• No results found

Yrkesidentitet, som ett utfall av hur mšten med mŠnniskor och praktiker i arbets-livet har internaliserats, kan bl a ges uttryck i fšrestŠllningar om hur samverkan och samarbete pŒ en arbetsplats fungerar.

Redovisningen under ovanstŒende rubrik baseras pŒ utsagor i intervjuer med 15 kvinnliga lŠkare och 16 manliga, 26 sjukskšterskor samt 28 underskšterskor.

LŠkare

Generellt fšr lŠkarna gŠller att kommentarer och synpunkter pŒ samarbete, samverkan och kontakter inte var sŠrskilt uttšmmande. Det frŠmsta temat var fšrhŒllandet till kollegor (togs upp av 75% av mŠnnenoch 67% av kvinnorna) och till detta var femtiosex procent av mŠnnen och sextio procent av kvinnorna posi-tiva om Šn inte sŠrskilt nyanserade. Andemeningen kan bŠst beskrivas som "kolle-gor stšttar varandra".

Sjuttiofem procent av de manliga och sextio procent av de kvinnliga lŠkarna beršrde fšrhŒllandet till sjukskšterskor och underskšterskor och majoriteten av dessa (56 respektive 47 %) var positiva men mycket ytliga i sina beskrivningar.

"Bra samarbete med sjukskšterskor och underskšterskor". Kanske en lŠkares kommentar att "man mŠrker inte om kontakten med sjukskšterskor och underskš-terskor Šr dŒlig" fšrklarar de nyanslšsa beskrivningarna. Ett mer konkret uttryck fšr samma sak skulle kunna vara den Œsikt som uttrycktes om den lšnemŠssiga skillnaden mellan lŠkare och sjukskšterskor, nŠmligen att "en sjukskšterska skall aldrig kunna komma upp i en lšn som Šr hšgre Šn en underlŠkares".

LŠkarna hade praktiskt taget inga kontakter "uppŒt-utŒt" med administration, ledning eller politiker men uppfattningarna om mšjliga samverkansformer (frŒn 50% av de manliga lŠkarna och frŒn 20% av de kvinnliga) var alla negativa.

"Politiker, avsŠtt hela skiten!". "Ekonomer och administratšrer har fŒtt fšr stor makt, ett manssamhŠlle. Primitivt hur personalavdelningen fungerar, jŠmfšr hur det Šr pŒ stora fšretag!".

Kontakter šver avdelnings- och klinikgrŠnser beršrdes av trettioen procent av de manliga lŠkarna och tjugosju procent av de kvinnliga. Dessa kontakter upplev-des oftare positivt Šn negativt. De utsagor som innehšll kommentarer om

chefs-šverlŠkarskapet (frŒn 25% av mŠnnen och 13% av kvinnorna) var samtliga posi-tiva. "Bra chef, hšgt i tak". "ChefsšverlŠkaren Šr snŠll". "Chefen osynlig men bra".

Sjukskšterskor

Sjukskšterskornas beskrivningar av samarbete/samverkan handlade frŠmst om fšrhŒllandet till underskšterskor och kollegor, men var švervŠgande generella och inte sŠrskilt nyanserade (84% av de intervjuade). Sextiosex procent beskrev fšrhŒllandena som "bra", "jŠttebra", "pŒ avdelningen bra". En sjukskšterskas kommentar att "vi hinner inte med patienter och underskšterskor, vi vet inte vad underskšterskorna tycker" och en annan sjukskšterskas att" vi Šr mer ensamma Šn underskšterskorna och har ingen att bolla frŒgor med, fšr lŠkarna Šr aldrig hŠr"

kanske ger en bakgrund till det mycket generella sŠtt att uttrycka sig som sjukskš-terskorna hade i detta avseende.

Sjukskšterskorna beskrev sitt fšrhŒllande till lŠkarna (41% av de intervjuade) oftare i negativa ordalag Šn i positiva. Yngre lŠkare syns pŒ avdelningarna och samarbetet uppfattades som gott, medan de Šldre mer sŠllan finns till hands och dŠrmed upplevdes mer fjŠrmade i sitt fšrhŒllningssŠtt. "De yngre frŒgar - hur gšr ni hŠr - och anpassar sig. De Šldre Šr vana att bestŠmma". "LŠkarna Šr inte med, karlarna bromsar, de Šldre, bšrjar likna ett fšretag". "Om man behandlar lŠkare som nŒgon hšgt uppsatt gud, sŒ blir han ju sŒdan, han Šr ju inte dummare Šn att utnyttja det. De unga nya lŠkarna tar efter de gamla". Nitton procent kommente-rade ocksŒ chefsšverlŠkarna som med ett undantag ansŒgs som osynliga.

Lika litet som lŠkarna hade sjukskšterskorna nŒgra faktiska kontakter "uppŒt-utŒt" till administration, ledning eller politiker, och i likhet med lŠkarna uppfatta-des avstŒndet stort och enbart negativt (42% av de intervjuade). "Ibland sŠger vi att om det kom in en politiker sŒ skulle vi lŠgga honom mitt i salen fšr att de verkligen skulle fŒ se". "Arbetsgivaren borde se till att arbetsvillkoren Šr drŠg-liga!".

De kommentarer, som gavs om samverkan mellan avdelningar, kliniker och paramedicinska yrkesgrupper (frŒn 40% av de intervjuade), var švervŠgande posi-tiva (34%). De posiposi-tiva kopplades till samverkan med andra avdelningar och de paramedicinska yrkesgrupperna de negativa švervŠgande till samverkan mellan kliniker "inte mitt bord men patienten har fortfarande besvŠr". Samverkan med personer eller institutioner utanfšr sjukhusets vŠggar (beršrdes av 9%) upplevdes enbart som svŒrt utifrŒn problem med att sŠtta grŠnser.

Underskšterskor

Underskšterskornas synpunkter pŒ samverkan/samarbete handlade i det stora hela om kommunikation i bemŠrkelsen "prat" som ger delaktighet. Utsagor om samar-bete inom den egna yrkeskategorin (frŒn 56% av de intervjuade) handlade om samfšrstŒnd och šppenhet. "Vi kan prata". "Vi har en rak dialog". "Alla kŠnner varandra, vi Šr sammansvetsade". "Kamratskapet Šr det bŠsta". "Alla pratar med alla". "Man gšr det man mŒste gšra, ingen sŠger till".

OcksŒ nŠr underskšterskorna kommenterade samverkan/samarbete med de andra yrkeskategorierna var det oftast i termer av mšjligheten att komma till tals och att fŒ information.

Femtiosex procent av underskšterskorna hade synpunkter som handlade om avstŒnd eller icke-avstŒnd till lŠkarna. "Chefen lyssnar". "En del lŠkare Šr vŠldigt bra att prata med". "Vi har ingen kommunikation med lŠkarna, de diskuterar med sjukskšterskorna". "LŠkarna frŒgar sŠllan oss om patienten". "Vi rapporterar till syrran som de frŒgar". "LŠkarna frŒgar sjukskšterskorna som frŒgar oss". "Vi kan frŒga šverlŠkarna". "Alla pratar med alla". "Vi diskuterar med lŠkarna". "LŠkarna borde lyssna pŒ underskšterskorna". "Det kan vara tradition att lŠkarna inte pratar med bitrŠden och liknande".

Fler upplevde avstŒnd (31%) Šn nŠrhet (25%) till de lŠkare som var knutna till avdelningen "lŠkarna lever sitt eget liv" medan kommentarerna om chefsšverlŠ-karna ( frŒn 13%) handlade om deras osynlighet. "ChefsšverlŠkaren har svŠvat bort och vet inte hur vi har det".

Kontakter med sjukskšterskor behandlades specifikt av tjugofem procent av underskšterskorna och med samma innebšrd som nŠr det gŠllde lŠkarna, dvs lika ofta uppfattades nŠrhet som avstŒnd. "Sjukskšterskorna sitter pŒ expeditionen och Šr inte ute med oss". "Genom att jobba i lag med en sjukskšterska har jag fŒtt škad fšrstŒelse fšr hennes jobb". GenomgŒende uppskattade de underskšterskor, som arbetade i arbetslag med en sjukskšterska, denna organisationsform.

Samarbete med andra avdelningar beršrdes mycket ytligt (av 19%) men uppfat-tades oftare positivt (13%) Šn negativt (6%).

Till skillnad ifrŒn de andra tvŒ yrkesgrupperna kopplade underskšterskorna (22% negativa, 8% positiva) de olika organisatoriska former fšr informations-utbyte, som fšrekom pŒ avdelningarna; ronden, planeringsdagar, avdelnings-mšten, informationstrŠffar, till frŒgan om samverkan och samarbete. Underskš-terskorna var šverlag negativa till den ytterst slumpartade mšjlighet som de hade att delta i ronderna, men positiva till en mšjlighet att i švriga mšten fŒ komma till tals, "vi fŒr vara med och bestŠmma", Šven om det framskymtade viss kritik av hur dessa mšten genomfšrdes, "alla med utom lŠkarna". "LŠkarna har annat att gšra. De Šldre vill inte komma men kvinnliga lŠkare kommer till oss". "Det kŠnns nŠstan som vad har han hŠr att gšra".

Kontakter "uppŒt-utŒt" till administration, ledning och politiker fšrekom inte bland underskšterskorna och i de utsagor som gavs pŒ detta tema (22% av de intervjuade) visade underskšterskorna samma negativa hŒllning som lŠkare och sjukskšterskor. "Vi fŒr information om sjukhuset i lokaltidningen". "De šver oss vet ingenting om oss, men de vet att vi finns dŠr nere nŒgonstans".

Sammanfattning

Generellt uttalade sig lŠkare och sjukskšterskor i mycket allmŠnna ordalag om samarbete/samverkan. LŠkarna kopplade god arbetsgemenskap med den till kolle-gor och hade en vag positiv instŠllning till samarbete med švrig personal.

Sjukskšterskornas mertal gav i mycket allmŠnna ordalag en positiv bild av

sam-arbetet inom avdelningarna men šnskade mer kontakt med lŠkarna av arbetsorga-nisatoriska skŠl. Underskšterskornas synpunkter pŒ samverkan/samarbete hand-lade i det stora hela om kommunikation i bemŠrkelsen "prat" som ger delaktighet..

De fokuserade pŒ samarbetet i yrkesgruppen men šnskade ocksŒ mer kontakt med lŠkarna i bemŠrkelsen att komma till tals fšr att bli sedda.