• No results found

Sagesmän

In document Vem valde vem? (Page 41-44)

1. Inledning

2.5 Sagesmän

När det gäller upptecknares sagesmän är det inte alltid det finns uppgifter om detta. Ibland har också upptecknaren själv varit sagesman för sina uppteckningar, vilket i mitt fall ibland stämmer för Otto Blixt, i 20 fall av 52 (ULMA accessionsregister). När det gäller Ingeborg Nordin-Grip var hon sällan både sagesman och upptecknare, endast i 8 fall av 308 (ULMA accessionsregister). I ULMA:s accessionsregister vid Institutet för språk och folkminnen är det möjligt att söka på upptecknares namn och där få fram deras material. En sökning på Otto Blixt ger 52 accessioner och en sökning på Ingeborg Nordin-Grip ger 308 accessioner. Alltså har Nordin-Grip ett mycket mer omfattande material. Däremot är Blixts samlingar väldigt stora, trots att de inte är så många. Hans ”Ordsamling från Grangärde socken” (accession 27263) innehåller ungefär 22 000 excerpter. Om vi jämför detta med Nordin-Grips material kan vi se att hennes ordsamlingar innehåller mycket färre excerpter. Exempelvis innehåller ”Ordsamling från Ovansjö” (accession 10842) 1200 excerpter och ”Ordsamling från Skogs socken” (accession 1390:1) 1785 excerpter. ”Ordsamling från Skogs socken” från 1928 (accession 2159:2) innehåller så litet som 105 excerpter.

I accessionsregistret kan vi också se sagesmännen för respektive upptecknare, vilket år sagesmannen är född och dess kön. I Blixts material är det inte alltid uppgivet vilka sagesmännen är. Exempelvis finns där material upptecknat under en lång tid och då antecknade han antagligen inte var han hört vad. Gällande Nordin-Grip finns handskrivna presentationer där sagesmännen för respektive socken presenteras med namn, ålder och ofta en kort presentation (ULMA accessionsregister). Dessa har hon själv nedskrivit efter sina undersökningar i respektive socken. Övriga sagesmän i hennes material kan vi, som tidigare nämnts, se i accessionsregistret. Precis som för Blixt är dock inte alltid sagesman uppgiven.

2.5.1 Otto Blixts sagesmän

För att se de sagesmän Blixt använt sig av får vi vända oss till accessionsregistret. Här kan vi i 12 av 52 accessioner få uppgifter om sagesmän. Det är stor spridning på antal sagesmän i uppteckningarna, i vissa uppteckningar är det endast en sagesman och i andra är det som mest femton sagesmän.

En enkel uppräkning visar att det sammanlagt är 80 sagesmän, varav 37 är

män, 42 är kvinnor och en sagesman där kön inte är angett.7 Om vi däremot

räknar antalet individer blir resultatet annorlunda. Antalet kvinnor är här 23 och antalet män är 26. Det är en relativt jämn fördelning men överväger dock till förmån för manliga sagesmäns fördel.

Vi kan också se hur många gånger varje sagesman har deltagit i Blixts uppteckningar. För en sammanställning, se tabell 3. För en uppräkning från respektive accession, se bilaga 1.

Fem kvinnor har intervjuats tre gånger eller fler och fem kvinnor har intervjuats två gånger. Endast tre män har intervjuats tre gånger eller fler, och endast två män har intervjuats två gånger. Det är alltså färre män som blir intervjuade fler gånger, vilket är vanligt för de kvinnliga sagesmännen. Av de kvinnliga sagesmännen är tretton med i en uppteckning och tio med i två uppteckningar eller fler. Jämfört med de manliga sagesmännen är tjugoen med i en uppteckning och endast fem med i två uppteckningar eller fler. De manliga sagesmännen är alltså fler till antal, men de deltar inte i lika många uppteckningar per person. Däremot är den sagesman som deltagit flest gånger (i fem uppteckningar) man.

Vi måste också komma ihåg att det i de flesta av Blixts uppteckningar, i hela 39 stycken, inte anges vilka som är sagesmän. Det går alltså inte att säga om denna jämna fördelning stämmer i hela materialet.

Tabell 3. Antal uppteckningar för respektive sagesman i Otto Blixt material

Deltagande gånger Kvinnor Män

5 0 1

4 4 1

3 1 1

2 5 2

1 13 21

2.5.2 Ingeborg Nordin-Grips sagesmän

För Nordin-Grip använder jag både accessionsregistret och de handskrivna accessioner som finns i arkivet. Jämfört med Blixt har Nordin-Grip ett större

7

material som sträcker sig över 20 socknar.8 Sammanräknat är antalet individer i Nordin-Grips material 119 kvinnor och 120 män. I en socken finns en sagesman där kön inte är angett.9 I två socknar finns inte är en enda manlig sagesman, medan detta gäller i en socken för kvinnliga sagesmän.

Även i Nordin-Grips material är det en väldig spridning på antal sagesmän i socknarna. I vissa socknar är det endast en sagesman och i den med flest sagesmän är det sammanlagt 64 sagesmän.

Vi kan också i Nordin-Grips material se hur många gånger respektive sagesman deltagit. För en sammanställning, se tabell 4. För en uppräkning av respektive socken, se bilaga 2. Kvinnliga sagesmän deltar flest gånger med tio respektive nio gånger. En manlig sagesman deltar åtta gånger. När det gäller de sagesmän som enbart deltagit en gång är övervikten manliga sagesmän. Gällande sagesmän som deltagit två gånger eller fler är övervikten kvinnliga sagesmän.

Vi kan alltså utläsa att det i Nordin-Grips material är fler manliga än kvinnliga sagesmän, dock med en övervikt på endast en sagesman. När det gäller hur många gånger respektive sagesmän deltagit i uppteckningar kan vi se att det främst är kvinnor som deltar fler än två gånger. Den sagesman som deltagit flest gånger är en kvinna.

Tabell 4. Antal uppteckningar för respektive sagesman i Ingeborg Nordin-Grips material

Deltagande gånger Kvinnor Män

10 1 0 9 1 0 8 0 1 7 1 1 6 3 2 5 4 2 4 6 3 3 12 9 2 35 32 1 56 70 8

I accessionerna för Los socken stavas Los på olika ställen med både med ett och med två o. Jag räknar här samman de olika accessionerna till en socken eftersom den korrekta stavningen är med ett o, vilket jag också använder här. Diskussioner har dock förekommit kring stavningen av just denna socken (Ortnamnen och kulturminneslagen 2001, s. 14).

9

Här är endast initialer och efternamn angett och det är inte möjligt att utifrån detta anta vilket kön sagesmannen har.

In document Vem valde vem? (Page 41-44)