. För Constance var det läraren som ingav hopp, trygghet, kärlek och kraft, som gav henne att möjligheten att förändra sin situation och bilda sig nya erfarenheter, relationer och kunskap.

Related documents