• No results found

9. Bilagor

9.2 Sammanställning av anteckningar från dagbok

Begrepp som bör förklaras.

Egen planering. Eleverna får veckomål i alla ämnen, dessa mål ska vara uppnådda innan

fredag, planering sköts av eleverna själva. Detta kallar klass 5F för egen planering.

K.A. Klassföreståndaren i 5F, Kurt Arne.

Onsdag 10/9 2003 (08:00 – 09:15)

Idag var jag i klassen för första gången, var inte där så länge, utan bara i en och en halv timme. Klassens första ämne på onsdagen var engelska, engelskan flöt på bra. De var lite blyga när de skulle uttala de engelska orden, om detta hade med min närvaro att göra vet jag inte än. De var en lugn och fin klass, de såg ut som att barnen tyckte att engelska var roligt, trots att det var lite svårt.

Efter detta skulle de haft svenska 2, men detta var inställt av någon anledning. K.A (Kurt Arne) bestämde istället att de skulle ha multiplikations-jeopardy. (se bilaga 1). Detta beslut möttes av många negativa miner, många sa ”matte nu igen, det som är så tråkigt”. Det var dock en del som tyckte att det skulle bli roligt. Utifrån denna korta stund som jag var med under ”mattelektionen” så tycktes jag kunna läsa ut att de som tyckte matte var roligt kunde svaren snabbt (hade lättare för matte) och de som tyckte att matte var tråkigt, tog längre tid på sig att hitta rätt svar (hade svårare för matte). Det fanns även en tredje grupp som inte sa så mycket utan bara plockade fram det som de blev tillsagda att göra, denna grupp hade jag lite svårare att utläsa något mönster ifrån, vet inte vad de tycker är roligt/tråkigt och inte heller vad de tycker är lätt/svårt.

Måndag 15/9 (08:00 – 14:00)

08:00 Gymnastik

ƒ Förberedning inför basketturnering. ƒ Delat upp klassen i 4 lag.

ƒ Disciplin i gymnastiksalen, alla har sin egen plats.

ƒ Barnen är uppdelade så att det ska bli så jämna lag som möjligt.

ƒ Några tycker inte/vågar inte ta för sig, vilket leder till att de bara står och tittar på, mitt på spelplanen. De engagerar sig inte aktivt i spelet.

09:40 Rast

På rasten delas klassen upp i olika läger, de flesta pojkarna står och trixar, endast två stycken strövar omkring, leker inte, men de håller samman.

Flickorna leker två & två eller tre & tre. De flesta håller sig ändå ganska nära varandra, förutom två stycken som markant tar avstånd från de övriga.

10:00 Mattematik (halvklass)

Arbetar med gruppövningar, delas in i två & två. Får övningar som ska lösas på tid, skapar en del konflikter, vilket utmynnar i att några arbetar en & en. Finns tecken på att vissa har mycket svårare för matte än andra.

Bilaga 2

11:00 Engelska (helklass)

Uttal av veckans text och ord. Alla läser efter röst på band. Klassen är lugn och trevlig. 12:45 Efter lunch.

ƒ Fritt arbete efter planering.

ƒ Skriver om när de var små, skriver in namn på länder, öar, hav/sund i Norden. ƒ En del stressar genom uppgifterna för att hinna så mycket som möjligt, andra lägger

mycket arbete på att skriva och rita/klistra in fota på sig själv. 13:30 Tyst läsning.

Barnen har lite svårt att lugna ner sig. Fritt arbete med mycket engagemang till tyst läsning där man ska sitta tyst och läsa kräver en hel del av barnen, både tid och annat.

När de väl har lugnat ner sig och läser fungerar detta bra fram till ca: fem minuter innan de slutar. Nu börjar myrorna springa i byxorna, barnen kan inte sitta stilla längre.

Som avslutning på dagen får barnen svara på ett multiplikations tal, klara de svara får de gå om de inte klarar detta får de stå och tänka ett tag, och sedan svara. Detta moment leder till att det inte blir så rörigt i korridoren och att barnen lär sig multiplikationstabellerna.

Allmänt intryck av dagen. Skön stämning i klassen. Vissa stimmar dock under delar av

dagen, varför vet jag inte.

Tisdagen 16/9 Inte i skolan. Onsdagen 17/9 (08:00 – 13:55)

08:00 Engelska.

Stort engagemang, alla är tysta och trivs i omgivningen. Vissa har svårare för ämnet än andra, men alla ser ut att tycka det är roligt.

08:30 Egen planering.

Skapar lite oro, vissa orkar inte arbeta (kan behöva att röra på sig) eller få något som de kan känna stort engagemang för.

09:40 Rast.

Konflikt kring klassens fotboll och fotbollsplanen. Bollproblemet skapar oro i klassen minuterna innan lektionen slutar.

10:00 Slöjd.

Valde att inte deltaga i detta denna vecka, detta för att jag åt lunch undertiden som barnen hade slöjd för att kunna deltaga i klassens aktiviteter under lunchrasten.

11:20 Lunchrast.

Spelade fotboll med mer än halva klassen. Alla såg ut att ha roligt. 12:15 Efter Lunch.

Utdelning av olika papper, försäkringar, kulturskolan mm, vissa av eleverna passade på att stimma och prata. Hade roligare saker för sig än att lyssna på K.A.

Bilaga 2

Mattematik

Tips (bilaga 2) med olika kluriga tal. Genomgång av detta papper. Speciell genomgång av possitionering och värde på olika delar i ett tal.

Använde även pappersark som exempel, se nedan.

Där en ruta symboliserade en tiondel. Hade även ett rutnät som symboliserade en hundradel.

Vissa hade nog svårt att konsentrera sig och förstå detta, vilket ledde till att många flamsade och pratade, vilket i sin tur orsakade irritation hos K.A. Även kvadrattal (42) togs upp, alla hade lite svårt att förstå detta, vilket medförde att K.A fick förklara mer noggrant. När K.A förklarat att 42 är det samma som 4 x 4 förstod de flesta, men dock inte alla.

Egen planering

K.A fick påpeka att vissa saker skulle göras innan torsdag. Trivsam miljö, dock några ingrepp från K.A för att lugna ner och tysta ner.

Allmänt intryck av dagen. Stämningen är fortfarande bra, inte heller ljudnivån är så hög.

Detta förutom under vissa delar av dagen, vet inte riktigt vad detta kan bero på. I dag var det efter lunch, kan vara att barnen är trötta efter de har ätit.

5 2 3, 5 2 1 Hundratal Tiotal Ental Tiondel Hundradel Tusendel

Bilaga 2

Torsdag 18/9 (09:00 – 14:00)

09:00 Förhör av svenska ord, skriftligt. 10:00 Engelska.

Förhör av glosor. Tävling pojkar mot flickor. Drog lott om vem som skulle skriva ord på tavlan, en flicka mot en pojke. Var ordet rätt stavat fick man 2 poäng, var det felstavat men man kunde uttala det rätt 1 poäng. Läsa text högt, texten som de har övat på hela veckan. Olika personer får olika roller från texten. Bra stämning, lite högljutt.

10:45 Gymnastik.

Alla springer 2 km på tid sedan spelar de lite brännboll. Under brännbollen lite hätsk stämning. Tråkig stämning mellan två av pojkarna.

Lunch

Bråk på lunchen mellan en från 5F och några andra från andra klasser. Efter lunch

Vissa kommer för sent till lektionen, inte första gången, då det inte var första gången får de kvarsittning efter skolan, de får sitta av all den tid de kommit försent.

Göra klart veckans uppgifter, lugn stämning, alla sköter sitt. Några flamsar dock, de som flamsar sitter med matematik, har mycket kvar av de som ska vara gjort denna vecka.

En del av klassen är på SV2. Är bara 17stycken i klassrummet, vilket medför mycket stillsam miljö och mycket blir gjort.

Allmänt intryck av dagen. Skön stämning som vanligt, dock även störiga flamsig moment

efter lunch.

Fredag 19/9 (08:00 – 13:35)

08:00 Genomgång av egen planering. Genomgång av matte inför diagnostiska provet. Genomgång av veckans kluring.

Vissa elever känner sig stressade av ett de inte klarat veckans planering, försöker därför räkna undertiden som K.A. har genomgång. Detta fungerar inte särskilt bra, K.A. tappar humöret för att inte alla lyssnar och hänger med i genomgången. Efter genomgången av matten är det genomgång av Nordenstencilen.

Efter Norden läser de som inte läst sina historier om hur det var när de var små. 09:10 Historia.

Läraren i detta ämne försökte att få eleverna att leva sig in i hur det var på medeltiden. Den dramaturgiska delen tyckte jag var mycket bra, men barnen hängde inte riktigt med.

En ide för att få eleverna att nappa på denna lärares mycket genomtänkta sätt att hålla lektionen, skulle kunna vara att förstärka dramat medhjälp av ljud. Om man spelar in en CD med ljud som passar in i dramat så kanske detta kan få barnen att leva sig in i situationen.

Bilaga 2

09:55 – 10:15 Rast.

Spelade basket med några av eleverna.

Klassen delar in sig i samma gäng varje rast, 4 killar i ett gäng, 5 tjejer i ett gäng, 6 tjejer i ett annat gäng och två gäng med 6 respektive 7 killar.

10:15 NO, experiment.

Klassen delas in i fyra grupper, varje grupp får ansvara för ett experiment. Detta experiment ska genomföras, analyseras (se vad som händer och förklara varför detta händer).

En grupp har ett experiment där man ska använda vatten, vatten leder som det brukar göra till slabb och stim. Detta gäller även för det experiment som innehåller ballonger. De två övriga grupperna fungerar bättre, då de inte har experiment som innehåller saker som vanligtvis används i lek.

Vad som händer ser eleverna och skriver ner, detta är bra. Det som jag däremot inte tycker är så bra är sättet som de ska ta reda på varför detta händer. De ska sitta i sin grupp och diskutera fram svaret, detta fungerar inte så bra. Om eleverna ska ha möjlighet att själv ta reda på svar, måste det finnas informationskällor till detta, dator, böcker mm.

11:35 – 12:15 Lunch 12:15 Bild.

Bilden var stimmig och stressig. Det första eleverna fick reda på var att om de inte blev färdiga i tid fick de sitta kvar tills de var klara, vilket givetvis ingen ville på en

fredagseftermiddag. Stressen ledde till att all kreativitet försvann och alla kladdade ihop en teckning som de kunde lämna in och sedan gå hem. Inte en alltför bra lektion. Barnen tyckte att ett roligt ämne som bild var tråkigt, synd.

Allmänt intryck av dagen. Bra stämning, förutom på bilden.

Veckan som helhet. Klassen jag valt verkar vara en ganska lugn klass. Trotts detta har jag

börjat se någon form av mönster kring störande moment . Under egen planering, blir det stimmigt bland en del av eleverna. Jag har försökt att titta på vad dessa elever gör (vilket ämne) när de blir stimmig och högljudda. Det mönster jag sett efter en veckas observation är att när vissa elever gör matematik så blir det stimmigt och högljutt i klassen, även innan och efter ”matematiken” lever denna stimmighet kvar. Har även hört kommentarer som: ”måste vi göra matematik”, ”matte nu igen” och även suck och stön när matteböckerna plockas fram. Dessa mönster har jag bara observerat i samband med matematik.

Måndagen 22/9 (08:00 – 14:00)

08:00 Gymnastik.

Fortsatte träna basket inför skolmästerskapet. Egen uppvärmning + spindelboll. (kastade en boll på någon, om man fick bollen på sig fick man sätta sig/springa runt på alla fyra eller

röra någon/kasta bollen på någon. Lite stimmigt, men funkade skapligt bra.

Basketmatcherna, vissa lägger hela själen i spelet, andra går bara runt. 09:00 Gå igenom veckans planering.

Bilaga 2

Alla var koncentrerade och tysta, vilket innebar att de blev färdiga tidigare än beräknat. Detta ledde till att de kunde berätta lite om vad de gjort i helgen. K.A. tog upp vissa saker som var lämpliga att göra i dag.

09:40 – 10:00 Rast.

Inget speciellt , förutom det vanliga (grupper). 10:00 Mattematik. (halvklass)

Lugnt och skönt, alla gjorde det de skulle, kunde prata lite utan att störa. Mycket blev gjort. 11:10 Engelska.

Lyssnade på ett band, någon som åkte tåg. Plockade ut veckans engelska glosor. Vilda djur och tama djur var veckans glosor.

11:50 – 12:45 Lunch. 12:45 Egen planering.

De flesta gjorde SV (rättskrivning), då detta skulle vara klart och rättat på tisdag denna vecka (onsdag studiedag).

Skaplig miljö, lite rörigt, några satt och ritade på sig själv och annat. Sista halvtimmen tyst läsning, rörig övergång men sedan lugnt och skönt.

Tisdagen 23/9 Handledning Malmö Onsdag 24/9 Studiedag.

Torsdagen 25/9 (08:00 – 14:00)

08:00 Mattediagnos.

Efter mattediagnosen fick barnen välja mellan att räkna och öva mer matte eller att ha tyst läsning, ca halva klassen valde att räkna och den andra halvan valde att läsa, samma indelning som jag sätt tidigare. De som tycker att matte är lätt/roligt valde detta och övriga valde att läsa.

09:40 Rast 10:00 Engelska.

Genomgång av en massa datum som de skulle skriva in i sin elevdagbok. Efter detta förhör av veckans glosor, på tavlan.

10:45 Idrott.

Klassmästerskap i terränglöpning 2km, efter detta fick de lite längre rast än vanligt. 11:35 Lunch

12:30 Rättskrivning.

Efter rättskrivningen gjorde alla klart veckans planering och dagen avslutades med en halvtimme tyst läsning. Trotts två ansträngande ”prov” var inte barnen stimmiga och trötta i dag, fin stämning hela dagen.

Bilaga 2

En grupp på exempelvis fyra elever ska lösa en uppgift tillsammans, de får utdelat varsitt kort där det står fakta som kan hjälp gruppen att lösa uppgiften. Varje gruppmedlem läser upp sina fakta för övriga i gruppen i tur och ordning, gruppen får inte titta på alla korten tillsammans utan måste lyssna på varandra för att kunna lösa uppgiften.

Fredagen 26/9 (08:00 – 11:35)

08:00 Redovisning av Norgekartan

Redovisade kartan genom att gå fram till den stora kartan vid katedern och visa var de olika fjordarna, sjöarna och städerna låg.

Efter detta genomgång av division (liggande stolen). 09:05 Historia.

Repeterade lite av det som sades vid tidigare historielektion, såg sedan på film om heliga Birgitta. Klassen var förhållandevis lugna under historielektionen i dag. Vissa såg ut att titta på filmen medan andra mest låg i soffan och slötittade på filmen.

09:55 Rast.

Inget speciellt hände under rasten i dag. 10:15 NO.

Genomgång av förra veckans experiment, barnen fick berätta vad de gjort och vad de lärt sig för övriga klassen. Skaplig respekt för sina klasskamrater undertiden de berättade.

K.A. hade genomgång av vad som finns i luften, luftens beståndsdelar, att det inte finns luft i rymden, och att vi är omringade av en atmosfär.

En skön och lugn fredagsförmiddag, där barnen lärde sig en hel del. Eftermiddagen innehöll ”Bild” vilket jag valde att avstå ifrån, då jag tyckte att jag hade mycket annat att färdigställa.

Veckan som helhet. Denna vecka har flutit på bra, inte en massa störande moment, dock lite

deppande suckar när de skulle göra diagnostiskt prov i matematik. Detta kan jag tänka mig även kunde dykt upp om de skulle haft prov i något annat ämne. Att tänka på kan vara att denna vecka inte innehållit lika mycket matte som vanligt, detta eftersom provet tog upp en hel del tid. En slutsats kan vara lite matte ---lugnt och skönt – roligt i skolan, vet inte om det är så här får observera en vecka till.

Måndag 29/9 (08:00 – 14:00)

Denna vecka har jag valt att inte skriva ner klockslag och vad som hände då, utan istället skriva ner saker jag tycker kan vara avvikande från dagen som helhet.

Mönstret kring matematik kontra stimmigt börjar bekräftas mer och mer. Eleverna stönar och stånkar när de ska hämta sina böcker, ljudnivån stiger merkant, eleverna blir lite nervösa på något sätt, de kan inte sitta stilla. Det är lite bättre när klassen har matematik i halvklass, kan bero på att det inte finns så många som kan stimma på samma gång.

Tisdagen 30/9 (08:00 – 14:30)

Idag hade klassen egen planering på förmiddagen, vilket innebar att jag hade möjlighet att se om min teori kring matematik kontra stimmighet stämde även på andra tider än

eftermiddagen. Det var ingen skillnad, så snart matematikböckerna kom upp börjades de stimmas och pratas. Jag observerade dock även en ny sak idag, vissa elever som satt med matematik, satt bara och stirrade rakt ut i luften (antagligen så drömde de bort sig till en

Bilaga 2

trevligare plats än matematiklektionen). Detta får jag vara uppmärksam för i framtiden, se om det är något som upprepar sig.

Onsdagen 1/10 (08:00 – 13:55)

Förmiddagen flöt på bra, alla var glada och jobbade bra. Lite snack fanns men det ska det finnas i ett klassrum, i alla fall efter min mening. Barn ska lära sig att samarbeta och det krävs en dialog för detta. Eftermiddagen innebar mycket matte, vilket också innebar mycket

stimmighet och mycket uppgivna miner. Det syns ganska tydligt vilka elever i denna klass som inte tycker matematik är roligt. Det är även ganska tydligt att dessa elever har svårare för matematik än de som tycker det är roligt. Det finns även en viss tendens till att pojkar tycker matematik är roligt, och då även har lättare för detta än flickor dock finns det undantag.

Torsdag 2/10 (09:00 – 14:00)

Denna dag innehöll mycket lite matematik, det var bara några få som räknade under egen planering, men dessa tycker matematik är roligt. Detta innebar att dagen fungerade bra, inga stön och stånk, utan mest glada miner.

Fredag 3/10 (08:00 – 13:35)

Då var det fredag igen, eleverna kände att det snart var helg, vilket innebar att det var fler glada miner än på en vanlig vardag. Fredagen innehåller även mycket redovisningar och samarbete vilket denna klass ser ut att tycka om. Den ända matematik som fanns denna dag var under NO lektionen (Natur Orientering), dock så är inte matematiken så tydlig här. Den blir mer kopplad till verkliga ting vilket lättare tas upp av eleverna.

Veckan som helhet.

Denna vecka har varit bekräftelsernas vecka, jag har fått bekräftelse på att matematik är något som jag skulle kunna arbeta vidare med i denna klass. Om jag kan hitta något sätt att få alla elever i klass 5F att tycka matematik är roligt så har jag förbättrat elevernas arbetsvecka betydligt, både ljudmässigt, arbetsmässigt och stimulansmässigt.

Vecka 41

Denna vecka sammanställde jag alla mina intryck. Läste även en hel del litteratur, detta för att förbereda mig inför vidare arbete.

Vecka 42 och 43 Förmiddagar.

Denna tid har jag använt för att lära känna barnen riktigt, detta för att kunna genomföra mina framtida workshoppar bättre. Har försökt att bara leka med barnen och även vara mycket till hjälp i klassrummet.

Tisdagen 28/10

Föreläsning på Halmstads högskola, om utvecklingsmetoder. Hade även en idé generering med studenterna. Gav dem olika frågeställningar som de skulle fundera kring i grupp, deras svar fick jag sedan i form av anteckningar. Dessa anteckningar kommer jag att använda mig av när jag planerar ”workshoppen med klass 5F. Efter denna föreläsning var jag med på en föreläsning om XP (extreme programming), vilket gav mig lite idéer kring hur man kan göra i utvecklingsarbete.

Bilaga 2

Hade en träff med blivande matematiklärare och även andra lärare, olyckligtvis kom det bara 2 matematiklärare och en annan lärare. Hade räknat med att få ihop mellan 5 och 10 lärare, varav ca 5 matematiklärare. Träffen blev lyckad, fick en hel del nya idéer kring hur man kan använda fysiska ting och även digitala saker för att lära barnen matematik.

Bilaga 3.1

Related documents