• No results found

5. RESULTAT OCH ANALYS

5.1 S OCIALDEMOKRATERNA

Hur framear de tre politiska partierna migration som ett problem?

“Det här är en jättebra investering för hela landet, för vi får in människor till vårt land som kan bidra.” (Riksdagen, 2015b)

Löfven, dåvarande partiledare för Socialdemokraterna, talar om den ökade migrationen med en positiv syn. Migration är, enligt partiet, något gynnsamt. I takt med att migranter ökar finns det en vinning för samhället, statskassans intäkter växer ju fler personer som kommer ut på arbetsmarknaden.

20

I Socialdemokraternas partiprogram talas det om migrationsfrågan och huruvida ansvaret ska fördelas. De menar att EU tillsammans ska ansvara för asyl- och migrationsfrågor. Människor som söker sig till EU-länder för att få skydd ska, enligt Socialdemokraterna, erbjudas en likvärdig behandling utifrån solidaritetens och humanitetens principer (Socialdemokraterna, 2013:28).

Socialdemokraternas generösa migrationspolitik vände i takt med flyktingkrisen år 2015.

Partiet ledde den regering som införde en omfattande omläggning av migrationspolitiken som effekt på flyktingkrisen. Regeringen menade att Sverige inte kunde kontrollera flyktingmottagandet då människor bland annat tvingades sova utomhus på grund av att det inte gick att garantera folk tak under huvudet. Som konsekvens av detta föreslog regeringen en del åtgärder för att skapa mindre påfrestningar i flyktingmottagandet. Asylreglerna skulle sänkas till miniminivå som bland annat skulle innebära att antalet beviljade asylsökande uppehållstillstånd skulle ana en kraftig minskning. Införanden av tillfälliga uppehållstillstånd tillämpades som endast skulle omfatta skyddsbehövande flyktingar, det skulle därför vara svårt för en person utan skyddsbehov att få ett beviljat uppehållstillstånd. De ställde även krav på identitetskontroller längs landets gränser, vilket omfattade kontroller på kollektivtrafiken över Öresundsbron samt på färjan mellan Helsingborg och Helsingör. Att stänga gränser och införa identitetskontroller ansågs vara nödvändigt för att minska trycket på migrationsverket, det skulle även bidra till att andra EU-länder skulle känna en påfrestning till att ansvara över fler människor på flykt. (Regeringskansliet, 2015)

Partiets förslag på tillfälligt uppehållstillstånd och identitetskontroller till flyktingar i skyddsbehov går att koppla till Szczepaniks (2016) tidigare studie om vem som är en ”bra” och

”äkta” flykting. Studien visade att de som ansågs vara de äkta flyktingarna var barn och kvinnor.

Vi kan se tydliga förändringar i Socialdemokraternas migrationspolitik som konsekvens av flyktingkrisen år 2015. Den tidigare politiken var generös med öppna gränser och permanenta uppehållstillstånd. Detta fick sig en rejäl ändring till mer strikta asyllagar med syfte i att färre människor ska söka sig till Sverige. De förändringar som visar sig vara tydliga i migrationspolitiken är införandet av tillfälliga uppehållstillstånd snarare än permanenta uppehållstillstånd, samt identitetskontroller vid landets gränser. Partiet har med åren fortsatt

21 följa sina riktlinjer gällande migrationen och vi kan se det i ett uttalande från partiets officiella twitter-konto:

”Vi ska ha en invandring som gör att vi klarar integrationen. Inte mer. Barnen ska se sina föräldrar gå till jobbet, de ska själva in i skolan, och sen krävs det ett helt starkt samhälle.”

(Socialdemokraterna, 2020)

Löfven talar om att invandringen bör leda till att personen i fråga integrerar sig och att Sverige endast ska ta emot flyktingar i det mån att det leder till en lyckad integration, där de kommer in i arbete och där barnen får, och vill, gå i skolan.

De som kan tillhöra facket ”vi” är endast de som kan identifiera sig till nationen, menar Ahmed (2004). Partiet talar om att ta emot flyktingar i det mån att integrationen lyckas. Kopplat till studiens valda teori kan vi konstatera att de som passar in i gruppen ”vi”, enligt Socialdemokraterna, är de som integrerar sig i samhället och tillhör gemenskapen.

Anderssons, nuvarande statsminister och partiledare för Socialdemokraterna, uttalande i DN gällande Rysslands invasion i Ukraina är även ett konkret exempel på partiets vändning i migrationspolitiken.

”Vi kan inte ta lika stort ansvar av flyktingarna som vi gjorde 2015. Rimligen bör länderna som inte tog lika stort ansvar då ta ett större ansvar den här gången” (DN, 2022)

Innan Ryssland invaderade Ukraina talade statsministern om vad Sverige kommer kunna bidra med ifall ett krig utlöses. Den nuvarande statsministern talade om att ansvaret mestadels ligger hos andra länder att kunna ta emot flyktingar, om så skulle behövas. Andersson är tydlig med att Sverige år 2015 tog emot en hög andel flyktingar och att det nu krävs betydligt mer rimlig fördelning mellan länderna. Läser vi mellan raderna kan vi tänka oss att Andersson syftar på att flyktingkrisen inte ledde till en lyckad integration, folk bland annat var tvungna att sova på gatan, därför vill Sverige inte riskera att göra om samma misstag. Vidare håller hon med det regeringen talade om i tidigare år gällande att andra EU-länder också måste ta sitt ansvar.

22 Hur beskrivs den enskilda migranten och flyktingen av dessa partier?

Utifrån partiets bakgrund och uttalanden talar de om migranten i form av en individ som söker sig till ett land för ett skydd eller dylikt. Socialdemokraterna talar positivt om migranten och ser möjlighet samt potential för denne inom arbete och integration. Den önskvärda migranten utifrån det socialdemokratiska perspektivet är den som integrerar sig. (Motion 2012/13: SF364)

Det finns en stor grupp papperslösa migranter i Sverige och landets regler för invandring begränsar denna grupp betydligt. Socialdemokraterna vill kunna skydda papperslösa från att utnyttjas av bland annat oseriösa arbetsgivare samtidigt som samhället måste verka för att förebygga att illegala migranter vistas i landet utan tillstånd, partiet vill i stället bidra med hjälp i deras hemländer. De mest utsatta är papperslösa barn då de befinner sig i en situation som de själva inte kan påverka. Dessa barn har inte rätt till samma sjukvård som medborgare, vidare menar partiet att alla barn ska ha rätt till en sjukvård på lika villkor. Partiet förespråkar därför att sjukvårdssystemet bör granskas med syfte att öka vårdtillgängligheten för människor som bor i Sverige utan tillstånd. Kostnaden för ett sjukhusbesök kan vara så hög att vissa undviker att söka vård. Socialdemokraterna vill att de som besöker Sverige, ska kunna få vård om de hamnar i en situation där de behöver träffa en läkare. Det är enligt partiet en självklarhet att ingen ska nekas till nödvändig vård. Sist talar de om lösningen på arbetsgivare som utnyttjar papperslösa som arbetskraft. De menar att problemet inte ligger hos de papperslösa, utan det är arbetsgivaren som utför en kriminell handling. Utlänningslagen talar för att man inte får arbeta utan arbetstillstånd, och gör man det kan man dömas till böter, på samma sätt kan arbetsgivaren dömas till böter eller fängelse. Socialdemokraterna vill ändra lagen så att arbetsgivaren kan dömas till att betala skadestånd till den papperslösa arbetstagaren, på så sätt kommer oseriösa arbetsgivare inte förekomma i lika stor utsträckning. (Motion 2012/13:SF364)

Socialdemokraterna talar i ovanstående motion till riksdagen om migrationen ur ett positivt perspektiv. De poängterar att en grundläggande mänsklig rättighet är att söka asyl. Partiet verkar inte göra skillnad på olika människor baserat på etnicitet eller om de migrerar från ett närliggande område. De talar om papperslösa migranter som illegala migranter. Ahmed (2004) talar om hur den illegala migranten inte är önskvärd och hur denne kategoriseras i ett fack som inte tillhör ”oss”. Socialdemokraterna syftar på att papperslösa migranter bör få mer stöd och rättigheter, de talar dock samtidigt om att samhället tillsammans bör arbeta för att förebygga att illegala migranter vistas i samhället utan tillstånd.

23 Vilka konsekvenser har partiernas sätt att framea migranten och flyktingen som ett problem medföljt?

Socialdemokraterna benämner migrationens negativa effekter som bidrar till klyftor i samhället. De negativa effekterna är människohandel och globaliserad brottslighet, orsaken till sådana problem är bland annat orättvisa ekonomiska villkor. (Motion 2012/13:SF364)

I samband med flyktingkrisen år 2015 ökade antalet flyktingar som sökte sig till Sverige. Som konsekvens av detta fick myndigheter och kommuner det svårt att klara av sitt arbete, det gick inte heller att garantera alla människor tak över huvudet vilket innebar att många fick sova utomhus (Regeringskansliet, 2015).

De talar även för migrationens positiva följder. Partiet påstår att invandringen bidrar till arbetskraft, idéer och kunskaper som gynnar landets utveckling. Vidare diskuteras flyktingmottagandet där partiet syftar på att Sveriges flyktingmottagande behöver utvecklas, med en självklar chans för alla till egenförsörjning och bli en del av samhället. Vissa kommuner har ett aktivare arbete med mottagandet medan andra inte har det, detta skapar ett hårt tryck på de förstnämnda kommunerna vilket Socialdemokraterna tycker bidrar till en rad problem. Det är därför viktigt att alla kommuner börjar arbeta för att ta emot migranter. Därefter behövs ett arbete för att få in nyanlända i samhället, vilket EBO-lagen inte bidragit positivt till och partiet menar att ett nytt system bör utvecklas (Motion 2012/13:SF364).

Socialdemokraternas partiprogram, av partiet kallat principprogram, från 2013 talar kort om migrationspolitiken. Partiet ser att migrationen växer mer och mer vilket innebär goda möjligheter till bättre liv på många olika plan för människor som migrerar (Socialdemokraterna, 2013:15).

I riksdagens partiledardebatt såg Löfven invandringen som en investering för landet, människor kommer till Sverige och bidrar då statskassans intäkter växer i samband med att fler personer kommer ut till arbetsmarknaden (Riksdagen, 2015b). Däremot har partiet på senare år varit mer hårda i sina uttalanden kring migrationspolitiken där de menar att Sverige inte ska ta emot fler invandrare om det innebär att integrationen misslyckas. Migrationens konsekvenser ska vara gynnsamma där människor kommer ut i arbetslivet och där barn ska gå i skolan. Det är även tydligt att Socialdemokraterna inte skuldbelägger individer i fråga, utan när de talar om

24 migrationens negativa påföljder ses det som ett samhällsproblem som gemensamt ska kunna lösas.

Related documents